ptaszek Napisano 8 Maj 2015 Share Napisano 8 Maj 2015 (edytowane) Hejka Pracka na konkurs "Ancient Rome" Render Competition organizowany przez Humster3D. Wkrotce wyniki wiec trzymajcie kciuki ;) Wszystko robione w Blenderze a render w Maxwellu. Troszke wiecej w portfolio. making of http://humster3d.com/2015/06/17/making-of-circus-maximus/ Dzieki! Edytowane 18 Czerwiec 2015 przez ptaszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolitic Napisano 8 Maj 2015 Share Napisano 8 Maj 2015 Kompozycyjnie bardzo mi sie podoba. Pomysl na plus. Konie mega! Wielki plus ze Blender. Krytyka: 1. Z maxwella da sie wycisnac znacznie wiecej :) 2. Na koniu z lewej widac ze UV jest mirrorowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaaje Napisano 8 Maj 2015 Share Napisano 8 Maj 2015 Praca genialna, powodzenia, ale @boltic, dlaczego plus za Blendera? Soft jak soft, nie gorszy, nie lepszy od innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Traitor Napisano 8 Maj 2015 Share Napisano 8 Maj 2015 Napewno bedzie podium. Fajne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tr3buh Napisano 9 Maj 2015 Share Napisano 9 Maj 2015 szkoda że dopiero teraz dowiedzialem sie o tym konkursie bo na pewno wzialbym udzial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek Napisano 9 Maj 2015 Share Napisano 9 Maj 2015 Powodzenia! Też mi się wydaje, że podium będzie. Ciekawostka w sumie z tym Maxwellem. Niezbyt często widzę rendery z niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artzgodka Napisano 10 Maj 2015 Share Napisano 10 Maj 2015 Praca genialna, powodzenia, ale @boltic, dlaczego plus za Blendera? Soft jak soft, nie gorszy, nie lepszy od innych. Nie gorszy, nie lepszy ale zupełnie darmowy o możliwościach komercyjnych programów to go mocno wyróżnia !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptaszek Napisano 10 Maj 2015 Autor Share Napisano 10 Maj 2015 Hejka :) Po pierwsze faktycznie nie ma co plusowac za blendera bo dla mnie to najprzyjemniejszy soft :) Dla mnie o niebo lepszy od Maya w ktorym na codzien pracuje, ale to subiektywne zdanie oczywiscie :) Plusowac mozna jednak za Blendera i Maxwella bo mimo pluginu dosc karkolomne jeszcze polaczenie i nie jakos super wygodne. Zdecydowalem sie jednak na Maxwella, bo od okolo miesiaca bardzo sie nim zainteresowalem i mi sie bardzo spodobal. A konkurs daje szanse na wygranie pelnej wersji ;) Oczywiscie mozna wyciagnac duuuzo wiecej ale to moj 2gi skonczony render w Maxwellu. Dzieki za pozytywne komentarze :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pionier Napisano 10 Maj 2015 Share Napisano 10 Maj 2015 Jest spoko, trzymam kciuki za Ciebie w tym konkursie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptaszek Napisano 11 Maj 2015 Autor Share Napisano 11 Maj 2015 Jest spoko, trzymam kciuki za Ciebie w tym konkursie :) Dzieki! :) Ale nie napalam sie, bo juz mi sie ta pracka nie podoba :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alex3d Napisano 11 Maj 2015 Share Napisano 11 Maj 2015 @Ptaszek, gratulacje, bardzo ciekawe, dynamiczne ujęcie, dodatkowo kolorystyka robi klimat. Konie wyszły świetnie, jedynie zastanawiają wyostrzone krawędzie tej peleryny (paludamentum?), ma być tak na kant? No właśnie, opowiadaj jak wygląda współpraca blendera z maxwellem - w połowie zeszłego roku odpaliłem exporter i demko, ale skończyłem na prostych testach. Jak to ma się do pracy z cyclesem, a z punktu widzenia integracji do V-Raya? I jak wygląda obsługa displacementu w maxwellu po stronie blendera? Lista silników coraz szersza, mam nadzieje, że kiedyś doczekamy się też oficjalnego pluginu do arnolda. Powodzenia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trisquote Napisano 12 Maj 2015 Share Napisano 12 Maj 2015 Przeglądałem prace, które uczestniczą w tym konkursie, powinieneś wygrać, a jeśli nie będzie Ciebie nawet na podium to nie wiem kto to ocenia ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptaszek Napisano 12 Maj 2015 Autor Share Napisano 12 Maj 2015 Dzieki Panowie :) Trisquote no nie mozna mowic hop :) roznie z tym bywa, rozne rzeczy sie ocenia. Wiem ze nie jestem najgorszy, ale sa bardzo mocne pracki. No nic.. w piatek bedzie wiadomo wiecej ;) Fajnie by bylo miec najlepszy render w maxwellu bedac nawet poza podium. To mi sie marzy. Alex3D dzieki wielkie! hmm czy na kant :) nie zastanawialem sie w sumie.. zrobilem na krzywych i tak mi sie spodobalo :D Moze faktycznie przesadzilem :P Co do integracji to jeszcze radze poczekac, bo dopiero od ostatniej wersji jest FIRE czyli realtime w viewporcie, ale tylko na shaderach juz wczesniej zrobionych z reference. I nie zawsze dziala jak potrzeba :) U mnie to bylo tak: Cale modelowanie w Blenderze i hairs (grzywy i ogony i ten pioropusz) I export do maxwell studio jednym kliknieciem z blendera. Pozniej tam ustawilem sun and sky i shadery i pozniej shadery zalinkowalem w blenderze i sun and sky przekopiowalem ustawienia. Takze pozniej moglem w Blenderze tweakowac hairs, pozycje obiektow, kamere itp i tylko przez F12 juz exportowalem nie do maxwell studia tylko jako maxwell render (bezposrednio). Na tamtym etapie FIRE nie dzialalo. Mozna sie bawic jesli nie jest to komercyjmy projekt i nie ma za wielu shaderow, a tak to lepiej z blendera export do maxwell studio i tam te scene juz trzymac. :) Tak czy siak i tak to chyba lepiej jak vray bo tam nie dziala live prev w blenderze zupelnie :) Jesli chodzi o Cycles to super jest, ale maxwell to najlepsza jakosc co juz widze mimo ze tam jeszcze raczkuje. Nie ma co dyskutowac, najbardziej realistyczny renderer ale wolny i tylko na CPU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebazx6r Napisano 12 Maj 2015 Share Napisano 12 Maj 2015 Bardzo dobra praca, choć tak jak napisał Alex coś na rzeczy z tym płaszczem. Lewy koń wygląda sztywno ale chyba go dyszel do góry podniósł bo koło odpadło. Myślę ,że będziesz w pierwszej trójce. Moje typy :). 1) Restoration: http://humster3d.com/wp-content/uploads/2015/05/03/ROME-restoration.jpg 2) Colloseum ruins: http://humster3d.com/wp-content/uploads/2015/05/05/ROMAV1.jpg 3) Circus Maximus - czyli Twoja. 4) Conspiracy - Ma bardzo ładną stylizacje choć trochę za mocny back light i SSS. I ten szumy troche drazni. (ale przynajmnie wyróżnienie bo modele są naprawdę dobre i render ich tez niegłupi. Trochę gorze z tłem ale jest bardzo fajne. http://humster3d.com/wp-content/uploads/2015/05/06/Conspiracy_final.jpg Jest jeszcze kilka fajnych prac ,ale jak się przyjżeć to mają dużo niedociągnięć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reynevan Napisano 12 Maj 2015 Share Napisano 12 Maj 2015 Buldożerem po antykach jeżdzo!! Pierwsza praca strasznie mi sie podoba, to jakiś prawdziwy rzymski budynek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dSoul Napisano 13 Maj 2015 Share Napisano 13 Maj 2015 Gratulacje i życzę powodzenia! Pracka wygląda bardzo zacnie. Restoration jest rzeczywiście mocne, ale osobiście nie lubię tego stylu - szczególnie w konkursach 3D. Wygląda to jak typowy reklamowy print, który ma w sobie więcej photoshopa/podmalówek niż czystego rendera... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Słomowicz Napisano 14 Maj 2015 Share Napisano 14 Maj 2015 Nic o konkursie nie wiem, ale powodzenia. A to, ze chcesz juz wymienic prace na mlodszy model to odwieczne prawo natury ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptaszek Napisano 15 Maj 2015 Autor Share Napisano 15 Maj 2015 Dzieki wszystkim za kciuki :) jest 3cie miesce :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pionier Napisano 15 Maj 2015 Share Napisano 15 Maj 2015 gratulacje :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian85osg Napisano 15 Maj 2015 Share Napisano 15 Maj 2015 Gratki! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebazx6r Napisano 18 Maj 2015 Share Napisano 18 Maj 2015 A widze ze z 2 pracami strzelilem i ze moja 4 nominacja jeszcze wyzej. Chyba duzo zwracano uwage na jakąś formę historii, bo każda z 3 prac jaką historię opowiada. Technicznie druga jest słabsza od 3 ale postacie są mega tylko troche przepalone. Gratuluje 3 miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawlito Napisano 18 Maj 2015 Share Napisano 18 Maj 2015 Jest lekka niespójność, za każdym razem rzuca mi się w oczy kiedy patrzę na twoja pracę, mianowicie to szybko turlające się koło wskazuje że zupełnie chwilę temu oderwało się od rydwanu i w takim wypadku siła bezwładności powinna go jeszcze trzymać na miejscu. Ale ale, miejsce zupełnie zasłużone i praca pomysłowa. Na tym humsterze pooglądałem prace z innych konkursów i obiektywnie starając się oceniać niektóre nominacje były krzywdzące, a raczej ich brak ale to zawsze jest decyzja subiektywna. No i oczywiście, gratulacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neb Napisano 18 Maj 2015 Share Napisano 18 Maj 2015 Gratuluję trzeciego miejsca. Praca świetna, niełatwo jest tak uchwycić dynamikę zdarzenia w 3d. Świetna robota ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptaszek Napisano 18 Maj 2015 Autor Share Napisano 18 Maj 2015 Dzieki raz jeszcze:) mega sie ciesze :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camel Napisano 19 Maj 2015 Share Napisano 19 Maj 2015 Praca super, nic dodać nic ująć. Tylko jakoś nie widzę struktury "sierści konia" tylko jakby koń był z trochę zmatowionego plastiku. Ale efekt dosyć artystyczny więc żadnego minusa tu nie będzie, same plusy! Bardzo szczerze zastanawia mnie to jak długo trwa eksport z blendka do Maxwella, jak z animacją, jak z optymalizacją np. displace, proxy itp. i jak w ogóle z wydajnością samego Maxwella, szczególnie do arch viz. Corona jest w drodze. Ja niestety już nie mam i tak ponoc starego Maxwella pod Maxa, nie nabyłem nowego, nie jestem na bieżąco w tym temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebazx6r Napisano 19 Maj 2015 Share Napisano 19 Maj 2015 Tylko jakoś nie widzę struktury "sierści konia" tylko jakby koń był z trochę zmatowionego plastiku. podobnież sądze ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptaszek Napisano 25 Maj 2015 Autor Share Napisano 25 Maj 2015 Macie racje Panowie co do konia :) Nie starczyło cierpliwości. Boris, nie jest wbudowany. Trzeba użyć addon B-maxwell. Mam nadzieję, że niedługo będzie wspierany oficjalnie. Jeśli chodzi Ci o fronta na blender artists to zapewne dla tego że wszystko poza renderem było w Blenderze robione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptaszek Napisano 26 Maj 2015 Autor Share Napisano 26 Maj 2015 heh :) No powiem Ci szczerze ze tez jestem zaskoczony ze bardziej frontuja modelowanie w Blenderze niz rendery Cycles na gotowych modelach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptaszek Napisano 18 Czerwiec 2015 Autor Share Napisano 18 Czerwiec 2015 Jakby ktos byl zainteresowany making ofem to zapraszam http://humster3d.com/2015/06/17/making-of-circus-maximus/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi