Kris_R Napisano 7 Październik 2011 Napisano 7 Październik 2011 Witam serdecznie. Przytrafił mi się szybki tutorial dotyczący animacji 2d. Trochę chaotyczny bo robiony na szybko, ale mam nadzieję, że kilka informacji da się wyłapać. Pozdrawiam! :) 8
xrs Napisano 7 Październik 2011 Napisano 7 Październik 2011 Super! Dzięki za tutorial. Świetnie przedstawiony temat
olaf Napisano 7 Październik 2011 Napisano 7 Październik 2011 fajne, na pewno osobom startującym a animacją się przyda. Chciałem obejrzeć całe ale musiałem wyłaczyć - masz zbyt uspokajający głos ;)
Kris_R Napisano 7 Październik 2011 Autor Napisano 7 Październik 2011 xrs - dzięki - no tak wrzuciłem, bo wiem, że mało na ten temat materiałów w necie - albo słabo szukałem :) ola-f : No to mocna kawka i jedziesz raz! Przecież to lektura obowiązkowa! :D no ale znając Ciebie masz już tą lekcję odrobioną łącznie z zadaniem domowym :) 1
olaf Napisano 7 Październik 2011 Napisano 7 Październik 2011 po pracy na pewno zobaczę całe, bo jestem ciekaw jak pracujesz, nie słyszałem na początku (pierwsze kilka min) byś tłumaczył dlaczego ten właśnie wybór - czyli PS i timeline, bo to dosyć nowe rozwiązanie (TL w photoshopie) i pewnie miałeś okazje testować inny workflow więc jak nie znajdę na to odpowiedzi w filmie to zapytam tu.
Kris_R Napisano 7 Październik 2011 Autor Napisano 7 Październik 2011 To już z góry napiszę, bo faktycznie nie wspomniałem o tym w filmie. Ostatnio wpadły mi w ręce dwie animacje Ari Gibsona z Mechanical Apple: http://www.mechanicalapple.com/ Jedna z nich to klip do utworu Bronte: a druga to klip do utworu Sometimes the stars: Zainspirowało mnie do powrotu do moich korzeni i pogryzgolenia trochę animek w 2d. Oba klipy wykonane w połączeniu PS + AE. Testowałem faktycznie różne rozwiązania wektorowe. I wektor w animacji sprawdza się bardzo dobrze. Jednak gdzieś tam pod skórą cały czas szukałem rozwiązania rastrowego, aby móc używać róznych pędzli i mieć kontrolę nad rysunkiem, dzięki czułości nacisku w tablecie. No i tą drogą doszedłem do połączenia PS+AE. Wygodnie, szybko i rastrowo :) 1
brodkins Napisano 7 Październik 2011 Napisano 7 Październik 2011 (edytowane) no ciekawie, że tak w photoshopie... fajny tutek, brawo. Faktycznie dziesiątki sposobów są. osobiście używam Plastic Animation Paper do szkiców konturowych - program zrobiony przez animatorów dla animatorów - okrojony do najniezbędniejszych funkcji - interfejs super intuicyjny. no i za free- bez ograniczeń. do kolorowania TVPaint - można by od razu tu animować, ale jeszcze się trochę dygam - interfejs ściana, ale jak się człek wgryzie to bajeczka - takich pędzli jak tam to photoshop nie ma... skład w AE. byłoby fajnie robić wszystko w jednym programie, nie eksportując tam i wewtam setek klatek... dużo samozaparcia życzę przed szortem - warto! ale narysować parę minut to jest jakiś hardcore-kosmos. mega planowanko trzeba zrobić wcześniej Edytowane 31 Październik 2011 przez brodkins 1
Marvin Napisano 7 Październik 2011 Napisano 7 Październik 2011 Klayman bez czubka :D. Dzięki za tispy do Photoshopa. Nawet nie wiedziałem, że w nim rozbudowali funkcje do video.
Kris_R Napisano 7 Październik 2011 Autor Napisano 7 Październik 2011 Fajno, że ktoś to w ogóle obejrzał. Myślałem na początku, że zniknie gdzieś w czeluściach różnych wątków na forum.
WWWoj Napisano 16 Kwiecień 2012 Napisano 16 Kwiecień 2012 (edytowane) k..wa szkoda ze dopiero tera obczailem ten tutek robie wlasnie w szopie i ae od pewnego czasu i mecze sie z paroma sprawami. Tutek bardzo pomocny Edytowane 16 Kwiecień 2012 przez WWWoj
adek Napisano 16 Kwiecień 2012 Napisano 16 Kwiecień 2012 Nie wiem jak wcześniej mogłem to przegapić. To materiał na główną stronę jak nic! Świetny materiał i dzięki! Na pewno wielu osobom się przyda.
Miłosz3ds Napisano 16 Kwiecień 2012 Napisano 16 Kwiecień 2012 Co się dzieje, też dopiero teraz to zobaczyłem. Dzięki! Pozdrawiam :)
veri_jr Napisano 16 Kwiecień 2012 Napisano 16 Kwiecień 2012 Świetny, również jako instruktarz dla osób które dopiero "marzą o" ale jeszcze nic w temacie animacji nie zrobiły.
Kris_R Napisano 16 Kwiecień 2012 Autor Napisano 16 Kwiecień 2012 Miło mi - nie sądziłem, że taki będzie odbiór. W sumie dotknąłem podstaw ledwo ledwo.. tutek był przeznaczony dla znajomego. Potem link trafił na max3d, żeby może ktoś, kiedyś.. no i proszę :) 1
Traitor Napisano 17 Kwiecień 2012 Napisano 17 Kwiecień 2012 Krisu, do szeregu talentow ktore niewatpliwie posiadasz, mozesz sokojnie dopisac takze duze predyspozycje do pracy w radiu:) Masz bardzo dobry glos, dykcje, opanowanie. Pozdrawiam:)
CzAk1 Napisano 17 Kwiecień 2012 Napisano 17 Kwiecień 2012 Kurcze, nagle człowiek się dowiaduje, że jego stary Fotoszop ma więcej opcji niż sądziłem :D Fajna sprawa z tutkiem. Dzięki.
Gość PietrasPete Napisano 17 Kwiecień 2012 Napisano 17 Kwiecień 2012 dzięki, spora pomoc dla początkującego animatora :D
masluch Napisano 17 Kwiecień 2012 Napisano 17 Kwiecień 2012 Hej. Super że ktoś w końcu poruszył ten temat. mam dwa pytania. 1. Czy da się jakoś ruszać klatkami? przesuwać itp.? bo w sumie to dość prosta rzecz, potrzebna a nie wiem jak to zrobić? da się w ogóle w tym timeline photoshopwym? 2. czy w afterze użyłeś jakiegoś motion blur'a? cc motion blur czy coś ? przydałoby się jeszcze żeby onion skin nie tylko zmieniał opacity ale też np kolor na niebieski. łatwiej wtedy zobaczyć poprzednią i następną klatkę. może da się jakoś to zrobić? może jakis plugin.
floo Napisano 17 Kwiecień 2012 Napisano 17 Kwiecień 2012 no no... całkiem rzeczowy tutorial i można przetestować twój sposób. Świetnie sobie radzisz z nagrywaniem takich rzeczy... dzięki ;)
wroniec Napisano 17 Kwiecień 2012 Napisano 17 Kwiecień 2012 Świetna sprawa! Zmotywowałeś mnie do spróbowania animacji 2D, już od jakiegoś czas nosiłem się z tym zamiarem, ale teraz z takich materiałem to już byłoby grzechem nie spróbować. Choć wcześniej myślałem o Plastic Animation Paper. Dzięki ...i faktycznie z takim głosem to do nocnej audycji z muzyką alternatywną :D
Palec Napisano 17 Kwiecień 2012 Napisano 17 Kwiecień 2012 Bardzo fajnie to wszystko pokazane - Tuta super!!! gratulacje. A co ty tam kombinujesz Krzychu? :)
Soulinka12 Napisano 17 Kwiecień 2012 Napisano 17 Kwiecień 2012 fajnie wyłożone ^^ nawet ja zaczaiłam ,a nie miałam wogóle styczności z animacją :) dzięki za podzielenie się swoją wiedzą ;)
deshu Napisano 17 Kwiecień 2012 Napisano 17 Kwiecień 2012 Rewelka. Aż mi sie zachciało wrocic do jednego pomysłu na interaktywna animacje (pomysłu z przed paru lat, cos ala machinarium, tylko na skale jednej osoby:) ). Właściwie to zachciało mi sie w ogole animacji dotknać!(kompletnei nie moja codzienna działka) Szkoda ze mam w pracy photoshopa nie extended.
Kris_R Napisano 17 Kwiecień 2012 Autor Napisano 17 Kwiecień 2012 masluch: Photoshop jak na razie ma bardzo ograniczone możliwości pod tym względem. Przesunięcia klatek możesz wykonywać tylko dodając puste klatki albo dublując istniejące, lub wycinając klatki wcześniejsze. Motion blur na nogach to zwykły radial blur.. masz tam opcje takie jak zoom albo spin. Spin pozwala na takie właśnie rozmycie przy rotacji obiektów. Jeśli znajdę chwilę czasu (co pewno nie nastąpi bardzo szybko), zrobię dla Was porządny tut part 2 o integracji grafiki 2d i 3d w animacji komputerowej. Może być?
masluch Napisano 17 Kwiecień 2012 Napisano 17 Kwiecień 2012 Takiej odpowiedzi się spodziewałem. Nie wiecie czy cs6 może rozwinął się troche w tym względzie? Co do blura nie spodziewałem się że robisz to w taki sposób. myślałem że chodzi o jakiś automat jak force motion blur czy cos. Co do propozycji tutoriala to było by naprawde super. Już nie moge się doczekać. Przydałoby się mi to nad projektem nad którym będe pracować. A co do samego Photoshopa to zrobiłem kiedyś w nim animację ale nie w taki sposób bo nie było chyba wtedy movie layerów. Robiłem normalnie na warstwach a potem w animation panel ustawiałem sequence from layers, ale to była mordęga (nie było onion skina). od tego czasu cały czas próbuje udoskonalić workflow :) hehe. próbowałem tvpaint i ma świetne opcje do animacji ale interfejs jest ciężki i nie wygodny.Photoshopa raczej nic nie przebije jeśli chodzi o rysowanie ale opcje animacji są raczej kiepskie (choć widze że już zaczyna się to zmieniać.) uf rozpisałem się. Zawsze miło widzieć że ktoś jeszcze interesuje się 2d ! Pozdrawiam wszystkich i tablety w ruch!
genitalius Napisano 18 Kwiecień 2012 Napisano 18 Kwiecień 2012 Krzysiek fajnie sie to oglada, plus za kawalek dobrej roboty
n1cram Napisano 18 Kwiecień 2012 Napisano 18 Kwiecień 2012 Świetny tutorial! dziękuje! koniecznie wypróbujcie udostępniony za darmo PAP4! http://plasticanimationpaper.dk/ też może się przydać, był kiedyś za spora kase teraz jest za free!
NV Napisano 18 Kwiecień 2012 Napisano 18 Kwiecień 2012 Chociaż się tym nie zajmuje, obejrzałem z przyjemnością :)
BeJot Napisano 20 Wrzesień 2012 Napisano 20 Wrzesień 2012 Bardzo fajny tutorial. Jak niektorzy zauwazyli, glos iscie radiowy:)
Rekomendowane odpowiedzi