Ania Napisano 17 Luty 2007 Napisano 17 Luty 2007 DETALE o wykładach http://www.pixelworkshop.at 24 marca będzie we Wiedniu organizowany przez austriackie forum szereg wykładów na tematy związane z grafiką 3d. Nie wiem ale może ktoś z was ma czas i ochotę (i znajomości językowe), zapraszam. Myślę że będzie ciekawie. Będzie ok. 10 takich wykładów, m.in.: Thomas Mahler http://thomasmahler.cgsociety.org/gallery/ i Christoph Schaedl (Oglu) http://images.google.at/images?svnum=10&hl=de&q=oglu+3d&btnG=Suche pomówią o sculptingu Będzie Hanno z Niemiec http://www.raph.com/3dartists/artgallery/ag-ap.php?aid=409 Będzie też kilku ludzi pracujących w firmach produkujących gry (=> odsłony gier które dopiero wyjdą na rynek, i chyba coś o modelowaniu i rigowaniu do gier) acha i jeszcze o postworku i kompozycji będzie. Z mojej strony będzie o teksturowaniu. Najpierw krótko na temat kameleona (pokażę kartki z narysowaną teksturą itp), potem pokażę na żywo w jaki sposób tworzę tekstury ze zdjęć, a konkretnie na przykładzie niniejszego smoka który właśnie w tym celu powstał. (zrobiony trochę na szybko). W sumie potrwa to jeden dzień, jak ukończą stronę internetową to podam adres. Wstęp darmowy. Ale pierwszy raz to robimy, więc z katastrofą trzeba się liczyć...
vv3k70r Napisano 17 Luty 2007 Napisano 17 Luty 2007 fajny still, kto zrobil krzywde w siatke skrzydel temu smoku?
Touch Napisano 17 Luty 2007 Napisano 17 Luty 2007 ...chętnie wybrałbym się na taką wycieczkę, niestety dla mnie chwilowo za daleko;) Swietny smok;)
Ania Napisano 17 Luty 2007 Autor Napisano 17 Luty 2007 ja osobiście robiłam krzywdę siatce (obrazek w całości ja robiłam), ale tak musi być żeby fałdy były ładne. (maks sobie nie poradził z unwrapowaniem takiej siatki, trzeba było blenderem)
Owen Napisano 17 Luty 2007 Napisano 17 Luty 2007 siwetna praca, przede wszystkim pomysł bardzo mi sie podoba =]
Gość _Kreska_ Napisano 17 Luty 2007 Napisano 17 Luty 2007 hehe, bardzo fajny smok:) i fajna kolorystyka, chetnie zobaczylbym ujecie z drugiej strony szyby :) a właśnie, czy ten smok ma nogi?
3grosze Napisano 17 Luty 2007 Napisano 17 Luty 2007 zastanawiam się ino jak te kupsztale ptasie się znalazly na pionowej szybie :] robi :]
Shogun 3D Napisano 17 Luty 2007 Napisano 17 Luty 2007 Świetna sprawa, Aniu. :) Smok bomba. No i w Twoim czysto sadystycznym stylu. :)
piotrek Napisano 17 Luty 2007 Napisano 17 Luty 2007 Świetne teksturki. Praca, jak zwykle, na wysokim poziomie.
Ania Napisano 17 Luty 2007 Autor Napisano 17 Luty 2007 Dziękuję za odpowiedzi. Kreska - Od tyłu nie wygląda dobrze, ale proszę bardzo. (dużo tam nie widać bo nie zamierzałam renderować z tej strony) Nóg nie ma. Po co mu, skoro latać potrafi. 3grosze - chyba się skompromituję, ale co to jest kupsztal? te ptaki się nakleja po to żeby ptaki nie dobijały do szyby. nakleja się ptaki drapieżne, żeby inne się bały. smoki nie boją się ptaków drapieżnych.
mrys Napisano 17 Luty 2007 Napisano 17 Luty 2007 Bardzo fajna praca. A kupsztele ptasie to, hmmm... Że się tak wyrażę: już nie pokarm.
CzAk1 Napisano 17 Luty 2007 Napisano 17 Luty 2007 Aniu...rządzisz ;] Tyle z mojej strony...A jak mam marudzić to powiem, że mi się trawa nie podoba...czepiam się HaHa! Dobra już z tąd spadam :)
Gavreel Napisano 17 Luty 2007 Napisano 17 Luty 2007 Ładna smoczyna :) Jak zrobiony został ten efekt błoniastych skrzydeł?
krzyhhh Napisano 17 Luty 2007 Napisano 17 Luty 2007 hehe Ania ty chyba jakaś sadystka jesteś ;) praca jak zawsze na poziomie ps. nagrywajcie ten meeting!! prooszę ;)
Vorek Napisano 17 Luty 2007 Napisano 17 Luty 2007 Oj chyba w wielkim pośpiechu ta ilustracja powstała :) Ogólnie jak zwykle u Ciebie fajne kolorki ale praca jest płaska, wszystko wydaje się leżeć na pierwszym planie. Początkowo kliknąłem w rekomkę, nie przeczytałem tematu i myślałem że to na czym rozciapał się smok to pomalowana ściana. Myślę że głównie głębię psuje tutaj niebo które nie trzyma perspektywy, jest płaskie. Smok też taki trochę nieidentyfikowalny :) Generalnie widać że to speed, i jak na speed to ok, na pewno do celów wykładu będzie superos, ale sama wiesz że stać Cię na więcej :) Pozdrawiam
Kub@ Napisano 17 Luty 2007 Napisano 17 Luty 2007 sam smok jest ok, super skrzydełka i tekstury ( sss real czy fejkowane ?), reszta mi nie podchodzi zbytnio.. pracka trzyma poziom, ale kameleon czy golec wiele bardziej mi się podobały. Tak czy siak życzę kolejnych udanych prac i powodzenia na prezentacji :)
misiekhc Napisano 17 Luty 2007 Napisano 17 Luty 2007 swietne masz pracki, ten smok mi przypadl bardzo
Ania Napisano 17 Luty 2007 Autor Napisano 17 Luty 2007 Gavreel - tekstura błony to taka skóra słonia rozłożona wzdłuż fałd, i trochę zabrudzeń a co do modelingu - możesz obejrzeć videotutek klicka o modelowaniu draperii, ja robię trochę inaczej ale podobnie. Krzyhhh - są dyskusje czy nagrywać, ale są problemy, np. z tymi odsłonami gier, bo firmy sobie nie życzą żeby coś z tego przesiąkło do internetu przed oficjalną publikacją. Dotyczy to chyba trzech wykładów. Drugi problem to filmowanie ekranu naświetlanego beamerem, podobno zła jakość przy czymś takim wychodzi, bo to jakaś specjalna powłoka. Możnaby nagrywać obraz prosto z ekranu komputera, ale wtedy nie masz na filmie osoby mówiącej i pokazującej czegoś na ekranie beamera. Trzeci problem to to że ktoś musiałby ciąć film (bo nie puścisz na internet filmu który trwa prawie dzień), a to dużo roboty i jakoś nikt się dobrowolnie nie zgłasza... Przypuszczam że skończy się na kilkuminutowym streszczeniu albo na zdjęciach, a z wykładu albo o kompozycji albo o postprodukcji, nie pamiętam, będzie pdf. Vorek - Masz rację było na szybko, zresztą pisałam o tym, ale nie chciałam zbyt długo się zatrzymywać na takim czymś, a do starych zakończonych prac wracać nie lubię, a niedokończonego malucha pokazywać też jakoś nie wypada. Wiem że szyba nie wyszła kompletnie, a plan tylni to czyste lenistwo. Objecuję że następna praca będzie bardziej dopracowana. Kub@ - real SSS, przy czym z innych części smoka usunęłam kompletnie SSS mimo że tam też trochę przeświecało, bo jakoś mi to bumpa psuło (a tylko na tym skrzydle było wyraźne, ze względu na inny kąt padania światła).
KLICEK Napisano 18 Luty 2007 Napisano 18 Luty 2007 pomysł jak zawsze superowy :) no impreza tez bedzie pewno super :) szkoda ze nie moge sie zjewic chociaz znajac moja znajomosc niemieckiego to lepiej ze mnie tam nie bedzie :D wykonanie troche mniej mi sie podoba, wedlug mnie troche ponizej Twoich umiejetnosci, ale oczywiscie rozumiem ze czas :) Kolory jakies dziwne za duzo tego skylajta zółtego, mimo ze chmurki sa czarne, przygotowałem 2 wersje kolorystyczne, mam nadzieje ze sie nie obrazisz :) btw. wszyscy mi mowia ze mam zle saklibrowany monitor ;) wiec jezeli na moich obrazkach bedzie czarna plama to prosze daj znac :) http://www.mm.pl/~aktimel/smoczek.jpg http://www.mm.pl/~aktimel/smoczek1.jpg
3grosze Napisano 18 Luty 2007 Napisano 18 Luty 2007 pani kochana, kupsztal to ugrzeczniona forma kału, guana czy tam innych fekalii ;-) o kompromitacji raczej nie ma mowy, chyba, że na speclajne życzenie :]
ferni Napisano 18 Luty 2007 Napisano 18 Luty 2007 Ania- pracka fajna chociaz mysle ze moglas zrobic duzo lepiej w porónaniu z innymi twoimi prackami, i jest maly problem wzór tych ptaszków na szubie jest chyba inny przynajmniej u nas w kielcach sa inne, a chyba wszedzie sa takie same, czy nie? Klicek- na moim sa czarne plamy ale podobno ja tez mam cos nie tak chociaz juz głupieje i sam nie wiem jak musi byc ustawione
Ania Napisano 18 Luty 2007 Autor Napisano 18 Luty 2007 Klicku na twoim są czarne plamy i zbyt czerwonawe zabarwienie, w dodatku jeden jest zbyt szarawy a drugi zbyt nasycony... ale mój monitor też nie jest kalibrowany. ferni wzory tych ptaszków bywają różne, gdzieś w internecie widziałam szablon z pięcioma różnymi.
Yano Napisano 18 Luty 2007 Napisano 18 Luty 2007 Aniu.... obejrzałem właśnie twoją stronę. Twoje prace mnie inspirują :D Masz świetne pomysły i równie świetne wykonanie. Klicek, chyba faktycznie masz źle skalibrowany monitor :) przegiąłeś z tym kontrastem i to sporo. Oryginał jest w sam raz, a mój monitor jest dobrze skalibrowany. :)
KLICEK Napisano 18 Luty 2007 Napisano 18 Luty 2007 te monitory to dla mnie zagadka :) teraz mam niby tak jak ma Jaras - a Jaras ma dobrze skalibrowany monitor i wydaje mi sie ze powinno byc ok :D to teraz z kolei inni narzekaja :) poporstu nie mam juz pojecia jak to ustawic :) tak czy siak pracka dobra, poprostu jezeli chodzi o mnie to bym w shopie powilil warstwe pracy i ustawil na multiply dopasowal tak ta warstwe zeby wyostrzyly sie kolory potem splaszczyl obrazek + szarpen potem ctrl+ b i ustawienia kolorow tak zeby Tobie Aniu najlepiej sie podobały :) Bo teraz u mnie ten obrazek wyglada na trochę za zołty, to pewnie od skylajta tak mi sie wydaje, warto to wyrownac ;]
eco Napisano 19 Luty 2007 Napisano 19 Luty 2007 ...jak Ania cos robi to widac ze na poczatku byl pomysl :) - respekt wielki :)
JohnZi Napisano 19 Luty 2007 Napisano 19 Luty 2007 taa:P jak Ania cos zrobic to nie ma ***** we wsi:D fajnie wyszlo, ale daloby sie lepiej. Aha gratuluje fronta na 3d total:] to juz chyba drugi;] zazdroszcze:P
Adek_CG Napisano 19 Luty 2007 Napisano 19 Luty 2007 co prawda widac ze praca byla robiona troche na szybko, i calosc jest troche plaska, ale i tak calosc wyglada bardzo ladnie, no i pomysl swietny :)
Rafalf Napisano 19 Luty 2007 Napisano 19 Luty 2007 Pracka ciakawa:) Możesz powiedzieć coś wiecej na temat tych wykładów, jakieś info;)
Shogun 3D Napisano 19 Luty 2007 Napisano 19 Luty 2007 Ania, proponuję byś po wykładach dopieściła ta scenę. Przeciez wszyscy wiemy, jak dobrze sobie radzisz z przestrzenia i teksturami (vide golec), więc na bank dasz rade z tego zrobic cos, co bedzie na poziomie pomysłu, który skadinąd jest świetny. :) Klicek, a jakie masz oświetlenie wokół monitora?
MF Napisano 19 Luty 2007 Napisano 19 Luty 2007 Bardzo ładnie ! Ogólnie Aniu podziwiam Cie za pracowitość i kreatywność. Warsztat masz coraz lepszy i już teraz można Cie zaliczyć do najlepszych grafików na tym forum. Myślę, że w przyszłości jeszcze nie jednym nas zaskoczysz. A Wy panowie brać przykład !... :) Pozdrawiam
Pionier Napisano 20 Luty 2007 Napisano 20 Luty 2007 dokladnie tak jak Tomek napisal wyzej, Ania, mozna liczyc na jakis material video z tego zlotu? byloby super. dobranoc pionier.
Ania Napisano 20 Luty 2007 Autor Napisano 20 Luty 2007 Panowie dzięki :) Santi - Wątek dyskusyjny (po niemiecku): http://www.cgforum.at/forum/thread.php?threadid=310 Lista wykładów (jeszcze może się coś zmienić): tom und oglu - 60 min - modelling sculpting sormann - 30 min - shortfilm wolfram - 45 min - games modelling pause hanno - 60 min - cryengine, modelling gentle - 30 min - postwork ronny 30 min - rigging kris 30 min - animation pause ania - 30 min - texturing basti - 45 min - rendering raf, helli 45-60 min - shots von anfang bis ende ------- start 10:30 - 13:00 pierwsza pausa 14:00 hanno 16:30 druga pausa 17 do końca --------- Miejsce: Sala wykładowa Zemanek Institut fuer Computergrafik und Algorithmen Favoritenstrasse 9-11 1040 Wien dużo więcej informacji sama nie mam na razie, prace nad stroną internetową trwają (długo trwają, bo jakoś się złożyło że nie dysponujemy dobrym webdesignerem) Shogun - nie będę tego dopieszczać, bo jest ukończone i jest jakie jest, następną scenę bardziej dopieszczę. Pionier - już gdzieś napisałam że nagrywania raczej nie będzie, powody podałam w 18 poście. Ale jeśli będzie jednak to oczywiście dam tu linka do filmu.
Ania Napisano 12 Marzec 2007 Autor Napisano 12 Marzec 2007 DETALE o wykładach http://www.pixelworkshop.at
DraB Napisano 12 Marzec 2007 Napisano 12 Marzec 2007 Unfortuneatley Meine Deutschesprache ist nich so gut. JaJa Aber, Thank You :)
piotrek Napisano 12 Marzec 2007 Napisano 12 Marzec 2007 Przez 12 lat uczę się w szkole niemieckiego, a i tak nic nie rozumiem :/
Rekomendowane odpowiedzi