Napisano 19 Sierpień 200717 l Witam! Mam prośbę, abyście pomogli wycenić mi zlecenie. Otóż mam do wykonania kilka modeli ludzi w różnych pozycjach i animacje-tzn. modele nie poruszają sie ale kamera objeżdza je dookoła. modele maja być szare bez tekstur. uwzględniajać cene weźcie pod uwage iż serwis dla którego sa te animacje przynosi małe dochody z reklam.
Napisano 23 Sierpień 200717 l 30PLN za godzine w pracy przy wizkach to duzo czy malo czy moze wystarczajaco duzo?
Napisano 23 Sierpień 200717 l to całkiem nieźle, na etacie ciężko załapać się na taką stawkę. przy zleceniach zdarza się często nawet więcej po podzieleniu na h.
Napisano 26 Sierpień 200717 l Tak moze troche pytanie nie dokladnie o kase ale jednak. Czy zawsze bierzecie zaliczke przy rozpoczynaniu realizacji jakiegos zlecenia? Jezeli tak to jaka - 30% wystarczy? Nie chce straszyc klienta ale musze sie zabezpieczyc. W koncu to ja inwestuje kupe czasu no i swoj sprzet i soft. Czy ktos kto stale dobija interesow z klientami moglby mi cos wiecej poradzic w tej materii? Z gory dzieki!
Napisano 26 Sierpień 200717 l Witam! 1. Poradźcie ile wziąć kaski za model domku jednorodzinnego na podstawie planów. Render nie jest najważniejszy tylko sam model z zewnątrz. Czas ukończenia jednego domku to 5 dni. 2. Zrobienie wnętrza tego samego domku- ile dodatkowo wziąc? Pozdrawiam.
Napisano 26 Sierpień 200717 l za model domku z zewnątrz 200-600 zł. zależy od jakości, umiejętności itd.
Napisano 27 Sierpień 200717 l A ja mam takie pytanie czy taki przecietny Kowalski. Ktory mieszka w polsce, i ktora np. nie ma wykształcenia a le jest no powiem naprzykład: Średnio Zaawansowanym Grafikiem. To ma szanse by sie gdzies zatrudnic jako grafik wlasnie low-poly. Modele itp? Czy to juz calkowicie odpada musza byc studia itp o kierunku Grafik (oczywiscie wiadomo, ze wyksztalcenie takie by sie przydalo), ale tak teoretycznie? I czy sa firmy ktore zatrudniaja tak na projekty. Czyli placa na zlecenie?......... Prosze o odp. Bym mial jakies obeznanie, jak to jest. Bo mi to nie potrzebne ale komus moze.
Napisano 27 Sierpień 200717 l Gavreel -> Ja im napisałem 700zł :) Blader -> To jaką szkołę skończyłeś jest w tym temacie wogóle nie istotne. Liczą się 3 rzeczy. Portfolio, portfolio i jeszcze chyba portfolio. Musisz pracodawcy pokazać na co cię stać a nie machać papierkiem.
Napisano 28 Sierpień 200717 l Pytanie o wycene animacji - bardzo prostej bo obrazujacej obracajacy sie model (mebel). Mebli jest kilka sztuk.
Napisano 28 Sierpień 200717 l Lis, Gavreel a ja wahałem się między 100-200zł za domek bo myślałem że w jeden dzień zrobie, ale przez te rendery A4 300dpi to nic nie odpisłaem
Napisano 29 Sierpień 200717 l Na ile wycenic animacje - prezentacja wnetrza do ktorego rownolegle robie wizualizacje. W sumie 8 pomieszczen. Rozdzielczosc animacji 640x480. Czas trwania 1 min.
Napisano 29 Sierpień 200717 l nie wiem gdzie napisać to pytanie więc pisze tutaj, czy od dochodu z modeli umieszczanych na serwisach typu turbosquid trzeba płacić podatek dochodowy i jeżeli tak to ile % zysku?
Napisano 29 Sierpień 200717 l ten podatek jest już chyba odprowadzany w stanach, po to sie wypełnia jakies tam formularze
Napisano 30 Sierpień 200717 l SWRSC, zawsze byles moim idolem, wychowalam sie na twoich pracach, .... heh mam pytanko, to post o kasie generalnie, dostalam robote etatową modelowanie hi poly, do wnętrz . jestem w tym calkiem dobra..(egoizm nie...), ale nie wiem ile mam wziac za etat , ...? portwolio mam , wysłalam, jak cos, help me... musze sie szybko zdecydowac....!!! nie pisz postu pod postem
Napisano 30 Sierpień 200717 l Czy wie ktos jakie sa srednie zarobki w stolicy (grafik 3d) przy pracy nad raklamami tv?
Napisano 30 Sierpień 200717 l Tyle ile się wynegocjuje. Przecież to od umiejętności zależy i od tego co się robi. "Puszczanie" renderów i klikanie po podstawowych opcjach a modelowanie organiki czy rigowanie to trochę nie ta sama liga. Wyciągnąć można i ponad dyszke na luzie jak i 2K. Wszystko jest względne. A co do generalnego pytania na ile wycenić - tak żeby się i wam i klientowi opłacało.
Napisano 30 Sierpień 200717 l humcio - z tego ci sie orientuje TS odprowadza za Ciebie w USA 10% podatku i z tym krajem masz juz spokoj;) druga kwestia to PL... wydaje mi sie ze aby byc ok z naszym urzedem nalezy zaplacic "wyrownanie" do 19% podatku czyli 9%, ale to sa tylko moje przypuszczenia, nie podparte zadnym konkretnym przepisem;)
Napisano 30 Sierpień 200717 l juz powiedzialam: 5k, jeszcze sie dowiem czy bedzie ok, mysle ze brdzie dobrze, ale zobaczymy , sorry za to pisanie postow pod podtami ... ;P jak ktos chetny do ogladania to moge cos załączyc....
Napisano 30 Sierpień 200717 l Witam. Ile wziąść za wizualizacje mieszkania (2 pokoje, kuchnia, łazienka) dla developera? Najprawdopodobniej zleceń będzie więcej. Myślałem tak sobie, że 1000-1500 zł od mieszkania to rozsądna cena. Powiedzcie czy dobrze sobie myślałem :p. Jeżeli nie to wyprowadźcie mnie z błędu ;]
Napisano 30 Sierpień 200717 l to rozsądna cena. powiedz 1500, mniej nie - chyba że kontrakt przewiduje więcej tych mieszkań to potem na gotowcach będziesz leciał.
Napisano 30 Sierpień 200717 l Pytanie do exteriorowcow :) Modelowanie i 1 minuta animacji PAL budynku nowoczesnego biurowca ze standardowym otoczeniem, drzewa, samochody itp.. Materialy pewnie beda w CAD'ie
Napisano 30 Sierpień 200717 l za model policz - to zaleznie od skomplikowania + stawkę za sekunde animacji około 35-40zł jeżeli to Polski klient.
Napisano 4 Wrzesień 200717 l Witam Mam mozliwosc wykonania 4 animacji delfina w wodzie bez teksturowania zero globalIlumination sama animacja vertexów + postprodukcja (tlo animowane ) +rendering. Animacje maja trwac okolo 20s kazda i pasowac do siebie tak aby sie loopowaly, i moje pytanie: Ile powinienem zawolać za cos takiego biorac pod uwage ze klient ma kase :D Pozdrawiam
Napisano 5 Wrzesień 200717 l Zależy jak bardzo złożona jest to animacja i jak wiele detali ma zawierać... wszystko zależy od scenariusza. Cena może się mocno wahać. Nawet od 50 zeta do 400 za cykl.
Napisano 5 Wrzesień 200717 l ile wziąć za wykonanie czegoś w takim stylu (przekrój 3d): http://www.isover.pl/_files/Upload/Zestaw_Srebrny_Dach.pdf tylko bardziej real.
Napisano 5 Wrzesień 200717 l Animacja delfina ma zawieraz kilka przeplywów przez ekran z oddali i odwrotnie jak by wracal ( 3, 4) wersje + jakis element zabawy ze podplywa do ekranu uderza w szybe jakies trzesienie itp ( 2- 3) wersje. Jak cos takiego wycenic.
Napisano 5 Wrzesień 200717 l Ile wziąc za projekt w ołowku, ewentualnie w illustratorze przyzwoitej postaci dzieciaka lub zwierzątka do animacji 2d w jakies reklamowce...?
Napisano 11 Wrzesień 200717 l a jak byscie wycenili cos takiego: stojaca butelka na drewnianym cokole i na metalowych lancuchach podwieszana 3 butelki w jakims okienku stylizowanym drewnianym 1 butelka w takim okienku a la "szopka" cos takiego jak Johnie Walker 12 litrow ma taka butla na drewnianym "wahadle" i z niej mozna niby nalewac wode cos a la stojak do wina tylko widziany z boku i pod katem butelki - drewno albo plexi przezroczysta to co wkleilem to wszystkie inforamcje, reszta nalezy do mnie. To projekty dla znanej wódy ale nie chce mowiec jakiej:) Mteriał jaki mam to zdjecie butelki i etykieta, dobrej jakosci aha, nie jest to robota bezposrednia dla wódy ale dla agencji, oni pchają to dalej.
Napisano 11 Wrzesień 200717 l niedawno umieszczałem butelki piwa Jagiełło - brałem 800zł więc masz już jakieś porównanie - czyli wołasz dużo więcej :) Identyko - agencja pchała dalej.
Napisano 11 Wrzesień 200717 l SWRSC- jesteś mistrzem wyceny :) ale zeby nie bylo niedomowien, tu nie chodzi o sam produkt a o te stojaczki itepe. czyli butelka jest jakby niewazna, oni chca zobaczyc jak mozna ja ciekawie wyeksponowac w kanjapach, barach itep.
Napisano 11 Wrzesień 200717 l no dokładnie Tweety, coś ala vizka, prosta vizka, tylko bez żadnych referek.
Napisano 12 Wrzesień 200717 l ile wziąc za modelowanie czegos "podobnego"w srodku + z zewnątrz (z jednej strony)+pociag, bez materiałow....?
Napisano 12 Wrzesień 200717 l nigdy nie nie rozpoczyna rozmowy od "od" zawsze sie podaje wieksza cene:)
Napisano 12 Wrzesień 200717 l 2 czy 4 tys. to strzelanie takie bo nie wiadomo jaki jest stopień szczegółowości. Za sam model na freelancu dużo się raczej nie uda wziąć tak myślę. dlatego realnie napisałem 2 tys. Oczywiście 4 byłoby jeszcze lepiej ale nie wieżę że ktoś tyle zapłaci. Najbardziej prawdopodobne to jest to że ktoś ma zlecenie na wizualke i nie chce mu się modelować.
Napisano 12 Wrzesień 200717 l to nie wizualka, mam pewną (sporą) dowolnosc, pociąg to takie metalowe tezewe....szczegolow srednio-sporo... link jest poglądowy-inspiracja.....
Napisano 12 Wrzesień 200717 l to nie wizualka, mam pewną (sporą) dowolnosc, pociąg to takie metalowe tezewe....szczegolow srednio-sporo... link jest poglądowy-inspiracja..... z taka iloscia danych jaką sie dzielisz to chyba wrozka ci moze odpowiedziec. Ja za modelowanie czegos podobnego do "takie metalowe tezewe" wzielem w okolicach 1k.
Napisano 12 Wrzesień 200717 l niestety nie moge zamiescic konceptow .... z gory podziekowania dla 'wrozek"
Napisano 13 Wrzesień 200717 l Za samo modelowanie całej tej stacji+pociagu+jednej strony z zewnątrz to chyba dobrze byłoby zacząć rozmowę od 6-7k PLN. Spokojnie masz tam miesiąc pracy, jeśli jeszcze do tego masz wymyślać swoje elementy. Do cholery - jesteśmy ludźmi, którzy coś potrafią, a nie roznosicielami ulotek!!! Za roznoszenie ulotek w Krakowie dostaniesz 7zł/h!