Gość Karawan Napisano 21 Sierpień 2003 Napisano 21 Sierpień 2003 eee najlepiej do compostingu uzywac premiere + drogie pluginy np Hollywood FX 4 Gold, Boris, FilmFX
biglebowsky Napisano 21 Sierpień 2003 Napisano 21 Sierpień 2003 no.... o ile mi wiadomo, premiere jest przeznaczony do montazu, nie do kompozycji:)
boowa Napisano 22 Sierpień 2003 Napisano 22 Sierpień 2003 no nowy premier to i kompozycja i montaż.... ale z Adoba to chyba After Effects miał być a nie premiere... swoją drogą - korzystam z Shake i Avid Composer...
rebuzz Napisano 23 Sierpień 2003 Napisano 23 Sierpień 2003 Wiem ze tak nie wolno ale mam to samo pytanie co Hunter :D :(
boowa Napisano 23 Sierpień 2003 Napisano 23 Sierpień 2003 hehe - wiedziałem, że tak będzie :) ...po co ten dział powstał? skoro większość nie wie nawet co to composing i tak naprawdę tego nie używa, bądź traktuje sprawę tak samo jak montaż? ech...
Kris_R Napisano 23 Sierpień 2003 Napisano 23 Sierpień 2003 Ja używam After Effecta i COmbustion.. zależnie od potrzeb. Premierka do montarzu. No i to chyba tyle :) Polecam gorąco... Nie miałem okazji wypróbować Flame\'a, ani Inferno ani nawet Shake\'a :( Ale może kiedyś...
Arnet Napisano 24 Sierpień 2003 Napisano 24 Sierpień 2003 klozystam z Combustion v2... super program... w zupelnosci wystarcza to tworzenia efektow naprawde wysokiej klasy... kiedys chcialem zaczac od Shake, ale jako ze go nie znalazlem wybor padl na Combustion, no i wcale nie zaluje ;-) szczerze polecam.. jego system czasteczek wgniata w fotel ;-)
Sharp Napisano 26 Sierpień 2003 Napisano 26 Sierpień 2003 After effects - jako ze jest podobny do szopa bardzo mile mi sie pracuje, takie wszystko wydaje sie nie obce pracujac juz sporo czasu w photoshopie. Combustiona nigdy na oczy nie widzialem ale kiedys chcialbym sie w to troche pobawic....
Tomek Kosiorek Napisano 31 Sierpień 2003 Napisano 31 Sierpień 2003 hehe- ja Was rozsmiesze- uzywam aftereffects 3.11!!:)
Yano Napisano 16 Wrzesień 2003 Napisano 16 Wrzesień 2003 Ja używam Combustion v2 ,podobnie jak Arnet i mówie wam WSPANIAŁY PROGRAM!!!! system cząsteczek powala!! no i wogóle można zrobić wszystko, SUPER!! Poza tym używam też A. Premiere 6.0 ale głownie włąsnie do montażu niż kompozycji -Combustion robi to znacznie lepiej. Poza tym jest z Discreet\'a i fajnie współgra z MAX\'em. Polecam.
Tomek Kosiorek Napisano 19 Luty 2004 Napisano 19 Luty 2004 a ja teraz powrocilem po dlugiej przerwie do Digital Fusion- jest bogadszy o efekty stricte 2d wg. mnie i bardziej mi lezy niz AE i combust
ZOMO Napisano 13 Marzec 2004 Napisano 13 Marzec 2004 Jak dla mnie to Combustion, pewnie dlatego ze mnie w szkole tego nauczyli i tak mi zostalo :) ale po przyzwyczajeniu sie do interfaceu to naprawde potezny program. ( no i mlodszy braciszek Flame i Inferno ;D ). Dobre jest to ze ma w sobie Paint, i kazdy stroke jest zapisywany osobno ( co czasami jednak daje sporo problemow jak jest ich za duzo). Co do particles to faktycznie niezle...ale je widac na kilometr :) AF nie probowalem zabardzo, mam gdzies to kiedys napewno zobacze.
kru Napisano 14 Marzec 2004 Napisano 14 Marzec 2004 a moze ktos wie co jest pod linuxem do compostingu i montazu? na necie znalazlem takie nazwy jak apple shake discreet smoke interactive FX piranha main actor czy ktos zlyszal o jakichs innych? czy ktos moze korzystal z tych? szukam informacji na temat tego typu progsow, ktore nie pochodzilyby od producentow ale od urzytkownikow. P.S czy avid jest pod linuxem? slyszalem ze tak, ale na stronce softimage jakos nie moge znalezc.:(
ZOMO Napisano 14 Marzec 2004 Napisano 14 Marzec 2004 no Shake 3 napewno jest na Linuxa i jest to niezly program. Softimage tez jest, jak i Maya
lukasz Napisano 18 Marzec 2004 Napisano 18 Marzec 2004 zgadza się, uzywam 2.5 (ostatni chyba pod win)...osobiscie nie porownywałem z innymi programami, ale czytałem i słyszałem opine ze jest przedewszystkim najszybszy...
sartr Napisano 27 Kwiecień 2004 Napisano 27 Kwiecień 2004 używam combustion, ale mam chyba coś zje...ne gdyż dosyć często mi się wywala na renderingu :( particle faktycznie odlot, chociaż w praktyce nie wszystko wygląda już tak różowo
Zwierzak Napisano 2 Maj 2004 Napisano 2 Maj 2004 Czemu nikt nie raczyl odpowiedziec co to jest compositing ... tak w 3 słowach albo jakiś link ???
Kris_R Napisano 5 Maj 2004 Napisano 5 Maj 2004 Compositing, to pojęcie głębokie i szerokie... można pod to podciągnąć ogólnie edycje obrazu na linii montarzowej i post produkcyjnej. A sam compositing rozumiany dosłownie to integrowanie obrazu 3d, modeli i animacji do obrazu 2d. Najczęściej stosowane w czasie realizacji efeków specjalnych...
Piotr Dobosz Napisano 29 Lipiec 2004 Napisano 29 Lipiec 2004 czyli program combstion sluzyt do robienia efektow do filmow? to na tym programie robia te zawaliste efekty? pozdrawiam
Rascal Napisano 30 Lipiec 2004 Napisano 30 Lipiec 2004 Piotr Combustion to program z grupy effects & compositing, zreszta tak jak Nuke, Shake, Digital Fusion czy inne. Pozatym te "zawaliste efekty" to jeszcze inne programy roznego rodzaju w tzw. production pipeline i cale sztaby ludzi odpowiedzialnych za kreacje roznych aspektow efektow specjalnych.
imprecis Napisano 2 Sierpień 2004 Napisano 2 Sierpień 2004 After FX 5.5 Bundle Production ;) W zupelnosci wystarcza :) Ma swietne maski i filtry do maskowania + swietna wspolpraca z plikami *.psd.
Piotr Dobosz Napisano 29 Sierpień 2004 Napisano 29 Sierpień 2004 combustion to jest program taki jak after efect lub premiere? pozdrawiam
Gość User190 Napisano 30 Sierpień 2004 Napisano 30 Sierpień 2004 Zainstaluj - zobaczysz.. programik ma moc straszną!! Nie był mi wcześniej potrzebny, ale w końcu i an to przyszedł czas.., wie ktoś może ghdzie znaleźć tutki, etc?? Tylko nie wspominać o manualu, bo się jeszcze ściąga :P
crys Napisano 21 Wrzesień 2004 Napisano 21 Wrzesień 2004 moze cos sie przyda:) >http://bbs.onickz.com/viewtopic.php?t=73 >http://www.creativecow.net/articles/combustion.html
Piotr Dobosz Napisano 13 Listopad 2004 Napisano 13 Listopad 2004 juz wszystko wiem posiedzialem, poczytalem, popytalem:) i sie dowiedzialem Combustion to swietny program poprostu super. ma ogormne mozliwosci pariclesy sa niesamowite serdecznie polecam wszystkim mnie on oczarowal:D czy sa jakies bardziej profesjonalne programy niz combustion? choc jeszcze duzo mi zostalo na nim do nauki ale tak na przyszlosc:) pozdrawiam seredecznie!:)
kurt_hectic Napisano 22 Grudzień 2004 Napisano 22 Grudzień 2004 witam, jakie lole, >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> po pierwsze bo jest kompatybilny z maxem ! ! !(w końcu discreet) 0 np. można renderować do formatów combustion, po drugie , jest dobry :D. to tyle, nara
Piotr Dobosz Napisano 22 Grudzień 2004 Napisano 22 Grudzień 2004 combustion jest malo stabilny pracuje na nim i bardzo czesto efekty mojej pracy koncza sie bledem programu:( szczegolnie jak laduje pliki avi do niego to prawie zawsze wyskakuje blad a instalowalem go juz wiele, wiele razy:( pozdrawiam
streaker Napisano 29 Styczeń 2005 Napisano 29 Styczeń 2005 witam, jakie lole, >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Lolem to ty tutaj jesteś, obrażanie innych z powodu używania innego programy niż ty to dla mnie szczyt głupoty i prymitywizmu. Sorry za offtopa, ale musiałem. Co do tematu to właśnie zaczynam sie uczyć AE 6.5, bo współpracuje z PS'em i Premierem, na necie jest mnóstwo materiałów do niego, interfejs podobny do innych z rodzinki adobe, dlatego przyjemnie sie go używa. Jeden wielki minus jaki już teraz zauważyłem to fatalny curve editor, po przyzwyczajeniu sie do max'owego (zreszta bardzo dobrego) praca z nim to katorga.
deshu Napisano 19 Styczeń 2006 Napisano 19 Styczeń 2006 Compositing, to pojęcie głębokie i szerokie... można pod to podciągnąć ogólnie edycje obrazu na linii montarzowej i post produkcyjnej. A sam compositing rozumiany dosłownie to integrowanie obrazu 3d, modeli i animacji do obrazu 2d. Najczęściej stosowane w czasie realizacji efeków specjalnych... Dziekowa:P witam, jakie lole, >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> po pierwsze bo jest kompatybilny z maxem ! ! !(w końcu discreet) 0 np. można renderować do formatów combustion, po drugie , jest dobry :D. to tyle, nara Nie lubie cie. Nikt cie tu nie lubi. Nie uzywaj znakow (!@#$>&%) jakbys je pierwszy raz widzial. Popieram opinie Streakera o tobie, bo wydaje ci sie ze ty jestes najpelszy i wszystko wiesz najepiej.
Gość Gilgamesz Napisano 7 Marzec 2006 Napisano 7 Marzec 2006 Prosze o pomoc w sprawie istalacji Shake 2,5 windows W instrukcji instalacji przeczytalem ze aby shake mogl dzialac mucze wyedytowac key.dat i wprowadzic w miejce HOSTID=your_hostid parametry mojego komputera, ale nie mam zielonego pojecia co konkretnie powinienem wpisac. Prosze aby ktos podpowiedzial mi jak powinno wyglada piec linijek pliku key.dat
the_fgdf Napisano 29 Lipiec 2006 Napisano 29 Lipiec 2006 inferno, flame.... i jakie wrażenia warto inwestowac 20000$ czy combustion starczy :]
jacob Napisano 29 Lipiec 2006 Napisano 29 Lipiec 2006 i tak kazdy wie, ze najlepszy jest DIGITAL FUSION 5 :P:P ;);)
Madison Napisano 14 Wrzesień 2006 Napisano 14 Wrzesień 2006 After Effects - rewelacja. Teraz biorę się za Combustion.
chłopiec Napisano 12 Styczeń 2007 Napisano 12 Styczeń 2007 i tak kazdy wie, ze najlepszy jest DIGITAL FUSION 5 :P:P ;);) AAAAJ!!! pewnie, ze najlepszy!
hubiii Napisano 10 Czerwiec 2007 Napisano 10 Czerwiec 2007 shake - wciaz sie tego ucze :D final cut pro a do animacji motion 2.. czasami after .,.ale on zamula .. wole apple produkty :F
JmTm00 Napisano 10 Czerwiec 2007 Napisano 10 Czerwiec 2007 Hm, moze nie zabrzmi to w dobie shakeów, i innych toxiców zbyt profesjonalnie ale (pomijając wydajność) najlepsiejszy dla mnie jest Afx :D
LISEK Napisano 26 Wrzesień 2007 Napisano 26 Wrzesień 2007 AFx wedlug mnie najwygodniejszy, probowalem dzialac z Combustion... reszty nie znam. Ja osobiscie uzywam go rowniez do montazu, Premiere jest cholernie prymitywny i dziwnie exportuje pliki do .mov, na nim montuje tylko dzwiek ...
