adek Napisano 1 Czerwiec 2010 Share Napisano 1 Czerwiec 2010 (edytowane) Wiemy, że konkursów dla grafików 3D w Polsce nie ma zbyt wiele. Wydaje nam się, że tę lukę świetnie wypełni nowy konkurs Panasonic 3D Challenge. Jest to konkurs skierowany do grafików 3D i chodzi w nim o stworzenie grafiki w "stereo 3D". Tym samym zachęcamy Was do wzięcia w nim udziału i jeśli wcześniej nie mieliście do czynienia z tego typu grafiką, być może jest to dobry moment, aby doszlifować swoje umiejętności w tym temacie. Zachęcam do zapoznania się z oficjalną informacją prasową: Rozpoczyna się ogólnopolski konkurs Panasonic 3D Challenge skierowany do młodych osób, w szczególności studentów i absolwentów szkół artystycznych, którzy chcą zaistnieć w świecie grafiki komputerowej. Firma Panasonic postanowiła wesprzeć utalentowanych grafików, tworzących dzieła na światowym poziomie, nowoczesne i z wyobraźnią. Wierząc w to lider konsumenckiej technologii 3D Panasonic, uruchamia konkurs Panasonic 3D Challenge. Aby wziąć udział w konkursie należy zarejestrować się na stronie www.panasonic3dchallenge.pl i umieścić tam swoje prace, statyczne grafiki stworzone w technice stereo3D. Przewodniczącym jury konkursowego jest Tomasz Bagiński, ceniony specjalista w zakresie animacji komputerowej 3D. Stereo3D to coraz popularniejszy trend w filmach i grafice. Próby tworzenia stereoskopowych zdjęć i prac plastycznych trwają od początku XX wieku, ale dopiero gwałtowny rozwój grafiki komputerowej, technologii wyświetlania sprawił, że praca w stereo3D stała się dostępna niemal dla każdego. Jedynym ograniczeniem jest teraz jedynie wyobraźnia twórcy. Grafika komputerowa, a szczególnie stereo3D jest jeszcze ciągle za mało widoczna w Polsce. Cieszę się zatem, że startuje konkurs Panasonic 3D Challenge – powiedział Tomasz Bagiński. Warunkiem przyjęcia prac jest wykonanie projektów w technice stereo3D na temat Ideas for life i umieszczenie ich w terminie do 31 lipca 2010 roku na stronie konkursowej. Organizatorem konkursu oraz fundatorem nagród jest firma Panasonic, pionier technologii 3D w Polsce, któremu przewodzi hasło Ideas for life, prezentujące zaangażowanie firmy w tworzenie innowacyjnych produktów, oraz najlepszych rozwiązań dla ich klientów. Jesteśmy przekonani, że konkurs zachęci młodych ludzi do kreatywnego zaprezentowania tematu Ideas for life w technice 3D. Wiemy, że to niepowtarzalna szansa do zaistnienie na polskim rynku grafiki komputerowej i odkrycie nowych talentów, z których będziemy mogli być również dumni na arenie międzynarodowej – powiedziała Klaudia Głowacka, Dyrektor Marketingu Panasonic Polska. Dla twórców najlepszych prac, które zostaną wyłonione przez członków jury, przewidziana została nagroda główna - zestaw kina domowego 3D marki Panasonic (telewizor Panasonic Viera TX-P50VT20 oraz odtwarzacz Blu – Ray DMP-BDT300) oraz wyróżnienie (zestaw kina domowego Blu-Ray SC-BT205). Dodatkowo organizator ufundował nagrodę społeczności, przyznaną przez internautów, którzy w trakcie trwania konkursu oddadzą swój głos na najlepszą ich zdaniem pracę oraz 5 aparatów cyfrowych (Lumix DMC-F3) za najciekawsze komentarze do zgłoszonych prac dla głosujących. Szczegółowy regulamin konkursu znajduje się na stronie www.panasonic3dchallenge.pl. Patronami medialnymi wydarzenia są: max3d.pl, PSD Magazyn, Magazyn Semestr, Magazyn Hiro, portal komputerswiat.pl oraz hdtvmania.pl. Dodatkowych informacji udziela: Biuro prasowe Panasonic 3D Challenge Anna Nawrocka Mail: [email protected] Tel. +48 (22) 444 0 666 Edytowane 2 Czerwiec 2010 przez Adek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ttaaddeekk Napisano 2 Czerwiec 2010 Share Napisano 2 Czerwiec 2010 niezły rozmach, chyba się pokuszę. chodziarz nie do końca potrafię na razie zwizualizowac sobie tytuł konkursu. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Altus Napisano 2 Czerwiec 2010 Share Napisano 2 Czerwiec 2010 Wytlumaczy mi ktos? Trzeba im dostarczyc obrazek stereoskopowy/anaglif (to jest jasno napisane), ale sa sprzeczne informacje czy on musi byc zrobiony w programie 3d czy moze byc fotografia stereoskopowa - mam pomysl na prace, ale ona by laczyla obie te techniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pierzak Napisano 2 Czerwiec 2010 Share Napisano 2 Czerwiec 2010 Z regulaminu konkursu :) Pierwszych 1000 uczestników Konkursu, którzy dokonali rejestracji zgodnie z postanowieniami niniejszego ustępu 3 otrzyma okulary 3D o wartości 2 zł brutto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dac77 Napisano 2 Czerwiec 2010 Share Napisano 2 Czerwiec 2010 Pierwszych tysiąc? Co z kolejnymi 20 000 uczestników? I czy należy to uwzględnić w rozliczeniu podatkowym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pierzak Napisano 2 Czerwiec 2010 Share Napisano 2 Czerwiec 2010 Nie wiem jak wy ale ja sie juz 300 razy zarejestrowalem.. 600 zl w okularach ulica nie chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek Napisano 2 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 2 Czerwiec 2010 Zachęcam do wzięcia udziału, nagrody naprawdę są niezłe. Mam nadzieję, że użytkownicy Max3D nie zawiodą. Co do anaglifu. Zgłosiłem to. Nie chodzi o anaglify robione zdjęc, a czyste 3D. Ale myślę, że gdzieś pojawi się informacja na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość i-riss Napisano 2 Czerwiec 2010 Share Napisano 2 Czerwiec 2010 szkoda że nie animacja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kpulka Napisano 3 Czerwiec 2010 Share Napisano 3 Czerwiec 2010 szkoda, że nie lepienie w glinie... ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pierzak Napisano 3 Czerwiec 2010 Share Napisano 3 Czerwiec 2010 A tak serio to fajny konkurs. Moze w nim wystartuje jak mi ttoche wolnego czasu sie pojawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kotisded Napisano 3 Czerwiec 2010 Share Napisano 3 Czerwiec 2010 MIec telewizor i nie miec telewizora to juz dwa telewizory ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pierzak Napisano 3 Czerwiec 2010 Share Napisano 3 Czerwiec 2010 MIec telewizor i nie miec telewizora to juz dwa telewizory ;) Wlasnie o to chodzi w telewizorach 3d.. stawiasz obok siebie dwa zwykle i ogladasz jeden lewym okiem a drugi prawym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kotisded Napisano 3 Czerwiec 2010 Share Napisano 3 Czerwiec 2010 To co się wtedy ogląda trzecim okiem ?:] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ebor Napisano 3 Czerwiec 2010 Share Napisano 3 Czerwiec 2010 a jak zrobić stereo 3D ze zwykłego 3D :D?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suntzu Napisano 3 Czerwiec 2010 Share Napisano 3 Czerwiec 2010 @Ebor W paint ponoć wszystko można. Jak nie to zostaje tylko Saper:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FF Napisano 3 Czerwiec 2010 Share Napisano 3 Czerwiec 2010 Jak by ktoś miał jakiś pomysł na scenę a nie chciał sam startować to niech mówi;) Bo ja mam odwrotnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomala Napisano 4 Czerwiec 2010 Share Napisano 4 Czerwiec 2010 Znaczy nie masz pomysłu na scenę ale chcesz sam startować? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FF Napisano 4 Czerwiec 2010 Share Napisano 4 Czerwiec 2010 Własnie tak;) Ekstremalnie ogólny ten temat jak na moje oko, trochę za ogólny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek Napisano 4 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2010 Zdaje sobie sprawę. No to hasło Panasonica, ale w sumie, dzieki temu macie naprawdę większe pole do popisu. Temat ogólny, dużo mozliwości. Chociaż zdaje sobie sprawę, że jak jest temat ograniczający pewne pole wyboru - znowu łatwiej ten temat wybrać. Działać działać :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly Napisano 4 Czerwiec 2010 Share Napisano 4 Czerwiec 2010 ttaaddeekk - czerbata... Ciekawy temat, szkoda że nie animacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XaoC Napisano 4 Czerwiec 2010 Share Napisano 4 Czerwiec 2010 (edytowane) Jesli dobrze rozumiem: trzeba dostarczyc jakas pracke zrobiona np w maxie, a potem zrobic ja w super mega technice stereoskopii? Czyli po to dostajesz okulary, zeby sprawdzac jak ci idzie?:D Ja bym sprobowal, ale nie wiem jak to wyjdzie.... Jakby ktos cos wiedzial o tej stereoskopii.... jakies.... tutoriale?:) Albo.... proszę mi wyłożyć jak najprościej, bo nie do końca rozumiem:) EDIT - swoją drogą to mam problemy z rejestracją. Nie wiedzieć czemu nie mogę się zarejestrować, probuje juz 20 raz chyba:D i nie wyskakuje zadne info co zle i dlaczego Edytowane 4 Czerwiec 2010 przez XaoC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomala Napisano 4 Czerwiec 2010 Share Napisano 4 Czerwiec 2010 XaoC zdaje się że mpta kiedyś zrobił pracę w stereo (Mikołaj Kopernik Jana Matejki) Więc przeszukałbym jego wątek wip z tą pracą, może jakieś ciekawe informacje znajdziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baggins Napisano 4 Czerwiec 2010 Share Napisano 4 Czerwiec 2010 Zeby zrobic obrazek stereoskopowy trzeba po prostu wyrenderowac go z dwoch kamer. Troche informacji jak te kamery ustawiac w necie juz jest, do tego stilki naprawde duzo wybaczaja i to naprawde nie jest wyzsza fizyka. Pierwszym pomyslem byl konkurs na animacje, ale szanse na otrzymanie duzej ilosci prac wysokiej jakosci w te kilka miesiecy byly niewielkie. Do tego stereoskopia w animacji oznacza o wiele wiecej niespodzianek. Organizatorzy doszli do wniosku, ze lepiej bedzie dostac stilki ale za to wypasione, niz animacje. Moim zdaniem slusznie. salut t. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XaoC Napisano 4 Czerwiec 2010 Share Napisano 4 Czerwiec 2010 No to super:) Cos sprobuje opracowac.... Nie wiem jak mi to wyjdzie, chyba w domu bede musial sie zamknac na dluuuugi czas, bo bardzo duzo "celów" (hehe) se postawilem w tym okresie..... zycia:P hehe Będzie to pierwsze podejscie, ale przynajmniej czegoś się nauczę:) EDIT - udało się zarejestrować, hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość kakaku Napisano 4 Czerwiec 2010 Share Napisano 4 Czerwiec 2010 najgorzej to będzie z pomysłem;] Też sie zarejestrowałem po to by być w pierwszej 1000, zeby okulary za 2 zl dostac:D Może jak wpadnia do głowy jakiś genialny pomysł to się pokusze by się sprawdzić. Bo wątpię bym się załapał do pierwszej 100-ki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Traitor Napisano 4 Czerwiec 2010 Share Napisano 4 Czerwiec 2010 O, fajny konkurs. Dawno w niczym nie startowalem to i ja sprobuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KoMic Napisano 7 Czerwiec 2010 Share Napisano 7 Czerwiec 2010 Jest free plug do maxow, ktory za was odwala obliczenia poprawnego ustawienia kamer, aby cos w tego wyszlo i mialo rece i nogi. niestety na obecna chwile nie pamietam nazwy: ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek Napisano 10 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2010 No właśnie. Czy ktoś zna ten skrypt do ustawiania kamer? Chyba o nim nie pisałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
velendil Napisano 10 Czerwiec 2010 Share Napisano 10 Czerwiec 2010 (edytowane) W maji robi sie to w sekundę: create camera => stereo camera. Jest równiez konkurs na animacje w stereoskopii, były informacje na jego temat w 3D world. Tu podsyłam linka => http://sonycompetition.3dworldmag.com/ Duzo informacji o stereoskopii znajdziecie w numerze 129 3D world'a a takze na tej stronie konkursu. Pozdrawiam! Edytowane 10 Czerwiec 2010 przez velendil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek Napisano 10 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2010 No ciężka sprawa troche z tą animacją jeśli chodzi o terminy. Ale faktycznie materiały dotyczące przygotowywania obrazów w stereo bardzo fajne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MLoDY47 Napisano 11 Czerwiec 2010 Share Napisano 11 Czerwiec 2010 Mnie jedyne co boli, to utrata kolorow w tym typie stereo, ale wbijam napewno... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capslo Napisano 24 Czerwiec 2010 Share Napisano 24 Czerwiec 2010 Można gdzieś na stronie zobaczyć czy się załapałem do 1000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simple_man Napisano 28 Czerwiec 2010 Share Napisano 28 Czerwiec 2010 Czy ja dobrze widzę, ze na razie są trzy prace i to powiedzmy sobie szczerze, że dość mizerne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simple_man Napisano 28 Czerwiec 2010 Share Napisano 28 Czerwiec 2010 I muszę powiedzieć, ze rejestracja jest trochę z d... podaję wszystko o co mnie proszą i po kliknięciu zarejestruj zaznacza mi pole telefonu na czerwono(którego nie trzeba podać) i nie kończy rejestracji. Pomimo, że podaję swój numer tele. WTF? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkhaor Napisano 3 Lipiec 2010 Share Napisano 3 Lipiec 2010 Należy podać hasło chociaż z jedną wielką literą :P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek Napisano 5 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 5 Lipiec 2010 Działać działać bo został miesiąc niecały :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kotisded Napisano 6 Lipiec 2010 Share Napisano 6 Lipiec 2010 No ja działam, działam :) spokojnie, myślę, że sporo ludzi z max3d robi coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaras Napisano 13 Lipiec 2010 Share Napisano 13 Lipiec 2010 no i jak panowie z pracami na konkurs ? zostały raptem 2 tygodnie z hakiem, bierze ktoś udział z max3d ? wstyd by był przeokrutny gdyby nikt od nas nie zawalczył ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peterr Napisano 14 Lipiec 2010 Share Napisano 14 Lipiec 2010 no ba ,ninja style ale jest;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simple_man Napisano 20 Lipiec 2010 Share Napisano 20 Lipiec 2010 ninja style mode on :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vehr Napisano 23 Lipiec 2010 Share Napisano 23 Lipiec 2010 witam, jednak wysyłają okularki przed chwilą dostałem, a myślałem że już zrezygnowali. Ktoś jeszcze z Was dostał?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piko84 Napisano 23 Lipiec 2010 Share Napisano 23 Lipiec 2010 Ja. Data nadania 22-07-2010 Chyba ktoś zapomnieł wysłać wcześniej i jak się zrobił o to szum to powysyłali. Lepiej późno niż wcale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damienza Napisano 23 Lipiec 2010 Share Napisano 23 Lipiec 2010 do mnie też przyszły ;], ale już zdążyłem zamówić na allegro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piko84 Napisano 24 Lipiec 2010 Share Napisano 24 Lipiec 2010 do mnie też przyszły ;], ale już zdążyłem zamówić na allegro No do mnie właśnie jutro mają przyjsć :) Gdyby choć mała wzmianką, że zmieściłeś się w tysiącu. No ale wiadomo pewne niedociągnięcia organizacyjne przy pierwszym podejściu do konkursu muszą być. Inaczej byłoby za nudno. Coś mało z max3d czyżby wszyscy czekali na ostatni dzień czy co?? Wielka tajemnica taka tutaj zapadła. Nikt się nie wychyla, w wątku cisza. Oj coś jest na rzeczy :) Przyznawać się kto coś robi!!! Ja już swoją scenkę kończę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damienza Napisano 24 Lipiec 2010 Share Napisano 24 Lipiec 2010 ja już prawie wszystkie warstwy wyrenderowałem, teraz mi zostaje tylko postprodukcja i za kilka dni wstawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prrrszalony Napisano 24 Lipiec 2010 Share Napisano 24 Lipiec 2010 Coś mało tego efektu. Tylko w jednej pracy udało mi się ustalić z jakiej odległości trzeba patrzeć, żeby dało się jakkolwiek efekt przestrzenności odczuć. Może ja robię coś źle... :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simple_man Napisano 27 Lipiec 2010 Share Napisano 27 Lipiec 2010 @pyrrrszalony zdecydowanie robisz coś źle, bo jeśli masz okularki na nosku to odległość od monitora nie ma znaczenia. Jeśli anaglif jest dobrze wykonany to zobaczysz głębię z każdej odległości, z której jesteś wstanie dostrzec sam monitor :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simple_man Napisano 27 Lipiec 2010 Share Napisano 27 Lipiec 2010 mega lol http://djvex.neostrada.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek Napisano 27 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 27 Lipiec 2010 @Simple_man - niezły link. Nie wierzę jednak, że ludzie masowo będą głosowali za "1 piwo". Ale zagranie nie-fair - bez dwóch zdań. Ja przypomnę tylko, że jeszcze tylko przez kilka dni można wgrywać prace na stronie konkursowej. Deadline mija 31-go, a więc w sobotę! Aż tak zupełnie do ostatniej chwili to nie czekajcie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 27 Lipiec 2010 Share Napisano 27 Lipiec 2010 nie czaje tego... czy ten konkurs aby nie ma jury ? glosuje plebs? ... OMG przypomina mi sie bardzo dawny konkurs Everow, wszystko fajnie pieknie, ale wygrywa ten kto ma wiecej znajomych, troche to nie halo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi