Napisano 10 Maj 200717 l Wreszcie pojawiła sie polska wersja książki 3ds Max 8 Bible! Ma ona prawie 1500 stron, na których są lekcje i porady, jak korzystać z Maxa i dodatków do niego. Więcej informacji pod adresem: 3ds Max 8. Biblia - Wydawnictwo HELION Jest tutaj przykładowy rozdział z książki i spis treści. Pozdrawiam!
Napisano 10 Maj 200717 l no, w końcu, po latach doczekaliśmy się pełnej "Biblii" maxa a nie wyrwanych rozdziałów jak to było do tej pory. Jeżeli od wersji 4 poziom nie spadł to myślę że obowiązkowa pozycja dla wszystkich zaczynających przygodę z programem, a i dla doświadczonych pewnie coś się znajdzie :)
Napisano 10 Maj 200717 l Autor O, super, dzięki za newsa, pare dni temu jej szukałem i jeszcze nie bylo :) Spox, też się na nią strasznie śliniłem:)
Napisano 10 Maj 200717 l Oh ide ja kupić na 100% jutro albo pojutrze wkońcu do głównej siedziby helionu mam z kilometr[Gliwice:D].
Napisano 10 Maj 200717 l heh. no to teraz kto zada pytanie jaką książkę kupić z miejsca zostanie ukamienowany :] przejdę się do empiku i zobaczę co za herezje tam powypisywali ;) Pozdrawiam
Napisano 10 Maj 200717 l Witam!! oo 1500 stron no no :) choc nie wiem czy teraz w tych czasach zwykle tutki sa oplacalne :) wedlug mnie wiekszosc osob by siegnelo po taka ksiazke ale "napisana" w postaci video :) czyli takie video "tutoriale" o podstawach (ktore sa w ksziazkach) wedlug mnie lepiej by sie sprzedalo i mniej roboty :)
Napisano 10 Maj 200717 l chetnie poczytam, na pewno bedzie duzo dobrego stafu mam nadzieje ze sie nie zawiode :)
Napisano 10 Maj 200717 l nielot - jasne, teraz wszyscy chcą tylko video tutki, najlepiej z komentarzem, ale powoooli, a w ogóle to jakby samo się robiło i jeszcze kawę zaparzyło :D I dziwić się że poziom czytelnictwa w polsce spada na łeb. Ja wolę mieć informację pisaną, a najlepiej pisaną na papierze, można oderwać gały oczne od monitora na chwilę ;)
Napisano 10 Maj 200717 l nielot - jasne, teraz wszyscy chcą tylko video tutki, najlepiej z komentarzem, ale powoooli, a w ogóle to jakby samo się robiło i jeszcze kawę zaparzyło :D I dziwić się że poziom czytelnictwa w polsce spada na łeb. Ja wolę mieć informację pisaną, a najlepiej pisaną na papierze, można oderwać gały oczne od monitora na chwilę ;) hehe nie chodzi tutaj o to ze chce zaniku czytelnictwa w polsce a tylko o to ze v.t. sie bardziej opaca teraz robic :) ja nie mam nic przeciwko ksiazka :D sam zaczynalem od "po prostu 3dsmax" przeczytalem cala i gdyby nie ona niebylo by mnie tutaj :D wiec mnie tylko chodzi o oplacalnosc ;)
Napisano 10 Maj 200717 l W końcu im się udało! Przekładali premierę od lutego... Ciekawi mnie "wiarygodność" tłumaczy. Czy mają pojęcie o maxie czy tylko tłumaczyli bo kasa byla do wzięcia. Zna może ktoś te osoby? Z pewnością będzie to wielki sukces finansowy Helionu :)
Napisano 10 Maj 200717 l nielot007 ja wolę wersję pisaną tutoriali, a to z tego powodu ze mozna powoli studiować kartke po kartce, a videotutka oglądając jeśli chce sie po kroku robić to trzeba przechodzić z maxa do odtwarzacza i na odwrót a tak ładnie książeczka lezy obok klawiatury, myszki a ty ładnie siedzisz w maxie i ogólnie trudniej jest "skopiować" wygląd modelu robionego na videotutku niż z pisma ze screnami
Napisano 10 Maj 200717 l Wasko jest w Platige, ale czesciej Marcin ;)) Za to W. Pazdur ma na koncie juz knizki o maxie, a do tego - jezeli to ten sam - to pracowal przy Painkillerze.___ Jezeli ta ksiazka jest tak samo dobra Biblia jak Biblia Photoshopa, to na pewno warta jest kazdej zlotowki.
Napisano 10 Maj 200717 l Sądzę ze tej ksiązki nie trzeba polecać ludziom którzy chcą bardziej poznać to czym sie pasjonują. Musi być w biblioteczce każdego maniaka studia 3d maxowego. już sobie zamówiłem. mam nadzieje ze jak wrócę do polski to juz bedzie czekała na mnie.