streaker Napisano 26 Wrzesień 2007 Napisano 26 Wrzesień 2007 Premiere jest cholernie prymitywny Dość kontrowersyjne stwierdzenie... Premiere ma wszystko co potrzeba do montażu (i nic więcej, do bardziej zaawansowanych rzeczy jest dynamic link z AE) i te narzędzia są bardzo wygodne... A poza tym spróbuj zmontować w AE półtora godzinny film... ilość warstw cie zabije (i twój komputer też)... Już nie mówie o uzyskaniu realtimowego podglądu bez przeliczania w AE (gf 6200@6600 (ogl) i p4 [email protected] (software) + 2gb ramu nie daje rady)
LISEK Napisano 26 Wrzesień 2007 Napisano 26 Wrzesień 2007 Moze przegialem, ale duzo nawkurzalem sie przez glupi export w premiere, uzyskiwalem momentami tak slaba jakosc materialu... szkoda gadac :(, dlatego wolalem przerzucic sie na after effects, nawet w kwestii montazu. No ale z poltora godzinnym masz racje - ja renderowalem 7 minut (bez zadnych filtrow) przez 1,5 godziny :P
Grave Napisano 14 Listopad 2007 Napisano 14 Listopad 2007 Produkty Adobe zdają się (wedłu mnie) być najbardziej czytelne
polon Napisano 25 Luty 2008 Napisano 25 Luty 2008 dla mnie ilczy sie powszechność softu, czyli co za tym idzie ilość tutoriali. To co robi A.Kramer wymiata, a jeśli ktoś już dobrze zna AF to może próbować innych. A ktoś słyszał może o Educe czy jakoś tak, nie wime jak sie pisze bo nazwe tylko słyszałem i to od gościa, który ma wade wymowy. Ale zrozumiałem też że ten Educe jest 2 razy szybszy od A Premiere.
SYmek Napisano 25 Luty 2008 Napisano 25 Luty 2008 dla mnie ilczy sie powszechność softu, czyli co za tym idzie ilość tutoriali. To co robi A.Kramer wymiata, a jeśli ktoś już dobrze zna AF to może próbować innych. A ktoś słyszał może o Educe czy jakoś tak, nie wime jak sie pisze bo nazwe tylko słyszałem i to od gościa, który ma wade wymowy. Ale zrozumiałem też że ten Educe jest 2 razy szybszy od A Premiere. Edius by Conapus: http://www.ceneo.pl/248682
streaker Napisano 29 Luty 2008 Napisano 29 Luty 2008 Educe jest 2 razy szybszy od A Premiere. Tylko, że premier ma co najmniej 2x przyjemniejszy interface, ma 2x więcej mocy (możliwości) itd. (dobrze pamiętam, że to edius nie keyframes ? ) Nie chce tutaj propagadny uprawiać, ale edius próbuje się prezentować jako alternatywa dla premiera, tymczasem dzieli je spora odległość...
polon Napisano 3 Sierpień 2008 Napisano 3 Sierpień 2008 - powiem jeszcze że nie spotkałem się z formatem graficznym, filmu czy bitmapy, którego nie dałoby się skutecznie importować...(może kwestia dbołości o kodeki w sys. nie wiem..) hmm. mam cs3 i jakiegoś pecha bo nie idzie wrzucic mp3 i flv'ki
the_fgdf Napisano 3 Sierpień 2008 Napisano 3 Sierpień 2008 pracuję w Afterze od kiedy przeczytałem o nim w tym wątku zabytkowym. polecam AE, nawet v7 (mniej wymagająca, tańsza) daje w zupełności radę.. - do Green/BlueBoxa polecam plugin KeyLight - kompleksowo załatwi nichcianą ścianę i skoryguje światło, i nie tylko. baa, wiele więcej. - After jest wyjątkowo plastyczny i daje więcej możliwości niż widać gołym okiem... zainteresujcie się skryptami... znanymi jako Expresions.. można je dodawać do większości Modyfajerów (rotation,scale,position, opacity etc.) - wiggle, random, smooth... - słowa, zaklęcia, jest ich więcej, wliczając po prostu matemetykę, której niestety nie lubiłem w szkole. (wpisujesz np.: +10 i masz efekt.. dobra, nieważne...sprawdzicie sobie..) - powiem jeszcze że nie spotkałem się z formatem graficznym, filmu czy bitmapy, którego nie dałoby się skutecznie importować...(może kwestia dbołości o kodeki w sys. nie wiem..) pozdrawiam AE (widziałem 6 ) miał duże problemy np z niektórym avi czy mjpg Teraz na widelcu jest Filmgimp/Cinepaint - póki co brak wrażeń może poza ceną... tool is a tool
bartolomeo Napisano 9 Wrzesień 2008 Napisano 9 Wrzesień 2008 daja spokój! Fuzja najlepsiejsza jest ;)
Rekomendowane odpowiedzi