Gość fishinthewater Napisano 8 Sierpień 2010 Share Napisano 8 Sierpień 2010 Ciekawa animacja Erana Hilleli'a zrobiona na ukonczenie akademii. storna autora: http://eranhilleli.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mortom Napisano 8 Sierpień 2010 Share Napisano 8 Sierpień 2010 Hmmm... animacja ciekawie przedstawiona... ale nie kumam totalnie przesłania. Może mi to ktoś wytłumaczy o co chodzi w tym filmiku? (jak na lekcji polskiego: Co autor miał na myśli...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dac77 Napisano 8 Sierpień 2010 Share Napisano 8 Sierpień 2010 Stylistyka bardzo mi się podoba, ale sam film jest kompletnie bez żadnego ciekawego elementu z wyjątkiem falujących szalików. Zawsze chciałem zrobić coś minimalistycznego, ale to jest bardzo trudne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WWWoj Napisano 8 Sierpień 2010 Share Napisano 8 Sierpień 2010 w pierwszej chwili skojażyło mi się z The Bear that Wasn't http://www.youtube.com/watch?v=cq0a5JTSGvU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goat91 Napisano 8 Sierpień 2010 Share Napisano 8 Sierpień 2010 jak dla mnie troche za prosta ta grafika... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Persh Napisano 8 Sierpień 2010 Share Napisano 8 Sierpień 2010 Spoko, naprawdę czuje się klimat, i tempo animacji jest OK. Tylko niech mi ktoś powie jakie było przesłanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FF Napisano 8 Sierpień 2010 Share Napisano 8 Sierpień 2010 chodzi o to że jak sie ogolisz to włosy i tak odrosną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzołGista Napisano 8 Sierpień 2010 Share Napisano 8 Sierpień 2010 Ciekawa stylistyka, kolorystyka i tyle, reszta nie porywa, nie chce się tego oglądać - takie są moje wrażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grave Napisano 8 Sierpień 2010 Share Napisano 8 Sierpień 2010 To jest naprawdę super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scatmax Napisano 8 Sierpień 2010 Share Napisano 8 Sierpień 2010 Autora sledze od dluzszego czasu na Vimeo niesamowity indywidualny styl swietne orginalne/osobiste pomysly.Plastyka i prostota.Polecam inne jego prace.Czuc u niego ze pochodzi z innego kregu kulturowego niz ten do ktorego wszyscy podbiaja:) pzdr. Kuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vrocker Napisano 8 Sierpień 2010 Share Napisano 8 Sierpień 2010 Plastyka jego animacji prosta i precyzyjna bardzo mi odpowiada. Rewelacyjne. Scatmax: jestem ciekaw co w animacji sprawiło, że poczułeś że autor jest z innego kręgu kulturowego? Sam mam podobne spostrzeżenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dac77 Napisano 8 Sierpień 2010 Share Napisano 8 Sierpień 2010 A ja nie czuję żadnego kręgu ani pochodzenia. Ta prostota to raczej mi się kojarzy z takim bardzo starym programem do animacji wektorowej 2D na Amigę którego tytułu nie pamiętam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scatmax Napisano 8 Sierpień 2010 Share Napisano 8 Sierpień 2010 (edytowane) Akurat to dotyczylo reszty jego prac ale i tutaj widac pewien spokoj i taki liryzm zamiast nachalnych tlumow zombie itp.;) I same tematy w jakich sie porusza to bardziej poszukiwania osobiste a nie ku uciesze widza popisy techniki.Jego krag kulturowy tak doswiadczony przez wojny i konflikty jest raczej daleki od odtwarzania wojen w animacji bo mieli/maja je na codzien zamiast tego w animacji eksploruja wlasnie te glebokie zloza wrazliwosci:) tworzac nowe swiaty.Polecam tez innych izraelskich komiksiazy i animatorow. Tylko propagandowe filmy epatujem jakims przekazem ktory kazdy musi zrozumiec i jest niekwestionowalny.Tutaj od checi odbiorcy zalezy czy go doceni czy nie.Ja doceniam duzo wartosci filmowych i plastycznych decyzji bo ich wbrew pozorom jest sporo. Sa tez rozne podejscia jedni krytyktuja /odtwarzaja rzeczywistosc a drudzy kreuja wlasne swiaty i w tym przypadku tak jest.W innych jego filmach rowniez kwestie swiatopogladowe czy obyczajowe przebija.Jak ktos chce to doceni jak nie to nie. pzdr. Kuba Edytowane 8 Sierpień 2010 przez Scatmax Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel Lipka Napisano 8 Sierpień 2010 Share Napisano 8 Sierpień 2010 (edytowane) Przeslanie? Wstegi w czerwonym kolorze symbolizuja agresje, krew, strefe mroku tak zwana;) Misiek goli sie z futra zmieniajac swoja nature na ludzka, jednak paradoksalnie wiecej jest czlowieka w zwierzeciu..dlatego motylki, ktore sa wlasnie ta dobra natura istot na ziemii opuszczaja cialo niedzwiedzia wraz z jego smiercia. Nie zostaja w czlowieku..to ludzie zaczynaja szukac dobra w "lesie przemocy i zagubienia", podazaja za motylkami, a scena z duzym rozjasnieniem obrazu oznacza, ze chca zmierzac w strone swiatla, ktore zatracili wraz z zamaskowaniem swojej prawdziwej natury. Ludzie sa pokazani jako smutni, bo bez tego pierwiastka dobra nie moga osiagnac realnego szczescia, a seksowne czerwone szaliczki sa ich nieodlaczna czescia przypominajac o losie pelnym cierpienia i walki, w co niektorzy wierza, ze jest nieodlacznym elementem zycia na ziemii, skutecznie sie ta wiara umacniajac w tym cierpieniu. Fakt jednak, ze ludzie w coraz wiekszej grupie ruszyli tylek w pogoni za motylkiem, ktory wskazuje droge do rozwiazania tematu, juz oznacza pewien sukces..poszukujacy zwykle znajduja:) Bialy niedzwiedz na "tratwie" tez zalicza sen wieczny, poniewaz ani biel ani czern nie moze istniec bez siebie na tym swiecie, dlatego w tej scenie nastepuje prezentacja rozwiazania. Woda to ogolnie dobre miejsce na tego typu zajawki, poniewaz symbolizuje jednosc i nieskonczonosc. Woda jest plynna niczym duch i prawdziwa jak materia...jednak pojedyncze fale nie oddzielily sie tak bardzo do siebie jak ludzie z osobnymi cialami dlatego latwiej jest im poczuc, ze stanowia czesc jednosci. Motyle wbijaja w bialego tym samym laczac pierwiastek siebie z druga strona, co potem symbolizuja scena dwoch niedzwiedzi laczacych sie ze soba, a w konsekwencji ozywienie tego na tratwie. I tyle...pytanie czy kolesie w ostatnim ujeciu gapiacy sie na akcje wiedza o co kaman..prawdopodobnie nie wiedza, rozejda sie do domu, zbija zone i bedzie dzien jak codzien, czyli to co mamy teraz:) Na szczescie gry komputerowe, telewizja i piwo pozwalaja zapomniec, ze nie warto zyc bez tego o czym mowa w filmie. Aha, uwazam, ze jest to slabe przekazywanie tak cennej informacji w formie, ktora do nikogo nie trafi w dzisiejszych czasach. Filmy to srodek komunikacji, ja wiem ze abstrakcja tez jest fajna, bo niezrozumienie odciaga uwage od glupoty, ale jak tak bedziemy zyc w niedopowiedzeniach to wiele sie nie zmieni na lepsze;) Troche mi to przypomina sytuacje z Lwem Starowiczem, ktory mowi, ze wiekszosc par ma problemy seksualne, bo nie potrafia mowic o swoich potrzebach. I tak wiele lat dobrego na innych plaszczyznach zwiazku idzie czasem do smieci przez nieumiejetnosc wyslowienia sie (to juz nie ma zwiazku z autorem filmu, on potrafi sie wyslowic tylko woli pozostac tajemniczy). btw zainteresowanych zapraszam (na priva) na szkolenia z opowiadania historii na potrzeby filmow i nie tylko. Edytowane 8 Sierpień 2010 przez Pawel Lipka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dac77 Napisano 8 Sierpień 2010 Share Napisano 8 Sierpień 2010 ^^^^^^ A tak miałem nadzieję, że to przedsięwzięcie czysto estetyczne. Teraz się nadziejuję, że Pawel Lipka nie ma racji, i że animacja nie ma przesłania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kris_R Napisano 8 Sierpień 2010 Share Napisano 8 Sierpień 2010 Cytat Pawła: :Aha, uwazam, ze jest to slabe przekazywanie tak cennej informacji w formie, ktora do nikogo nie trafi w dzisiejszych czasach"... Ja obejrzałem film jeden raz i odczytałem go BARDZO podobnie do Ciebie. Ogólny sens jak i odczucia większości ujęć miałem podobne. Ale może jestem za stary, żeby oceniać to tak jak młodsi koledzy. Film zrobił na mnie ogromne wrażenie zarówno sposobem narracji jak i prostą stylistyką w jakiej został zrealizowany. Z chęcią obejrzę go jeszcze raz.. teraz :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biglebowsky Napisano 8 Sierpień 2010 Share Napisano 8 Sierpień 2010 Zgadzam sięz przedmówcą, zresztą who cares, ma sens czy abstrkcja. Prześliczn animacja, ze świetnym pomysłem, fajnie się ogląda i nie mam poczucia ze ktoś mi wciska kit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziadek3D Napisano 8 Sierpień 2010 Share Napisano 8 Sierpień 2010 facet robi co chce, a ja chcę żeby robił to dalej... światy równoległe, to sens sam w sobie....:)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monio Napisano 8 Sierpień 2010 Share Napisano 8 Sierpień 2010 Ładne i bez sensu. Taka avangarda dla avangardy. Przed filmem powinno być napisane że trzeba zjeść wiadro LSD żeby domyśleć się do artysta miał na myśli. Przekaz to jedno, czystość przekazu to drugie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_Arti_ Napisano 8 Sierpień 2010 Share Napisano 8 Sierpień 2010 A według mnie przesłanie jest takie: Nie gól włosów bo zmienią się w motylki i zabiją bezbronne zwierzęta w lesie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wroniec Napisano 8 Sierpień 2010 Share Napisano 8 Sierpień 2010 Nie widzę za bardzo sensu tłumaczenia przesłania, ponieważ zmusza ono do odbierania takiego tworu jedynie umysłem. Niektóre rzeczy odczytuje się jakoś podświadomie i raczej skupiałbym się na tym jakie emocje wywołał film. Jak ktoś nie poczuł, to nie poczuł i tyle. Jakiś inny twór poruszy w nim odpowiednie struny i nie mam na myśli, że gorszy, po prostu inny. Mnie zachwyciło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Traitor Napisano 8 Sierpień 2010 Share Napisano 8 Sierpień 2010 Plastyka i ruch super!. Tresc dziwna:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sith_LORD Napisano 8 Sierpień 2010 Share Napisano 8 Sierpień 2010 wg mnie swietny film, zarowno wizualnie jak i klimatycznie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kroopson Napisano 9 Sierpień 2010 Share Napisano 9 Sierpień 2010 Bardzo dobry film - zgadzam się z interpretacją Pawła, w mniejszym lub większym stopniu podobnie odebrałem tą historię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asblaze Napisano 9 Sierpień 2010 Share Napisano 9 Sierpień 2010 Uzupełniłbym interpretację Pawła o moment w którym "ludzkość" wchodzi na pomost, mogąc się biernie przyglądać połączeniu misiów, a "motylki dobra" ostatecznie pozostają poza jej zasięgiem. Aż dziwne że nie pojawiła się zawiść i ogólna chęć mordu. Jednak w tej stylistyce wolę Samuraja Jacka :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel Lipka Napisano 9 Sierpień 2010 Share Napisano 9 Sierpień 2010 Asblaze: pewnie chec mordu i zawisc pojawilaby sie gdyby postali tam troche dluzej..kto wie co sie wydarzylo po koncowym kadrze;) pewnie ta czesc historii psujaca poetyke hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kroopson Napisano 9 Sierpień 2010 Share Napisano 9 Sierpień 2010 Mnie nachodziła też taka interpretacja że miś goląc futro pozbywa się swojej wolności i "dzikości", stając się człowiekiem. Ludzie w szalikach zafascynowani "motylkami" (które w rzeczywistości są futrem misia) podążają za nim, tak jak współcześni ludzie często poszukują czegoś co utracili (lub wydaje im się że utracili, kwestia do dyskusji). Najtrudniej mi jest interpretować zakończenie filmu - ten biały miś/czarny miś (dlaczego miś leżący na krze lodowej jest biały :/ ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NASTRASH Napisano 9 Sierpień 2010 Share Napisano 9 Sierpień 2010 @Kroopson : Moze Yin i Yang, brak równowagi w dzisiejszym świecie sprawia, że czarne wchłania białe ? Przypomniała mi się interpretacja wierszy z liceum ;-D. Ogólnie filmik bardzo pozytywny i fajnie zgrany z muzyczką - przyjemnie relaksujący. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prrrszalony Napisano 9 Sierpień 2010 Share Napisano 9 Sierpień 2010 Magiczne. Gdyby nei komentarze, to nawet nie wpadłbym na to, żeby to jakoś interpretować. Chętnie zobaczyłbym więcej tego typu animacji :D Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi