Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
7 godzin temu, Akierek napisał:

W ramach swiatecznego odpoczynku od modelowania wydziargalem taki render poprzedniego modelu x7

O3jowbm.png

Renderujesz w cycles czy eevee? Poka setup oświetlenia.

Napisano
W dniu 25.12.2023 o 23:30, RaVirr napisał(a):

Renderujesz w cycles czy eevee? Poka setup oświetlenia.

W Cycles ;d

Kolejny render na mocniejszym kompie tym razem i na lepszym monitorze:

EgxI2M2.jpg

• Like 2
Napisano (edytowane)

Siema, rozpoczalem sobie trening modelowania ze skanu z siatka bez subdiva Porsche 911. Jest to troche inny typ modelowania, ale chce zobaczyc jak mi to wychodzi. Wszystko to modyfikator weighted oraz mirror i shade auto smoth

[img]https://i.imgur.com/wSvCNVq.png[/img]

[img]https://i.imgur.com/FsQntlJ.png[/img]

Czemu nie widac moich obrazkow? 😄

Edytowane przez Akierek
Napisano (edytowane)

@Akierek
1) Przede wszystkim w tych enviro nie ma atmosfery. Wszystkie plany zlewają się w jeden. Dodaj ją w compositingu lub zrób sobie materiał powietrza z emmision podpiętym do slotu volume - z bardzo niską intensywnością. Zabiera bardzo mało czasu na render a dodaje głębi. 

2) Te chmury z niebieskiego BMW - wywal to i nie wklejaj nigdy więcej 😉 kup sobie za 5 baksów jakiegoś małego paka z VDB - teraz to tanie jak barszcz a doda ci realizmu.

https://screenglow.gumroad.com/l/vdb_clouds_starter_pack?layout=profile&recommended_by=library

Albo kup raz i będziesz miał na lata:
https://screenglow.gumroad.com/l/vdb_clouds_volume_3?layout=profile&recommended_by=library

Jak będziesz chciał to ci podeśle materiał chmurek który ładnie uwypukla ich kształt a i przy okazji nie marnuje wiele zasobów na render - znaczy relatywnie mało bo trzeba ustawić Max Bounces na min 10 a najlepiej na 20-30. Choć ja ustawiam też na 5 i też daje dobry rezultat 🙂 

3) Na renderze z niebiskim BMW masz 2 silne światła - sam sobie psujesz render. To drugie od strony widza jest niepotrzebne. Ruszyłbym słoneczko raczej tak aby ładnie uwypuklić linię nadwozia i ogarnąć fajne cienie. 

4) dlaczego te fury stoją? Użyj rozmycia ruchu aby zrobić ładne "fotki". Zauważ jak fajnie wyglądają takie fury podczas ruchu. Zrób sobie prosty rig ruchu samochodu i eksperymentuj z długością migawki - efekty mogą cię zaskoczyć. 

Corweta wygląda fajnie - nie zapominaj konfrontować modelu ze zdjęciami i będzie luksja 🙂 

Edytowane przez Mortom
  • Like 1
Napisano

@Mortom

Dzieki za feedback - tego mi brakowalo 😉

1.Tutaj masz 100% racje. Sprobuje podzielic na plany i w compositorze dodac lekka atmosfere,mgle itd

2.A te chmury sa wlasnie z vdb, addon do Blendera ktorego kupilem za 28 $ jak dobrze pamietam na blendermarket.One sa dziwne bo maja za mala przjerzystosc i poza tym wlasnie wygladaja dziwnie, ale to ja spieprzylem przez bawienie sie materialem /shaderem 😄

3. Tutaj musze potrenowac wlasnie. Ja ustawiam sky texture, nishita i ustawiam rotacje, elevation itd, a potem jeszcze dopinam sun i nie wiem co tutaj zle robie ale dojde tego metoda dedukcji 😉

4. No wlasnie, tez sie zastanawiam teraz, hehe 😄

ok teraz corvette cisne a wieczorem siade do enviro

4.png

7.png

9.png

• Like 2
Napisano (edytowane)

Wygląda zacnie... choć pasowało by co nieco poprawić np. klapę bagażnika - ten okrągły znaczek na klapie chyba powinien się znajdować nieco niżej
c1-sesja-corvette-czarna-15-1024x683.jpgc1-sesja-corvette-czarna-14-1024x683.jpg

c1-sesja-corvette-czarna-13-1024x683.jpg

Chevrolet Corvette C1 matching number fuely - Geevers Classic Cars

I promień zaokrągleń klapy bagażnika jest chyba ździebko mniejszy... ale może robi tylko takie wrażenie pod tym kątem. 🙂  
Nie jestem tez pewny czy garb bagażnika aż tak głęboko schodzi w dół za kanapą... no ale tp tez może być iluzja perspektywy 🙂
1961 Chevrolet Corvette Nero Automatico, 3 marce Guida a sinistra ad Regno  Unito - Ricercato | Car & Classic

Chevrolet Corvette C1 (-) - Bytbil.com 🚗

1961 Chevrolet Corvette | GAA Classic Cars

No i jeszcze ostra linia z nad tylnych świateł powinna "wrysowywać" się w tylne nadkole - u ciebie ładnie ją zgasiłeś... ale może wzorujesz się na jakiejś innej wersji C1 i może w twojej wersji jest inaczej. 🙂 

Edytowane przez Mortom
  • Like 1
Napisano

Narazie sie troche bawie renderem, ale potem zabieram sie za interior,fotele deska, kiera itd, nastepnie lusterka klamki swiatla, wycieraczki i detale

u3.jpg

u4.jpg