Napisano 26 Luty 201015 l W internecie pojawiły się dwa filmy prezentujące kilka nowych funkcji jakie znajdziemy w Adobe Photoshop CS5. Co ciekawe, pokazane na pierwszym filmie funkcje były sugestiami społeczności. Adobe pokazuje w ten sposób, że nie jest obojętne na sugestie użytkowników. W tej chwili, gdy ukończone zostały prace wynikające z głównych założeń firmy, programiści mogą zająć się "mniejszymi ulepszeniami". Drugi film prezentuje kilka nowości związanych z funkcjami malowania. [źródło: cs5.org]
Napisano 26 Luty 201015 l prezentacja malowania mogla by byc prowadzona przez kogos kto umie malowac na przykladzie jakiegos speeda a nie jakas kobiecine co pomazala zdjecie... Ogolnie jednak wszystko na plus.
Napisano 26 Luty 201015 l Mnie sie podobaja wszystkie operacje pozwalajace na raz zmienic cos wielu wybranym warstwom. Niby nic a mnie to zawsze zycie ulatwia.
Napisano 26 Luty 201015 l Kosmetyka, która nic właściwie nie wnosi, lepiej by obrotowy canvas zrobili, żeby działał porządnie, a nie obracał wszystko łącznie z pędzlami...bo to żęnada jest :)
Napisano 26 Luty 201015 l wtf? Zamiast dodawać ja bym wywalił z tego programu troche rzeczy ...i skupił sie na optymimalizacji jego predkości bo teraz to jakaś żenada... na cholere te piekne okienka zapychające pamięć...i po co robić algorytm do zamiany zdjęć w rysunek ;D... Deviantart i digart na pewno sie teraz wzbogacą o miliony nowych zajefajnych arcików... a na tych "ulepszeniach" tracą teraz tylko ci którzy na tym naprawde pracują... pomysł z warstwami akurat doceniam... czasem wkurzało ; ) to klikanei po layerach... Najbardziej mi brakuje opcji zeby merge z filtrami działał ..tak by what you see that you get... bo teraz trzeba to sztuczką robić...i przez to praca z filtrami czesto sie po prostu nie opłaca. Brakuje również opcji zaznaczania która warstwa jest "niewazna" w czasie pickowania koloru.... lubie sobie korekcji dokonywać na obrazku w czasie pracy by zobaczyć... jaki mniej wiecej grade będzie na koncu.. wygodnie było by pracować z grade colorem niz na płaskim szarym źródle...
Napisano 26 Luty 201015 l Czy mi sie wydaje, ze w drugim filmie pokazuja plynny zoom reagujacy na ruchy w prawo lub lewo? Jesli nie to pozostaje mi pogratulowac, ze wkoncu na to wpadli. Nie wiem jak trudne bylo to do zrobienia ale szkoda ze wczesniej tego nie bylo. O wiele bardziej ulatwiloby prace. Mozliwosci zmiany przezroczystosci kilku warstw jest-a mieszania dla kilku nie mozna nadal zmienic:/ Ciekawe czy w koncu kanaly dodatkowych kolorow beda na warstwach bo to ciagle jest upierdliwe. Ale nie ma sie co czepiac:) Wazne ze nowosci sa.
Napisano 26 Luty 201015 l "Mozliwosci zmiany przezroczystosci kilku warstw jest-a mieszania dla kilku nie mozna nadal zmienic:/" Grunt że odkryli że jednoczesne operacje na kilku warstwach to fajna sprawa. Za przeźroczystością pójdzie i mieszanie, jeśli nie w tej wersji to w następnej.
Napisano 26 Luty 201015 l norden - photoshop jest szybki - szybszy z wersji na wersje. Sek w tym ze... Nie na kazdej konfiguracji. A od czego to zalezy to chyba nikt nie wie ;) Ja mam tego farta ze u mnie CS4 smiga jak szalony - sporo szybciej od CS3, ktory.. smigal sporo szybciej od CS2. Na niektorych konfigach sa problemy po prostu i nad tym faktycznie mogliby popracowac. To mieszanie kolorow i zamiana zdjecia na taki edytowalny canvas moze byc cholernie przydatna - wystarczy chociazby wspomniec matte painting ... Co do reszty zgoda. Zwlaszcza to merge z filtrami nie raz mnie juz doprowadzalo do szalu - dobrze ze jest smart object ;) wezyr512 - mowiac zoom masz na mysli wielkosc brusha? Jest plynny od wersji CS4. ctrl+alt+rmb i ruch mysza/piorkiem zmienia wielkosc brusha plynnie. Dodaj do tego shift i plynnie mozesz zmieniac miekkosc brusha... (edit) Aaaa juz widze zoom.. Filmik mi sie wczesniej skonczyl za pierwszym razem LOL. No faktycznie male a cieszy. Edytowane 26 Luty 201015 l przez Nezumi
Napisano 27 Luty 201015 l Przecież to oczywiste z tymi warstwami. Już we wcześniejszych wersjach się dziwiłem, że tego nie wprowadzają. Mogli by w ogóle zrobić lepsze zarządzanie warstwami bo teraz jest bida. Wyszukiwanie warstwy po nazwie i parametrach, sortowanie , efekty dla grupy warstw, Blending dla zaznaczonych warstw, globalna zmiana nazw (moduł jak w lajtrumie) - a to tylko kilka propozycji , które zresztą są oczywiste dla użytkowników pracujących stale w PSie. Oprócz tego chciałbym historie otwieranych plików jak to w Maxie jest. Dodatkowa lista folderów z których się ostatnio czerpało. Mnóstwo czasu tracę przez grzebanie na dysku bo zapisuje gdzieś indziej niż otwierałem itp W ogóle miałbym dużo sugestii. Może sami zrobimy taką listę i się wyśle do Adobe ?
Napisano 27 Luty 201015 l Troglodyta, prawdopodobnie i tak zrobią co zechcą.. ta nowa opcja zmiany zdjęcia w malowidło przyciągnie rzesze 'niedocenionych' artystów.. to bardziej wygląda na ruch marketingowy, ale co zrobić. Mimo wszystko zamierzam zapoznać się z nowym PS'em, bo jak by nie było ma co pokazać.
Napisano 27 Luty 201015 l ciekawe, ale tylko pluginowe "uwygodniacze" i fastery , i raczej upgrade do cs4, jeśli w ogóle przyjąć,że cs4 nie mógłby być upgradem do cs3. rozumiem jednak ,ze adobe musi z czegoś żyć i dodawaniem fikuśnych wtyczek walczy o rynek photoblogowej dzieciarni. nie ma na razie nic o CameraRaW , a to jet problem, bo trzeba latać do Lightrooma , ale Lightroom to też Adobe i implantowanie go jako wtyczki szopa mogłoby sie nie oplacać .....
Napisano 27 Luty 201015 l Nezumi, na jakim systemie pracujesz i jak masz sprzęt? Jeśli można wiedzieć...
Napisano 27 Luty 201015 l hmm myślę że zoom i zmiana opacity dla kilku warstw naraz mogą sę przydać. ale bez kitu, nezumi co ty masz za komp że cs4 działa lepiej od cs3 :D Ja miałem przez długi czas zupełnie odwrotnie
Napisano 27 Luty 201015 l kici i komander_barnik /i nezumi/ to prawda , moim zdaniem,że cs4 jest zwyczajnie wolniejszy i, co gorsza zawodniejszy."photomerge" z kilku zdjęc mieli kilka minut i wychodzi niezblendowana szachownica , potrafi się nawet zamknąć, natomiast cs3 bez zarzutu.dodam jeszce funkcje pędzla które w cs4 szybko zamulają bufor i reagują na tablet z opoźnieniem, czego śladu nie ma w cs3.
Napisano 27 Luty 201015 l Nie mam zadnych cudow - quad Q9400 2.66GHz, 4GB Ram, GeForce 9800GT 1GB, calosc na viscie. I nad Photoshopem siedze codziennie po kilka godzin - nie katowalbym sie gdyby na prawde nie bylo szybciej. Co wiecej - moj kumpel ma to samo - duzo szybszy cs4 na podobnym sprzecie ze slabszym prockiem. Mowilem tu juz kilka razy na forum - CS4 JEST SZYBSZY JAK MU SPASUJE KONFIGURACJA. Nie znaczy to ze komp ma byc silny - po prostu CS4 ma problemy z niektorymi konfigami. Mialem kiedys do czynienia z kompem na ktorym cs3 smigal a cs4 - tak jak mowicie - mielil wszystko tak, ze sie nie dalo pracowac (komp to byl jakis xeon + 256MB Quadro, 2GB ramu). Nie mam pojecia od czego to zalezy. Swego czasu recenzja Photoshopa CS4 w magazynie 3DWorld tez wychwalala go za szybkosc i mozliwosc pracy na wiekszych plikach. Potem pojawily sie glosy krytyki ze czasem jest wrecz odwrotnie. Ja tam ciesze sie ze mi dziala ale mam nadzieje ze Adobe w CS5 popracuje nad tym zeby wszystkim dzialalo a nie tylko niektorym.
Napisano 27 Luty 201015 l Ja zgadam się z Nordenem, że mogliby to uszczuplić trochę. Przestać robić z tego kombajn z gadżetami i wzięli się za poprawę tego co już jest. Ten zoom to dziwactwo. PS i tak brzydko wyświetla "niepełne" wielkości bo robią się mało czytelne. Ciekawe co tam w pędzelkach namieszali. Teraz za mało było widać. naveth, cs3 miał tego psikusa, że trzeba było kombinować, żeby tablet dobrze działał w nim. Czasami był nieczuły na wdzięki tabletu.
Napisano 27 Luty 201015 l prrrszalony....dla mnie cs3 działa jak brzytwa, gorzej z cs4... uważam ,że jeśli chodzi o narzędzia ,zwłaszcza fotograficzne to od cs3 nie da się nic nowego wymyślić, chyba że ktoś wymyśli/albo powstaną/ nowe potrzeby....... no....,może jakieś super przebiegłe algorytmy zaznaczania/maskowania by się przydały...różdzki, lassa, color range i inne extracty to nie to a , pióro jest świetne,ale ręczne i samo się nie zrobi :}
Napisano 1 Marzec 201015 l cs4 żę śmiga? LOL ..ustawienia mam chyba złe bo u mnie cs4 jest tak wolny jak net z PLAY'a..ale moze mam trojana loool.. te pedzle art" to zaprezentowane są tak jak jakis advanced smudge lol chyba nawet 5% tej fukcij tu nie widać.. przynajmniej tą mam nadzieja
Napisano 1 Marzec 201015 l KICI - Wiesia x64 (Photshop tez x64). Planuje przesiadke na W7 bo same ochy i achy o nim slyszalem ale na przekor wszystkiemu co mozna wyczytac w necie Vista mi nie robi zadnych problemow (na Viste tez przesiadlem sie pozno bo kiedy byl juz SP1). Generalnie mam farta bo i z Vista problemow nie mialem i z CS4...
Napisano 1 Marzec 201015 l @Nezumi Jeśli ci działa nie ryzykowałbym przesiadki, ja z win7 mam problemy.
Napisano 1 Marzec 201015 l n-pigeon - ogolnie rzecz biorac nie zwyklem naprawiac tego co dziala. Program moge nowy sprawdzic - jakby co to odinstaluje i po problemie. Ale system? Ostatni system zmienilem po kilku latach razem z kompem tak ze... Zanim zmienie ten pewnie wyjda juz jakies SP, calosc okrzepnie. A z ciekawosci - rozwiniesz jakie masz problemy?
Napisano 1 Marzec 201015 l Z grami (bo do niczego innego win7 nie używam), wywalają się, dlaczego nie wiem, ale wcześniej nie miałem takich problemów. Zatem dobrze kombinujesz, lepiej poczekać aż okrzepnie.
Napisano 2 Marzec 201015 l mówiąc szczerze zbędne fajerwerki, imo mogli by poprawić wydajność pracy, dla przykładu u mnie CS3 pracuje szybciej niż CS4, szczególnie przy szopie.
Napisano 2 Marzec 201015 l eee... a ja myślałem, że wreszcie dodadzą przycisk "make wonderful character image" oraz "generator fotorealistycznych panoram ;) cóż kolejny zawód :) Poza tym nic naglącego do kupienia nowszej wersji programu :)