Napisano 14 Listopad 201212 l Autor Dzięki Nilfheim! Skończyłem czytać "Alla Prima" i naćpany wiedzą przysiadłem do portretu. Oczywiście nie ogarnąłem. Strasznie dużo mam problemów z mieszaniem kolorów na palecie. Trzeba będzie porobić color chartsy i opanować pigment. Olej na płótnie 20 cm x 30 cm.
Napisano 15 Listopad 201212 l Bardzo pomocne rady odnośnie organizacji wiedzy o kolorze (wliczając w to wiedzę o farbach, pigmentach itp) znajdziesz również w Color and Ligt James'a Gurney'a. Jak już czytałeś to sorki. Gratuluje i zazdroszczę systematyczności i pracowitości. Napierasz aż miło.
Napisano 15 Listopad 201212 l Autor @EC - Książka dumnie na półce stoi :D Ale prawda, będę musiał zajrzeć jeszcze raz :) Dzięki za odwiedziny :) Dalej próbuje coś dziergać. Notka do siebie: nie mieszaj markerów z długopisem = przebarwienia i dziwne plamy >:(
Napisano 15 Listopad 201212 l motywujesz kolego , nie wiem skąd masz tyle czasu na to wszystko ale dobrze że chociaż ktoś ma i może ciągnąc za sobą ogon ludzi potrzebujących kopa :) Dzieki za info o alla prima bo Gurneya przeczytałem stoi teraz na półce i czeka na chwile kiedy może zrozumiem, bo jak dla mnie to chyba za wysoki poziom wiedzy na tą chwilę ;) .
Napisano 15 Listopad 201212 l Wojtek, dzięki portretom w Twoim wykonaniu zabrałem się z powrotem za malowanie. Dzięki Ci za to ;) Apel do ogółu- ludzie, pracujcie regularnie! Przez ostatnie kilka miesięcy mało co robiłem, okazało się, że niesamowicie wyszedłem z wprawy i oduczyłem się podstawowych rzeczy..nie polecam robić sobie takich przerw..
Napisano 15 Listopad 201212 l Autor @grass, RaVirr Cieszę się panowie, że tak można Was zmotywować :D To prawda, RaVirr, nigdy tyle nie rysowałem co teraz i muszę powiedzieć, że pozytywnie to odczuwam. Nie wyobrażam sobie teraz przerwy, czy czegoś podobnego. Tymczasem trochę więcej stateczków i stare w lepszej jakości.
Napisano 15 Listopad 201212 l Świetne portrety, racja :) statki też miód. To tylko ćwiczenie, czy po prostu szukasz tego właściwego kształtu do dalszego, bardziej szczegółowego malowania? :) Pilnuj pionów w konstrukcji!
Napisano 15 Listopad 201212 l Też się właśnie zacząłem nad tym zastanawiać, czy najpierw robisz taki plan statku w perspektywie a potem reszta?
Napisano 16 Listopad 201212 l Autor @Miłosz3ds, Ania - Dzięki! Jutro przysiądę i spróbuję wytłumaczyć mniej więcej co i jak. A teraz spać.
Napisano 16 Listopad 201212 l Widziałem ten szkic na facebooku, całkiem niezły. Fajnie zatracasz postać w cieniu i wyłania się w świetle. ;) Pozdrawiam
Napisano 16 Listopad 201212 l ale ciśniesz! przyznam że już miałem odpalić grę na kompie ale wchodzę na max3d i patrzę od czasu mojej wrzuty ostatniej Ty zrobiłeś jakieś 6 wrzut :) no to zabieram się do malowania
Napisano 16 Listopad 201212 l Ostatnie kojarzą mi się z blasterami. Bardzo fajne te Twoje szkice. Ciśnij dalej!
Napisano 16 Listopad 201212 l Autor @Nilfheim - Cieszę się! Ja tak mam ze trzy razy dziennie - chcę sobie odpalić TF'a albo obejrzeć film i wtedy pojawia mi się w głowie milion małych zapierdzielających Fengów, którzy mówią, że samo się nie zrobi. And then: @Status - Dzięki! Będę :D
Napisano 16 Listopad 201212 l pojawia mi się w głowie milion małych zapierdzielających Fengów, którzy mówią, że samo się nie zrobi. Prawdziwe! Dobrze, że tyle pracujesz. W takim tempie szybko doczekasz się pięknych owoców swojej pracy.
Napisano 16 Listopad 201212 l WojtekFus - mam tak samo , film jakiś oglądam przychodzi mi coś do głowy i już siedzę i coś smaruje a film sobie leciiiiiii ;) , te scoty robertsony fajnie Ci wychodzą , co do rozmazywania to ołówek markery też niezle rozmazują , załatwiłem sobie tak copica CG02 i tera mi brudzi. Co do fenga to FZD wydaje całkiem fajny album z grafikami czekam na premiere.
Napisano 19 Listopad 201212 l Autor Dziękuję wszystkim za odwiedziny :) Wrzutka bardziej rysunkowa. Gesture drawing. Szukam rytmu w linii. Tutaj mamy cienkopisową padaczkę bez kontroli. Trochę kontroli i pomyślunku z węglem. Znowu padaka. Portrecik kredką. I pracka na TSP. To chyba odreagowanie po rysowaniu tych statków. Ale cholera, muszę do nich wrócić.
Napisano 19 Listopad 201212 l Ta padaczka z cienkopisem przypomina mi moją. Ktoś stojąc z boku mógłby powiedzieć, że zrobiła je ta sama osoba ^^. Dla ciekawskich, dla porównania, mój cienkopis jest na moim blogu.
Napisano 19 Listopad 201212 l Autor Haha :D Rzeczywiście. Te wszystkie z padaczką są przed rozpoczęciem czytania Force: Dynamic Life Drawing for Animators , a portret i gesture drawing już po połowie książki. Wystarczyło, że przeczytałem, że jedna linia powinna być odzwierciedleniem jednej myśli, idei, ruchu. A jak mamy takie sianko cienkopisowe, to widać, że mam milion niekonkretnych myśli na sekundę i tak na prawdę nie podejmuję żadnej decyzji w trakcie rysowania. Bardzo polecam książkę. Jak przeczytam, na pewno coś napiszę na blogu :)
Napisano 19 Listopad 201212 l Super teka, przeglądam regularnie i musiałbym chyba pisać post za postem gdybym chciał komentować każdą wrzutkę jaka mi się spodoba :) Jakoś szczególnie mnie urzekły SIMPLE PERSPECTIVE THUMBZ i "even moar...", super wyobraźnia z nich bije, to własne pomysły czy były jakoś mocniej inspirowane tymi tutorialami Scotta Robertsona? Też je muszę dorwać! :) Bardzo imponuje że tak stabilnie rozwijasz się we wszystkich kierunkach
Napisano 20 Listopad 201212 l cholerny człowiek renesansu:] za co się nie złapie to mu wychodzi... och jak mi żyła na czole pulsuje.... aaa i jeszcze jedno portrecik kredką noooo fabulous...:D
Napisano 20 Listopad 201212 l Autor @Urbanboogie - Dzięki! Te thumby są robione po obejrzeniu tutków od Fenga Zhu :) Nie, pomysły nie inspirowane bezpośrednio tutorialem. Chciałem tylko zrealizować wszystkie przypadki perspektywy, jakie opisał Feng tyle, że we własnej aranżacji :) Dzięki wielkie za odwiedziny! @kamesanin - Haha xD Nie powiedziałbym, że człowiek renesnansu. Bardziej człowiek nieogarnięty, bo łapię się za wszystko na raz :D Dzięki za miłe słowo :) No i rzeczy z dzisiaj. Powrót do hard surface. Ołówek. Markery. I długopis.
Napisano 23 Listopad 201212 l świetne masz te rysunki w perspektywie. Mocno mi się skojrzyło z tym co feng zhu dzisiaj wrzucił http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/703978_10151225317624865_1392480282_o.jpg
Napisano 23 Listopad 201212 l Autor Dzięki grass :D A skojrzało się dlatego, że to właśnie było inspiracją :D Zobaczyłem rano jego post na fb i odkurzyłem fajny album o samochodach, który leżał na półce.
Napisano 23 Listopad 201212 l świetne, wpadlem na chwilę jak mazałeś to, spokojnie możesz dizajnować auta ;P
Napisano 23 Listopad 201212 l hej ! bardzo fajny ten charakterek przed kompem :) spoko oswietlenie i wogule dobre to :), szkic dziewczyny niebieską ktrtką na wypasie, bardzo fajnie pociągnołeś usta. A co do samochodu to wyszedł też nieźle. Wrzuciłeś też gdzies jakies demo z tego jak rozrysowałeś sobie tą baze? bo wsumie to mnie zawsze najbardziej interesuje w takich rysunkach. (chyba ze cos odpaliłem źle to demo na strimie)
Napisano 23 Listopad 201212 l Autor @Rotcore - Dzięki! @grass - Na papierze owszem, w szopie czasem, ale wolę osobie pomóc zaznaczeniem. @j4q - Dziękuję za odwiedziny :) Cieszę, że przypadły pracki do gustu :) Niestety, streama zacząłem od pewnego momentów trakcie pracy. Jeszcze będę robił takie dema, więc spoko. Eksperymentalna technika podpatrzona u Scotta Robertsona. Osiem dość abstrakcyjnych szkiców markerami kompiluje w jeden duży abstrakcyjny plik. Każdy szkic ustawiony na trybie mieszania i różnych przezroczystościach. I z takiej dużej kompozycji wycinam sobie jakieś mniejsze, które jakoś dobrze wróżą. Fajne efekty można uzyskać. Zaskakujące kolorki. Spróbuję pare z nich wykończyć. I jeszcze taka kompozycja.
Napisano 25 Listopad 201212 l Autor No i jedną taką miniaturkę z tego pliku matki wziąłem na szkic. Szkice postaci na szybko. I trochę jeszcze udało mi się miniaturek wycisnąć z tamtego pliku. Zobaczymy, może coś wykończę.
Napisano 25 Listopad 201212 l No no ciśniesz z koksem, bardzo fajnie wykorzystałeś tą kompozycję. Postacie też niezłe. Fajnie bawisz się tym wszystkim. Pozdrawiam
Napisano 25 Listopad 201212 l Autor @Swiezy - Dzięki wielkie! Fajnie, że zawsze można liczyć na motywujące słowa od Ciebie :) Również pozdrawiam!
Napisano 25 Listopad 201212 l :D super! pewnie miales przy tworzeniu kupe radochy :) i o to chodzi, odrazu to widać w efekcie koncowym :) pozdro i tak trzymaj!
Napisano 26 Listopad 201212 l Autor Dziękuję Panowie! Napieram dalej :D Wszelkie uwagi mile widziane. Kolejną miniaturkę podmalowałem.
Napisano 26 Listopad 201212 l Wygląda jak pro :D Trochę kojarzy mi się ze szkicami tego gościa, nie wiem czy on robi wszystko czy tylko jedno w 20 minut, nieważne, jest świetny http://cghub.com/images/view/353145/
Napisano 26 Listopad 201212 l świetny patent z tymi miniaturami! post 740 dokładnie to tam widziałem! świetne