Gość User190 Napisano 29 Wrzesień 2004 Napisano 29 Wrzesień 2004 Witam szanownych państwa!! Zbliża się nowa maturka i jestem ciekawy co kto wybiera/wybrał do zdawania! Ja sam jeszcze się waham, ale za 5h ten stan rzeczy ulegnie zmianie... Tak wiec jako pierwszy podaję: matematyka, polski, angielski, fizyka albo informatyka - wszystko poziom rozszerzony Jak inni??
dr Ug Napisano 29 Wrzesień 2004 Napisano 29 Wrzesień 2004 Ja zdaje polski, angielski, geografie i informe. Matmy nie musze, bo 'artysci' sa z niej zwolnieni ;)
Gość User190 Napisano 29 Wrzesień 2004 Napisano 29 Wrzesień 2004 drUg, czy Ty aby nie jesteś troszkę starszy?? :>
Nimrod Napisano 29 Wrzesień 2004 Napisano 29 Wrzesień 2004 Widze ze w tym roku maturzysci wczesnie wystartowali z tematem maturalnym, jeszcze sie rok szkolny dobrze nie zaczal a ci juz beda sie dolowac :D
Ebor Napisano 29 Wrzesień 2004 Napisano 29 Wrzesień 2004 matura hehe kiedy to bylo juz nie pamietam co zdawalem :P
MF Napisano 29 Wrzesień 2004 Napisano 29 Wrzesień 2004 za rok : polak, matma, fizyka, angielski, informatyka ...
Lucas Napisano 29 Wrzesień 2004 Napisano 29 Wrzesień 2004 Również za rok: polski, matma rozszerzona, angielski rozszerzony (chociaż pewnie w mojej głupiej szkole będę musiał zdawać coś, co się nazywa maturą dwujęzyczną), zdałbym też chętnie informatykę ale przy poziomie w mojej szkole to raczej marne miłbym szanse.
MF Napisano 29 Wrzesień 2004 Napisano 29 Wrzesień 2004 Prawda jest taka, że 2 h tygodniowo informatyki to za malo aby z dawac z niej mature. Dlatego aby sie do niej przygotowac to trzeba douczac sie na wlasna reke, albo jak to zostalo rozwiazane u mnie w szkole - dodatkowe zajecia poza lekcyjne .... Pozdro
Leru Napisano 29 Wrzesień 2004 Napisano 29 Wrzesień 2004 Jako ostatni rocznik starego systemu (5-cio letnie technikum :>) zdaje matme pisemną i angol ustny (oralny) Uczę sie systematycznie :D
illy Napisano 29 Wrzesień 2004 Napisano 29 Wrzesień 2004 ja to o studniowce myslalem a nie o maturze i o organizacji balu maturalnego w klubie a wy o maturze ;p ja zdawalem Pol,Ang,Niem :D
chveti Napisano 29 Wrzesień 2004 Napisano 29 Wrzesień 2004 drUg, czy Ty aby nie jesteś troszkę starszy?? :> niż podaje profil....:D
sikham Napisano 29 Wrzesień 2004 Napisano 29 Wrzesień 2004 biedaki :D ostatnia klasa to studniówka a matura to tak jakoś nawet niezaóważalnie
Mateusz Napisano 29 Wrzesień 2004 Napisano 29 Wrzesień 2004 ja za rok: Polski, Angielski, Wiedza o Społeczeństwie i fizyka... wszystko rozszerzone... wypadaloby Historie Sztuki jeszcze ruszyc... ale z tym to raczej kiepsko...
kozioo Napisano 29 Wrzesień 2004 Napisano 29 Wrzesień 2004 Batou, Sikham - smiejcie sie głosniej :] Mnie tez czeka maturka za rok, ale w tym roku staram sie zwolnic z maturki z polskiego :> Zobaczymy czy sie uda. A zdawac bede pewnie zwykly zestaw dla klasy mat-fiz: matma, fiza, inf i angol (wsio rozszerzone). Ale to dopiero za rok...
