Napisano 9 Maj 201113 l Witam ;) Na początku chciałbym zaznaczyć, że jestem nowym użytkownikiem forum i nie jestem pewien, czy aby na pewno umieszczam ten temat w dobrym miejscu. Jeżeli coś jest nie tak, proszę Admina o przeniesienie. W związku z tym, że jestem nowy, powiem krótko o sobie. Jestem tegorocznym maturzystą. Uczyłem się w II LO w Elblągu na profilu humanistycznym. Zostało mi jeszcze parę egzaminów do zaliczenia, ale już teraz mniej lub więcej znam swoje wyniki ;) Po zakończeniu nauki w ogólniaku chciałbym pójść na studia w jakiś sposób związane z grafiką. Mogła by to być wirtualizacja przestrzeni, formy animacji cyfrowej. Jeszce dokładnie nie wiem. Moje doświadczenie związane z grafiką 3D jest raczej znikome. Bawiłem się troszkę Zbrush'em i Blenderem. Na pewno dużo lepiej obsługuje oprogramowanie Adobe a mianowicie After Effects, Premiere Pro czy chociażby Photoshopa. Tu pojawia się szereg moich pytań do Was forumowicze: 1. Od czego powinienem zacząć ewentualne przygotowania na studia? 2. Jakie studia polecacie? (dodam, że mieszkam w Elblągu i w rachubę wchodzi właściwie cała Polska, choć jak wiadomo im bliżej, tym lepiej. Dodam też, że studia mogą być w wymiarze stacjonarnym jak i niestacjonarnym) 3. Czy muszę mieć duże doświadczenie związane z rysunkiem, malowaniem i innymi formami typowo artystycznymi? 4. Co myślicie o tej szkole? http://gdansk.pjwstk.edu.pl/ Dodam, że jestem dosyć mocno zdeterminowany, więc nie boję się ciężkiej pracy a wiem, że taka mnie czeka z moim właściwie zerowym doświadczeniem w tej dziedzinie. Czekam na wszystkie Wasze odpowiedzi na pytania zadane przeze mnie, jak również na Wasze opinie i sugestie. Dzięi, pozdrawiam ;)
Napisano 9 Maj 201113 l Jeśli jestes zdeterminowany, aby być grafiiem to olej studia. Poucz sie z pół rok z tutków, i idz do pracy. Z własnego doświadczenia wiem że jesli się chce, to odrazu po liceum można dostać pracę. po 5 latach bedziesz mial duuuużo wieksze doswiadczenie niz po studiach
Napisano 9 Maj 201113 l Wiesz, mimo wszystko wolałbym pójść na te studia. Wiedza stricte teoretyczna, której studenci są nauczani, na pewno jest przydatna. Poza tym, już teraz mogę stwierdzić, że w domu nie będę w stanie nauczyć się tyle ile na uczelni. Wykład, to chyba mimo wszystko trochę więcej, niż nawet najlepiej przygotowany tutorial. Oczywiście moja ewentualna praca nad grafiką nie opierała by się tylko i wyłącznie na udziale w zajęciach. Na pewno pracowałbym w domu, gdzie wiedzę tą, starałbym się poszerzyć. Nie neguję tego, co powiedziałeś, ale twierdzę, że samouctwem nie za wiele zdziałam.
Napisano 9 Maj 201113 l Lepiej na studia wybrać się na inny kierunek, a grafiki uczyć się samemu (mając nadzieję, że może coś kiedyś z tego wyjdzie). Gdybym miał możliwość cofnąć czas to właśnie tak bym zrobił. Bo uważam, że obecnie sytuacja na rynku graficznym u nas w kraju jest mega do dupy. Lepiej mieć jakąś alternatywę - zresztą obecnie chyba każda inna praca jest lepiej płatna :P
Napisano 9 Maj 201113 l Jest coś takiego w pytaniach podstawowych, że już ktoś inny wpadł na nie wcześniej (Dlatego są podstawowe), zadał je i otrzymał ogrom odpowiedzi. Nie inaczej jest i w tym wypadku. Nie sądzę, by odpowiedzi się znacznie różniły od tych, które zobaczysz powyżej swojego postu. Na przyszłość, zanim zadasz pytanie, poszukaj. Po wpisaniu w wyszukiwarce forumowej "studia" to pierwszy temat z takim tytułem jaki znajduje :P
Napisano 9 Maj 201113 l Azerios napisał: Witam ;) ... Dodam, że jestem dosyć mocno zdeterminowany, więc nie boję się ciężkiej pracy a wiem, że taka mnie czeka z moim właściwie zerowym doświadczeniem w tej dziedzinie. ... to ciężko pracuj, a nie studiuj. ja jestem po tym etapie w życiu, i stwierdzam jednoznacznie że wielkie g to daje to cało studiowanie. Liczą się umiejętności/doświadczenie. Jak jakaś praca wymaga papierka, to zrób coś po najmniejszej linii oporu i skup się na szlifowaniu umiejętności.
Napisano 9 Maj 201113 l Azerios - daj se spokoj ze studiami :) Po godzinach bedziesz pil, walil panienki a nie grafikowal. Posiedz rok zamiast 9 na garnuszku u mamy po maturze (ktora tez o kant kuli rozbic) i zacznij prace. Jezeli zepniesz mocno poslady bedzie dobrze :) No chyba ze nie bedzie Edytowane 9 Maj 201113 l przez CzAk1
Napisano 9 Maj 201113 l Azerios napisał: Nie neguję tego, co powiedziałeś, ale twierdzę, że samouctwem nie za wiele zdziałam. Samouctwem i bez studiów doszedłem do jednych z najlepszych w tym kraju firm robiących gry i animacje. baaa osiagnałem to dużo szybciej niż Ci co na studia poszli. mam 23 lata a od o ponad 4 lat pracuję i w tym czasie zdobyłem wiedzę jakiej nie dałyby mi żadne studia
Napisano 9 Maj 201113 l Studia, jeśli są sensowne, to nie pozwolą Ci się zajmować po godzinach grafiką 3D, tak intensywnie żeby zdobyć pracę. ASP czy informatyka na polibudzie - damn, zapomnij o angażowaniu się w inne dziedziny, przez pierwsze 2 lata :) Z kolei praca to jest dobra opcja o tyle, że w 3D nie jest ważna akademicka wiedza - budowa polygona, itp. - tylko praktyka. Przygotowując portfolio przez rok i patrząc po ogłoszeniach, zdecydujesz czy to jest kierunek rozwoju, który Ci odpowiada. Po trzecie. Jeśli lubisz grafikę, a chcesz iść na informatykę, to powiem Ci tak: Jedyny wspólny obszar to pewna ścisła specjalizacja, czyli kwestie wyświetlania/renderowania 3D. Nic wcześniej nie programowałeś? Dodatkowo nie lubisz matmy? Stracisz czas i nie posuniesz się o krok w grafice. Albo staniesz się no-lifem do kwadratu, pakując czas w grafę i w nową dziedzinę :D PS Ja i jeszcze jeden gość u mnie w firmie zaczęliśmy pracę zaraz po liceum, więc się z Valerym nie spieraj ;] Tylko trzeba coś umieć. Niekoniecznie dużo, nie potrzeba wiedzy. Mówisz tak, jakby w pracy płacili za jakąś wiedzę z książki. A to chodzi tylko o to, żeby nowa osoba radziła sobie z typowymi zadaniami - i była terminowa. Szczegółów się nauczy na miejscu. Edytowane 9 Maj 201113 l przez muody
Napisano 9 Maj 201113 l Tak jak koledzy Ci radzą, olej studia. Ja jestem na informatyce i uważam, że był to błąd z mojej strony. Kompletnie nie mam czasu by zająć się grafiką, ilość programowania jest ogromna a ilość grafiki minimalna. Więcej nauczyłbym się w domu sam, jeśli koniecznie chcesz iść na studia to wybierz sobie lajtowy kierunek.
Napisano 9 Maj 201113 l Teraz to się łatwo mówi. Ale postawcie się w takiej sytuacji: macie 10 lat, rodzice krzyczą, że studia są najważniejsze... a wy im mówicie, że będziecie robić tutoriale i będziecie grafikami. Może wydać się śmieszne, ale tak jest. Dla moich rodziców to co robię poza etatem jako freelancer to ciągle są chałturki i marnowanie czasu (to nic, że często zarabiam tymi chałturkami 2x więcej niż z etatu), to nie jest praca, bo nie ma się papierka. Ciemnogrodowi niektóre rzeczy naprawdę ciężko wytłumaczyć. My już swoje napisaliśmy... i to nie raz. Kolega to przeczytał, może nie wziął do serca, ale niech się przejedzie, bo na niczym się leppiej nie nauczy niż na własnych błędach. Za 3-5 lat będzie pisał takie same posty jak większość teraz tutaj pisze. Ja jak szedłem na architekturę też byłem mądry... teraz jestem mądrzejszy :-)
Napisano 9 Maj 201113 l gnacik - mi w wieku 17 lat tez mowili, ze matura najwazniejsza :) dobrze ze ani rodzicow, ani kumpli, ani nauczycieli sie nie posluchalem :) Nie siedzialbym teraz w najwiekszej firmie od gierek na mobile :P a pewnie bym pil na drugim czy 3cim roku jakies wino gdzies tam...
Napisano 9 Maj 201113 l jak starzy mają kasę idź na studia. pij baw się, zaliczaj roczek za roczkiem. Jedyny układ gdzie za 4 (lub więcej) lat imprez masz później fory w życiu zawodowym. Na imprezach nie pij sam, po studiach załatw prace po znajomości - w końcu nie piłeś sam. Nie słuchaj ludzi, którzy w wieku 20 lat pracują zawodowo. Pracowac od młodości to żadne osiągnięcie ;)
Napisano 9 Maj 201113 l Hehe, nie demonizujcie aż tak studiowania. Nie ma co propagować bycia zombie, które jedyne co wie, to kiedy i który guzik przycisnąć. Poziom intelektualny ludzików na świecie przez to spada okrutnie :/ Warto się edukować i wzbogacać, a darmowe studia to świetna ku temu okazja. Jest wiele kierunków, które pozornie nie mają za wiele wspólnego z tym, co będziecie robić w przyszłości, ale których wartość poznacie i przed ekranem i poza nim. Ważne, żeby nie wcisnąć się w coś nudnego, drenującego czas, co się odbębni żeby mieć papierek, a na końcu zapomni, bo dotyczyło zupełnie innych guziczków niż te, które przyciskacie po studiach w pracy :P Ja na przykład bardzo cenię sobie studiowanie filozofii. Dała mi bardzo, bardzo dużo (poznałem tam moją dziewczynę :P), a jednocześnie niewielka ilość zajęć pozwoliła mi na dużą swobodę. Swoją drogą fajnie by było mieć znów naście lat, powiedzieć walę studia i podbijać świat :D Gdzie pracujecie Valery i Chico? :P
Napisano 10 Maj 201113 l Cytat Gdzie pracujecie Valery i Chico? :P obecnie pracuję w Platige Image. Wcześniej był Techland, a jeszcze wcześniej City Interactive i Farma 51 ( często się przeprowadzam heh )
Napisano 10 Maj 201113 l Dzięki wielkie za wszystkie sugestie i opinie. Wasze zdanie w większości jest jednoznaczne a moje obawy właściwie związane są z tym, czy na pewno uda mi się wyżyć z zawodu. Teraz jedyną opcją jaką biorę pod uwagę jest ewentualne studiowanie w wymiarze niestacjonarnym i jednoczesna praca w zawodzie. Mam jeszcze trochę czasu na przemyślenie tej kwestii, także jeszcze raz dzięki.
Napisano 10 Maj 201113 l Zrób coś co można pokazać idź gdzieś do pracy, a jak nie będzie Ci się tam podobać pójdziesz na studia :D na inf się nie pchaj, bo z grafiki będzie mało głównie cisną programowanie. ;)
Napisano 10 Maj 201113 l Chico napisał: a pewnie bym pil na drugim czy 3cim roku jakies wino gdzies tam... ...a następnie na wykładach bluzgał i docinał wykładowcom:) Tak dobrze zrobiłeś że nie poszedłeś na te studia, oszczędziłeś nerwy wielu ludzi.
Napisano 10 Maj 201113 l prrrszalony napisał: Gdzie pracujecie Valery i Chico? :P Gameloft Barcelona, wczesniej Flyingfish Works i Tate Interactive :) sektor napisał: ...a następnie na wykładach bluzgał i docinał wykładowcom:) Tak dobrze zrobiłeś że nie poszedłeś na te studia, oszczędziłeś nerwy wielu ludzi. Przedewszystkim sobie oszczedzilem czasu, pieniedzy i nerwow :) Edytowane 10 Maj 201113 l przez Chico
Napisano 24 Czerwiec 201113 l Wracając do tematu: http://www.wsti.pl/index.php?option=content&task=view&id=695 Jest tym ktoś zainteresowany? O opinie nie pytam bo kierunek startuje od tego roku.
Napisano 24 Czerwiec 201113 l nie ma nic na temat kadry, ja z własnego 3 letniego doświadczenia z czystym sumieniem polecam SWSIM w Chorzowie http://www.swsim.edu.pl/ masz możliwość kontynuowania magisterskich, kadra jest od chyba 5 lat stabilna i bardzo silna, prace studentów są w galeriach na stronie uczelni i na YT http://www.youtube.com/user/grafikaSWSIM na WSTI widze że mają na dole logo blendera, u nas jest Cinema a teraz mają kupić pakiet Autodeska, Max, Maya, Mudbox (albo ZBrush). Zależy co kogo interesuje, jak bardziej w stronę artystyczną to takie nazwiska jak prof Roman Kalarus, prof Janusz Karbowniczek, dr Sebasian Kubica, dr Tomasz Tobolewski jednak coś już mówią (nie wspominając że połowa wykłada na ASP) http://www.swsim.edu.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=191&Itemid=29 kwestia czy chcesz się czegoś nauczyć a tam jest przy kim się rozwijać czy idziesz po papierek, WSTI jest kotem w worku, czy wartym ryzyka straty roku?
Napisano 24 Czerwiec 201113 l Chico napisał: gnacik - mi w wieku 17 lat tez mowili, ze matura najwazniejsza :) dobrze ze ani rodzicow, ani kumpli, ani nauczycieli sie nie posluchalem :) Nie siedzialbym teraz w najwiekszej firmie od gierek na mobile :P a pewnie bym pil na drugim czy 3cim roku jakies wino gdzies tam... ja bym tam wolal pic wino gdzies tam ;) Edytowane 24 Czerwiec 201113 l przez ttaaddeekk
Napisano 24 Czerwiec 201113 l ttaaddeekk napisał: ja bym tam wolal pic wino gdzies tam ;) To robie, teraz po pracy (albo i w przerwie...) pod palma na plazy :)
Napisano 22 Lipiec 201113 l Jako absolwent BusinessSchool, polecam kieruneg graficzny na tej własnie szkole :)
Napisano 27 Lipiec 201113 l Pytanie... czy zrobienie mgr na kierunku informatyka ze specjalizacją komputerowe wspomaganie projektowania daj jakieś konkretne możliwości dalszego rozwoju?? tzn. mi osobiście CAD kojarzy się głównie z budownictwem, i chodzi mi o to czy mając wykształcenie w tym kierunku na informatyce daje możliwość pracy w jakieś firmie jak projektant CAD, czy też będzie wymagane wykształcenie w innej dziedzinie??
Napisano 27 Lipiec 201113 l mysle, ze ulatwia pracę w zespole, gdzie dobrze jest rozumieć zagadnienia z dziedziny takiej jak informatyka czy matma. Mi np. ciężko się pracuje gdy musze programować kąty, wektory, kolizje itp. bo nie znam zbyt dobrze podstaw trygonometrii i w ogóle matmy powyżej ułamków.
Napisano 27 Lipiec 201113 l hmmm, właśnie szukam informacji na ten temat, bo układam sobie plan działania na najbliższe lata... zawidziało mi się iść na studia :P. A, że ostatnio odpaliłem AutoCADa i wydał mi się ciekawy, to szukam kierunków z nim związanych.
Napisano 27 Lipiec 201113 l budownictwo, architektura, budowa maszyn, budowa mostów, itd. itd. wybór jest całkiem spory :P
Napisano 27 Lipiec 201113 l Wcześniej miałem już wykształcenie w kierunku inf, dlatego głównie ciągnie mnie na to... tylko cały czas mnie męczy czy CAD na informatyce będzie dobrą decyzją czy lepiej jednak rozejrzeć się po kierunkach które przedstawiłeś :)
Napisano 27 Lipiec 201113 l hmmm nie wiem jak w Opolu jest, ale na informatyce na Polibudzie Wrocławskiej to z CADem to mieli tyle styczności, że część słyszała taką nazwę :P tak na prawdę CAD to tylko narzędzie. na tej podstawie nie ma zbytnio sensu wybierać kierunku.
Napisano 27 Lipiec 201113 l ETA napisał: A, że ostatnio odpaliłem AutoCADa i wydał mi się ciekawy, to szukam kierunków z nim związanych. Znaczy no ja się może nie znam, ale AutoCAD to takie troche wiesz... stare podejście :) CAD to również mechanika no i teraz to w 3D wszystko więc Inventor, Solidworks, Catia, UGS czy co kto tam lubi. Dalej są też CAM'y różniaste. I programowanie CNC :) Ale tak jak pisano powyżej IMHO lepiej zrobisz idąc na kierunek techniczny niż na informatykę z CAD'em. O ile naprawdę warto na te studia iść. Bo co z tego, że będziesz wiedział jak obsługiwać jakiś przestarzały program, jak nie będziesz wiedział jak coś zaprojektować, by się nie zawaliło lub nie wybuchło :) pozdrawiam, Mariusz.
Napisano 27 Lipiec 201113 l Hmmm z AutoCADem bawiłem się dopiero troszkę w sumie ciekawie się w nim nad bryłą pracuje. Co do samego oprogramowania nie jestem pewny czy akurat AutoCADa wykorzystują... ale wiem, że w ramach kierunku były organizowane szkolenie itp z CNC. Myślę właśnie żeby iść zobaczyć co i jak tam wygląda i ewentualnie przenieść się na inny kierunek.
Napisano 27 Lipiec 201113 l jeżeli chcesz podłubać w CADzie, to zapraszam na PW na kierunek MEiL (Mechaniczny Energetyki i Lotnictwa) - właśnie będę pisał inżynierkę w tym roku i czego jak czego, ale AutoCAD'a i innych programów CADowskich (Inventor, NX, Catia, ProE, solidy i inne) na mym wydziale jest pod dostatkiem i bez nich nie ma życia. No ale oczywiście polecam się najpierw zastanowić, studiowanie na takim kierunku to rzecz 'bardziej' wymagająca, a CAD to tylko narzędzie do pomocy, jeżeli więc kiepsko stoisz z matematyką/fizyką i niezbyt interesują Cię pojęcia lotnictwa/energetyki/robotyki to lepiej szukaj czegoś innego :) no i kilka ładnych maszynek cnc też jest, więc sporo można się nauczyć
Napisano 29 Sierpień 201113 l Witam! Czy mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat wzornictwa przemysłowego ( na politechnice)? Co po tym gdzie można pracować?
Napisano 21 Październik 201113 l Najprawdopodobniej to nie pierwsze pytanie tego typu w tym dziale. A mianowicie, chodzi mi o wybór kierunku studiów poza granicami naszego kraju. Kierunku, który ma związek z concept artem/ilustracją pod kątem produkcji gier/filmów. Nie chciałbym prowokować dyskusji na temat wyższości poszczególnych metod nauczania (samouk/uczelnia). Zdecydowałem, że przygoda ze studiami jest warta zachodu i tyle w tej kwestii :) Pytam głównie osoby, które musiały już podobnego wyboru dokonać i mają rozeznanie. Interesują mnie uniwersytety/art schoole europejskie. Z dotychczasowego researchu - kierunków dedykowanych samemu concept artowi praktycznie nie ma, natomiast ilustracyjnych jest mnóstwo, z tym, że z nastawieniem na media tradycyjne. Ciekawy artykuł znalazłem na: http://www.imaginefx.com/02287754332325055513/top-10-digital-art-schools.html Jeżeli ktoś będzie w stanie pomóc/polecić, z góry - serdeczne dzięki!
Napisano 23 Październik 201113 l Rothbart jest jakaś szkoła w berlinie to chyba najbliżej pozatym poradził bym ci sie zastanowić nad gobelins w francji kilka szkół w UK i jeszcze ta w szwecji http://www.atelierstockholm.se/ :)
Napisano 18 Listopad 201113 l Ciekawa szkoła jest w Dublinie: Trinity College, bardzo dobry i nowoczesny sprzęt, często zapraszają ludzi z Abobe, można się dowiedzieć o nowych projektach, o Molehill słyszałem już w 2007 roku:)
Napisano 2 Styczeń 201213 l Cześć wszystkim. Co sądzicie o tej szkole : http://www.swps.pl/wroclaw-oferta-edukacyjna/studia-jednolite-magisterskie-i-i-stopnia/design-i-reklama-specjalnosc-na-kierunku-grafika-nabor-na-rok-akademicki-2011-2012 ??? :) Jestem w 3 klasie liceum ...Więc muszę podjac decyzję gdzie zmierzać dalej...Na codzień min. zajmuje się grafiką , w sumie jak większosć z was ... : ) .Siedzę głównie w Adobe After Effects , zagłebiam się bardziej w 3dsmaxie i photoshopie... Kiedyś gdy mieszkałem w Krakowie nalezałem do pewnej internetowej telewizji , min. twozylem czolowki oraz filmowałem. Nie chciał bym jakoś tego zostawiać ponieważ jest to to co bardzo mi się podoba poza muzyką i wieloma innymi rzeczami : ) Co sądzicie o tej skzole ? Pozdrawiam i licze na odpowiedź. :)
Napisano 2 Styczeń 201213 l brayanpl napisał: Cześć wszystkim. Co sądzicie o tej szkole : http://www.swps.pl/wroclaw-oferta-edukacyjna/studia-jednolite-magisterskie-i-i-stopnia/design-i-reklama-specjalnosc-na-kierunku-grafika-nabor-na-rok-akademicki-2011-2012 ??? :) Jestem w 3 klasie liceum ...Więc muszę podjac decyzję gdzie zmierzać dalej...Na codzień min. zajmuje się grafiką , w sumie jak większosć z was ... : ) .Siedzę głównie w Adobe After Effects , zagłebiam się bardziej w 3dsmaxie i photoshopie... Kiedyś gdy mieszkałem w Krakowie nalezałem do pewnej internetowej telewizji , min. twozylem czolowki oraz filmowałem. Nie chciał bym jakoś tego zostawiać ponieważ jest to to co bardzo mi się podoba poza muzyką i wieloma innymi rzeczami : ) Co sądzicie o tej skzole ? Pozdrawiam i licze na odpowiedź. :) Polecam przejrzeć wątek (wcześniejsze strony). Opinie są podzielone, a co do szkoły - nie wiem czy ktoś może coś więcej powiedzieć. Nie znam nikogo tutaj, aby chwalił się uczeszczaniem do SWPS na tym kierunku. SWPS to renomowana szkoła, ale wiem,że w zakresie psychologii. Cieżko coś więcej powiedzieć o kierunku grafika. Nie wygląda to źle jak przejrzałem listę osób, projekty, ale to kierunek bardziej związany z projektowaniem, designem korporacyjnym... chyba o inne rzeczy pytasz. Jak przeczytasz wątek wstecz to zobaczysz, że zdania są podzielone, wybór należy do Ciebie. Ale też musisz bardziej się ukierunkować.
Napisano 3 Styczeń 201213 l no tak jak Adek pisze - to wygląda bardziej jak szkoła dla art-directorów (nie, zebym Ci zyczył źle) niż grafików.
Napisano 3 Styczeń 201213 l Mhm , dzięki za wasze zdanie na ten temat . Według mnie fajna sprawa takie studia...Myślę ,że napewno ten czas nie był by zmarnowany...Lecz poszukam jeszcze czegoś. Szkoda, że niektóre świetne uczelnie kształcace grafików , ktore znajduja sie np w Wawie są az tak drogie
Napisano 6 Styczeń 201213 l Witam serdecznie . Mam pytanie odnośnie tego kierunku : http://wsinf.edu.pl/artystyczna-grafika-komputerowa-dp1 . Czy ktoś z Was ukończył już ten kierunek , albo ma znajomych którzy na niej studiują ? Jak wygląda teczka (piszą , że chcą zobaczyć dotychczasowy dobytek artystyczny) ? Jak wyglądają zajęcia i jakie są Wasze opinie na jej temat ? Czy są podobne kierunki w Krakowie (oprócz ASP im Jana Matejki) ? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi .
Napisano 6 Styczeń 201213 l Lucek napisał: A co takiego podobnego jest na ASP w Krakowie? http://wfp.asp.krakow.pl/wfp/studia_niestacjonarne.php?id_jednostki=108&&id_jstrony=161
Napisano 7 Styczeń 201213 l No dobra ale to są studia designerskie a nie grafika komputerowa;) Niemniej warte uwagi jak najbardziej.
Napisano 7 Styczeń 201213 l Hmm , mam szansę dostać i utrzymać się na tym kierunku będąc po półrocznym kursie rysunku ? W Łodzi jest to możliwe , na ASP wątpię :( . Edytowane 7 Styczeń 201213 l przez Borghrog
Napisano 29 Styczeń 201213 l Jeśli chodzi o to całe wfinf to słyszałem, że poziom tam jest baardzo niski, przeglądałem prace kolegi co tam chodzi to szczerze w ogóle mnie one nie zachwyciły... a jest na 3 roku, nie wiem może zależy co komu pasuje. Ja poszedłem na infromatyke na politechnice ale raczej zrezygnuje z niej bo głównie idą tam na programowanie a nie samą grafikę...a profil grafika i multimedia bardziej polega na uczeniu się grafiki od strony kodu...chyba nie do końca o to mi chodziło ;) Może zacznę szukać jakiś kursów z certyfikatami...sam już nie wiem, może coś polecicie w Łodzi?
Napisano 30 Styczeń 201213 l Racja na Ftims jest wszystko od strony kodu. Możesz spróbować wejść w bliższe kontakty z prof. Miśkiewiczem, on jako rzeźbiarz nie interesuje się kodem. W łodzi o kursy raczej trudno (spróbuj Autodeskowych na PŁ - nie wiem jaki jest poziom). Co do WsInf to zależy jakie masz podejście.
Napisano 31 Styczeń 201213 l Witam, słyszał ktoś może o jakiś kursach w okolicy Krk lub Tarnowa? :) I chciałbym też zapytać o Drimagine bo wątek z 2011 umarł, co tam u was słychać w Wawie :D ? Moglibyście opowiedzieć jakieś szczegóły nt. organizacji szkoleń w Dri?