takashmen Napisano 5 Kwiecień 2014 Napisano 5 Kwiecień 2014 Witam, kurs Environment Design I zakończony i żeby nie wypaść z rytmu zakładam tekę Jeśli ktoś jest zainteresowany jak taki kurs wygląda, mogę popełnić jakiś nie za długi opis. Wrzucam ostatnią prace wykonaną przed kursem oraz jedną z ostatniego tygodnia kursu, podczas 8 tyg kursu wykonałem nie licząc poprawek do prac 35 prac, w życiu nie podejrzewałem że jestem w stanie tyle naprodukować. Dorzucę jeszcze kilka jak poprawię błędy po ostatniej krytyce. Celem jaki sobie założyłem jest wypracowanie umiejętności malowania bez nadużywania referencji i tekstur, równocześnie będę jednak pracował nad komercyjnym "stylem"
Gość wroncuro Napisano 5 Kwiecień 2014 Napisano 5 Kwiecień 2014 O opis bardzo proszę, bo progres jest baaardzo widoczny. Choć obie prace są "wow!-owe". Tak z ciekawości, ile zajmuje ci zrobienie takiej ilustracji?
Mruk Napisano 5 Kwiecień 2014 Napisano 5 Kwiecień 2014 W pierwszej chyba nie do końca widać zróżnicowanie tonów zależnie od odległości. Wygląda trochę płasko. Druga całkiem fajnie się zapowiada. W jaki sposób można "nadużyć referencji" ?
takashmen Napisano 5 Kwiecień 2014 Autor Napisano 5 Kwiecień 2014 @Mruk na wiele sposobów, przed każdą pracą zbieram różne zdjęcia, żeby się wspomóc, ale ostatnio to wspomaganie wychodzi daleko po za patrzenie na referencje. Co więcej taki system pracy rozleniwia jeśli chodzi o malowanie. Do tego zamiast uzależnić zbiór referencji od pomysłu, zaczynam uzależniać pomysł od fotek które mi się spodobają. co do pierwszej pracy to się zgadzam, jest gorsza :) @wroncuro czas, hmm, pierwsza zajęła mi na pewno więcej czasu, dużo było przesuwania i przemalowywania, dokładnie ciężko mi powiedzieć ile godzin, bo nie liczyłem, druga myślę że zajęła mi 6-8 godzin, może mniej, też nie mierzyłem też zawsze chciałem wiedzieć ile coś komuś zajęło czasu, ale tak naprawdę to nie ma żadnego znaczenia. Opis kursu w drodze.
Tomasz G Napisano 5 Kwiecień 2014 Napisano 5 Kwiecień 2014 Tak jak pisał Mruk. Brakuje przestzreni. nie wiadomo na co patrzeć. troche za dużo jest tu moim zdaniem napchane. Jakby patrzeć na te wszystkie elementy co namalowałeś z osobna to są niezłe, ale jako całość już nie. Co do refersncji to nie widzę nic złego z korzystania. Wręcz przeciwnie. Tylko one są po to żeby pomagać, inspirować. Nie wiem o co chodzi. To ile czasu rysujesz ma znaczenie. Zwłaszcza jeśli robisz to za kase. Pozdrawiam
takashmen Napisano 5 Kwiecień 2014 Autor Napisano 5 Kwiecień 2014 Lecimy z opisem link do kursu http://2d.cgmasteracademy.com/environment-design-1.html Tytuł kursu może być trochę mylący, bo skupialiśmy się nad tym jak zaprojektować swoją prace a nie nad tym jak zaprojektować poszczególne elementy, tak więc na początku przez 3 tygodnie parowaliśmy w skali szarości i mieliśmy się skupić nad kompozycją, oświetleniem sceny i generowaniem pomysłów, od 4 tygodnia ruszyliśmy z kolorem, nadal praca w wersji szkiców/miniaturek, aż do 6 tygodnia w którym wybieraliśmy jedną z miniaturek i technikami które przedstawił prowadzący kończyliśmy i tak przez trzy tygodnie, poprawki i nowa praca. Struktura kursu przedstawia się nastepująco: co tydzień pojawia się nowy wykład i jest udostępniane nowe zadanie, do poprzedniego zadania instruktor nagrywał każdemu z osobna video, a do tego co tydzień na żywo przez godzine odpowiadał na pytania i dodatkowo krytykował prace każdego z nas. Poziom umiejetności malarskich nie miał dużego znaczenia, każdy z uczestników zrobił naprawde duże postępy. Prowadzący cały czas namawiał do wytężonej pracy, zawsze miłe(czasami aż za, ale wiadomo polityka CGMA, nie można zrażać potencjalnych klientów) Każdy wykład składał się z malowaniem pracy i pogadanką, prezentacją technik i trików których używa w swoich pracach. To chyba tyle :) @Tomasz G nie twierdze że korzystanie z refek jest złe, w komercji fotki są wręcz wymagane, ale za wszystkim stoją podstawy, a ja czuje że mi ich brakuje(podstaw) i dlatego chcę się od referencji uniezależnić, szczególnie w pacach niekomercyjnych. ma znaczenie, ale nie ma znaczenia pytanie ile czasu coś komuś zajęło, bo w zależności od doświadczenia skraca się czas wykonywania zadania, czyli początkujący będzie miał po 8h 1/5 tego co średniak a pros w 8h zrobi 8 prac. Dlatego uważam że takie pytanie jest bez znaczenia. --- I kolejna rzeczy z kursu
Rozpu Napisano 7 Kwiecień 2014 Napisano 7 Kwiecień 2014 Ta ostatnia mi sie najbardziej podoba, klimat mi sie pozytywnie kojarzy z miastami z Samuraja Jacka xd
saharaam Napisano 7 Kwiecień 2014 Napisano 7 Kwiecień 2014 Witam kolege z kursu :D Gratuluję, świetne rzeczy potworzyłeś. Podoba mi się ostatnia, szczególnie kolorem. W przedostatniej trochę za dużo tekstur jakby, nie wiadomo na czym oko zawiesić. Brakuje kontrastu przy focal point itp, ale co ja Ci bede powtarzac za Jamesem ;) Kawał dobrej roboty.