Gość User190 Napisano 29 Wrzesień 2004 Napisano 29 Wrzesień 2004 Nie opłaca się brać 2 dodatkowych - nigdzie to nie jest potrzebne - wiec radze sie juz zastanawiac - albo infa, albo fiza!! :) A co do martwienia sie - my do jutra musimy zlozyc deklaracje co zdajemy - pozniej spowrotem bedzie luz, no i na koniec troche stresu... :)
Gość eax Napisano 29 Wrzesień 2004 Napisano 29 Wrzesień 2004 ehh :/ mam jescze troche czasu ale zastanwam sie nad informatyka, nie wydaje mi sie ze jest to najplepszy pomysl, bywalo sie na roznych konkursach i to wszystko to loteria raz masz 90% dobrze a innym razem 20%, to zalezy od rodzaju pytan, jak jestes dobry z sieci nie znaczy ze jestes dobry, z przyslowiowego Office'a, a po za tym to na rozszerzonym bede zdawal Polski, angielski, Historie, matme, no moze ta informatyke, i nie wiem jak bedzie u mnie z francuskim to moze sie tez za to wezme na rozszerzonym ....
kozioo Napisano 29 Wrzesień 2004 Napisano 29 Wrzesień 2004 Mówisz ze nie opłaca sie brac 2 dodatkowych? Bede musial sprawdzic co na to PG:> Jesli nie chca tego i nie daja zadnych bonusow za dodatkowy przedmiot to rzeczywiscie nie ma sensu uczyc sie niepotrzebnie.
Gość User190 Napisano 29 Wrzesień 2004 Napisano 29 Wrzesień 2004 Jeden wszedzie wystarcza.. a juz napewno nie infa i fizyka - wszedzie biora tylko jeden z tych dwoch...
Nimrod Napisano 29 Wrzesień 2004 Napisano 29 Wrzesień 2004 Moge tylko doradzic, ze ja na waszym miejscu wybralbym fizykje, bowiem informatyka licealna malo na jakich studiach, a zwlaszcza informatycznych jest brana na powaznie, vide politechnika szczecinska gdzie licza sie oceny z mat, fiz, ang i pol (sic!)
Gość User190 Napisano 29 Wrzesień 2004 Napisano 29 Wrzesień 2004 Toteż tak zrobiłem.... :) A jaki temacik z polskiego?? Wlasnie wybieram swoj :) Musze to kumplowi zaraz podrzucic, bo do jutra trzeba sie zdeklarowac :)
xMark Napisano 30 Wrzesień 2004 Napisano 30 Wrzesień 2004 a wiecie ze jak sie zdaje jezyk ustny podstawowy to pisemny nie moze byc juz rozszerzony? ale pewnie tutaj nikogo to nie zszokuje bo wszyscy zdaja rozszerzony :D moim skormnym zdaniem to wszystko jest do kitu. ci w ministerstwie takie stołki zajmuja a wyobrazni to oni za grosz nie maja. coz, nasza przyszlosc jest w rekach ekhm ekhm wiadomo.
kolegaalek Napisano 30 Wrzesień 2004 Napisano 30 Wrzesień 2004 za 3 lata- polski(!) matma i angielski
Hatred Napisano 10 Listopad 2004 Napisano 10 Listopad 2004 eee jesli to kogos interesuje to matura to jest wielka sciema, w tym roku zdawalem (tylko polak, bo ang mam certyfikat a w technikum bylem) i na polaka pisemnego ic sie nie uczylem (ale lubie czyta ksiazki wiec wiecie) a na ustnego uczeylem sie dzien wczesniej (wyniki 4, 4) a tak nprawde to wszyscy pomagaja i bylo latwiej niz na niektorych sprawdzianach w ciagu tych 5 lat :) (pan z TVN o drgajacych rekach dawal w dupe niezle... uf uf...)
Salvator Napisano 10 Listopad 2004 Napisano 10 Listopad 2004 lol Hatred - matura to ściema chyba w technikum :>
illy Napisano 11 Listopad 2004 Napisano 11 Listopad 2004 ja juz zdalem:P nie mam sie co martwic, 2 rok studiow pozdrawia
mkk3a Napisano 16 Listopad 2004 Napisano 16 Listopad 2004 LOL, czy mi sie zdaje, czy jestem tu jedyną osobą, ktora zdaje jezyk niemiecki ??? angielski jest fajny tylko w muzyce i grach fpp, poza tym sucks! poza tym matma i fiza (tez rozszerzony) i polski (podstawowy) w ogole uwazam, ze troche bez sensu jest, ze polski musza wszyscy zdawac, a matme nie, no ale juz trudno... wiele rzeczy w szkolach jest bez sensu, np. 40-minutowa przerwa ;)
tweety Napisano 16 Listopad 2004 Napisano 16 Listopad 2004 yyy... dzińdybry.... dawno dawno temu w odległej galaktyce.... ekhym... nie ta kartka... acha to ta... oki. jak ja zdawałem maturkę to było tzw wyjście to kibelka (czyt. na faję), na j.polskim, moja szacowna polonistka na zadane przeze mnie pytanie: "POMOCY!!!!!!!!?" odowiedziała "ok" i podała mi z 10 lektur :D na biologii: "Mszaki jako pierwotne organowce" ja na to "chrrr..." biologica na to: Gametofit mszaków jest zieloną rośliną o zróżnicowanej, charakterystycznej dla poszczególnych grup, niejednokrotnie złożonej budowie. Może być on plechowaty bądź składać się z łodyżki, liści i chwytników. W budowie anatomicznej możemy wyróżnić tkanki przewodzące (są one bardzo prymitywne, zbudowane inaczej niż u roślin naczyniowych, zaś ich efektywność jest znikoma), tkankę miękiszową i okrywającą. Stopień ich wykształcenia i budowa są bardzo różnorodne u poszczególnych grup mszaków. Gametofit zaopatruje uzależniony od niego sporofit w pokarm, wodę i sole mineralne. Sporofit mszaków zwykle jest pozbawiony możliwości fotosyntezy i całkowicie uzależniony od gametofitu; żyje od niego krócej. Zbudowany jest z łączącej go z gametofitem stopy i prostej, nie rozgałęzionej 'łodyżki', zwanej setą, zakończonej pojedynczą zarodnią. Wnętrze zarodni wysłane jest warstwą komórek zdolnych do podziałów mejotycznych. Z każdej z nich, w wyniku mejozy, powstają cztery haploidalne zarodniki. Po dojrzeniu i wysypaniu się spór z zarodni sporofit ginie. Przemiana pokoleń u mszaków Przemiana pokoleń przebiega we wszystkich grupach mszaków według jednego schematu. Na powierzchni gametofitu rozwijają się gametangia żeńskie - rodnie i gametangia męskie - plemnie. W wyniku podziałów mitotycznych w rodniach powstają haploidalne gamety żeńskie - komórki jajowe, zaś w plemniach gamety męskie - ruchliwe, uwicione plemniki. Aby mogło nastąpić zapłodnienie, plemnik z plemni musi przedostać się do rodni. Może tego dokonać jedynie w środowisku wodnym - może być to kropla deszczu lub warstwa rosy, jednak bez wody zapłodnienie jest niemożliwe. Wynikiem zapłodnienia jest diploidalna zygota, od której rozpoczyna się rozwój sporofitu. Zarodniki niektórych gatunków mszaków mogą być identyczne pod względem morfologicznym, lecz mają zdeterminowaną pleć. Z jednych rozwijają się gametofity wyłącznie męskie z plemniami, z drugich - żeńskie z rodniami. U innych gatunków zarodniki są identyczne także pod względem fizjologicznym - rozwijają się z nich gametofity obupłciowe, mające zarówno plemnie, jak i rodnie. Gdy zarodniki padną na odpowiednie podłoże, kiełkują w bryłowaty lub nitkowaty zaczątek gametofitu, rozwijający się w haploidalny gametofit. Mszaki mogą rozmnażać się bezpłciowo także przez rozmnóżki - kilkukomórkowe utwory o zgrubiałych ścianach. Mszaki w porządku systematycznym: Dział - Rośliny telomowe (osiowe) (Telomophyta) Poddział - Mszaki (Bryophytina) Klasa - Mchy (Bryopsida) Podklasa - Prątniki (Mchy właściwe) (Bryidae): merzyk fałdowany (Mnium undulatum), rokietnik Schrebera (Pleurotium schreberii), widłoząb fałdowany (Dicranum undulatum), gajnik lśniący (Hylocomium splendens) Podklasa - Torfowce (Sphagnidae): torfowiec (Sphagnum sp.) Podklasa - Płonniki (Politrichidae): płonnik zwyczajny (Polytrichum commune), dousonia (Dawsonia superba) Klasa - Wątrobowce (Hepaticopsida) Rząd - Porostnicowate (Marchantiales): porostnica wielokształtna (Marchantia polymorpha), Riccia fluitans, Ricciocarpus natans Rząd -Jungermaniales: Calypogeia sphagnicola ja to grzecznie zapisałem i maturkę sobie zdałem :D PS: tak było na serio (!!!!)
Marcel Napisano 16 Listopad 2004 Napisano 16 Listopad 2004 czisas to teraz nawet informatykę na maturze można zdawać ?? :x
FRODO Napisano 29 Listopad 2004 Napisano 29 Listopad 2004 A ja sobie zdaje polak, angol ,fize i infe jaki zadeklarowaliście język na infe bo ja Delphi 7 wybrałem sobie ;]
ChaoSMakeR Napisano 29 Listopad 2004 Napisano 29 Listopad 2004 a ja to zdaje jeszcze stara maturke polski i mata ;) matematyczka mowi mi ze czubek jestem ale ja sie nie ugne :D
FRODO Napisano 29 Listopad 2004 Napisano 29 Listopad 2004 no fiza i infa może na angolu rozszeżonym zostane no ale nie wiem
polka dot Napisano 29 Listopad 2004 Napisano 29 Listopad 2004 za rok polski, angielski, geografia, rozszerzona informatyka ;)
illy Napisano 29 Listopad 2004 Napisano 29 Listopad 2004 mam nadzieje ze po maju podacie co dostaliscie :)))) przypominam co ja zdawalem w 2003: pl (pis+ust), niem(pis+ust), angol (ust) oceny: 2,3,4,5,6 ;))
tweety Napisano 13 Grudzień 2004 Napisano 13 Grudzień 2004 heh! nowa matura to piece of sh*t! tekst ze zrozumieniem na pisemnej maturze!!! Boże ty to widzisz i nie grzmisz?? x[
conraderro Napisano 13 Grudzień 2004 Napisano 13 Grudzień 2004 matura? czy nie było to to coś parę lat temu? tak naprawdę to pamiętam tylko że były dobre bułki z szynką i sałatą. cóż, nigdzy więcej tak dobrych nie jadłem ;]
Knysha Napisano 13 Grudzień 2004 Napisano 13 Grudzień 2004 Ja pisze za rok ;P. I nie wiem co wybrac: polski napewno (chyba podstawowy), angielski rozszerzony i historia (podst lub rozszerzony - wymagane na filologie angielska ) albo matematyka. Czy ktos wie czy matma jest wymagana na studia np. grafik komputerowy ? :>
FRODO Napisano 14 Grudzień 2004 Napisano 14 Grudzień 2004 no i już po poloku zanim zobaczyłem odpowiedzi byłem nerwowy teraz jest good żeby zdać potrzebne jest 30% czyli 21 punktów z 70 max z pierwszej części rozumienie czytanego tekstu jest 20 punktów czyli 29% ;\. Link do odpowiedzi i arkusza http://www.cka.com.pl/modules.php?name=Downloads&d_op=viewdownload&cid=54 Z tego co sobie sprawdziłem to z pierwszej części mam 17 punktów na 20 ,a z drugiej licze tak na ok 20-25 z 50. To i tak w miare dobrze bo z polskim to ja niemam wiele do czynienia. Jutro angol czymajcie za mnie kciuki.
kurt_hectic Napisano 7 Styczeń 2005 Napisano 7 Styczeń 2005 ta oblicza sie system binarny (oznk ble) a z zaawansowanych rzeczy masz word ---------------serio ehheehhehehehhe- ah ta matura....
Pionier Napisano 8 Styczeń 2005 Napisano 8 Styczeń 2005 sa juz odpowiedzi z historii/angielskiego na www?
Gość User190 Napisano 3 Luty 2005 Napisano 3 Luty 2005 Jak Wasze zapatrywania na egzamin?? Czas leci i nie widzę tegow różowych barwach :/ Btw. ma ktoś coś nt. motywów piękna i brzydoty z polaka?? Mam taki temat, a coś materiałów brak. a i studenci niechętnie do tego podchodzą :|
F/X Napisano 3 Luty 2005 Napisano 3 Luty 2005 ehmmm.....ja się tam zbytnio maturą nie martwie. Najpierw czeka mnie egzamin gimnazjalny :P
Gość User190 Napisano 4 Luty 2005 Napisano 4 Luty 2005 Czyli masz jakies... yyyy... 15 lat?? Hmm.... tak się teraz zastanawiam - ciekawe ile ma najmłodszy, czynnie udzielający się użytkownik forum?? :)
Leru Napisano 4 Luty 2005 Napisano 4 Luty 2005 M@Ti -> trzeba się zacząć uczyć ;) już tylko 3 miechy, a ja prawie w lesie jestem (piszę prawie bo z matmy to pracuję, a z angola zaczęliśmy lekcje przygotowawcze :D) Trzeba jedna uwieżyć trochę w siebie i podejść do tego troszku na luzie (czasem mam wrażenie, że za bardzo to wziąłem do siebie - ten luz) pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi