Napisano 25 Kwiecień25 Kwi super, to czacha z kamieni?kreska piekna, za malo czerni jesli juz! plamy, cale ksztalty czystej czerni odwrocilyby uwage od kreskowania
Napisano 25 Kwiecień25 Kwi Autor Takie ułożenie kamieni żeby z daleka wydawała się czacha a po podejściu już nie koniecznie. Ciekaw czy by się udało to dobrze przedstawić xD
Napisano 6 Maj6 Maj Autor Znów z braku laku takie pomyslyMoże ktoś podpowie czy ekranowy tablet daje dużo do procesu ? Tylko nie mam miejsca za bardzo gdzie się rozłożyc z takim sprzętem a wydaje mi się że pomogłoby mi to zbliżyć się do operowania tradycyjnym ołówkiem lub mazakiem. I czy w sculpcie sporo może pomóc ? Edytowane 6 Maj6 Maj przez yarosh
Napisano Sobota o 18:454 dn Szkoda tych twoich (i wspólnych) obrazków często... fajnie jakbyś je chociaż trochę obrobił przed uploadem.
Napisano Sobota o 19:194 dn Autor 30 minut temu, kengi napisał(a):Szkoda tych twoich (i wspólnych) obrazków często... fajnie jakbyś je chociaż trochę obrobił przed uploadem.Wiem ale zazwyczaj to w poczekalni lub kątem w wolnej chwili z telefonu ładuję.Kiedyś jak miałem bardziej realne aspiracje to starałem się wszystko obrabiać i jakąś teksturę dodać. No i wyszło tak że na 4-5 lat wypadłem zupełnie z obiegu i teraz bardziej tak dla siebie grezdam i czasem sienłudze że dam radę z powrotem wpaść w jakiś rytm.
Napisano Poniedziałek o 07:432 dn Padło pytanie o tablet ekranowy. Moim zdaniem, względem nieekranowego, jest wygodniejszy do rysunku. Jakoś tak lepiej jak widać koniec piórka i kreskę. Natomiast przy malowaniu raczej nie ma większej różnicy. W kwestii scupltu natomiast wolę nieekranowy, bo super precyzja nie jest wymagana, a nie zasłaniam sobie ręką modelu, ale to też raczej kwestia preferencji.Jeśli chodzi o miejsce to fajnym rozwiązaniem wydaje się np. Huion Kamvas 13 (koniecznie Gen3). Dość poręczny, jak masz świeższego kompa to podpinasz jednym kabelkiem USB-C. Sam rozważam zastąpienie nim swojego starego Intuosa Pro.
Napisano Poniedziałek o 08:422 dn On 5/6/2025 at 7:57 PM, yarosh said:Może ktoś podpowie czy ekranowy tablet daje dużo do procesu ? Tylko nie mam miejsca za bardzo gdzie się rozłożyc z takim sprzętem a wydaje mi się że pomogłoby mi to zbliżyć się do operowania tradycyjnym ołówkiem lub mazakiem. I czy w sculpcie sporo może pomóc ?Do rysunku i malowania moim zdaniem sporo dodaje, szczególnie jak chcesz być bliżej tradycyjnego robienia. Ja do tych zwykłych już nie wróciłbym, chyba, że nie miałbym wyjścia. Sculpt to nie wiem :(To nie jest już jakaś droga impreza, te mniejsze to są ponizej 1000zł i nie trzeba brać Wacoma (Huion Kmavas 13 jest za 800 zeta w mediaexpert). Ja kupiłem dużego Huiona 27'' jakiś czas temu i działa super. Nie zajmuje aż tyle miejsca bo ma dużo mniejszą podstawkę niż Wacomy, trzeba ją wprawdzie dokupić, ale to koszt 100zł, a nie 2000zł jak do Cintiqa. Całość jest nawet lekka i przenośna, więc te małe 13'' czy 16'' to pewnie jak raczej jak duży telefon są :D
