Napisano 4 Sierpień4 Sie Autor 15 minutes ago, EthicallyChallenged said:O kurde, to jest gwasz? Nie zrozum tego źle, ale wygląda jak digital, tzn chodzi mi o głębie i wyrazistość kolorów, detal, szczegółowość pociągnięć itp, tak in a good way. Gratulacje kolejnego mega obrazu! Jaki jest jego rozmiar no i jakiego sprzęciora używałeś do sfotografowania go, że osiągnąłeś taką jakość?Dzięki :) Rozmiar to A3, poza tą jedną rusałką na drzewie co @Destroyer przed chwila wrzucił (to było A4) to wszystkie gwasze robię na A3. Może odważę się na jakiś większy format, ale ten jest bardzo optymalny, bo łatwo się transportuje, skanuje (powiedzmy...), robi druki ze szkicami do kalkowania itp."Sprzęcior" to skaner epson V39II, za parę stów z mediaexpert. Nie jest idealny bo raz, że to skaner A4 (skanery A3 to albo są za ultragruby hajs albo totalna chujnia jakościowa), do tego moje prace są naklejone na tekturze i ciężko je położyć na płasko na skaner, więc muszę je dociskać, żeby ostro się zeskanowały i skanować partiami, a potem kleić w PSie, ale efekt jest spoko. Próbowałem w jakichś punktach skanować, ale wychodziło bardzo słabo, wolę sam to zrobić.Na prackę wrzuciłem jednego overlaya z ciepłym kolorem, bo IMO w oryginale zbyt białe biele dałem w stosunku do oryginalnego zamysłu i trochę mniej czuć tą burzową podogę, a niestety laserunek na gwaszach na tak późnym etapie nie wchodzi w grę na taką skalę.Tutaj surowy skan bez poprawek:
Napisano 4 Sierpień4 Sie Mi chyba bardziej leży ten surowy skan, ale to już rzecz gustu. Nie mając porównania ta cieplejsza wersja była super. Ale teraz mam, to wolę surowe :P
Napisano 4 Sierpień4 Sie Autor Just now, blood_brother said:Mi chyba bardziej leży ten surowy skan, ale to już rzecz gustu. Nie mając porównania ta cieplejsza wersja była super. Ale teraz mam, to wolę surowe :PWiedziałem, że tak będzie! :D
Napisano 4 Sierpień4 Sie 15 minut temu, SebastianSz napisał:Wiedziałem, że tak będzie! :DMeeeh, jak dla mnie to różnica na granicy percepcji, tylko surowy wygląda minimalnie mniej jak digital, co w sumie ma sens hehe.
Napisano 4 Sierpień4 Sie 2 hours ago, SebastianSz said:Na prackę wrzuciłem jednego overlayaOszukał, oszukał mnie... Nikomu w nic już nie uwierzę. Kłamca i oszust. Hohsztapler, pijak i złodziej, bo każdy Polak to pijak i złodziej... Do sondu podam...
Napisano 4 Sierpień4 Sie Autor 29 minutes ago, kengi said:Oszukał, oszukał mnie... Nikomu w nic już nie uwierzę. Kłamca i oszust. Hohsztapler, pijak i złodziej, bo każdy Polak to pijak i złodziej... Do sondu podam...