Skocz do zawartości

Wiz: Quick interiors in Mental Ray

Featured Replies

Napisano

Witam :)

Klient pojawił się w zeszły wtorek i na dzisiejszy poniedziałek zażyczył sobie zestawu vizek do katalogów.

Główny motyw - obrazy dostarczone przez klienta (http://www.artgeist.pl), ilość vizek 10 (te same wnętrza różne obrazki i kąty kamery), wielkość 1500x1000 px.

Obrazy pochodzą od firmy http://www.artgeist.pl - największego sprzedawcy obrazów ozdobnych w sieci.

max.jpg

max2.jpg

Wiem, że design nie zachwyca ale to strasznie ciasny deadline :/

I do tego takie "bardzo wyraźne" ukierunkowanie "Jakiś pokoik i jakieś takie nowoczesne biuro". Design na kartce w tramwaju linii 3 (tam się fajnie myśli) :]

Całość zajęła mi równo 6 dni. 1 dzień na modelling pomieszczeń i ustawianie świateł. 2-3 dni na testy materiałów i GI, reszta to renderingi testowe i finalne.

Czas około 4-5 h na obrazek, puszczane sekwencyjnie jeden po drugim. Batch render to fajna rzecz :)

Wielkie dzięki dla pionix'a za texturkę kafli na ścianę i SWRSC za zwrócenie kiedyś uwagi na BSP w MR:)

Pozdrawiam

[edit]

i proszę się nie śmiać z paneli na szafkach, zabrakło mi dobrego drewna a klientowi się spodobało :D

• Odpowiedzi 55
  • Wyświetleń 10,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

jak to sie mówi - klijent nasz pann :P myśle że będzie zadowolony:)

Napisano

Rozkręcasz się panie tweety, jak dla mnie rewelka. Jedyne czego bym się mógł czepić to jednak zbyt przejarane okna, wiem że ekspozycja, ale odciągają uwagę od obrazów.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Radzisz: no cóż zrobić, ale vizkę z biurem pociągnę do końca. podoba mi się więc zrobię day and night in office :]

Vorek: dzięki :) wiesz, że to moje zboczenie z tymi oknami ;)

Napisano

pierwszy: ładny render brzydki kadr

drugi: brzydki render brzydki kadr

:)

Napisano
  • Autor

SWRSC: dzięki :) decay na 1,8 i od razu jakoś ładniej :)

peter: dzięki za opinię :)

Napisano

o *****. Rewelacja :) Drewno na szafkach super imho.

Napisano

Dla mnie super, ale denerwuje mnie roślinka z pierwszego renderu, o ile to jest roślinka i poduszki na drugim dziwnie wyglądają. Pozdr.

Napisano

fajna sciana na 1 renderku, drzewko specjalnie bedz textur ? poduszki na 2 renderze jakies kapciowate :]

pozdro

Napisano
  • Autor

sand: dzięki :)

pikSar: dzięki :)

Darken: roślinka wzięta z jakieś stronki z free modelami. nie wygląda najlepiej ale nic innego nie miałem pod ręką.

SWRSC: jasne :) photonki: 200tys, energy światła na 80000, decay na 1,8

hcpiter3d: ściana to pomysł pionix'a , drzewko takie jest specjalnie, poduszki są wypierdziane przez właściciela :)

Pozdrawiam

Napisano

Wypaśne renderki :)

jeno w pierwszym chyba pomajstrowałbym przy tej "roślince" a w drugim przy poduszkach

Co do przejaranych okien to mnie się podobają - nadają realu - jak dla mnie oczywiście :)

Jeżeli oświetlałeś to photonami...ach co ja bym dał żeby zobaczyć ustawienia FG i photonów..... ;)

pozdrawiam

Napisano

render1: przejarany, brak materialu na krzaczkach po lewej (albo jest max standard), brak scianki w szafce pod biurkiem (widac przez nia sciane), obrazy za bardzo odbijaja swiatlo.

render2: przejarany, bez tych sztucznych poduszek byloby lepiej, talerz jak z papieru

na obydwu bodobaja mi sie materialy, biorac pod uwage czas jaki miales to bardzo przyzwoicie.

pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

pionix: dzięki :) prześle ci ustawienia na PM ;)

t0m3k: brak materiału na krzaczku celowo (i tak nie będzie widać na katalogu). obrazy to wydruk cyfrowy na płótnie Encad NovaJet pokryte matowym werniksem. metalowe elementy nie są przezroczyste - to chrom odbijający ścianę (w przyszłości zmienię na brushed meta - efekt zniknie).

co do przejarania - zależy na jakim monitorze oglądasz - w preview wydruku na CMYK wyglądało na OK. dzięki za rozbudowaną opinię :)

nielot: dzięki zią :)

Pozdrawiam

Napisano

troche draznia elementy przy krawedziach kadrow..np ta poduszka..trzeba bylo dodac podlogi kawalek jeszcze przed nia.. albo ja sciac w polowie wogole czy cos..podobnie naroznik szafki w pierwsyzm kadrze..i nie wiem czy to nie moj wyswietlacz nienajlepszy, ale strasznie zdesatruowane sa renderki

no ale generalnie to ladnie oczywiscie ;)

pzdr.

edit: 6 dni to chyba jednak nie tak malo na dwa wnetrza :).. chyba ze miales co innego do roboty tez w tym czasie..

Napisano

Tak sobie teraz myśle... ciekaw jestem jak zadziała decay na mniej niż 2.0 z gamma 2.2 na render i materiały :)

Napisano
wydruk cyfrowy na płótnie Encad NovaJet pokryte matowym werniksem
nic mi to nie mowi ale i tak za bardzo sie blyszczy :P

ogladam na MacG5 z profilem kolorow Apple Studio Display na LCD Macintosh'a ale moge powiedziec ze dosc czesto to co widze jest inne od tego co wychodzi w drukarni :)

Napisano
  • Autor

maciekG: w sumie nie wiem czy to mało czy dużo. lubię usiąść nad wizką i ja powoli sobie dopracowywać. trochę na wariackich papierach to było robione, stąd tyle niedociągnięć :)

SWRSC: no właśnie tak jak widzisz. gamma była na 2.2 a decay na 1,8. Log. Exp. Contr.: 49/68/1500

t0m3k: hehe, czyżby długie wspomnienia z preprocessingu kolorów na ploter czy offset? :]

Pozdrawiam

Napisano

aaa to dlatego takie ladne kolorki od GI pewnie. Tez sobie to przetestuje przy nastepnej wiz, bo widze, że naprawde warto

Napisano

to jest mental? wygląda jak vray...ale z resztą to nie ważne spracja jest wypaśna .]

Napisano
  • Autor

SWRSC: wreszcie i ja się na coś przydałem ;]

Tomuś: hehe, dzięki :)

Napisano

Pierwsza klasa , gratulacjonsy. Armia MR'owcow rosnie w sile :D. Mozesz zarzucic screenem ustawienia swiatle na scenie + settingsy? :). Z gory dzieki

Napisano

Vizki sa sliczne, ale strona obrzydza zycie swoja nawigacja. Przyciski, ktore nie dzialaja, nieintuicyjna galeria. Bleh.

Anyways, gratuluje ;)

Napisano
  • Autor

Predator: w pierwszej jest jedno światełko mrAreaOmni za oknem. dookoła sphere z output z gradientem (niebiesko - biały).

ustawienia mrAreaOmni

Multipl: na 2,

decay na Inv. Square.

Area Cylindrical na 380cm na 220

Energy: 50tys

GI: 100tys

Decay: 1,8

FG na low (Rays per FG: 250)

GI: patrz światła

Sampling Quality: 1/16 Mitchell

BSP: 10/80

Gamma: 2.2 i Log. Exp. Contr.: 50/72/1500

---

w drugim: 4 razy mrAreaOmni (dookoła sphere z output z gradientem (niebiesko - żółto - biały).

Multipl: 0,5

decay na Inv. Square.

Area Cylindrical na 170cm na 80

mrAreaSpot:

Multipl: na 5 (kolor lekko żółty)

decay na Inv. Square.

Area Disc: 10cm

Energy: 80tys

GI: 200tys

Decay: 1,8

FG na medium (Rays per FG: 400)

GI: patrz światła

Sampling Quality: 1/16 Mitchell

BSP: 10/40

Gamma: 2.2 i Log. Exp. Contr.: 49/68/1500

ot wsio co ja zdiełał :)

Reanimator: dzięki :) strone projektował MaxWeber... Może dlatego :D

Napisano

heh moze to tylko taki moj punkt widzenia..bo u mnie zawsze wsyzstko jest na wczoraj..czy to studia czy zlecenia..i najczesciej po nocach :)

a ze podlubac na spokojnie fajnie to wiadomo...

pozdr

Napisano

WOW, super renderki, materiały i... wszystko super!!! :)

PS szkoda, że nie mr sun i mr sky :)

PS2 jak ustawiłeś gamme na 2.2, bo to chyba nie ta z viewportu... ?

PS3 to drewno na 1 renderze to arch & design?? Pliss, powiedz jka ustawiłeś BRDF ;)

Napisano

poduszki psuja, na meble te ciemne i doniczke to dales panele podlogowe? bo takie linie w pion na nich sa...

ale oswietlenie sceny jest wypas... no zboczeniec robil :)

Napisano
  • Autor

Reanimator: heh.. no cóż, ponoć ta strona to na jakiś konkurs czy coś... ale sądząc po ich ostatnich problemach to chyba coraz większe takie klocki popełniają :]

mrkrzysiek: a dzięki, dzięki :) butelki też mi się podobają :]

maciekG: pewnie można się wyrobić w krótszym czasie ale taki szybki to nie jestem :)

patry: dzięki :) mrsun&sky? a po co?

gamma w opcjach maxa: SWRSC kiedyś o tym pisał w wątku o naturalnym błekitnym świetle Pinero.

tak drewno to arch&design (jak wszystko oprócz krzaczka i sufitu). BRDF domyśly z preset wood. bawiłem się tylko rozmyciem odbić.

vv3k70r: tak tam są panele (patrz pierwszy post) :] zboczeńca przyjmuję jako komplement :D

piotrek: dzięki :)

Napisano

Witam

wizka bardzo przyjemna, ma swój klimat a i obrazy fajnie się komponują. Takie proste a cieszy. Jedynie może ten krzak na pierwszym ujęciu jest jakiś taki dziwny ale to tylko moje zdanie

Pozdrawiam

Mario

Napisano
  • Autor

Predator: no problem :)

Mario: dzięki za opinię :) nie kryję, że właśnie na takich opiniach mi najwięcej zależy. krzaczka już praktycznie nie ma :) w wersji nocnej zniknie na pewno.

Pozdrawiam

Napisano
pewnie można się wyrobić w krótszym czasie ale taki szybki to nie jestem :)

e tam..mysle ze jakbys mial na to 4 dni to zrobilbys rownie fajnie.. :)

Napisano

To mówisz że „gotujesz” wersje nocna Ufff zapowiada się pikantnie Powodzenia

Napisano
  • Autor

hehe. i tak oto chveti wszedł na jasną ścieżkę życia :]

ogólnie to mam prośbę: jeśli macie jakiekolwiek referencje oświetlenia interiorów ale w nocy to postujcie tutaj albo ślijcie mi na PM.

gównie chodzi mi o referencje kolorystyki i natężenia światła w scenie. o ile do jasnych dziennych interiorów tego jest pełno o tyle do nocnych jakoś nie mogę nic fajnego znaleźć.

interesuje mnie zwłaszcza oświetlenie jarzeniowe i halogenowe ale innym też nie pogardzę.

Z góry dzięki za odzew i pozdrawiam :)

Napisano

Kurcze coraz bardziej zaczyna mi sie podobac ten Mental. Szkodatylko, ze taki wolny:(

Praca bardzo ladna oprocz paru szczegulow ,ktore opisali juz inni.

Jeśli chodzi o oświetlenie nocne to sam wiesz Tweety- google czynią cuda (chyba to nie bylo zlosliwe co?:)

NIe wiem czy dokladnie o to ci chodzilo ale łap.

http://www.geranio.net/interior-night.jpg

http://www.cabosanlucasvillas.net/images/casa_alcini/web/super/casa_Alcini_interior_night.jpg

http://static.flickr.com/48/163081930_bc35f94371.jpg

http://www1.istockphoto.com/file_thumbview_approve/440497/2/istockphoto_440497_interior.jpg

Napisano

Ja przylaczam sie do achow i ochow, nawet design podoba mi sie wymyslony w tramwaju, sam bym nic lepszego nie wymyslil ( moze dlatego ze u mnie nie ma tramwai ;)), bardzo podoba mi sie drewno na 1 renderze, no i butelki na drugim sa super. Ktos napisal ze wyglada jak Vray, nie rozumiem w ogole takich stwierdzen. Podziwiam was panowie od MR ze potraficie w takim stopniu opanowac to narzedzie i tworzyc takie rzeczy

Napisano
  • Autor

edtyr11: dzięki za referki :) na google szukałem i mam sporą część tego co znalazłem ale zawsze ktoś ma coś czego ja nie mam :]

Pionix: dzięki za super linka! miałem Ci wysłać ustawienia MRaya na PM ale w końcu je umieściłem w tym poście:

http://www.max3d.pl/forum/showpost.php?p=498102&postcount=28

jak chcesz to moge Ci wysłać screeny

Pawelkos: dzięki :) nie ważne jest narzędzie, ważne jest to co robisz :)

Napisano

Tweety no nie spodziewalem sie niczego innego po Tobie;-) mowie o wizce.

Taka typowo Twoja. Lubie tego typu wnetrza, moze nie do mieszkania bo sa za zimne ale wizualnie sa swietne.

POzdrawiam.

edit: BTW na pierwszym renderze po prawej to biale (scianki, okna?) to wlasnie co to jest?

Przepierzenia z transparentnym materialem, okienka czy jakies inne zrodlo swiatla?

Napisano
  • Autor

dzięki :) to białe to okna w jasny dzień. widoku za oknem nie ma celowo: w fotografii pomiar światła skierowany na fronty szafek daje takie przepalenia od okna jako najjaśniejszego punktu w całym pomieszczeniu.

Pozdrawiam

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.