Kolsga Napisano 7 Kwiecień 2014 Napisano 7 Kwiecień 2014 To ja równiez witam, witam z kursu :D No i zgadzam się z przedmówcami ten ostatni ma naprawdę ciekawy klimat.Był już w trakcie kursu i wciąż jest teraz mój ulubiony z ostatnich serii które pokazałeś na kursie ;)
Mariusz Panek Napisano 8 Kwiecień 2014 Napisano 8 Kwiecień 2014 Ostatnia najlepsza tylko dlatego, że czuć jakąś głębię. Inne faktycznie bardzo płaskie. Postaraj się wprowadzić wyraźny podział na plany!
takashmen Napisano 10 Kwiecień 2014 Autor Napisano 10 Kwiecień 2014 dziękuje za odpowiedzi i odwiedziny! ciszę się że jakaś praca przykuła waszą uwagę, całkiem możliwe że rozwinę co ciekawsze wątki w coś większego a tym czasem dwa szkice, nowa-stara praca i kosmetyczne poprawki do tej z pierwszego posta
telthona Napisano 10 Kwiecień 2014 Napisano 10 Kwiecień 2014 Pierwsze z góry ma świetną kompozycję :D
takashmen Napisano 18 Kwiecień 2014 Autor Napisano 18 Kwiecień 2014 dzięki telka! :) kolejne: następna praca już nie w klimatach średnowiecznych, czas na jakieś sci-fi! (ostatnie z foty)
takashmen Napisano 17 Czerwiec 2014 Autor Napisano 17 Czerwiec 2014 szkic z dziś, może jeszcze jeden się uda popełnić studium rzeźby dokładnie, jeśli ktoś chce mogę cały folder takowych udostępnić ok 915 zdjęć :) zapraszam również do odwiedzenia mojego tumblr'a, szkice i inne eksperymenty
Rozpu Napisano 17 Czerwiec 2014 Napisano 17 Czerwiec 2014 wbilem na twojego tumblra ale masz zarąbiste szkice! :D
COR Napisano 17 Czerwiec 2014 Napisano 17 Czerwiec 2014 O Wojtas jak masz ochotę się podzielić tymi rzeźbami to ja jestem bardzo na tak. Ref nigdy za wiele;)
takashmen Napisano 17 Czerwiec 2014 Autor Napisano 17 Czerwiec 2014 Dzięki Rozpu! Łukasz zawsze czujny! Uczyć się do egzaminu a nie po forach włóczyć! :D link do pliku :) https://www.dropbox.com/s/oqtrzsl5loigw5c/SCULPTURES%20MUSEUM.rar
cho.co Napisano 17 Czerwiec 2014 Napisano 17 Czerwiec 2014 To ja za Rozpu powtórzę - fajne rzeczy na tamblerze. Zwłaszcza babeczki z dołu strony i szkice mi wpadły w oko. A tak jeszcze wyskoczę z pytaniem odnośnie kursu - jak sądzisz, będąc już po, czy cena jest w miarę adekwatna do tego co się dostaje w zamian? Bądź co bądź to głównie i tak praca własna (well, w sumie to tak wszędzie ze wszystkim jest), więc korekty mentora musiały być uber celne, cenne i przydatne?
takashmen Napisano 17 Czerwiec 2014 Autor Napisano 17 Czerwiec 2014 dzięki, planuje powrót do serii która rozpocząłem tymi portretami, myślę że coś ciekawego się z tego urodzi. co do kursu, masz do czynienia z człowiekiem który pracuje kilkanaście lat w zawodzie i takie doświadczenie uważam za bezcenne, mi ten kurs bardzo pomógł, nie mogę mówić za wszystkich, może ktoś to co tam było przerabiane wiedział. No i jeszcze zależy jakim typem człowieka jesteś, ja na przykład pracuje ciężej i na większych obrotach jak mam terminy i kogos kto mi moją pracę "oceni" co więcej wpada się w rutynę która w dużej mierze zostaje :) jeśli masz jakieś jeszcze pytania to pisz :)
takashmen Napisano 12 Lipiec 2014 Autor Napisano 12 Lipiec 2014 Obrazek z parku i malunek miasta. Dwa więcej na tumblr.
takashmen Napisano 15 Lipiec 2014 Autor Napisano 15 Lipiec 2014 tramwaj dalej jedzie i pierwszy z serii architektury "islamu".
SentieL Napisano 15 Lipiec 2014 Napisano 15 Lipiec 2014 Ostatnie bardzo fajnie maźnięte i te ciepłe kolorki mmm... :) Na ostatnim planie zaznacz sobie lassem wieżyczki i przejedź miękkim okrąglakiem na niskim kryciu kolorem nieba . Ładnie podbijesz perspektywę powietrzną prostym sposobem.
takashmen Napisano 5 Wrzesień 2014 Autor Napisano 5 Wrzesień 2014 (edytowane) Witam po wakacyjnej przerwie na początek dwa malunki, pierwszy zainspirowany przejazdem przez Włochy w okolicach Bolzano, drugi to szkic z dzisiaj zrobiony dla relaksu :) I jeszcze szkic który wykonałem na początku więcej prac inspirowanych wakacyjnymi podróżami wkrótce. Edytowane 8 Wrzesień 2014 przez takashmen
emenems Napisano 6 Wrzesień 2014 Napisano 6 Wrzesień 2014 ten pierwwszy malunek z ostatniego postu calkiem spoko, czuć jakiś klimacik.... co do rysunku to cieżko wyczuć bo za mały ten obrazek, a co do ostatniego malunku to osobiście unikałbym czerni chyba że idziesz w taki styl, ale to tez nieco inaczej by musiało wygladać... gdyby to rożłożyć na walor to pełna czerń = brak światła czyli inaczej brak koloru.... to sie raczej w naturze nie zdarza, wygląda sztucznie i spłaszcza obrazek... natomiast wydaje mi sie ze kolory niezle leżą.... nad walorem nieco popracuj i bedzie lepiej... ;-) spróbuj tez nieco wiecej detalu poswięcać na focal point... :D
takashmen Napisano 8 Wrzesień 2014 Autor Napisano 8 Wrzesień 2014 dzięki @emenems, będę pamiętał o tej czerni. większość weekendu pochłonął mi projekt tego o to statku, kilka rzeczy do dopracowania, nie jestem w pełni zadowolony z całości, zamierzam wrócić do fazy generowania kształtów i zacząć projektować od nowa. Wszelkie uwagi mile widziane :) I jeszcze zmieniłem szkic zamku na większą wersję.
takashmen Napisano 2 Listopad 2014 Autor Napisano 2 Listopad 2014 witam po przerwie, żyje i mam się dobrze, pracuje obecnie nad projektem świata, który będzie jednocześnie moim portfolio. Ukończenie przewiduje najwcześniej przełom luty/marzec. Kolejne posty będe wrzucał tutaj : http://relicworldart.blogspot.com/ Kilka skończonych prac można też znaleźć tutaj ( nie mają nic wspólnego z projektem) http://www.artstation.com/artist/wojciechbajor Pozdro.
takashmen Napisano 23 Listopad 2014 Autor Napisano 23 Listopad 2014 SamaeL89, blukazs, DPFantasy: wielkie dzięki :) Coś nowego, faza bardzo szkicowa, i tak zostanie, wykorzystam kilka rzeczy z tego obrazka do dalszej pracy, bo wziąłem sie za ten bez większego planowania i za dużo błędów się pojawiło. więcej na blogu albo na artstation
mats Napisano 23 Listopad 2014 Napisano 23 Listopad 2014 Fajna rozbudowana rzecz może z tego wyjść, widać, ze to szkicowe, bo nie wiem czy tylko mi czy wszystkim, ale np plany się ze soba zlewają i narzuciłbym jakieś mocniejsze światło
SentieL Napisano 23 Listopad 2014 Napisano 23 Listopad 2014 Miękkim pędzlem zadziałać to dobry pomysł . Puki co dobrze Wojtek kombinuje , zatrzymać się na fazie poprawnie skonstruowanego szkicu kompozycji po czym łapie spory oddech , potrzebny do późniejszego wykończenia pracy :)
Rozpu Napisano 23 Listopad 2014 Napisano 23 Listopad 2014 troche moze focal pointa bardziej uwypuklaj detalami. malo czytelne są często dosc twoje ilustracje, takim brushworkiem maluj dalsze plany, nie calosc
Rozpu Napisano 25 Listopad 2014 Napisano 25 Listopad 2014 I tak mysle, ze wiecej przestrzeni bys mogl latwo uzyskac, gdybys bardziej oddalone elementy rozjaśnil i odsycił
motyl Napisano 25 Listopad 2014 Napisano 25 Listopad 2014 podziel sobie to na osobne warstwy będzie łatwiej twarde krawędzie utrzymać i kontrolować walor, a tak ogólnie to masz strasznie fajny feel na tych malunach. Póki co mój faworyt https://cdn.artstation.rocks/p/assets/images/images/000/207/981/large/wojciech-bajor-medieval-waterfall-fin.jpg?1410893522 :P
takashmen Napisano 25 Listopad 2014 Autor Napisano 25 Listopad 2014 Dziekuje za wsparcie! Jak już pisałem do tego obrazka wracać nie będę, bo na przykład perspektywa jest skopana, jak i inne rzeczy. Wezme natomiast pod uwagę rady i zastosuje przy dalszej pracy nad tym pomysłem. @Rozpu: z "brushworka" nie zrezygnuje, ale będe eksperymentował dalej :) @motyl: ten szkic robiłem faktycznie na jednej warstwie, ale jeśli robię rzeczy do folio to wszystko do przesady na osobnych wrstwach. Co do pracy która podliknowałeś, już mi się nie podoba :D szkice co by nie było pusto: w tym drugim widać w jakim kieunku bedę szedł, ale niejest to końcowa wersja pomysłu.
AlanRysa Napisano 10 Grudzień 2014 Napisano 10 Grudzień 2014 podoba mi się szkic z wodą. Zrobisz w digitalu?
takashmen Napisano 11 Grudzień 2014 Autor Napisano 11 Grudzień 2014 Dzięki AlanRysa, zrobie jak najbardziej, większość szkicy które pokazuje skończą jako digital prędzej czy poźniej. na dziś koniec, ale myślę że jutro też będzie hangout :) trzy szkice pierwszy zaczęty i skończony podczas hanga, powoli wracam do malowania, po kilku tygodniach robienia matte jest to trochę cieżkie, no ale nie ma że boli aaa i ten środkowy zaczęty jako matte, stąd taka ładna alpha drzewka i niebo, ale już nie miałem siły i poleciałem pędzlem.
takashmen Napisano 13 Grudzień 2014 Autor Napisano 13 Grudzień 2014 (edytowane) Szkice postaci do Relic World, żeby ciągle nie kasować tych postów Edytowane 14 Grudzień 2014 przez takashmen
takashmen Napisano 17 Grudzień 2014 Autor Napisano 17 Grudzień 2014 I kolejna porcja luźny szkic w kolorze i kilka pomysłów ze szkicownika
takashmen Napisano 31 Grudzień 2014 Autor Napisano 31 Grudzień 2014 Żeby zakończyć rok, fanart Wiedźmina, PS. Rozpu, jednak zmieniłem to kompo, jak mi kolejna osoba na to zwróciła uwagę :D mozesz być siebie dumny. Do zobaczenia w nowym roku!
DPFantasy Napisano 31 Grudzień 2014 Napisano 31 Grudzień 2014 MIAZGA! Uwielbiam wiedźmina ;) Nie ogarniam jak namalować takie małe ale tak mocno rozpoznawale postaci.
Rozpu Napisano 1 Styczeń 2015 Napisano 1 Styczeń 2015 jak dla mnie troche zbyt bezczelnie podlozona fota na ryju tego stwora i anatomie ma dziwną, wygląda jakby mu z boku wyrastał ogon ;d kompo faktycznie lepiej, widzisz, nie jestem taki glupi na jakiego wyglada ktos inny niż ja
takashmen Napisano 1 Styczeń 2015 Autor Napisano 1 Styczeń 2015 Dzięki DPFantasy myśle że trochę zależy to od wielkości pliku, ja z reguły pracuje na formacie 4700x2000x300dpi , także drtal jest łatwy do ogarnięcia ehhh Rozpu :D jak dla mnie anatomia stwora jest całkiem normalna, ale nie znam się w sumie. Co do łba to na sam koniec dorzuciłem teksture żeby wzmocnić focus area :)
takashmen Napisano 30 Styczeń 2015 Autor Napisano 30 Styczeń 2015 (edytowane) wracam z niebytu dwa szkice na początek. Edytowane 30 Styczeń 2015 przez takashmen
DPFantasy Napisano 31 Styczeń 2015 Napisano 31 Styczeń 2015 Ładnie się prezentują czekam na więcej :)
Rekomendowane odpowiedzi