Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

• Odpowiedzi 2,4k
  • Wyświetleń 124,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Jakieś z 15 lat temu coś tam do jakiejś dziewczyny zagadałem i gdy zapytała czym się zajmuję to zażartowałem, że jestem artystą a jej pierwsza reakcja ale masz pieniądze? nie jesteś biedny? bo ja chcę

• Twórcze_Ślady.mp3   Szept_Cyfrowych_Snów.mp3   Nuta_Max3d.mp3   Nocne_Konwersacje.mp3    

• EthicallyChallenged
    EthicallyChallenged

Co to K U R W A J E S T ? ! ! ! ! ! 1

Posted Images

Napisano

w porządku rozumiem czemu służy ten temat, grupka starych dziadków kreci tutaj beke z tego co ich irytuje , nie bede wam przeszkadzał we wzajemnym poklepywaniu sie po plecach i przerzucaniu kolejnymi memami, na zdrowie. EOT.

Napisano
4 minutes ago, Oldman said:

w porządku rozumiem czemu służy ten temat, grupka starych dziadków kreci tutaj beke z tego co ich irytuje , nie bede wam przeszkadzał we wzajemnym poklepywaniu sie po plecach i przerzucaniu kolejnymi memami, na zdrowie. EOT.

Dzięki!

Napisano
3 godziny temu, Oldman napisał:

przeciętny konsument Kowalski nie odróżni ręcznej pracy od odpowiednio wygenerowanej AI z ręcznym postprocessingiem.

ten argument bardzo często przytaczałeś, ale ostatnio zaczyna wyglądać na to, że faktycznie jest inaczej. Przeciętny Kowalski ma na widok AI odruch, tak jakby odczuwał jakąś zawartą w pamięci genetycznej odrazę. Może wynika ona z przesytu, może z tego że zalew AI slopu nadchodzi zazwyczaj spod klawiatur osób, których kreatywności Kowalski wolałby raczej nie ujrzeć, niż ujrzeć, tym niemniej da się odczuć niechęć do AI slopu i nos Kowalskiego wydaje się na to dość wyczulony. Gracze jak wyczują, że w grze jest coś z AI to łapią za widły, pochodnie. Widzowie to samo. Czytelnicy też. Chyba coś jest na rzeczy, nie sądzisz?

22 minuty temu, Oldman napisał:

grupka starych dziadków

z taką ksywką takie teksty? XD

Napisano
14 minutes ago, EthicallyChallenged said:

Oldman to jest taki lepszy stary dziad. 🤣

meme-how-do-you-do-fellow-kids.gif

Napisano
W dniu 26.11.2025 o 22:09, SebastianSz napisał(a):

Ja nawet nie wiedziałem, że tam w ogóle jest jakiś social, myślałem, że to tylko do statycznego wrzucania swojego CV i jakiś job board. Czemu mnie oświeciliście, teraz mi gorzej tylko :(

same here, choć trochę zaczęło mi się pojawiać więcej dziwnych treści ;]

Napisano

Chcialem cos odpisac w temacie banana ale niech juz bedzie, jak to @Oldman byl laskaw okreslic, ze pierdole glupoty i sie nie znam 🤷‍♂️. Bo to w sumie nudne juz - oldmani nadal sa zachwyceni ejajaem zupelnie jakby to byl pierwszy dzien kiedy cos takiego zobaczyli.

Inna glupota jaka juz od jakiegos czasu powtarzam jako ten stary dziad oderwany od rzeczywistosci, jest taka, ze nastepna banieczka beda roboty. Widze ze Chinczycy juz tez zaczynaja pierdolic jak ja.

The Verge
No image preview

A humanoid robot-shaped bubble is forming, China warns

There are few proven uses for humanoid robots, but that hasn’t stopped investment pouring in.

Alez to bylo trudne do przewidzenia... Normalnie nic na to nie wskazywalo wcale.

No, ale pewnie i tu znajda sie oldmani zachwyceni robotem w chorej cenie, ktoremu zajmuje 15 minut umycie talerza. A jak juz sie upowszechni to beda newsy o tym jak to ludzie zaczynaja walczyc o prawa robotow, chca sie z nimi zenic, robic im pogrzeby itd. I tak sie dziwie ze jeszcze nie zaczeli przepychac nazwy "android" ale z pewnoscia i na to przyjdzie pora. Skoro to co mamy to jest "AI" to i te roboty to "androidy" pewnie. Weszlismy w faze udawania ze zyjemy w swiecie z filmow SF. Nie mamy tych technologii ale udajemy ze mamy.

Edytowane przez Nezumi

Napisano
5 godzin temu, Nezumi napisał:

Weszlismy w faze udawania ze zyjemy w swiecie z filmow SF. Nie mamy tych technologii ale udajemy ze mamy.

Noo jest ostre parce na osiągnięcie czegoś wiekopomnego. A wiekopomna będzie głupota tych czasów niestety.

ALe generalnie użytkowe roboty mnie jarają jako fana klimatów cyberpunk wychowanych na wielu anime z androidami i ich uczuciami ;) Też chciałbym dożyć wielu rzeczy ale niestety jestem sceptyczny co do kierunku w jakim podążają elyty.

Napisano

cześć,
@Oldman to że wszyscy konfrontujemy argumenty sugeruje że sięgamy sedna - tylko czego :D

zgadzam się z Twoim punktem o przełomowej naturze i nieograniczonych możliwościach
sam mam ubaw używając genAI, nawet próbując użyć go w pracy choć to ryzykowne

jednak gdy koszt kreacji zbliża się do zera, zaczynam krytycznie oceniać na co patrzę -
jeśli w ogóle zatrzymam na czymś oko

podonie z tekstem - jeśli artykuł generowany był przez automat, czytałbyś taki z utratą tchu?

dyskusja się niepotrzebnie rozjechała, bo Twoje przykłady i nasze zniechęcenie mówi o tym samym!
forma a treść - kto może orzec o wartości jednego nad drugim? nikt - inna funkcja, proces, odbiorca

w moim pojmowaniu, dobry obraz składa się z wielu niewidocznych warstw, co tworzy głębię -
do tego genAI nie ma dostępu, ale my też nie widzimy co się dzieje pod maską

miałem taki fajny schemat, co rozdzielał obraz od widocznej powierzchni, na kompozycję,
kontrast, i inne, nie pamiętam - nie mogę znaleźć

wracając - czy ręcznie malowane materiały reklamowe są realistyczne dla korpo-agencji? to niedorzeczne -
podobnie na forum dla rzemieślników, mas-produkcja genAI nikogo nie zachwyca

i nie umniejszam użyteczności - technologia ekspoduje mózg, ale na tym forum to pusta forma
pod względem wizualnym, nie zachwyca, bo wiesz, że nie stoi za tym intencja -
jeśli napisałem prompta, czy jestem autorem generowanej treści?
a co z kolesiami co napisali LLMa? i autorami danych na których był trenowany?

uważam, że genAI ma daleko do poniższych ilustracji - być może, z czasem -
ale nawet jeśli, powiedzmy, w comfyUI opracujesz podobny workflow,
czy poczujesz to samo wiedząc że stoi za tym statystyka? być może i nie mam z tym problemu!

Alexei Lantsev, Quai de Montebello en octobre, Paris, Painting on paper
Alexei Lantsev

Cadence-oc-2018-1024x681.jpg?strip=info&w=1620&ssl=1
Lisa Grossman

80b4c3b465f73567a1f3adc25340ca54.jpg
Tom Hoffmann

nie każdy lubi takie maziaje - dla przykładu wrzucam

dokucza mi w grafikach generowanych to brak dominanty -
nie wiadomo na czym się skupić, wzrok skacze, męczy

populacja wybierze pewnie stymulację i to kolejny temat bez dna
choć wśród graczy komputerowych, wyraźna niechęć do grafik/narracji AI

btw. użyliśmy raz w pracy generowany storyboard - klient zachwycony
weź to teraz wymodeluj ;\

Edytowane przez polka dot

Napisano
14 godzin temu, EthicallyChallenged napisał(a):

ten argument bardzo często przytaczałeś, ale ostatnio zaczyna wyglądać na to, że faktycznie jest inaczej. Przeciętny Kowalski ma na widok AI odruch, tak jakby odczuwał jakąś zawartą w pamięci genetycznej odrazę. Może wynika ona z przesytu, może z tego że zalew AI slopu nadchodzi zazwyczaj spod klawiatur osób, których kreatywności Kowalski wolałby raczej nie ujrzeć, niż ujrzeć, tym niemniej da się odczuć niechęć do AI slopu i nos Kowalskiego wydaje się na to dość wyczulony. Gracze jak wyczują, że w grze jest coś z AI to łapią za widły, pochodnie. Widzowie to samo. Czytelnicy też. Chyba coś jest na rzeczy, nie sądzisz?

skoro zostałem wywołany do tablicy to odpowiem, powiem ci jak to jest w praktyce z mojego doswiadczenia

Tak coś jest na rzeczy, widać to wyraznie i od dłużego czasu to widzę. Wiesz ile razy wrzucałem coś do internetu zrobione przy uzyciu AI lub w całosci przez AI i dostawałem reakcję:

- O jakie fajne! podoba mi sie bardzo , w jakim programie robiłeś

wtedy odpowiadałem że to była praca zrobiona za pomocą AI (lub w całosci przez AI ) w zaleznosci od konkretnego przypadku, po czym nastepowała reakcja:

- Szkoda , myslalem że to ty robiłeś

Takich sytuacji było mnóstwo, widzisz o co chodzi? rozumiesz w czym czesto jest problem?

nie chodzi czasami o samą prace, tylko o to ze po dostaniu informacji ze nie stoi za tym człowiek nastepuje zawiedzenie i blokada. Gdybym skłamał że to ja robiłem (czego nigdy nie robie) to byłyby dalsze zachwyty, w takim jednak przypadku ten człowiek był wyraznie zawiedzony tym że to AI.

Takich sytuacji miałem sporo, rzekłbym że jest to czesto wystepujący schemat czego byłem wielokrotnie świadkiem.

Znajomy jakis czas temu znalazł jakis obrazek który bardzo mu sie podobał, chciał do sobie wydrukować, wrzucił na grupe i innym też sie spodobał wiec zastanawiali sie kto to zrobił. Gdy to zobaczyłem to postanowilem pomóc kolegom i odnalazlem sprawce, był to jakis gosc który miał swój profil na insta i specjalizował sie w takich pracach , wykorzystywał do tego AI (w całosci lub czesciowo, tego nie wiem). Reakcją był wielki zawód. Oni chcieli zeby stał za tym człowiek, byli mocno podjarani.Ale niestety nie stał za tym człowiek (przynajmniej w całosci nie stał)

Problem jest wydaje mi sie bardziej złożony niż sie pozornie wydaje. I powodów do takiej reakcji jest wiecej niż jeden.
Wymienie kilka podstawowych:

- internet jest zalewany AI bo jest szybkie w generowaniu i łatwe w obsłudze wiec każdy Janusz z Grażynką moze trzaskać setkami jak z karabinu.
- To tempo zalewania netu przez AI narasta bo kiedys AI było albo płatne albo wymagało umiejednosci w konfigurowaniu softu i karty z odpowiednim VRAMEM
- Wiekszosc AI w zakresie tematyki to monotematyczne totalne gówno w stylu waifu z duzymi cyckami lub innych głupot (i co normalniejsi juz tym rzygają)
- Wiekszosc AI w zakresie kompozycji sceny i pomysłu to gówno bo wiekszosc tych prac wrzucanych do netu powstaje z samych promomptów bez ingerencji człowieka wiec siła rzeczy jest słabe bo w zakresie kompozycji sceny i pomysłów AI jest bardzo bardzo słabe obecnie i jeszcze długa droga...
- Wiele AI wrzucanych masowo do internetu w zakresie samej jakosci to gówno bo wiekszosc ludzi korzysta z tych popularnych znanych sobie silników które dają gówniany często efekt (plastikowe twarze itp)

Wy tutaj zresztą reagujecie podobnie, gdy wrzuce memika smiejącego sie z AI to jest aprobata i klepanie po plecach, jak to mawiają "swój chłop".

Gdy napiszę coś co dla odmiany chwali AI za pewien progress to jest reakcja :

ODzc6BS.jpeg

Wracając do tematu:
Mój wniosek na teraz jest taki że ludzie (Ci normalniejsi , a nie ci którzy przepalają dopamine skrollując non stop tik toka czy kwejka ) są juz zmęczeni zalewaniem głupot w internecie (do czego w duzym stopniu przyczynia się ofkors AI.

Więc gdy dostaną informacje że coś powstało przy uzyciu AI to nastepuje blokada i efekt odrazy, jakby dotkneli trędowatego. W sumie to przeciez ludzka reakcja.

Być moze te reakcje z czasem byłyby inne gdyby w przyszłosci nie było takiego zalewu AI shitem w internecie. Ale szczerze w to wątpie. Wiele firm udostepnia rozne silniki za darmo lub pół darmo dla mas. A masy generują głupoty i zalewają nimi internet. I tak to sie kręci.

Żeby daleko nie szukać, ludzie też (tyle że w wolniejszym tempie) zalewają takie portale jak artstation kolejnymi generycznymi ilustracjami mysląc ze to cos co moze kogos interesować. Kolejne generyczne gówno podobne do setek innych prac na tym portalu.

Człowiek pod pewnymi względami wcale nie rózni sie od obecnego prymitywnego AI, jest tylko wolniejszy.

Edytowane przez Oldman

Napisano

2 godziny temu, polka dot napisał(a):

i nie umniejszam użyteczności - technologia ekspoduje mózg, ale na tym forum to pusta forma
pod względem wizualnym, nie zachwyca, bo wiesz, że nie stoi za tym intencja -
jeśli napisałem prompta, czy jestem autorem generowanej treści?
a co z kolesiami co napisali LLMa? i autorami danych na których był trenowany?

uważam, że genAI ma daleko do poniższych ilustracji - być może, z czasem -
ale nawet jeśli, powiedzmy, w comfyUI opracujesz podobny workflow,
czy poczujesz to samo wiedząc że stoi za tym statystyka? być może i nie mam z tym problemu!

Mysle ze w wielu aspektach sie zgadzamy, powtórze jeszcze raz:

Nie jestem slepym zwolennikiem AI, spedzam wiele czasu na przeglądaniu wyłącznie ludzkich prac roznych artystów z roznych epok bo sie tym interesuje.

Ale interesuje sie też AI, zauważam pewien progress w AI który uwazam ze w pewnych aspektach (np realizm obrazu) wykonał duzy skok naprzód w krótkim czasie, wezmy np takie "zdjecia" jak poniżej

jeszcze do niedawna bez wysiłku rozpoznawałem zdjecia jakie nie są AI od zdjęć jakie są AI, ale teraz jest to duzo trudniejsze jesli ktos uzywa najnowszych technologii w tym zakresie.

GpdWt1M.jpega3WgxXz.pngniezSn0.jpeg

Jakis czas temu osiągniecie takiego realizmu w obrazach AI było niemozliwe, widac to było po skórze, dłoniach, mikrodetalach, fakturach, po świetle itd. Uważam ze to spory progress. Oczywiscie nie kazda scena wyjdzie super realistycznie i nie kazdy silnik daje taką jakosc (to tylko przykład)

Wracając jeszcze do nanobanana i tego co pisałem wczesniej (czyli zamienianie szkiców na kolorowy obraz)

Nanobanana Pro ma najlepszy intepreter na rynku jesli chodzi o analize rysunku zródłowego (szkicu), nic sie nawet nie zbliża poziomem do tego (z czasem to sie pewnie zmieni).

Ale ...nanobanana to model wymyslony i zaprojektowany głównie pod zdjęcia. Brakuje mu przeszkolenia w wielu stylach malarskich i nie tylko malarskich po prostu nie był szkolony pod kątem sztuki. Pod tym względem duzo lepiej wypada MJ ale MJ nie ma takiego interpretera jaki ma Banan. Gdyby powstała oddzielna wersja Banana szkolona z naciskiem na sztuke , nazwijmy to dla uproszczenia Banana Art mysle ze te poprzeczke mozna byłoby jeszcze wyżej zawiesić.

I powtórze jeszcze raz, nie jestem za tym żeby wykorzystywać AI do generowania ilustracji w całosci od zera (tylko za pomocą prostych promptów). Bo AI w zakresie kompozycji sceny, dynamiki, etc itp. jest na to obecnie za słabe i efekt nie bedzie dobry (no chyba ze ktos nie ma naprawde zadnych wymagań i wystarczy mu ze postać bedzie stała jakby połkneła kij na bacznosc na srodku ekranu 😅 )

Edytowane przez Oldman

Napisano

Tak samo jest digital vs tradycyjna forma.

51 minut temu, Oldman napisał:

nie chodzi czasami o samą prace, tylko o to ze po dostaniu informacji ze nie stoi za tym człowiek nastepuje zawiedzenie i blokada. Gdybym skłamał że to ja robiłem (czego nigdy nie robie) to byłyby dalsze zachwyty, w takim jednak przypadku ten człowiek był wyraznie zawiedzony tym że to AI.

Takich sytuacji miałem sporo, rzekłbym że jest to czesto wystepujący schemat czego byłem wielokrotnie świadkiem.

jakoś mi nie jest przykro mi mnie to wcale nie dziwi. Tak samo jest dyskredytowana cyfrowa "sztuka" vs tradycyjna.

Nadal panuje przekonanie, ze stworzenie czegoś na kompie to naciśnięcie guzika - ale przyszło AI, które właśnie jest takie, więc nikt tego tym bardziej nie szanuje.

Napisano
Teraz, michalo napisał(a):

Tak samo jest digital vs tradycyjna forma.

jakoś mi nie jest przykro mi mnie to wcale nie dziwi. Tak samo jest dyskredytowana cyfrowa "sztuka" vs tradycyjna.

Nadal panuje przekonanie, ze stworzenie czegoś na kompie to naciśnięcie guzika - ale przyszło AI, które właśnie jest takie, więc nikt tego tym bardziej nie szanuje.

Powinno sie zakazać na zawsze uzywania programów do renderingu 3D przecież to obraza majestatu jest. Pozwalać maszynie by policzyła światło!!! Co za herezja, ja to bym te wszystkie komputery spalił na stosie w imie jedynego słusznego pędzla i płótna! Tylko człowiek się liczy a nie jakieś ułatwiacze.

Należy usunąć z forum dział 3D i dział poswiecony pracom digital painting bo takie cyfrowe malowanie to też cheatowanie , zakazać to. Tablety to zło. Ide zaraz wywale swoje dwa tablety graficzne jakie mam w domu, że też wczesniej na to nie wpadłem.

😅

Edytowane przez Oldman

Napisano

Ja bym też tych pędzli zakazał - był już taki jeden Australijczyk co chciał malować i mu nie pozwolili i jaki był efekt?!

admajx.jpg

Napisano
8 hours ago, Oldman said:

Gdybym skłamał że to ja robiłem (czego nigdy nie robie) to byłyby dalsze zachwyty

Jakbys biegl 120km na godzine tez by byly zachwyty. A jak jedziesz autem to nikt sie dziwi.

Wjezdzasz wozkiem widlowym na zawody podnoszenia ciezarow i sie dziwisz ze ludzie nie bija ci brawa.

To jest takie proste ze boli - nie wiem czego nie rozumiesz. No super, maszynka wypluwa pseudo fotki bo przemielili zajumane fotki z netu do bazy danych.

I CO Z TEGO?

No i jaki w tym sens w tym jest? Czemu mam sie tym zachwycac? Ze szybciej? Bo wymyslony klient z wymyslonym problemem?
A moze jakies zawody prompt masterow zrobic - pokazujesz zdjecie i teraz na trzy-cztery promptmasterzy staraja sie zeby banan wyplul jak najbardziej podobne "zdjecie". Komu wyplulo najblizej po 10 minutach dostaje wygenerowany dyplom. W sumie sam moze go sobie wygenerowac tez, wiec nic nie dostaje. Ale wtedy moze COKOLWIEK by bylo tam do pochwalenia. A tak to co mamy chwalic? Ze wziales prace genialnego artysty (Hentaro Miura), przepusciles przez banana i wyskoczylo kolorowe? No badz powazny - co ja mam 10 lat zeby sie zachwycac ze uobrazeczek sie pokolorowal? Gubiac przy tym istotne elementy i zmieniajac odbior calosci? Co sie tak zachwycasz czyms co jest od lat juz? Ze troszke lepiej? Napedzasz hype na to jakbys mial wykupione akcje Googla.

Uderzasz w chybione zupelnie miejsce z tymi swoimi zachwytami nad pseudo ejajem. Na jakims forum dla programistow pewnie czy innych "AI enthusiasts" byloby to lepiej przyjete - ze technologia, blablabla. Ok. Ale meczysz, kurna, artystow i sie dziwisz ze sie nie podoba. Wymyslasz jakies karcianki co to ejaj moze zrobic... Chlopie, juz widze jak sie zajebiscie przyjma karcianki ejajowe na rynku fanow, ktorzy jezdza na konwenty zeby spotkac ulubionego artyste, zdobyc autograf albo "alteracje karty" w tym stylu (nie moje, scigniete z sieci):

50899047_1972450673063749_1210840444263464960_o.jpg

W ogole nie rozumiesz rynku z tymi swoimi wymyslonymi sytuacjami hipotetycznymi. Jesli w ogole ktos by kupil ta twoja wymyslona karcianke ejaj to by to byla garstka osob. Masz juz to swoje MJ od LAT - ile produktow na nim opartch zdobylo rynek? Mozliwosci sa juz od dawna. Wielkie studia gier ktore wypuszczaja swoje wspaniale AAAAAA+ gry za miliony i co chwile zaliczaja flopa przepychaja pomysl ejaja. Tymczasem ogromne sukcesy odnosza gierki indie za ulamek tych duzych budzetow, wrecz reklamujace sie tym ze ejaja nie uzywaja. Chlopie, read the room. Swietnie to okreslil @kengi. Jak chcesz

On 11/29/2025 at 9:03 AM, kengi said:

sprzedać cokolwiek produkujesz, czego nikt de facto nie potrzebuje... to jest to idealne narzędzie. Film, którego nawet ci się nie chce zrobić a nikt nie chce zobaczyć... idealnie. Gierka, w którą nikt nie chce grać, recenzja której nikt nie chce czytać, opinia, której nawet nikt nie ma i nikt nie potrzebuje... done.

Twoje ejaj jest puste, nijakie. Twoj zachwyt polega jedynie na tym, ze traktujesz sztuke jak cegly - myslisz ze im wiecej naprodukujesz i szybciej tym lepiej. Totalnie pomijasz wartosc podziwu i szacunku dla autora. Dla Ciebie zdaje sie istniec tylko hurtowa produkcja. Wspolczuje jesli to sa klienci jakich masz. I wspolczuje krotkowzrocznosci.

A co do Berserka to wlasnie zakupilem ostatnie z 42 tomikow. Nie kupilbym ani jednego gdyby to byla gowniana kolorowanka ejajowa o ktora nikt nie prosi.

Tak wiem, ze to jeden z wymyslonych testow po nic.

627101c6-15d2-4c3c-91db-2cde6170299d.jpg

Tylko miejsce musze zrobic jakies dla nich. I tez mam kumpla, ktory nie rozumie po co kupilem fizyczne ksiazki skoro moglem na sieci za darmo na ekranie komputera przeczytac...

Edytowane przez Nezumi

Napisano

spoko Nezumi mnie też prześladują znajomi że kupiję używane CD z ebay
TAK MAM W KOMPUTERZE CD DRIVE i w aucie też. lubię fizyczne kopie 😭

btw. sigil z berserka dobry pomysł na tataułaż? kolega pytał

pozdr

Napisano

nezumi nezumi ty znowu nic nie rozumiesz 😆

Jakbys biegl 120km na godzine tez by byly zachwyty. A jak jedziesz autem to nikt sie dziwi.

Wjezdzasz wozkiem widlowym na zawody podnoszenia ciezarow i sie dziwisz ze ludzie nie bija ci brawa.

To jest takie proste ze boli - nie wiem czego nie rozumiesz. No super, maszynka wypluwa pseudo fotki bo przemielili zajumane fotki z netu do bazy danych.

I CO Z TEGO?

No i jaki w tym sens w tym jest? Czemu mam sie tym zachwycac? Ze szybciej? Bo wymyslony klient z wymyslonym problemem?

jakie brawa co ty pleciesz za farmazony, piłeś coś w niedziele? 😅 czy ja chce startować z tymi pracami w konkursach albo czy ja chce szukać poklasku w internecie uzywając tej technologii? gdzie ja cos takiego napisalem?😂

ja tu nie przyszłem po zachwyty, pozatym przeciez ani nie jestem autorem programu, ani nie tworzyłem bazy danych pod szkolenie modelu.

Po prostu fajny kolejny progress w zakresie intepretera rysunku i przerabiania na style lub zdjęcia (bez masy fraktalnych śmieci jak po grzybach) mozna tego uzyć by przyspieszyc prace a moze tego nie uzywać droga wolna

Edytowane przez Oldman

Napisano

myslisz ze im wiecej naprodukujesz i szybciej tym lepiej. Totalnie pomijasz wartosc podziwu i szacunku dla autora. Dla Ciebie zdaje sie istniec tylko hurtowa produkcja. Wspolczuje jesli to sa klienci jakich masz. I wspolczuje krotkowzrocznosci.

Po pierwsze w dupie byłeś gówno widziałes to ci tak delikatnie powiem 😄, oglądam byc moze więcej sztuki od ciebie i byc moze więcej na jej temat czytam i nie pisz o szacunku bo zielonego pojecie nie masz o moim odbiorze sztuki i tego co mnie kręci w sztuce a co nie o tym co darze szacunkiem a co mnie bawi , więc jesli czegos nie wiesz to ptysiu nie pisz dobrze to tak na przyszłość.

I nie chodzi o to żeby było więcej szybciej tylko o oszczednosc czasu w pewnych sytuacjach w których mozna sobie oszczedzić czas .

Czy jak zrobisz obrazek np w technice digital painting i stwierdzisz ze jest za mały kontrast to go przemalowujesz całego od nowa?

Oczywiscie ze nie , wykorzystujesz opcje w programie bo to oszczedza czas.

Jak program 3D policzy ci światło na podstawie siatek definicji powierzchni i innych ustawień to przecież nie ty w 100 procentach jesteś autorem ilustracji. Ty zrobiłeś czesc pracy a reszte wykonał silnik renderujący. Tak samo jest w przypadku fotografii, ty wykonałeś czesc pracy (oczywiscie waznej istotnej czasami artystycznej) ale po nacisnieciu migawki cała reszta to już sprzęt.

W przypadku programu 3D (np blender) program na podstawie siatki zrobionej przez ciebie i roznych ustawień robi obraz.

W przypadkach jakie ja opisałem wyzej program AI na podstawie twojego szkicu i promptów robi kolorowy obrazek.

w obu przypadkach sporą czesc pracy robi maszyna a częsc człowiek. roznica polega na braku kontroli (w programie AI nie masz nad tym kontroli zeby cos precyzyjnie dostroić, działa to na razie bardzo prymitywnie)

Edytowane przez Oldman

Napisano
1 godzinę temu, polka dot napisał(a):

sigil z berserka dobry pomysł na tataułaż? kolega pytał

Powiedz koledze zeby nigdy nikogo nie pytał o to czy coś jest dobrym pomysłem na tatuaż.

To jemu ma sie podobać a nie jakiemuś randomowi z netu.

Jesli robi tatuaż po to by sie przypodobać komuś innemu to niech lepiej wcale nie robi, bo skończy sie tym że po jakims czasie bedzie niezadowolony.

Napisano
1 hour ago, polka dot said:

btw. sigil z berserka dobry pomysł na tataułaż? kolega pytał

Jako ktos kto nie ma zadnego tatuazu nie powinienem sie wypowiadac ale z pewnoscia nie jest to najgorszy pomysl na tatuaz 😉A taki po prostu czy moze krwawiacy? Dobrze zrobiony moglby byc spoko.

@Oldman Takie male spostrzezenie - jak chcesz zarzucic komus innemu nadmierne emocje to moze nie pisz w odpowiedzi rozhisteryzowanym tonem dwoch osobnych postow jeden pod drugim, lzac tego, komu odpowiadasz. 🙃

Jak tak czytam to w Meksyku, ze w dupie bylem i gowno widzialem to sie zastanawiam ile jezykow powinienem poznac, na ilu kontynentach mieszkac i ile rzeczy zobaczyc zeby z tej dupy wyjsc 🤣 Dosc rozlegla ta dupa...

Co do twojego odbioru sztuki to sam wystawiasz sobie swiadectwo. Ja wylacznie komentuje to co Ty sam mowisz. Nie moja wina, ze z uporem maniaka stawiasz siebie na pozycji kogos, kto ma jedynie powierzchowne, utylitarne zrozumienie sztuki.

Napisano

2 minuty temu, Nezumi napisał(a):

@Oldman Takie male spostrzezenie - jak chcesz zarzucic komus innemu nadmierne emocje to moze nie pisz w odpowiedzi rozhisteryzowanym tonem dwoch osobnych postow jeden pod drugim, lzac tego, komu odpowiadasz. 🙃

Niestety ale sypie mi sie w przegladarce cytowanie wielokrotne w jednym poscie i dlatego tak piszę (musze to ogarnąć), myslalem ze jak napisze jeden pod drugim to połączy to jakos sensownie ale tak sie nie stało (pewnie za duzo czasu upłyneło).

4 minuty temu, Nezumi napisał(a):

Co do twojego odbioru sztuki to sam wystawiasz sobie swiadectwo. Ja wylacznie komentuje to co Ty sam mowisz. Nie moja wina, ze z uporem maniaka stawiasz siebie na pozycji kogos, kto ma jedynie powierzchowne, utylitarne zrozumienie sztuki.

ja nigdzie nie pisałem o wykorzystywaniu AI do robienia SZTUKI, ciągle nie rozumiesz albo nie chcesz zrozumieć. branża graficzna to nie tylko sztuka.

Idąc twoim tokiem rozumowania Industrial Light and Magic nie powinno używać technologii StageCraft bo to kąkuter za bardzo cheatuje światło i to już nie sztuka jest, tylko jakieś oszukiwania widza. Nie wolno sobie ułatwiać i przyspieszać pracy w taki sposób. Wszystko powinno sie odbywać naturalnie , powinni pojechać i nakręcic te scene w prawdziwym zamku lub na prawdziwej łące jak panbuk przykazał.

Edytowane przez Oldman

Napisano

Teraz dopiero widze ze tam dopisales do poprzedniego postu... Napisz na spokojnie co masz napisac, nie ma pospiechu. Wiem ze chcesz jak najszybciej powiedziec mi jak sie myle we wszystkim, okrasic jakas obelga ale zaufaj mi - nawet jesli minie caly jeden dzien i to przeczytam jutro, to bede rownie zdruzgotany i roztrzesiony twoja riposta.

Nie bardzo widze sens pisania po raz piecsetny pierwszy o tym, jak to wedlug Ciebie generator to w zasadzie takie samo narzedzie jak pedzel. Juz to mowiles wielokrotnie i nie sadze zeby powtarzanie tego ad infinitum sprawilo ze za ktoryms razem przyznam Ci racje. Ja rozumiem, ze przywykles do rozmow z "AI" w takim stopniu ze uwazasz to za normalne, ze za ktoryms razem, losowo, powiedzie sie i wypluje inna odpowiedz, ale z ludzmi to tak nie dziala...

Jesli w jakims stopniu Cie to uspokoi to powiem ze widze zastosowanie tego wspanialego interpretatora. Jak mamy klienta ktorego mamy w dupie, nie chce sie nam, on ma male wymagania i chcemy jakos zarobic pare groszy to ok, mozna uciec sie do tego "narzedzia". Mam nadzieje ze teraz bedziesz mogl spac spokojnie.