olaf Napisano 12 Czerwiec 2017 Share Napisano 12 Czerwiec 2017 wlasnie po wszystkich książkach o samodoskonaleniu warto czasem spojrzeć na życie oczami pesymisty i mizantropa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil Pietrzyk Napisano 18 Czerwiec 2017 Share Napisano 18 Czerwiec 2017 teraz 100 lat samotności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Traitor Napisano 25 Czerwiec 2017 Share Napisano 25 Czerwiec 2017 "ZERO" - jedna z książek typu "must read". Scenariusz najbliższej przyszłości od której nie uciekniemy, a ktora już dzisiaj po części się realizuje. Bardzo dobra pozycja. Polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 25 Czerwiec 2017 Share Napisano 25 Czerwiec 2017 Mozesz podac autora bo nie wiem czy to ta sama, ktora mi ktos juz polecal. Audiobook Echopraxia aktualnie w uszach. Sf. Podobno Slepowidzenie tego samego autora wypadaloby najpierw ale zachecilem sie po rozmowie ze znajomym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koldi Napisano 25 Czerwiec 2017 Share Napisano 25 Czerwiec 2017 Mozesz podac autora bo nie wiem czy to ta sama, ktora mi ktos juz polecal. Audiobook Echopraxia aktualnie w uszach. Sf. Podobno Slepowidzenie tego samego autora wypadaloby najpierw ale zachecilem sie po rozmowie ze znajomym. Ślepowidzenie znacznie lepsze, bardziej klimatyczna, poza tym nie wiem czy Echopraxia bez wcześniejszych wątków będzie do końca zrozumiała. Tka czy inaczej obydwie warto sprawdzić. OT: podziwiam audiobooki, bo jako wzrokowiec po nastu minutach tracę wątek w nich ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 25 Czerwiec 2017 Share Napisano 25 Czerwiec 2017 Tez tak mialem z audiobookami. Ale nauczylem sie nie odplywac lub pauzowac jak chce odplynac. Zwykle pauza soe sprawdza i pozniej mozg sam wraca do sluchania. Spora zaleta jest przyspieszenie, Echopraxie slucham na 150% bo jest skomplikowana i dosyc nowa ale pospolity jezyk spokojnie mozna lykac na 200% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kroopson Napisano 2 Lipiec 2017 Share Napisano 2 Lipiec 2017 "Pan Lodowego Ogrodu" - doskonałe niby fantasy/niby sci-fi. Fajna, mistrzowsko domknięta historia. Polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Traitor Napisano 2 Lipiec 2017 Share Napisano 2 Lipiec 2017 Mozesz podac autora bo nie wiem czy to ta sama, ktora mi ktos juz polecal. . "Zero" Marc Elsberg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ajgor Napisano 2 Lipiec 2017 Share Napisano 2 Lipiec 2017 Chciał bym Wam polecić do poczytania coś dla mnie absolutnie niesamowitego. Sam przeczytałem i jestem pod ogromnym wrażeniem. A konkretnie trylogię fantasy "Zrodzony z mgły" Brandona Sandersona. Autor stworzył absolutnie wyjątkowy świat fantasy. Nie znajdziecie w nim żadnych zapożyczeń od Tolkiena, jakie można wszędzie zobaczyć (żadnych elfów, krasnoludów, orków itp). System magii jest tak odmienny od wszystkiego, co czytałem gdziekolwiek indziej, że aż nie do opowiedzenia. Początkowo wszystko wydaje się niezrozumiałe, ale z biegiem czasu czytając coraz dalej wszystko zostaje pięknie wyjaśnione. Do tego dodajcie sobie świetną fabułę, która zaczyna się niewinnie od drobnostek, a później ciągle rośnie, zaskakujące zwroty akcji, a żeby było mało, każda część kończy się takim zwrotem, że wszystko odwraca się o 180 stopni. Zakończenie ostatniej części powoduje walnięcie szczęki o podłogę :) Cała trylogia opowiada jedną WIELKĄ historię, ale jednocześnie każda jest zamkniętą całością. Myślę, że nie przesadzę, jak napiszę, że Sanderson jest najlepszym autorem od czasu Tolkiena. A nie chcę wyjść na heretyka, ale jak dla mnie - jest od niego lepszy PODOBNO wszystkie książki Sandersona są takie. Ale jeszcze innych nie miałem okazji przeczytać. Sama trylogia jest częścią większego cyklu "Ostatnie imperium" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypek Napisano 10 Lipiec 2017 Share Napisano 10 Lipiec 2017 "Pan Lodowego Ogrodu" - doskonałe niby fantasy/niby sci-fi. Fajna, mistrzowsko domknięta historia. Polecam. Również polecam, wszystkie 4 tomy naprawdę dobre. Vuko Drakkainen nie mniej charakterystyczna postać niż Geralt z wiedźmina :) Od siebie polecam jeszcze "Kłamca" Jakuba Ćwieka. Przyjemnie się czyta i historia bardzo wciągająca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebazx6r Napisano 10 Lipiec 2017 Share Napisano 10 Lipiec 2017 Ja jestem w trakcie. Teraz pora na 3 tom i to jest glowne story chyba? 4 jest na doczepkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dariaa Napisano 1 Wrzesień 2017 Share Napisano 1 Wrzesień 2017 Ja aktualnie czytam "Lokatorkę" Delaney JP :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Araiel Napisano 1 Wrzesień 2017 Share Napisano 1 Wrzesień 2017 Widzę, że na forum nastała ostatnio moda na Pana Lodowego Ogrodu - ja akurat właśnie skończyłem czytać 4 tom :D Cała seria mi się bardzo podobała i jest wg mnie dużo lepsza od wychwalanego u nas Wiedźmina. Zresztą jeśli chodzi o polskie fantasy, to oprócz serii Grzędowicza, to i Wegner ze swoimi Opowieściami z meekhańskiego pogranicza też jest o wiele lepszy od twórczości Sapkowskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolinka777 Napisano 5 Wrzesień 2017 Share Napisano 5 Wrzesień 2017 Serie Agathy Christi :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KacperNo Napisano 9 Wrzesień 2017 Share Napisano 9 Wrzesień 2017 Grę o Tron.. tylko że serial wyprzedził książkę i to trochę mnie zawiodło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek Napisano 13 Wrzesień 2017 Share Napisano 13 Wrzesień 2017 polecam "ZERO" bardzo dobra pozycja, warto poczytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przybylak Napisano 13 Wrzesień 2017 Share Napisano 13 Wrzesień 2017 z klimatu fantasy polecam "Pan Lodowego Ogrodu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebazx6r Napisano 13 Wrzesień 2017 Share Napisano 13 Wrzesień 2017 Adam Przechrzta "Adetp" jak narazie 100 str ale jest dobre .Poprzednio pierwsza serie Zaginionej Floty Campbela. Tez spoko 6 tomó◘w. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
molman66 Napisano 13 Wrzesień 2017 Share Napisano 13 Wrzesień 2017 Ja aktualnie czytam Mroczna wieżę od początku. Jakoś tak sie napaliłem po tym nowym filmir :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 13 Wrzesień 2017 Share Napisano 13 Wrzesień 2017 od początku powiadasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deshu Napisano 14 Wrzesień 2017 Share Napisano 14 Wrzesień 2017 Jürgen Thorwald - Ginekolodzy Jak to czytam, to aż mnie boli cipka , której nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 29 Wrzesień 2017 Share Napisano 29 Wrzesień 2017 1. Poniewaz kilka osob i jutuberow polecało mi 'The Lean Startup', postanowilem przeczytać. Wow. Jak zaczałem zagłębiać sie w Teorię gier (dział matematyki) poczułem sie. jakbym właśnie po latach zycia, dostał instrukcję podejmowania decyzji i tworzenia planów. The Lean Startup pomaga przygotować narzędzia, do wykonania tego planu. Najbardziej rozbił mnie rozdział 'small batch'. Kompletnie inny od mojego dotychczasowego podejścia. 2. Przerzuciłem sie mocno z czytania na video-eseje. Jeżeli ktoś lubi skrobać farbę w czymś co już dobrze zna, by odkryć warstwę poniżej, polecam kanał 'the stories of old' https://www.youtube.com/channel/UCs7nPQIEba0T3tGOWWsZpJQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Traitor Napisano 29 Wrzesień 2017 Share Napisano 29 Wrzesień 2017 "Fakap" - Zajebiste i z zycia wzięte:) Polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 30 Wrzesień 2017 Share Napisano 30 Wrzesień 2017 Potwierdzam, świetnie napisana i z duzym dystansem, w zasadzie satyra na dzisiejszą kulturę biznesową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebazx6r Napisano 8 Październik 2017 Share Napisano 8 Październik 2017 2 czesc Materii Prima Przechrzty... czyli "Namiestnik" wchłonąłem w 2 dni polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzAk1 Napisano 10 Październik 2017 Share Napisano 10 Październik 2017 Ja ostatnio Jak przestałem kochać design - Marcin Wicha Nie wiem co myśleć o tej książce, ale pierwsza myśl jest taka, że to nie jest najlepsza książka o...designie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DommyBears2001 Napisano 19 Październik 2017 Share Napisano 19 Październik 2017 Jeśli ktoś lubi książki w fajnym klimacie polecam Siła nawyku. Dlaczego robimy to, co robimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kreje1970 Napisano 19 Październik 2017 Share Napisano 19 Październik 2017 Jedna spośród moich ulubionych pozycji to Siła nawyku. Dlaczego robimy to, co robimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wryle1996 Napisano 19 Październik 2017 Share Napisano 19 Październik 2017 ja ostatnio przeczytałem Peryferal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phabu13 Napisano 19 Październik 2017 Share Napisano 19 Październik 2017 Polecam ten tytuł “Photoshop dla e-commerce i social media” Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dlofy13 Napisano 19 Październik 2017 Share Napisano 19 Październik 2017 Jedna spośród moich ulubionych pozycji to “Piękny styl” Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Glagi1971 Napisano 24 Październik 2017 Share Napisano 24 Październik 2017 Warto zainteresować się tym tytułem Delhi. Stolica ze złota i snu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Prusu1986 Napisano 24 Październik 2017 Share Napisano 24 Październik 2017 Jeśli ktoś lubi książki w wyjątkowym klimacie polecam Delhi. Stolica ze złota i snu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebazx6r Napisano 18 Listopad 2017 Share Napisano 18 Listopad 2017 "Demony Leningradu." Przechrzty. Całkiem spoko , ale dopiero jestem na poczatku lektury. Seria Materia Prima jak narazie góra no ale czytam dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mitic Napisano 19 Listopad 2017 Share Napisano 19 Listopad 2017 Pan lodowego ogrodu- Jarosław Grzędowicz, Neil Gaiman Dan Brown Smętarz zwierzaków- Stephen King Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Prela1997 Napisano 21 Listopad 2017 Share Napisano 21 Listopad 2017 Polecam ten tytuł Osobliwe i cudowne przypadki Avy Lavender – Leslye Walton Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koper Napisano 23 Listopad 2017 Share Napisano 23 Listopad 2017 Pan lodowego ogrodu- Jarosław Grzędowicz, Neil Gaiman Dan Brown Smętarz zwierzaków- Stephen King Jak lubisz Dana Browna, to polecam Piątą ewangelię, autor: Ian Caldwell Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mitic Napisano 23 Listopad 2017 Share Napisano 23 Listopad 2017 a dzięki- sprawdzę :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 29 Styczeń 2018 Share Napisano 29 Styczeń 2018 Ostatni przeczytałem Made in America - biografię Sama Waltona - założyciela Wal-Mart. Swietna pozycja o człowieku, który myślał o rzeczach, które robi jako procesie, a nie skoku na kasę. Aktualnie 'Poradnik dyktatora' Opisuje genialnie rolę w decyzjach i konsekwencje jaką odgrywa lider i jego potrzeba utrzymania władzy. Pozwala inaczej spojrzeć na politykę. The tools of titans / narzędzia tytanów Tim Ferris ogarną tytaniczną pracę spotykając i przeprowadzając wywiad z rożnymi wybitnymi osobami, od sportowców przez managerów i polityków. Każda postać jest swoją własną historią ale też pozwala szerzej przyjrzeć się mind-setowi osób, które dały radę wysunąc się na czołowe pozycje w tym co robią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koper Napisano 31 Styczeń 2018 Share Napisano 31 Styczeń 2018 Teraz zacząłem 1 minutowego managera, podobno, że to klasyka, którą cytują na wszystkich szkoleniach dla managerów. Póki co, to takie to jest wiecie, językiem coachingowym napisane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebazx6r Napisano 31 Styczeń 2018 Share Napisano 31 Styczeń 2018 Nowy rok zacząłem od serii Metro. 2033 2034 i teraz czytam 2035... Całkiem spoko seria. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koalid35 Napisano 5 Luty 2018 Share Napisano 5 Luty 2018 ja w nowym roku przeczytałem triller psychologiczny pt. Idealna napisany przez Magde Stachulę. Polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nezumi Napisano 5 Luty 2018 Share Napisano 5 Luty 2018 "Księga wszystkich dokonań Sherlocka Holmesa" Arthura Conana Doyle'a. Czas na troche klasyki ktora - przyznaje ze wstydem - jakos ominalem. Ponad 1100 stron podobno w formacie A4. Podobno, bo mam wersje elektroniczna. Troche to zajmie... Przy okazji - gdyby ktos mogl polecic jakas dobra powiesc marynistyczna to bylbym wdzieczny. Nic dokumentalnego/wojennego. Raczej fabularyzowana historia albo fantasy w stylu "Krol Bezmiarow" Feliksa W. Kresa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiniaa Napisano 6 Luty 2018 Share Napisano 6 Luty 2018 (edytowane) Ja czytam java - podstawy programowania ale idzie mi to ciężko. Jakoś nie mogę doszukać niczego lepszego póki co. Forum webmaster - https://forumeria.pl/forum-webmasterzy Może ktoś zna lepsze tytuły? Dużo ostatnio czytałam o sztukach programowania takich jak python, php, mysql, c, c++ i porównywałam z zarobkami przy każdym z nich i wyszło że najlepiej uczyć sie właśnie w javie :-) do tego w javie dużo rzeczy robi sa Ciebie sam skrypt i chyba dlatego na pierwszy rzut oka wybrałam jave. Edytowane 9 Luty 2018 przez Kiniaa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 6 Luty 2018 Share Napisano 6 Luty 2018 Ja czytam java - podstawy programowania ale idzie mi to ciężko. Jakoś nie mogę doszukać niczego lepszego póki co. Może ktoś zna lepsze tytuły? To zależy czy wolisz horror czy tragikomedie :) A na poważnie - nie myslales, by zaczac od jakiegos wprowadzenia w OOP lub ogolnie zasady budowania algorytmow? No chyba, ze masz to juz za soba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiniaa Napisano 6 Luty 2018 Share Napisano 6 Luty 2018 Nie nie myślałam. Idę na razie po przykładach i wygląda mi to na tą przysłowiową tragikomedię :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebazx6r Napisano 19 Luty 2018 Share Napisano 19 Luty 2018 (edytowane) Metro 2033 Do światła - fajnie wciąga polecam. Teraz zacząłem Mrok czytać. P.S. Jak ktoś jest z Wawy może chce się powymieniać na jakieś książki? http://max3d.pl/forum/threads/104552-Sprzedam-k%C5%9Bi%C4%85%C5%BCki-Warszawa?p=1290697#post1290697 Edytowane 19 Luty 2018 przez Sebazx6r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 20 Luty 2018 Share Napisano 20 Luty 2018 Właśnie skończyłem 'Poradnik Dyktatora' - Polityczna rozprawa o rozwoju państwa i jego szans na dobrobyt ludności z punktu widzenia konieczności utrzymania się liderów u władzy. Ładnie opisane przypadki w korporacjach, demokracjach i systemach autorytarnych. Przy okazji książka pięknie demoluje mit pomocy międzynarodowej i pomocy po klęskach żywiołowych. Polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JonJoan Napisano 20 Luty 2018 Share Napisano 20 Luty 2018 Polecić to można tym wszystkim lewicowym biurwom które niestety rządzą obecnie naszą zachodnią cywilizacją i ściągają ją w dół. Ja ostatnio Biografię Dickinsona napisaną przez niego samego. Ta książka to taka trochę przeciwstawność kariery grafika komputerowego. Gdzie człowiek latami musi nieraz trenować żeby dostać jakąkolwiek pracę. Sam wokalista i frontman iron maiden marzył o tym by być pałkerem. Śpiewania nigdy za specjalnie nie trenował (nie licząc krótkiego okresu w chórze kościelnym). W młodym wieku (22 lata bodajże) tak po prostu przyszli do niego weseli panowie i zapytali czy nie zechciałby być wokalistą kultowego zespołu heavy metalowego. Nudy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cabus231 Napisano 20 Maj 2018 Share Napisano 20 Maj 2018 (edytowane) Zacząłem czytam Metro, ale nie jestem zachwycony. Bardziej gustuje w thilerach Edytowane 25 Maj 2018 przez Cabus231 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi