PLS Napisano 6 Kwiecień 2008 Share Napisano 6 Kwiecień 2008 Dziex Tomala, rzeczywiscie wyswietlil sie, nawet nie wiedzialem o takim zabiegu. Powracajac do pierwszego problemu, czy moze byc powodem to, ze model low poly, ktory na samym poczatku wrzucilem do ZBrusha byl zmapowany. Jednak po wysculptowaniu zapisalem obiekt jako .obj (low poly - sdiv1) i ten juz nowy .obj zmapowalem ponownie (w inny sposob). Wiec obiekt hi poly, ktory od poczatku mam w zbrushu jest inaczej zmapowany, niz ten nowy low poly, ktory importuje aby wypalic na niego normala. Jednak ilosc wierzcholkow i ksztalt sie nie zmienily, sa takie same w obu modelach, roznia sie tylko mapowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Marioza Napisano 14 Kwiecień 2008 Share Napisano 14 Kwiecień 2008 Mam takie ptanie gdzie w zb znajduje sie probnik kolorów? Mam juz czesciwo texture i chcialem sprobkowac pare kolorow co by podmalwać niektore miejsca ale nie moge tego toola znaleźć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gawel72 Napisano 14 Kwiecień 2008 Share Napisano 14 Kwiecień 2008 Jeśli chodzi Ci o to to w zakładce Picekr na górze ekranu kliknij i nie puszczaj na domyślny biały kolor jeśli nie zmieniałeś i nie psuzczając guzika od myszki przesuń ją na jakiś kolor. Mam nadzieje że o to chodziło :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Marioza Napisano 15 Kwiecień 2008 Share Napisano 15 Kwiecień 2008 hej dzięki wielkie o to mi chodziło, szkoda tylko ze nie ma jakiegos skrotu do tego , ale dobrze ze w ogole jest, :D , Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levus Napisano 15 Kwiecień 2008 Share Napisano 15 Kwiecień 2008 E no, najedź (nie klikaj) myszą na miejsce skąd chcesz pobrać i wciśnij C bodajże, jak nie zadziała to w domu sprawdzę bo się da skrótem na pewno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gawel72 Napisano 15 Kwiecień 2008 Share Napisano 15 Kwiecień 2008 jeśli nie masz żadnego skrótu ustawionego do pickera to możesz sobie ustawić najeżdżając myszką na te Selected Color w menu picker i trzymając Ctrl+LPM a potem kliknąć klawisz jaki chcesz. Ale pewnie o tym wiesz :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gomez Napisano 9 Czerwiec 2008 Share Napisano 9 Czerwiec 2008 (edytowane) Przy retopo strzelaja mi verty mimo ze ustawilem Projection:Projection Range na .001 czyli minimum. Czesc bazy jest lekko pzresunieta wzgledem HP, czy to moze byc od tego? -------- Ok, dalem rade. Tips z ZBC - model po retopo nie moze miec zbyt duzo poly :/ Moj mial 8.5k. Edytowane 9 Czerwiec 2008 przez Gomez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pauka Napisano 29 Czerwiec 2008 Share Napisano 29 Czerwiec 2008 (edytowane) witam, od paru dni mam ZBrusha i bardzo ciekawy video tutorial a mianowicie: "Digital.Tutors.Introduction.to.ZBrush.3" no i wszystko ładnie pieknie tylko autor uzywa tam gotowego projektu głowy który tylko modyfikuje, odpala go poprzez "import" i tam sobie otwiera, i pytanie czy taki gotowy model jest w standardzie i tylko ja jestem taki poszkodowany, że go nie mam czy musze sobie go ściagnac, jak tak to skąd ? (aha i nie chodzi mi tu o DemoHead bo to mam) * :) Edytowane 29 Czerwiec 2008 przez pauka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomala Napisano 29 Czerwiec 2008 Share Napisano 29 Czerwiec 2008 W ogóle to gratuluję szczerości. Tej głowy nie tylko ty nie masz bo po prostu jest ona przygotowana przez twórców tutoriala. Ściągnąć to nie wiem czy się da, jak pliki projektów nie były dołączone do tutoriala to możesz poszukać na stronie digital tutors. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonradOZ Napisano 12 Lipiec 2008 Share Napisano 12 Lipiec 2008 PAUKA mam ten tutor i jest tam ten base model w katalogu project_files tak jak pozostale rzeczy potrzebne do tego tuta(kupujac DT dosjajesz takze potrzebne bazy czy inne pomoce typu mapy itp) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levus Napisano 26 Lipiec 2008 Share Napisano 26 Lipiec 2008 (edytowane) Ma ktoś pojęcie jak się uporać z takim problemem? Za nic nie mogę dłoni zrobić z zpheres bo mi się zphery nakładają a wiem że się da bo pokazują takie rzeczy, że zphery leżą blisko siebie a siatka się nie kopsa.. Wiecie o co chodzi? EDIT::::::::::::::: no coś mam, chyba nierówno ustawiam te palce albo coś... EDIT::::::::::::::: eeee dalej nie wychodzi...grrrr..... Edytowane 26 Lipiec 2008 przez Levus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mafida Napisano 26 Lipiec 2008 Share Napisano 26 Lipiec 2008 (edytowane) Zobacz tutaj(sprawdzilem i faktycznie sie da nawet 5 albo 6 palców bez problemów z siatką:)) http://www.zbrushcentral.com/zbc/showthread.php?t=23136 By mafida Edytowane 26 Lipiec 2008 przez mafida 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levus Napisano 26 Lipiec 2008 Share Napisano 26 Lipiec 2008 O dzięki wielkie! Repik poleciał! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makko Napisano 27 Lipiec 2008 Share Napisano 27 Lipiec 2008 Mam pewien problem. Gdy exportuje obiekt z zbrusha do .obj a nastepnie importuje go do maxa 8 lub 2008 po przejsciu do unwrapa widze, iz kazda scianka jest rozlaczona. ?!@? Cos robie nie tak, czy to standard, ze trzeba po imporcie laczyc wertexy z unwrapa? Dzieki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomala Napisano 27 Lipiec 2008 Share Napisano 27 Lipiec 2008 Raczej standard bo ja tak zawsze mam, wejdź w opcje w edytorze uv i tam jest weld threshold, ustaw to na minimum zaznacz wszystkie vertexy i wciśnij ctrl+w(weld). Ja dla pewności jeszcze powiększam wszystkie uv'ki żeby się na pewno nie poweldowały vertexy które leżą bardzo blisko siebie a tylko te które leżą w tym samym miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian2608 Napisano 9 Sierpień 2008 Share Napisano 9 Sierpień 2008 Witam serdecznie ,natknąłem się na taki oto poradnik w którym jest link do tutoriala odnośnie cloth modeling'u ,bardzo chciałem go zobaczyć ,ale chyba nie działa (potrzeba quiktime ,posiadam i działa sprawdzałem na innych podobnych w foracie mov),przynajmniej u mnie i u kolegi ,możecie sprawdzić ? a jak nie działa to czy może ktoś zna jakiś inny albo ten sam tylko z innej lokalizacji tutorial odnośnbie clotha ale tylko sculpt ,niby wiem jak to zrobić ale wiedzy nigdy za wiele . P.S tutki z Zbrush central odnośnie clotha poprzez alphe z make poly mesh bodajże i geometry modifer (jak coś kręce proszę mnie poprawić ) przerobiłem ,dobry sposób ale w moim przypadku średnio użyteczny ,generalnie chodzi mi tu o ubrania takie bardziej zaawansowane coś ala te które można zobaczyć na różnych rzeźbach itp. Wspomniany poradnik : http://www.pixologic.com/zclassroom/artistinaction/scotteaton/hairandcloth/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levus Napisano 9 Sierpień 2008 Share Napisano 9 Sierpień 2008 Nie ma tego pliku na serwerze, brałem link ze źródła strony i go nie znajduje, myślałem że też jest błąd w adresie bo jest http://www.pixologic01.com/artsitinaction/scotteaton/ZBrush-Cloth.mov ale jednak nie..... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Axis Mundi Napisano 10 Sierpień 2008 Share Napisano 10 Sierpień 2008 (edytowane) Wynalazłem dziś niezły poradnik. Już pierwszy filmik pokazuje niezłego trika na którego bym nie wpadł chyba :) polecam śledzić wątek. Koleś daje też alternatywne linki do youtuba jak komuś nie działa na veoh. http://www.zbrushcentral.com/zbc/showthread.php?t=61676&page=1&pp=15 Pozdro Edytowane 10 Sierpień 2008 przez Axis Mundi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzys!3k Napisano 23 Sierpień 2008 Share Napisano 23 Sierpień 2008 proste pytanie, czy jak namluje texture z opcja colorazie to potem da sie ją jakość przenieść na uv'ke czy trzeba robic od nowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
streaker Napisano 23 Sierpień 2008 Share Napisano 23 Sierpień 2008 W tool'u jeszcze raz wczytujesz base model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teluumen Napisano 26 Sierpień 2008 Share Napisano 26 Sierpień 2008 Mam pytanie odnosnie wypalania normali w ZB i ustawianiu ich w Maxie. W ZMapperze wyglad normalnych jest w 100% ok. Wrzucam je do maxa i zastaje szwy przy wszystkich krańcach UV. Jest jakas metoda na pozbycie sie tego? Na Tym przykladze w okolicach barków mamy cięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoAd Napisano 26 Sierpień 2008 Share Napisano 26 Sierpień 2008 musisz odwrócić jeden kanał w normalu. Chyba zielony jesli sie nie mylę, albo uzyj presetu pod twojego maxa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teluumen Napisano 26 Sierpień 2008 Share Napisano 26 Sierpień 2008 Uzywam presetu tangents dla maxa 7 (korzystam z maxa 2009) i tam juz jest ustawione flip green. 0_o Z wylaczonym flip green to juz w ogole jest tragedia, ale ciecia nadal są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gawel72 Napisano 26 Sierpień 2008 Share Napisano 26 Sierpień 2008 W zmapperze klikasz na open configuration i na 3DS Max7_TangentSpace_BestQuality. Wczytają Ci się ustawienia i w tym żeby nie było widać seamów. A konkretnie opcja ta jest w zakładce expert pass 2>.. on UV seam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teluumen Napisano 26 Sierpień 2008 Share Napisano 26 Sierpień 2008 Niestety, zero efektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levus Napisano 26 Sierpień 2008 Share Napisano 26 Sierpień 2008 si senior, jest, wczytaj sobie ten config zmappera, pamietaj zeby przestawic na tangent space normal map Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 28 Sierpień 2008 Share Napisano 28 Sierpień 2008 Witam!! wiecie moze czemu mi tablet z z3.1 nie dziala (wczoraj dzialal) w photoshopie dziala piszac nie dziala mam na mysli ze dziala jak myszka czyli nie ma sily nacisku itp. ktos wie ? z gory dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 28 Sierpień 2008 Share Napisano 28 Sierpień 2008 odinstaluj i zainstaluj drajwery ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Morte Napisano 28 Sierpień 2008 Share Napisano 28 Sierpień 2008 a czy sprawdzałeś w preferences>tablet jest wciśnięte use tablet? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 28 Sierpień 2008 Share Napisano 28 Sierpień 2008 Klicek--> wolalbym tego uniknac :) to musi byc wina zbrusha skoro np. w photoshopie dziala Morte--> tak jest wcisniete :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubi Napisano 28 Sierpień 2008 Share Napisano 28 Sierpień 2008 nielot jakie miałem jazdy z tabletem, wszystko rozwiązywało usuniecie sterów, restart i ponowna instalacja "odpowiedniej" wersji sterów :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzys!3k Napisano 10 Wrzesień 2008 Share Napisano 10 Wrzesień 2008 jest jakiś patent na wypelenie normalnej w zmaperze obiektu który ma ponad 0,5mln poly? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomala Napisano 10 Wrzesień 2008 Share Napisano 10 Wrzesień 2008 Bez dzielenia chyba nie za bardzo ale przecież to samo a nawet lepiej możesz zrobić w darmowym xNormal'u. A jak jeszcze do tego zrobisz dobrego cage'a w maxie które xN importuje to normalka będzie o wiele lepsza niż z zmappera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levus Napisano 12 Wrzesień 2008 Share Napisano 12 Wrzesień 2008 Przy okazji: a jak grube siatki wogóle łyka xnormal? (Q6600/4GB) W maxa muszę wpychać kawałkami po jakieś 500k trisów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubi Napisano 12 Wrzesień 2008 Share Napisano 12 Wrzesień 2008 Przy okazji: a jak grube siatki wogóle łyka xnormal? (Q6600/4GB) W maxa muszę wpychać kawałkami po jakieś 500k trisów... chyba bez ograniczenia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomala Napisano 12 Wrzesień 2008 Share Napisano 12 Wrzesień 2008 Levus to co zrobisz w zb raczej bez problemu wrzucisz w całości do xN, ja nie miałem nigdy problemów. Zwłaszcza że nie musisz wyświetlać meshy żeby wypalić normalki. Ostatnio xn trochę się zmienia chyba ma wsparcie dla nvidia CUDA więc jeśli masz gf serii 8 lub wyżej to będzie się szybciej normalki wypalało. Btw do maxa wrzucałem najwięcej 800k poly(nie tris) żeby normalki wypalić ale używałem gwOBJimportera (P4 2,53Ghz/1gb) :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levus Napisano 12 Wrzesień 2008 Share Napisano 12 Wrzesień 2008 O to dzięki, spróbuje zatem:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viater Napisano 14 Wrzesień 2008 Share Napisano 14 Wrzesień 2008 Mam pytanie? czy da się włączyć grid (siatkę, kratkę) w widoku dokumentu ZB? Przydałoby mi się do szybkiego ustalania proporcji ciała (tak jak w ph)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gomez Napisano 14 Wrzesień 2008 Share Napisano 14 Wrzesień 2008 Nie wiem czy się da, chyba nie ale możesz spróbować dać texa w wiuport z kratka ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomala Napisano 14 Wrzesień 2008 Share Napisano 14 Wrzesień 2008 zrób plane'a jako dodatkowy subtool podziel go tak żeby dało się przenieść kolor z textury na polygony plane'a i żeby było coś widać i przenieś kolor z text na obiekt. Możesz użyć image plane są to dwa zmapowane plane'y w folderze z toolami zb i są zrobione właśnie do wrzucania na nie referek front i side. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian2608 Napisano 21 Wrzesień 2008 Share Napisano 21 Wrzesień 2008 Witam ,czy istnieje możliwość zaimportowania Uv do modelu ? Zapomniałem zrobić UV i kurczę szkoda mi tego co juz zrobiłem ,Uv jak uv ale np tego samego modelu z UV oczywiście i odtworzenie na nim detalu z tamtego bez Uv ,coś mi świta z morph ,ale nie wiem ,więc proszę o pomoc . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomala Napisano 22 Wrzesień 2008 Share Napisano 22 Wrzesień 2008 Oooo uv i zbrush temat rzeka. Najbardziej powszechny sposób to: -schodzisz na 1 poziom i exprtujesz siatę -robisz mapowanie w jakimś sofcie i nic więcej (w żadnym wypadku nie uzywaj np mirrorów albo symetrii żeby się łatwiej mapowało) chodzi o to żeby nie zmienić liczby i numeracji vertexów modelu. -następnie w zbrushu zchodzisz na 1 lv i w menu tool>morphtarget klikasz store mt i u góry bierzesz import i importujesz zmapowany model. Jeżeli wszystko jest w porządku to masz mapowanie. Jeśli nie to poszukaj na forum, było milion razy jak sobie radzić z wystrzeliwującymi vertexami i innymi akcjami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian2608 Napisano 22 Wrzesień 2008 Share Napisano 22 Wrzesień 2008 Dzięki Tomala ,repa nie mogę dać ,ale jesteś w kolejce oczekujących ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gomez Napisano 22 Październik 2008 Share Napisano 22 Październik 2008 Maziam sobie lajtowo, wchodzę na wyzszy level i bum, kilkadziesiąt vertów wystrzeliło. Pierwszy raz mi się zdarzyło widzieć takie cudo ale zaskoczony nie jestem ;/ Część modelu była ukryta, może jakieś małe kawałki się nie uktyły? Nie mogę dalej pracować bo tak co chwila mam, a najnowszy dżinks zamieszczam poniżej. Zamaskowana część modelu po wejściu na wyższy level, + jakaś faktura na części modelu się pojawiła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levus Napisano 22 Październik 2008 Share Napisano 22 Październik 2008 Sprawdź RAM, dokładałeś jakieś kości? Mi kiedyś strzelały wertexy przez konfigurację 512+512 (no dual)+256, wyjąłem 256 i było okej. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gomez Napisano 9 Listopad 2008 Share Napisano 9 Listopad 2008 Jak podmieniam uvki to tracę polygrupy. Jest jakiś magiczny sposób? Podmieniam po prostu przez import (podmiana morpha). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viater Napisano 17 Listopad 2008 Share Napisano 17 Listopad 2008 Mam pytanko... Pomalowałem sobie panopka i zrzucam z niego kolor na UVkę. Klikam w : TOOLS/ TEXTURE/ Col>Txr. No i robi mi się textura, ale standardowo ma 1024x1204 px. Chciałbym więcej. Gdzie to się zmienia aby na stałe wprowadzić np 4096 dla dokładniejszych detali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomala Napisano 17 Listopad 2008 Share Napisano 17 Listopad 2008 menu Texture> i tam ustawiasz wielkość i klikasz new teraz możesz kliknąć w menu tool>texture col>txr i wszystko zostanie przeniesione na tą texturę którą stworzyłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muddy Napisano 6 Grudzień 2008 Share Napisano 6 Grudzień 2008 Witam. Dlaczego ZBrush 3 nic nie robi sobie ze zmiany profilu kolorow w systemie? Czy wlancza sie to gdzies w ustawieniach? W interfejsie domyslny material mam prawie czerwony, po aplikacji innego profilu jest brazowy (tzn powinien byc) bo w rzeczywistosci w viewporcie nadal jest czerwonawy taki jaki byl. Dopiero po zrobieniu prt screena i otworzeniu go w przegladarce kolory sa inne, zmienia sie na brozawy. O co tutaj w ogole chodzi? Tak poza tym, jaki jest w rzeczywistosci kolor tego defaultowego materialu "Red Wax" ? Heh z nazwy wnioskuje że powinien być czerwony, ale na każdym monitorze u mnie ma inny kolor. Na razie doszedłem do wniosku że jest to brązowy z lekkim zabarwieniem czerwonego. Może ktoś to potwierdzić na monitorze któremu można zaufać? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ETA Napisano 20 Grudzień 2008 Share Napisano 20 Grudzień 2008 Mam pytanko... jak ejst model pwiedzmy płachty materiału i nie jest to plane a spłaszczony box... coś tkaiego, że ma jakąś grubość. To da się jakoś zrobić żeby brush działał tylko na jedń stronę?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi