Napisano 27 Grudzień 201014 l Hej! Przedstawiam portfoliowy projekt, robiony po godzinach wspolnie z Pawłem Fabjańskim. Jego celem bylo jak najlepsze skomponowanie elementow cg ze zdjeciem. Padlo na Asimo silujace sie z nowym modelem Infiniti, ogolnie mialo byc wesolo w tej scenie;) Calosc oswietlana pojedyncza mapa HDRI (wykonana na miejscu) i renderowana w srodowisku 3ds max Vrayem. Finalna rozdzialka cos kolo 9000px szerokosci. Autorem zdjecia jest Paweł, ktory zreszta ogarnal pozniejsza postprodukcje obrazu. Lokacja: PKiN ;) Testowanie swiatla i materialow: HDR'ka:
Napisano 27 Grudzień 201014 l Bardzo ladny montaz. Nie rozumiem do konca przepalen na suficie(sa tam jakies lampy?) 5 stars z mojego worka. EDIT: widze, sa:) Edytowane 27 Grudzień 201014 l przez simonhc
Napisano 27 Grudzień 201014 l Bardzo ładnie, zresztą czego tu się spodziewać, Paweł to profesjonalista, a i Twoje prace są przecież świetne. Jeśli już na prawdę miałbym się czegoś czepić, to że wentyl jest w kolorze felgi. :P Pozdrawiam Szymon Simonhc: są, zerknij na panoramę, zaraz nad listwą sztukateryjną. ;)
Napisano 27 Grudzień 201014 l mężczyzna nie jest taki ostry, za to autko takie wyrażne.. To trochę jest odskocznia, naprawdę :) podobnie można powiedzieć o lakierze, mam takie wrażenie, ale nie mogę tego tak za bardzo wytłumaczyć.. Ale całość jest bardzo ładna, mimo imperfecta.
Napisano 27 Grudzień 201014 l Autor czas naswietlania foty to jakies 2s, uwierz mi ostrzej juz sie nie dalo:D
Napisano 27 Grudzień 201014 l a odwrotnie się nie dało? zblurzyć nieco renderek+alpha, potem dać do foty? Możebyś spróbował ;) Oprócz blura na zdjęciu, widzę że mała aberracja chromatyczna czerwono-niebieska jest czy coś w ten deseń, ale nie wiem czy to do końca tak :>
Napisano 27 Grudzień 201014 l Autor po co blurowac calosc jak tylko model wyszedl nie do konca ostro? Taka byla specyfika pracy, to nie byl plan zdjeciowy, tylko zwykly 'tour' z przewodniczka gdzie na te shoty mielismy pare minut;)
Napisano 27 Grudzień 201014 l nie myślałem o blurowaniu zdjęcia po zmergowaniu warstwy z asimo i autkiem, ale skoro miało być coś konkretnego, bez dodatkowych ficzersów to czemu nie, zwracam honor ;)
Napisano 27 Grudzień 201014 l generalnie zajefajne chociaz troszeczke chyba brakuje przepalen na renderze wstosunku do zdjecia (sufit)
Napisano 27 Grudzień 201014 l Fantastycznie! Doprawdy nie wiem Panowie do czego Wy się czepiacie ;) Choćbym i przyczepić się chciał to za bardzo nie mam do czego :D Gratki!
Napisano 27 Grudzień 201014 l Ulala. Okropnie podobają mi się shadery jak i cała scena . Jedynie do czego mógłbym się przyczepić, to to, że nie czuć masy samochodu . Poza tym to wypas, no i te opony... Mógłbyś powiedzieć choć odrobinę o ich materiale, bo sam się z takimi zmagam i kiepsko coś wychodzą. Pozdrawiam. A no i 5* oczywiście
Napisano 27 Grudzień 201014 l Wszystko pięknie ale muszę wyłamać się z szeregu i zwrócić uwagę na jeden szczegół. Kompozycja wygląda jakby była ustawiona pod konkretne ujęcie samochodu a nie sytuację sceny. To co było już wcześniej wspomniane : nie widać masy auta. Generalnie koła w powietrzu raczej trochę opadają, a skręcenie przednich "pod górkę" również nie dodaje realizmu. Dla mnie auto wygląda jakby było żywcem przeniesione z innej sceny. Materiały i oświetlenie oczywiście bombowe. pozdrawiam
Napisano 27 Grudzień 201014 l Autor tak, zabieg celowy ze skretem kol i nie opadaniem zawieszenia, to jest "beauty shot" a nie realizm w przedstawianiu fizyki samochodu, takze nie wiem po co na sile w reklamiarskim obrazku szukac pelnego realizmu;)
Napisano 27 Grudzień 201014 l Oczywiście nie miałem na myśli kół wiszących jak na podnośniku u mechanika (może bardziej miałem na myśli naturalność niż realizm)...trochę razi mnie ta wymuszona poza ale rozumiem, że to tzw. chwyt marketingowy pzdr
Napisano 27 Grudzień 201014 l jest swietnie jesli idzie o render, postpro i kompozycję. Brakuje mi tylko jeszcze ze 2 - 3 Asimo w scenie :) jeden jeszcze mógł by pomagać nieść auto (po lewej, samochód zdaje się przez swój rozmiar "przeważać" tego biednego robota), jeden np wyglądać gdzieś z tych drzwi po lewej stronie i sprawdzać jak im idzie kradzież :) ale tak czy inaczej - full pro panowie! Front się należy jak nic :)
Napisano 28 Grudzień 201014 l Super praca, materiał felg jest bajeczny. Jedyną uwagę mam do tego przepalenia na suficie, które jest zdecydowanie za mocne. Mimo tego praca na 5. Pozdrawiam.
Napisano 28 Grudzień 201014 l Zupełnie nie podoba mi się kompozycja, scenka również w ogóle nie wydaje mi się zabawna. Model samochodu jest rzeczywiście świetny, ale samo zdjęcie, jak i robot, całe wrażenie ogólne obrazka jako obrazka (a nie jakości połączenia rzeczywistości z CG) po prostu do mnie nie przemawia. Forma jest w porządku, z treścią dużo gorzej.
Napisano 28 Grudzień 201014 l Myśle ze była by zabawniejsza gdyby ASIMO był swojego wzrostu. Moim zdaniem bardzo dobry pokaz mozliwosci i dodatek do folio;)
Napisano 28 Grudzień 201014 l mookie napisał: Zupełnie nie podoba mi się kompozycja, scenka również w ogóle nie wydaje mi się zabawna. Model samochodu jest rzeczywiście świetny, ale samo zdjęcie, jak i robot, całe wrażenie ogólne obrazka jako obrazka (a nie jakości połączenia rzeczywistości z CG) po prostu do mnie nie przemawia. Forma jest w porządku, z treścią dużo gorzej. W 100% się zgadzam z panem mookie. Poza tym wcale nie jest tak dobrze model wkomponowany - na obrazku w wersji full jest to widoczne, ale już w zbliżeniu wygląda o niebo lepiej. Pozdro!
Napisano 28 Grudzień 201014 l Fajny pomysł, ale moim zdaniem kompozycja nie trafiona, zwłaszcza kolory. Nie jest dobrze że oprócz niebieskiego faceta (to na plus) najwyraźniejszym akcentem kolorystycznym jest czerwony dywan. Samochód i robot w barwach kamuflażowych zlewają się ze ścianą (a nie zlewają się na tyle żeby to wyglądało na zamierzony zabieg). Edytowane 28 Grudzień 201014 l przez Ania
Napisano 28 Grudzień 201014 l ten dywan jest karminowo-rozowy(chyba ze mam zwalony monitor), a co do pracy to pionteczka, co tu duzo mowic 5*
Napisano 28 Grudzień 201014 l Autor kolorystyka miala byc lekka, czy wyszlo za malo wyraziscie to juz mysle sprawa indywidualnego odbioru. Dywan faktycznie mocno sie wyroznia, ale nie bylo juz czasu na jego zwiniecie;)
Napisano 28 Grudzień 201014 l też uwazam ze jest problem z masą auta. Z bardziej oczywistych rzeczy moznaby jej "zwisnąć" koła bardziej, tak jak by to miało miejsce w rzeczywistości (albo nawet lakko to przerysować). Podkreślenie cieni od robota i samochodu na podłodze też mogłoby pomóc Uwga ani dot. kolorów też moim zdaniem trafna. Ogólnie troche brakuje tu pomysłu na jakiś bardziej przemyślany rozkład akcentów. Możnaby scenariuszowo wyciągnąć z tego więcej
Napisano 30 Grudzień 201014 l Oczywiście jak zwykle model samochodu rewelka, również hdrka; jedynie mam wrażenie, że samochodowi brakuje ciężkości, odbieram go jako napompowany balon; pozdrawiam
Napisano 1 Styczeń 201114 l Hehe, świetna pracka, naprawdę mi się podoba, zarówno pomysł, jak i wykonanie.
Napisano 2 Styczeń 201114 l Rewelacyjna jakość Piter: model, render, postpro i świetna integracja z tłem. Zgadzam się z głosami krytyki odnośnie kompozycji, troszkę za szerokie ujęcie i do tego kolor wozu nie zatrzymuje wystarczająco wzroku. Niemniej fantastyczna robota i powalająca jakość, na pewno warta fronta!