Napisano 11 Maj 200717 l Zastanawia mnie jedno - dlaczego polskie wydawnictwa nie wspolpracuja z tymi anglojezycznymi i teraz wydaja wielki hit - Biblia do maxa... 8. Jak sie doczekaja Polacy dziewiatki to juz bedzie max 10 - itd... Smutne troche... Tlumaczenie musi trwac ale do licha - nie az tyle :O Ale ksiega zacna - fajnie ze Polacy nie gesi i swa biblie maja :D
Napisano 11 Maj 200717 l Czas i kasa. Cud, ze w ogole to wydaja. Polski rynek nie jest chyba jaskos zabojczo dochodowy. Co z tego, ze 8? Az tak sie nie roznia.
Napisano 11 Maj 200717 l nielot007 ja wolę wersję pisaną tutoriali, a to z tego powodu ze mozna powoli studiować kartke po kartce, a videotutka oglądając jeśli chce sie po kroku robić to trzeba przechodzić z maxa do odtwarzacza i na odwrót a tak ładnie książeczka lezy obok klawiatury, myszki a ty ładnie siedzisz w maxie i ogólnie trudniej jest "skopiować" wygląd modelu robionego na videotutku niż z pisma ze screnami no nie wiem czy trudniej jest skopiowac obiekt z videotutka :) zalezy tez jak jest ksiazka napisana jak zaczynalem maxa(bo ta siazka chyba jest dla poczatkujacych) a mialem ksiazke "po prostu 3ds max" to mialem nieraz problem ze znalezieniem odpowiedniej funkcji modyfikatora czy innych badziectw :D napewno zaleta ksiazki jest to ze mozna ja czytac/zbarac wszedzie i wszedzie poczytac :) ale w videotutorialu mozna dokladniej nauczyc obslugi programu :)
Napisano 11 Maj 200717 l oj wydaje mi się, że jednak są rzeczy których nawet nie wiedziałbyś jak szukać w helpie. Wnioskuję to tylko z próbki tekstu jaką czytałem i nie wiem czy będzie to tam zawarte ale nie osądzałbym wydania tak pochopnie...
Napisano 11 Maj 200717 l Ja nie zniechęcam do kupna, wręcz przeciwnie ci co zaczynają zabawe z maxe powinni kupić tą książkę i to szybko za nim się wyczerbie Ale ja jej nie kupie, niestety:)
Napisano 11 Maj 200717 l a ja sobie zakupie, jeszcze nie miałem tak grubej książki :), szacuneczek dla helionu że wydają takie pozycje:)
Napisano 12 Maj 200717 l Mam pytanie... ...Jeżeli używam wersji 3ds max 9 to czy warto kupić tą książkę? Mam nadzieję, że wiele różnić się nie będzie, o już składam zamówienie ; D
Napisano 12 Maj 200717 l Nie ekscytujcie się tak :) Jak to się zwykło pisać na forum - nie znajdziecie tam niczego, czego nie ma w Internecie i w manualu :)
Napisano 12 Maj 200717 l Robię grafikę na maksie od 4 miesięcy i kupiłem już 2 książki o 3Ds max wydawnictwa Helion i jestem z nich zadowolony, dlatego myślę nad kupnem tej, tym bardziej, że korzystam właśnie z 3Ds max 8. : D
Napisano 12 Maj 200717 l Nie ekscytujcie się tak :) Jak to się zwykło pisać na forum - nie znajdziecie tam niczego, czego nie ma w Internecie i w manualu :) ha! myślę Piotrze, że gdyby to była ksiązka do Maya to byś się i ekscytował i kupił;)
Napisano 12 Maj 200717 l Jak to się zwykło pisać na forum - nie znajdziecie tam niczego, czego nie ma w Internecie i w manualu :) Co innego zbierać te wszystkie okruchy informacji z internetu lub przy słabej znajomości angielskiego lukać w manul . A co innego mieć to wszystko w jednym kawałku po polsku i zawsze pod ręką. Dobrze sie stało ,że wydali tą cegłę :)
Napisano 12 Maj 200717 l yyy przykładowy rozdział b. kiebski. mogli pokazać jak dobrze uczesać człeka bo to jest prawdziwy problem. w helpie jest też w jednym kawałku i do tego bardziej szczegółowo...
Napisano 12 Maj 200717 l Co innego zbierać te wszystkie okruchy informacji z internetu lub przy słabej znajomości angielskiego lukać w manul . A co innego mieć to wszystko w jednym kawałku po polsku i zawsze pod ręką. Właśnie o to chodzi - dla kogoś stosunkowo nowego, kto zaczyna z maxem, takie książki jak najbardziej. Natomiast dla kogoś, kto codziennie w maxie spędza po kilka godzin to już, moim zdaniem, przestaje być interesująca pozycja. Jak wiadomo, zawsze można się czegoś nowego dowiedzieć, nawet z książki dla najbardziej początkujących, ale manual po osiągnięciu pewnego poziomu jest najbardziej przydatnym zbiorem informacji o pakiecie, jaki może być. Ewentualnie jakieś specjalistyczne pozycje, które sięgają bardzo głęboko w konkretne aspekty oprogramowania. Tomek - też w sumie racja. Zawsze jest ta ciekawość, co tam interesującego powypisywali :)
Napisano 12 Maj 200717 l Nie przegladalem tego, ale w kazdej ksiazce na ten temat znalezc mozne chyba cos wrtosciowego. Ci ktorzy siedza dluzej w cg pewnie mniej, a ci co krocej -wiecej. choc fakt ze mozna w necie znalezc info na prawie kazdy temat.
Napisano 13 Maj 200717 l Byłem wczoraj w EMPiKu i panienka z okienka stwierdziła, że nie mają tego ani na półce ani w planach dostaw... Innymi słowy póki co to tylko http://www.helion.pl i kurier.
Napisano 13 Maj 200717 l Autor A ja zmowilem kurierem w czwartek i czekam ;( szczęściarz:D ja chyba też niedługo będe musiał:P
Napisano 15 Maj 200717 l dobra pozycja dla osób zaczynających zabawę z maxem, trudno jednak w niej znaleźć coś czego nie było w oficjalnych tutkach maxa czy user references...
Napisano 23 Maj 200717 l a ja sie zawiodlem troche na te ksiazke, nie chodzi mi o tresc, bo wiadomo ze w takich pozycjach to jest zwykly opis programu i nie mozna oczekiwac nie wiadomo czego, same podstawy jedynie ale za to w calosci, w jednym miejscu i zawsze mozna wziac do kibelka i poczytac;) ale: wydalem na te ksiazke 150zl i to nawet nie jest w kolorze, np. taki rozdzial o materialach nie w kolorze beznadziejnie wyglada, kilka badz kilkanascie stron jest rozmytych, tekst jest nie ostry, co jest wkurzajace, kilka kartek jest po prostu brudnych , 150 zeta to nie jest malo i panowie z helionu mogli sie postarac, ksiazka mam wrazenie jest wydana na szybko bardzo, max 9 juz dawno jest a oni jeszcze nie wydali ksiazki o 8 wiec trzeba bylo sie spieszyc pewnie, co absolutnie nie jest zadnym usprawiedliwieniem zwyklego niedbalstwa gdyby cos takiego bylo o Mayi albo o XSI to bylbym pewnie super ucieszony:)mimo wszystko, ze wiele rzeczy jest po prostu w helpie
Napisano 23 Maj 200717 l @e=mc^2 Kup sobie http://www.cgtoolkit.com/artofxsi.htm za 69$ z DVD super wypas druk na 424 stronach. Lepszy deal, heh?
Napisano 23 Maj 200717 l e=mc^2, to gdzies Ty kupil swoja ksiazke? To ze nie jest w kolorze to rozumiem, moja tez nie jest, ale ze tekst masz nieostry i kartki masz brudne to cos jest nie tak :|, z moim wydaniem jest ok, na razie dopatrzylem sie tylko kilku literowek ;)
Napisano 23 Maj 200717 l Od niedawna jestem szcześliwym posiadaczem tej giga poradni:) Cena nie grała dla mnie roli,chciałem za wszelką cenę dostać ogrom wiedzy na temat 3ds'a i dostałem...przejrzałem kilka ćwiczeń i naprawde są przydatne by poznać magię 3d.Siedzie już w nim 4lata,lecz o wielu rozwiązaniach nie wiedziałem,męczyłem sie standardowymi sposobami..jestem bardzo zadowolony...Polecam..mimo drogiej ceny.
Napisano 24 Maj 200717 l Pionier no w helionie kupilem, przez neta, nie no spoko trafila mi sie troszke gorsza wersja ale luz,mialem zly dzien i chcialem sobie ponarzekac na cos;) Gordy a ty kupiles sobie Art of XSI?
Napisano 24 Maj 200717 l jak myslicie czy warto kupić biblie do MAX'a 8 czy lepiej poczekać az 9 wyjdzie? (bo mam maxa 9) a poza tym czy ta książka nadaje się dla poczatkujacych? (mam za sobą ćw. praktyczne w 3DS max 9 wydawnictwa helion bo jakby inaczej :P)
Napisano 24 Maj 200717 l Pionier no w helionie kupilem, przez neta, nie no spoko trafila mi sie troszke gorsza wersja ale luz,mialem zly dzien i chcialem sobie ponarzekac na cos;) Gordy a ty kupiles sobie Art of XSI? Po co przecież ja wszystko wiem. ;)
Napisano 24 Maj 200717 l Napisał jezyk: jak myslicie czy warto kupić biblie do MAX'a 8 czy lepiej poczekać az 9 wyjdzie? (bo mam maxa 9) a poza tym czy ta książka nadaje się dla poczatkujacych? (mam za sobą ćw. praktyczne w 3DS max 9 wydawnictwa helion bo jakby inaczej :P) Książka jak najbardziej nadaje się dla początkujących i nie masz co się martwić, że czegoś nie zrozumiesz, a jak nawet nie zrozumiesz to zawsze możesz zapytać i potem do niej wrócić :). Poza tym Max 9 od 8 wiele się nie różni. Jak już poznasz podstawy to później nauczenie się kilku nowych rzeczy ze zwykłych tutoriali nie powinno sprawić problemu. Pozdrawiam
Napisano 24 Maj 200717 l to se chyba zakupie:p ale jednak 147 zł jak na 15- latka to przerażajaca perspektywa :/