Napisano Poniedziałek o 10:432 dn 1 godzinę temu, SebastianSz napisał:Sculpt to nie wiem :(Ta sama sytuacja.Mam xp pen artist 24 proNiestety od ciągłego poruszania biurkiem i tabletem, chyba uszkodził się w nim port usb-c i mi szwankuje więc musiałem przerzucić się na moj stary zwykły tableciik wacom..Nooo i dramartu nie ma ale operowanie piórkiem na obszarze trochę mniejszym niz a4, który przwala się wprost na ekran 24" to taki dziwne uczucie, że ciągle nie mogę przywyknąć. Obszar roboczy tabletu jest ponad 2x mniejszy niż monitora. Delikatny ruch piórkiem wydaje się bardzo szybki , jest gorsza precyzja.. albo po prostu jest to wszystko jednak mniej konfortowe, bo to co robimy ręką nie jest 1:1 do ruchu na monitorze.Nie jest to wcale trudne do zaadoptowania i samo wychodzi naturalnie, ale po paru latach z ekranem ciężko mi teraz przywyknąć, a trwa to już parę tygodni. Czuję taki ostry downgrade...Mam też porównanie nacisku piórka, 8k vs 2k i to nie jest to jakoś zauważalne. Z plusów to że jednak pozycja jest chyba wygodniejsza - dla szyi i ręki. Na ekranie jednak cały czas patrzysz trochę w dół i to jest odczuwalne i denerwujące - dla tego w końcu roz******m ten port usb, od ciągłego repozycjonowania tabletu. Podejrzewałem, że tak będzie bo czasem słyszałem dźwięk odłączania/podłączania urządzenia, przy poruszaniu kablem i nawet myślałem, żeby to jakoś tam z tyłu usztywnić no ale niestety za późno - ku przestrodze..
Napisano Poniedziałek o 12:112 dn Nie wiem jak z XP pen, ale dodatkowa regulowana podstawka do Huiona (i do Cintiqa też) to absolutny mus, żeby móc tablet podnieść do +/- pionu. Nie próbowałem tych ściennych/biurkowych uchwytów, ale ja wolę jak rzeczy stoją, a nie wiszą sobie na śrubeczkach :D Dodatkowo duży tablet jest jednak zdrowszy dla ręki - takie ciągłe mikroruchy przy małym tableciku to prosta droga do cieśni nadgarstka, a na ekranowym łatwiej pracować całym ramieniem i trochę to obciążenie nadgarstka ograniczać. Warto o tym też pomysleć, bo lepiej wydać te 2-3 tysiące więcej na dobry sprzęt raz na 6-7 lat, niż do końca życia bujać się z problemami zdrowotnymi.
Napisano Poniedziałek o 13:152 dn 57 minut temu, SebastianSz napisał:Nie wiem jak z XP pen, ale dodatkowa regulowana podstawka do Huiona (i do Cintiqa też) to absolutny mus, żeby móc tablet podnieść do +/- pionu. Nie próbowałem tych ściennych/biurkowych uchwytów, ale ja wolę jak rzeczy stoją, a nie wiszą sobie na śrubeczkach :DXP Pen ma taki sam uchwyt. Używałem też jakiegoś taniego ramienia i to była fajna sprawa bo można było ustawiać tablet na wprost oczu.Teraz mam podwyższane biurko.No i często zmieniałem pozycję - trochę stałem, siedziałem, wyżej, niżej, kąt... ale tam z tyłu ten slot usb jest zwykły więc przez parę lat to się obruszało. Tak przynajmniej ja to diagnozuję..Teraz bym to chamsko taśmą dokleił i się nie przejmował.. ale najpierw ktoś musi to naprawić :/
Napisano Poniedziałek o 13:562 dn 38 minut temu, michalo napisał(a):XP Pen ma taki sam uchwyt.Używałem też jakiegoś taniego ramienia i to była fajna sprawa bo można było ustawiać tablet na wprost oczu.Teraz mam podwyższane biurko.No i często zmieniałem pozycję - trochę stałem, siedziałem, wyżej, niżej, kąt... ale tam z tyłu ten slot usb jest zwykły więc przez parę lat to się obruszało. Tak przynajmniej ja to diagnozuję..Teraz bym to chamsko taśmą dokleił i się nie przejmował.. ale najpierw ktoś musi to naprawić :/Ramie i uchwyt VESA pewno masz na mysli. Tez tak malowałem po wypadku samochodowym. Jednak deseczkowy tablet wygral i do niego wrocilem. Ekran sie grzeje, plus zaslaniasz spora czesc obrazu reka. Moze to faktycznie kwestia wygody i ustawienia, jednak na dluzsza meta nie zdal egzaminu. Jedynie co moge przyznac to szkicowanie duzo przyjemniejsze na nim bylo tak jak na ipadzie. Moj xp pen 24 lezy przykrty na biurku, prawdopodobnie pojdzie do rzymianina.
Napisano Poniedziałek o 14:142 dn 12 minut temu, Kalberos napisał:. Ekran sie grzeje, plus zaslaniasz spora czesc obrazu reka.Mi się jakoś bardzo nie grzał ale w lato jest to odczuwalne, nie na całym ekranie ale na jego części. Zasłanianie jest rzeczywiście czasem denerwujące - ale to w tradycyjnym rysunku też występuje. Ciekawy jestem jak by się sprawował rozmiar L tablecika. Bo M to jednak mało.. a kiedyś byłem zdania, że i S pewnie wystarczy. 16 minut temu, Kalberos napisał:Ramie i uchwyt VESATak, dokładniee. Chyba jedna z najtańszych opcji. Wada taka, że skrzypiał przy zmianach pozycji. Poza tym działał bardzo spoko. Oczywiście jak komuś nie przeszkadza delikatnie telepanie się całej konstrukcji. Ja jestem tolerancyjny na wszelkie niedogodności :)
Napisano Poniedziałek o 15:142 dn 58 minut temu, michalo napisał(a):Mi się jakoś bardzo nie grzał ale w lato jest to odczuwalne, nie na całym ekranie ale na jego części.Zasłanianie jest rzeczywiście czasem denerwujące - ale to w tradycyjnym rysunku też występuje.Ciekawy jestem jak by się sprawował rozmiar L tablecika. Bo M to jednak mało.. a kiedyś byłem zdania, że i S pewnie wystarczy.Tak, dokładniee. Chyba jedna z najtańszych opcji. Wada taka, że skrzypiał przy zmianach pozycji. Poza tym działał bardzo spoko.Oczywiście jak komuś nie przeszkadza delikatnie telepanie się całej konstrukcji. Ja jestem tolerancyjny na wszelkie niedogodności :)u mnie nic nie telepie i nie skrzypi. Kwestia ustawienia no i jakosci ramienia. Mam dwa takie same gazowe ze zgieciem i daja rade nawet pod tv
Napisano Poniedziałek o 19:102 dn Tak tylko w gwoli ścisłości, VESA to standard montażu uchwytu, głównie używany przy telewizorach, ale w innych sprzętach też. Przy zakupie, zwłaszcza mniejszych modeli, warto doczytać, czy na pewno wspiera ten standard jeśli myślicie o montażu uchwytu ramiennego. Mój Cintiq 16 niby spełnia standard VESA, ale np. otwory na śrubki ma dość płytkie i trzeba kombinować z podkładkami, żeby sensownie się to trzymało.W kwestii samych ramion, to najczęściej jakość idzie proporcjonalnie z ceną. Macałem różne półki cenowe i skończyłem z Ergotronem LX i jest bardzo stabilnie. Chociaż ja go kupiłem jak jeszcze kosztował 400zł, a nie jak teraz ponad 800zł. W obecnej cenie jednak bym się skusił jednak na tańszy :P W pracy mam jeden monitor na jakimś tanim uchwycie to się obniża od samego patrzenia na niego.
Napisano Poniedziałek o 21:262 dn Autor żeście się rozpisali xD, ja jeszcze jadę na stareńkim intuosie 3, a zaczynałem na pentagramie z bateryjkami (kiedy to minęło -_-`).Wniosek taki, że warto by spróbować takiego tableta, a w moim przypadku all in one byłby w ogóle najlepszy, choć mobilność to pewnie kwestia złudna ;], no i chyba kosztowo niekorzystnie, ale zastanawiałem się przez chwile nad BOSTO BT-16HD czy XP-PEN magic coś tam xDdorzucę kilka staroci
Napisano Wtorek o 07:551 dn All10 godzin temu, yarosh napisał:zastanawiałem się przez chwile nad BOSTO BT-16HD czy XP-PEN magic coś tam xDO Bosto nie mam opinii. Swego czasu mocno promowany na polskim jutubie. Czasem da się pomacać w Media Expert. Natomiast model wskazany przez Ciebie to jest tylko tablet ekranowy. Model Studio 16, który jest olinłanem to już 3k. XP-Pen Magic Drawing Pad, ma niezłe opinie. Huionowy All in One ma za to bardzo, co najwyżej średnie.Jak chcesz samodzielnego i mobilnego to rozważyłbym też Ipada, np. 11th gen, z piórkiem Apple Pencil (nie z USB-C w nazwie, bo ten nie ma siły nacisku) i do tego osławiony Procreate.Chociaż XP-Pen wychodzi najtaniej, ale z tego co czytałem to nie wykrywa pochylenia piórka i w niektórych programach nie da się zmienić skrótów z piórka. No i to Android, ani wada, ani zaleta, ale warto być świadomym.
Napisano Wtorek o 09:491 dn Autor No właśnie jakiś czas się gryzę i z tym iPadem i tymi all-in-one, ale to może przerostu formy nad treścią. To też taka fanaberia i jak się kiedyś patrzyło na cintiqi że to taki high tech xD i plus 1000 do skilla 🤣
Napisano Wtorek o 10:231 dn Rozważałem to samo nie tak dawno temu.Jednak dla mnie, po tylu latach pracy, wielkość ekranu ma znaczenie i zabawa na ipadzie to tylko zabawa, do roboty się to nie nadaje. Jednak te interfacey są spore w programach, dużo menusów, ikonek, opcji. A interrface mobilny ma duże ograniczenia.All in one są zwykle droższe niż desktopowe rozwiązanie. Jeśli już chcesz pracować mobilnie to płaski tablet i dobry laptop albo jakiś mini pc/konsolka plust tablet lcd.. i to pewnie wyjdzie jako wydajniejsza opcja.A jeśli myślisz o rysowaniu w pociagu/metrze/parku to chyba już zdrowiej sobie w szkicowniku mazać niż ciągle gapić się w jakiś ekranik bo cię w końcu jakaś deprecha złapie czy coś ;) No i można rysować w słońcu, do czego ekrany są raczej takie se.
Napisano Wtorek o 11:171 dn Autor 44 minuty temu, michalo napisał(a):A jeśli myślisz o rysowaniu w pociagu/metrze/parku to chyba już zdrowiej sobie w szkicowniku mazać niż ciągle gapić się w jakiś ekranik bo cię w końcu jakaś deprecha złapie czy coś ;) No i można rysować w słońcu, do czego ekrany są raczej takie se.O to czy złapie to już nie muszę się martwić 🤣Szkicownik uskuteczniane kiedy tylko mogę profilaktycznie 👻Czyli moje wątpliwości jednak były zasadne. Ekranowy to jednak najlepiej jak pisali wszyscy jak największy obszar roboczy