Napisano 5 Czerwiec 200420 l Autor potestuję jeszcze inne mapy HDRI, może będzie lepiej :) pozdrawiam
Napisano 5 Czerwiec 200420 l http://max3d.pl/forum/viewthread.php?tid=9687 moze sie przyda skoro brazil :)
Napisano 6 Czerwiec 200420 l Myślę że jest dobrze....ale nie wystarczająco...zrobiłeś extra model, możlwie że najlepszy w historii tego forum...to teraz zrób wyjechany render....:)) Myślę że lakier powinien wyglądać tak jak na tym fiacie, co dałem jego zdjęcie w moim Wip\'ie o 131 Abarth.
Napisano 6 Czerwiec 200420 l o nie...... ten niebieski jest okropny :P sugeruje zrobić srebrny jak w orginale albo czarny.
Napisano 6 Czerwiec 200420 l Autor Myszek, widziałem już tego linka (oraz całą twoją stronę) o wiele wcześniej, dzięki :) Enzo, średnio mi się podobają odbicia na tym Fiacie... za dużo ich ;) Javor, niestety ale w wersji 2003 (tą właśnie robię) spotkałem się tylko z kolorem czerwonym oraz niebieskim (srebrny był w wersji 2001), a więc staram się robić lakier seryjny, jednak nie wykluczone, że srebrny kolor też jest dostępny :) zmieniłem mapę HDRI i oto co wyszło... szczerze mówiąc jestem zadowolony z tego materiału i chyba teraz przejdę do męczenia felgi :) pozdrawiam
Napisano 6 Czerwiec 200420 l Autor Pionier, Kryhas, Beeper, powiedzcie mi dokładnie co wam się nie podoba bo według mnie jest całkiem spoko :| Leru... oj ty się chyba jednak znasz ;) pozdrawiam
Napisano 6 Czerwiec 200420 l Loozack. Nie skupiaj się tylko na samym materiale. Dobrze dobierz mapę environment, światło oraz tło (straszny jest ten biały kolor). Same ustawienia meteriału mogą być dobre, ale reszta psuje efekt.
Napisano 6 Czerwiec 200420 l Mapka jest do niczego. Wygląda jakby koś spuścił atomówke za clio. Ten render z 8 strony (czarno-niebieki) był odlotowy :] Może spróbuj zmienić kolor na jakiś inny (jasniejszy).
Napisano 6 Czerwiec 200420 l Bzyku. Proszę napisz jak ty zrobiłeś ten materiał i z jakimi ustawieniami do rendera . Uważam że jest gitez-majonez. Szkoda, że takich nie umiem robić w MAX-ie
Napisano 6 Czerwiec 200420 l shellac z mieszaniem 100 i materialy takie same doslownie tylko,ze jeden z glossy reflection, skylight poprostu bialy. no i pare rzeczy w diffuse :)
Napisano 6 Czerwiec 200420 l loozack jedno tak zerby lepiej to wyglądalo daj material z drugiej strony jakis dodam masz przeciez jak to sie nazywa hymmmmm. dauble side wtedy nie bedziesz musial czekac az zraytracuje tą drugą strone. a teraz do tematu nie wiem czemu ale ale te rendery jakos zle wygladają co nie co w diffuse by sie przydalo i oczywiscie lekko kolor ciemniejszy by sie przydal i co to za dziwny hdr ??
Napisano 6 Czerwiec 200420 l Loozack nie chce mieszac ale moze jakis standardowy lakier np srebrny metalic albo jakis czarny ew czerwony ale ciemny? Zauwaz ze w wiekszsci reklam jest wlasnie taki zestaw, moze i tu zaspokoisz w ten sposob glod FOTOREALIZMU
Napisano 6 Czerwiec 200420 l Brakuje temu materiałowi \"pierdolnięcia\" ;) Postaraj się zaakcentować jasne rozbłyski na lakierze... tak jak zrobił to Bzyku (ładny lakier). I ten kolor mi coś niepasuje. ps. Błagam... zmień kolor tła.
Napisano 6 Czerwiec 200420 l Autor idę się pochlastać... ;) EDIT Batou, jutro spróbuję wrzucić mapę \"pierdolnięcie\" w kanał Reflections :>
Napisano 6 Czerwiec 200420 l ehm a musisz robic render? jesli twoim powolaniem jest modelowanie i robisz to swietnie to po co sie meczysz z renderami? daj mu standard mat tylko na szyby jakiesz szklo i pyknij w brazilu czy zwyklym light tracerze. przeciez i tak wiekszosc modeli sprzedawana jest bez materialow ;)
Napisano 6 Czerwiec 200420 l Ja nie mogę. Wymodelowanie czegoś takiego to 1000 razy więcej roboty niż zrobienie w miarę dobrego materiału lakieru. Jak trochę porenderuje czajników to się w końcu nauczy robić :)
Napisano 6 Czerwiec 200420 l No to jeszcze raz ja :) taka mala podróbka T.suurlanda.blue by BZYKU. Loozack do boju ja wsumie tez hi....
Napisano 6 Czerwiec 200420 l Autor Akdsn, ale żeby sprzedać to najpierw trzeba zareklamować jakimś mega wypas ultra super renderem ;) Batou, ja już bym wolał wymodelować czajnik niż go renderować :P Bzyku, dołujesz ludzi... ;) idę spać...
Napisano 7 Czerwiec 200420 l loozack, loozack - do boju! :] Sam wiem jaki ból stanowi zrobienie dobrego materiału, jeszcze pamietam jak sam sie z tym męczyłem ;)
Napisano 7 Czerwiec 200420 l no loozacku moze szary czy srebrny jeszcze troszke i bedzie lakier jaki ja potrzebuje :). brakuje mi tyci tyci malutko.
Napisano 7 Czerwiec 200420 l bzyku chwalisz sukcesami w cudzym watku to podeslal bys loozackowi jakiegos zipa ;)
Napisano 7 Czerwiec 200420 l bzyku jak sie zdecydusjesz to ja tez jednego zipka zamawiam :) pozdrawiam
Napisano 7 Czerwiec 200420 l ale ja to robie bo on sie poprostu nie slucha, on juz wszystko wie howto. a to ma pobudzic wlasnie do sluchania :)
Napisano 7 Czerwiec 200420 l Autor Akdsn, spoko, najpierw mnie spytał czy mu wolno i się zgodziłem, więc nie widzę problemu :) z resztą bardzo mi pomaga przy robieniu lakieru, za co ma u mnie skrzynkę browara :D pozdrawiam EDIT taaa Bzyku... wszystko wiem... tylko się nie chwale po prostu, nie ? ;P
Napisano 7 Czerwiec 200420 l ...bo on sie poprostu nie slucha, on juz wszystko wie howto. a to ma pobudzic wlasnie do sluchania buehehe, pobudzanie loozacka ;)
Napisano 7 Czerwiec 200420 l Są inne metody... Bzyku, ładniutki ten srebrny. :-) Loozaczek jeszcze powniniem pracować. :)
Napisano 7 Czerwiec 200420 l Autor takie testy materiału felgi... w tym drugim nie patrzcie na ten malusieńki wentylek, poprawię :D i cień się dziwnie rozjaśnił w miejscu styku opony z podłożem :| to się jeszcze poprawi... pozdrawiam
Napisano 7 Czerwiec 200420 l no felga jak felga, ładnie się błyszczy,ja tam się nie znam...moge tylko przypuszczać ,że ma ona tyle faceów co połowa mojej przyszłej amii robotów :D
Napisano 8 Czerwiec 200420 l w tym drugim nie patrzcie na ten malusieńki wentylek, poprawię :D Normalnie mnie zatkało... co jest złego w tym wentylku? Są inne elementy które odrobinę bardziej się rzucają w oczy, a które wymagają poprawy np.... lakier :). Nigdy \"was\" chyba nie zrozumiem :P.
Napisano 8 Czerwiec 200420 l Autor Sharp, skoro mówisz \"felga jak felga\" to już dla mnie sukces :D a co do ilości poly to ma \"tylko\" 55k :) jednak na zbliżeniach wyszłyby kanty w niektórych miejscach, więc nie wiem czy nie będe musiał jej wyeksportować jeszcze raz (chociaż wolałbym tego uniknąć, po co mi dodatkowe 200k poly) Batou, nie chodzi o sam model wentylka tylko o jego wielkość, muszę go po prostu powiększyć i tyle :) pozdrawiam
Napisano 8 Czerwiec 200420 l oi. to chyba nie porozumienie z tym liczeniem poly. ok ze fajnie jak jest malo ale w nurbsach chyba nie chodzi o bicie rekordow prostoty siatki? hmm :) loozack: jak sie domyslam masz dalej obrzydenie do vraya i nie chcesz tej scenki majlem co ci kiedys proponowalem ;)
Napisano 8 Czerwiec 200420 l mi sie ta felga podoba, nawet bardzo... ja z tym elementem samochodu zawsze mam problem wrr...
Napisano 8 Czerwiec 200420 l Autor Akdsn, bo ja wiem czy takie nieporozumienie... pewnie, że można podczas eksportowania dać takie wartości, żeby każdy fillecik składał się przynajmniej z 6-ciu segmentów, ale wtedy ten model nie miałby 800k face\'ów tylko co najmniej 2x tyle, a w ten sposób udowadniam (mam taką nadzieję), że modelowanie NURBSami nie musi być równoznaczne z zabiciem słabszego kompa, gdyż dobry model NURBSowy może mieć podobną liczbę face\'ów, co dobry model poly... a co do VRaya... no jakoś nie bardzo :D z resztą żaden renderer nie zrobi za mnie sam materiałów, czy to Brazil, Vray, Final Render czy Mental Ray to i tak muszę to samemu poustawiać, a więc w sumie co to za różnica :) a za scenkę ci dziękuję, miło, że chcesz pomóc :) Quadysz, materiał felgi to zwykły Fallof w kanale Diffuse przechodzący od białego w czarny, a reszta to zabawa Specularem :) pozdrawiam
Napisano 8 Czerwiec 200420 l Bardzo ładny model, jestem pelen podziwu, tak trzymac! A co do nurbs to czemu rihno a nie maxowe? Pytam bo zielonego pojecia na ten temat nie mam a ciekaw jestem czy te maxowe sa do kitu czy jak to jest?
Napisano 8 Czerwiec 200420 l loozack, podobnie jest z lakierem :) zwykly fallof w kanale reflection :D ale na to nie wpadlem :) dzieki!!mozliwe ze to krok milowy dla moich felg hehe :) greets
Napisano 8 Czerwiec 200420 l Autor Kreska, nie bawiłem się NURBSami w Maxie, ale skoro wiekszość osób mówi, że Max się do tego nie nadaje, to coś w tym musi być :) napisał Quadysz loozack, podobnie jest z lakierem :) zwykly fallof w kanale reflection :D (...) eee tam :P jestem ciekaw jak ci felgi wyjdą :) pozdrawiam
Napisano 8 Czerwiec 200420 l PODOBA MI SIĘ! :D To teraz mam się na czym wzorować. :-) Musze dołożyć wszelkich starań aby moja była równie dobre.
Napisano 8 Czerwiec 200420 l No brawo Loozack. Ładnie ci felga wyszła :] Teraz czekam na również dobry lakier ;)
Napisano 8 Czerwiec 200420 l Autor cieszę się, że chociaż materiał felgi wam się podoba ;) a tutaj kolejny do zbluzgania... teksturę zrobił Batou, za co jestem mu bardzo wdzięczny :) jutro zrobię (mam nadzieję) bieżnik w oponie i pokażę całe koło :) pozdrawiam