Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 943
  • Wyświetleń 141,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Update Zorzowy - napisałem od nowa zupełnie nowy scenariusz bo pierwszy mi nie leżał, ale żeby iść do przodu z projektem to w miedzyczasie malowałem kolejną postać - wstępnie jako Herr Mannelig, (ta p

• SebastianSz
    SebastianSz

Ponieważ, jakby to powiedzieć... I trochę już mam dość narzekania, to wrzucam mały sketchdump. Staram się w codziennie malować gwaszem choćby jakieś małe studium tego czy owego. Tu trochę jedna twa

• Kolejny ilustracjokoncept do komiksu Zainwestowałem w sztalugę plenerową i oto efekty: plenery olejnymi z działki 🙂 Resztę wrzucęjak jakieś znośne zdjęcia im zrobię. 

Posted Images

Napisano
  • Autor
3 hours ago, michalo said:

Nie no przekozak. Jakich ty promptuf urzywasz powiec !

Jako że to są tradycyjne media, pozostają mi tylko klasyczne, analogowe prompty, wręcz nawet zaklęcia, bym powiedział. Mogę się kilkoma podzielić:

1. k***a, nie ten kolor!

2. Ja pierdolę, jak to narysować, czemu znowu jest koślawe

3. k***a!

4. kurwa-gf.gif

5. Zachciało mi się farbami to malować, co mnie naszło

I jeszcze kilka innych, ale już oszczędzę wulgaryzmów :P

Napisano
  • Autor
  • Wyróżniony komentarz

Wilżanka na skarpie.

strona 5 final corrections.jpg

Fabularnie to to powinna być strona zaraz po tej poprzedniej, z flisakami i Kadukiem. On coś tam za plecami słyszy i sie odwraca i widzi rusałkę.

- Yyy she's right behind me, isn't she?

strona_4_finalSMALL.thumb.jpg.5f9a68a27f

- Yup.

strona 5 final corrections.jpg

Potem powrzucam jakieś progresy, bo zapomniałem zgrać pozostałe zdjęcia :/

Edytowane przez SebastianSz

Napisano

Zajebiście, podoba mi się jak kompozycyjne echo pierwszego obrazu przebrzmiewa w drugim, że się tak głupiomądrze wyrażę. Jednocześnie silne kształty i kolorystyka drugiego dodają pierdolnięcia po stonowanym kolorystycznie pierwszym.

Napisano

Mistrz! Jak zawsze leci do folderu mistrza Sebastiana na dysk. Potem se wydrukuje i będę miał komiks za darmo hehe! xD

tired

Edytowane przez Mortom

Napisano
  • Autor

Dzięki, starałem się :] Mam kilka nowych pomysłów w kwestii Zorzy, ale staram się teraz dociągnąć do końca ta jedna historię.

13 hours ago, EthicallyChallenged said:

Zajebiście, podoba mi się jak kompozycyjne echo pierwszego obrazu przebrzmiewa w drugim, że się tak głupiomądrze wyrażę. Jednocześnie silne kształty i kolorystyka drugiego dodają pierdolnięcia po stonowanym kolorystycznie pierwszym.

No tak nie byłem pewien czy nie przesadziłem z tymi włosami, ale chciałem właśnie mocny, dominujący shape, a te jej włosy to traktuję trochę jak pelerynę u Spawna i żyją własnym zyciem :)

Napisano
  • Autor
11 hours ago, Nezumi said:

Super. Natychmiast mi sie skojarzylo z:

image.png

Kyoshiro Senryo z "Samurai Shodown".

Wszelkie podobieństwa do czegokolwiek niezamierzone :D

Zawsze się spinam czy jak coś wymyślam to nie okaże się, że coś takiego już gdzieś było, ale to chyba nieuniknione. Więc robię jak mi się podoba, a bezpośrednie inspiracje staram się czerpać raczej z mniej popkulturowych rzeczy, takich jak choćby ta książka o Skrzatach, z klasycznych obrazów czy ilustracji. Te popkulturowe to i tak siłą rzeczy będą się przebijać bo jednak człowiek tyle się w życiu tego nakonsumował... Teraz za to przerabiam książki O. Kolberga i H. Biegeleisena żeby mieć jakieś świeże pomysły.

Napisano

@SebastianSz ależ maestro! Nie masz się co spinać takimi głupotami! Rzeczy podobne będą i były. Jako ludzie podobnie myślimy i mimo wszystko mamy jakieś ogólne poczucie estetyki. Wiec spokojnie to już musiałbyś być ufokiem czy jakimś innym zwierzątkiem aby wymyślać coś absolutnie innego.

Napisano
  • Autor

A gdyby tak dungeon synth na kasecie?

strona 7 casette.jpg

Czasem mam przypływ a e s t h e t i c inspiracji i takie randomowe rzeczy mnie zajmują xD

Napisano

Nie wiedziałem o istnieniu dungeon synth, więc dzięki... może coś polecisz z tego, czy tak tylko ci spasowało?

Napisano
  • Autor
2 minutes ago, kengi said:

Nie wiedziałem o istnieniu dungeon synth, więc dzięki... może coś polecisz z tego, czy tak tylko ci spasowało?

Tak na szybko:

Quest Master, Fief (obaj byli niedawno w Polsce, ale jakoś w Poznaniu, więc za daleko dla mnie :(), Ulk, Ornatorpet, Hole Dweller i Erang.

Jest sporo róznych wykonawców, jedni idący bardziej w takie przyjemne, soft ambienty, kojarzące się z pracami Idy Rentoul Outhwaite, inni w bardziej mroczne klimaty, takie ambientowe trve kvlt, a czasem bardziej nostalgia do starych dungeon crawlerów i ich oprawy muzycznej. W sam raz dla starych grzybów!

A no własnie, jeszcze Mushroom Grandpa jest spoko :)

Napisano

Kasetowa okładka super, dzisiaj lata 90 na propsie, wczoraj byłem w kinie na Mortal Kombat II, nostalgiabaiting na pełnej, zarówno w filmie jak i w zwiastunach (Street Fighter, Resident Evil), także nie zdziwiłbym sie, gdyby nagle się zrobił szał na Walkman'y, tak jak na winyle dotychczas.

Te tytuły piosenek to tak tylko dla wypełnienia przestrzenie, czy może faktycznie będa jakieś piosenki? A może to nazwy rozdziałów w Twojej opowieści?

Napisano
  • Autor
1 hour ago, EthicallyChallenged said:

Kasetowa okładka super, dzisiaj lata 90 na propsie, wczoraj byłem w kinie na Mortal Kombat II, nostalgiabaiting na pełnej, zarówno w filmie jak i w zwiastunach (Street Fighter, Resident Evil), także nie zdziwiłbym sie, gdyby nagle się zrobił szał na Walkman'y, tak jak na winyle dotychczas.

Te tytuły piosenek to tak tylko dla wypełnienia przestrzenie, czy może faktycznie będa jakieś piosenki? A może to nazwy rozdziałów w Twojej opowieści?

Ja już swój nostalgia arc miałem, teraz to zwyczajnie dziadzieję xD

Nie wiem jak walkmany, ale kasety to od dawna są niszowym gadżetem, wielu twórców vaporwave'u czy dungeon synth wydaje kasety. Bardziej jako bajer niż realnie do odtwarzania już dzisiaj, ale dalej są. Ja nawet ostatnio kupiłem Vermis, taki lorebook i przewodnik po starej grze RPG, tylko plot twist jest taki, że ta gra nie istnieje, i wziałem też soundtrack na kasecie :)

O takie cuś:

www.hollow-press.net
No image preview

Vermis I - lost dungeons and forbidden woods

Vermis I - Lost Dungeons and Forbidden Woodsthe official guideby Plastibooa LORE Game Book (loreGB)"Vermis I" is the first of an artbook series by the artist Plastiboo.A pure act of world-building ins

Jeszcze mi nie przyszło, więc nie wiem czy dobre, ale wygląda obłędnie.

A tytuły to tak wymyslałem na podstawie story beats, więc są fabularne, ale oczywiście są całkowicie zmyślone. Dzisiaj jak ćwiczyłem, to przyszło mi do głowy, że może faktycznie wziąć kogoś od DS i zrobić z tego prawdziwe EP :D Ale nie wiem ile to by kosztowało, bo samemu to już naprawdę się nie rozerwę

:P

A i jeszcze trochę zupdateowałem okładkę, żeby bardziej realistyczna była

strona 7 casette b.jpg

Napisano
12 hours ago, SebastianSz said:

wielu twórców vaporwave'u czy dungeon synth wydaje kasety. Bardziej jako bajer niż realnie do odtwarzania już dzisiaj, ale dalej są.

Jak chodzi o gry to na porzadku dziennym jest wydawanie gierek na kasetach i cartridge'ach na c64 na przyklad.

Co do okladki to jednak wydaje mi sie grubo przesadzone to zniszczenie. Wyglada bardziej jak ksiazka z gruba okladka niz wkladka do kasety. Chocby przez te przyokraglone brzegi i rownomierne zniszczenie i naokolo i na tych zgieciach. Nie widze jak mialoby dojsc do takiego zniszczenia - albo ta wkladka byla w podelku wiec bedzie w calkiem niezlym stanie albo byla wyciagnieta bez pudelka i moze byc pognieciona ale nie bedzie zuzyta na krawedziach a juz na pewno nie w ten sposob jak ksiazka z gruba, tekturowa okladka.

A cos o starych kasetach wiem:

image.png

😉

Napisano
  • Autor

Tak w tle ciągle myśle o tej retro stronie dla Zorzy i zlecenie tego komuś innemu to, na ten moment, ponad moją kieszeń. Jednoczesnie nie mam gwarancji, że będzie to, to czego chcę i pewnie i tak będę musiał w jakiejś części samemu to dociągnąć do zamierzonego efektu starej strony. Stylówa w jaką celuję ma wyglądać jak taka amatorska strona z dawnych lat, więc mogę ja zrobić naprawde amatorsko, będzie bardziej OG trve kvlt i co tam jeszcze xD

Więc fuck it, imma do it myself, wracam do tutoriali. Machnąłem też ogólny szkic layoutu o jaki by mi chodziło i bedę to dalej męczył, może tym razem sie uda :)

page mockup test ui.jpg

Jak ktoś ma jakieś rady, tutoriale albo kogoś ogarniętego w te klocki do polecenia to będę dźwięczny.

Napisano

Retro wypasik!

Zrób to jeszcze bardziej oldschoolowo niż <table> i użyj <map>... prosto i szybko. Chociaż w sumie dobrze połączyć obie techniki.

Jak natkniesz się na jakiś konkretny problem to pisz na priv, chętnie pomogę. Nie mam za bardzo czasu na pyknięcie tego w całości, ale w razie czego postaram się pomóc.

Napisano
  • Autor
1 hour ago, kengi said:

Retro wypasik!

Zrób to jeszcze bardziej oldschoolowo niż <table> i użyj <map>... prosto i szybko. Chociaż w sumie dobrze połączyć obie techniki.

Jak natkniesz się na jakiś konkretny problem to pisz na priv, chętnie pomogę. Nie mam za bardzo czasu na pyknięcie tego w całości, ale w razie czego postaram się pomóc.

Dzięki, pewnie będę się odzywał, bo jednak to nie jest moja działka i każda pomoc jest mile widziana. Ale przyjemnie sobie poprzypominać takie rzeczy, samo grzebanie w htmlu ma w sobie sporą dawkę nostalgii dla mnie:D

Napisano

Powodzenia przy budowie strony! Jak robiłem swoją, pisząc ją w Vim'ie, to wspomagałem się tutorialem html na freecodecamp. Jest kilka takich podobnych kursów, na pewno znajdziesz coś przystępnego, prawdopodobnie już znalazłeś. Czekam na update'y dawaj znać jak idą prace :)

Napisano
  • Autor

W sumie to rzadko takie prawdziwe WIPy wrzucam, więc jeden:

title page layout sketch - Copy.jpg

Tak sobie pomyślałem, że w międzyczasie zrobię eksperymentalną stronę tytułową w stylu Iwana Bilibina.

Napisano
10 hours ago, SebastianSz said:

O taką, mocną przykurzoną, książkę na strychu znalazłem:

Kiedyś to potrafili drukować... jaki ostry wydruk, jakie kolory... dejmju niech cię!

Jak już kupię sobie twój komiks (mam nadzieję, że mnie będzie stać), to tak go potraktuję, zakopię gdzieś w mysim gnieździe i poczekam z rok co by takiego sznytu dostało ;P hehe.

Piękna sprawa.

Napisano
  • Autor
18 minutes ago, kengi said:

Kiedyś to potrafili drukować... jaki ostry wydruk, jakie kolory... dejmju niech cię!

Nie chciałem przesadzić z postarzaniem. Fajnie żeby jednak trochę czetelne było, szczególnie na małych ekranach, ale może jeszcze podkręcę efekt :)

23 minutes ago, kengi said:

Jak już kupię sobie twój komiks (mam nadzieję, że mnie będzie stać), to tak go potraktuję, zakopię gdzieś w mysim gnieździe i poczekam z rok co by takiego sznytu dostało ;P hehe.

Piękna sprawa.

- Kochanie, czemu wyjebałeś do śmieci tę książkę co dopiero przyszła?

- To IMMERSJA! A teraz milcz i pomóż mi wrzucać obierki po kartoflach do kosza, ksiązka musi przejść aromatem!

Napisano

Super. Ta wpol zerwana naklejka - "miszcz" :) Czcionka do nazwiska autora tez rewelka - mega przypomina powiesci Fantasy/SF z lat 90. Super ogolnie.

Napisano

No kozak to jest!

W dniu 23.05.2026 o 11:58, SebastianSz napisał(a):

ale może jeszcze podkręcę efekt :)

Weź nie napsuj tylko :P

Napisano

Trochę łyso... a aż się prosi jakieś wycięte postacie w gifach "ponaklejać".

Poza tym carry on... idzie ku dobremu.

Napisano
  • Autor
17 hours ago, kengi said:

Trochę łyso... a aż się prosi jakieś wycięte postacie w gifach "ponaklejać".

Poza tym carry on... idzie ku dobremu.

Ja początkujący jestem, litości :D

Strasznie się namęczyłem, żeby większość tych rzeczy jakotako działała też na telefonie, ale jeszcze sporo przede mną. Najgorsze, że nie wiem, czego nie wiem, javascriptu to nawet jeszcze nie tknąłem, więc cieszę się jak w ogóle coś jest tam, gdzie chciałem, żeby było xD Ale się nie poddaję!

Napisano
6 minut temu, SebastianSz napisał:

Ja początkujący jestem, litości :D

Strasznie się namęczyłem, żeby większość tych rzeczy jakotako działała też na telefonie, ale jeszcze sporo przede mną. Najgorsze, że nie wiem, czego nie wiem, javascriptu to nawet jeszcze nie tknąłem, więc cieszę się jak w ogóle coś jest tam, gdzie chciałem, żeby było xD Ale się nie poddaję!

To ty piszesz tą stronę w notatniku, sam html?

Nie podśmiechuję się, sam tak kiedyś robiłem i jak bym miał robić stronę od 0 bez kreatora, to pewnie własnie takim prymitywnym sposobem :P

Napisano

Ja bym javascriptu na twoim miejscu nie robił (raczej nic ci z niego nie potrzebne). html + css starczy.

A żeby na mobilce działało, robisz w css miedia querry i zmieniasz sobie istotne parametry dla rozdziałki poniżej jakiejś wartości i tyle. Niby mówią, żeby zacząć od mobile first, ale w twoim przypadku myślę, że lepiej sobie zrobić desktop najpierw i potem zobaczyć jak to się rozwala (ctrl+shift+m w przeglądarce masz podgląd innych wielkości) i pozmieniać tylko konieczne rzeczy.

Dla niektórych rzeczy możesz ustawić nawet display: none; żeby tego w ogóle na jakiś rozdziałkach nie było.

Napisano

Jak chcesz być, true retro, to olej mobile, kiedyś to nie było... :D

Napisano
6 minut temu, ZiN napisał:

olej internet. Sam text i pixelowa grafa na dyskietkach!

Napisano
  • Autor
47 minutes ago, michalo said:

To ty piszesz tą stronę w notatniku, sam html?

Nie podśmiechuję się, sam tak kiedyś robiłem i jak bym miał robić stronę od 0 bez kreatora, to pewnie własnie takim prymitywnym sposobem :P

Prawie :D Wprawdzie w VS Code, ale powyłączałem w pisdzieć wszystkie ejaje, bo raz, że mnie wkurzały, dwa, że chcę się nauczyć samemu, przynajmniej na teraz.

30 minutes ago, kengi said:

Ja bym javascriptu na twoim miejscu nie robił (raczej nic ci z niego nie potrzebne). html + css starczy.

A żeby na mobilce działało, robisz w css miedia querry i zmieniasz sobie istotne parametry dla rozdziałki poniżej jakiejś wartości i tyle. Niby mówią, żeby zacząć od mobile first, ale w twoim przypadku myślę, że lepiej sobie zrobić desktop najpierw i potem zobaczyć jak to się rozwala (ctrl+shift+m w przeglądarce masz podgląd innych wielkości) i pozmieniać tylko konieczne rzeczy.

Dla niektórych rzeczy możesz ustawić nawet display: none; żeby tego w ogóle na jakiś rozdziałkach nie było.

8 minutes ago, ZiN said:

Jestem trochę rozdarty, i szczerze chciałbym olać smartfony i robić jak kiedyś, ale realia są takie, że ludzie głównie na telefonie siedzą w necie i ciężko to zignorować.

Szukam jakiegoś middlegroundu - poświęcić trochę oldschoolową mechanikę strony od kuchni, utrzymując ten retro wygląd głównie w samej estetyce. Trochę na zasadzie postarzonej okładki książki - nie muszę jej drukować na powyginanym, brudnym papierze, mogę zagięcia i zabrudzenia zrobić tylko wizualnie w PS.

Ale jak bozia da to postaram się utrzymać to w maksymalnej prostocie technicznej (i nie ma to oczywiście żadnego związku z faktem, że gówno się znam na tym i im mniej skomplikowanych rzeczy tym lepiej dla mnie :P)

5 minutes ago, michalo said:

olej internet. Sam text i pixelowa grafa na dyskietkach!

Jakbym mógł wrócić do Internetu z przełomu tysiącleci, to bym wrócił bez wahania :)

Napisano

No możesz iść w stronę internetu minimalnego... czyli gopher i gemini.

https://www.ilyameerovich.com/gemini-the-small-internet/

Generalnie mi się to podoba, ale niestety to nie jest za bardzo dla "wizualnych" jednak.

Jest trochę przeglądarek do tego, jak się wpadnie w dobrą banieczkę, to jest to bardzo fajny internet, jak za starych dobrych czasów. Mniej ludzi (jak kiedyś), same nerdy i geeki, bo technologia jest barierą (jak kiedyś)... więc wszystko się zgadza.

GitHub
No image preview

GitHub - jansc/ncgopher: A gopher and gemini client for t...

A gopher and gemini client for the modern internet - jansc/ncgopher
1 minute ago, SebastianSz said:

w VS Code

To lepiej po prostu ściągnij sobie VSCodium (bo to już poobdzierany z microslopu ten sam program).

Ewentualnie możesz spróbować ZED, nowy dzieciak na dzielni.

Edytowane przez kengi

Napisano
  • Autor

@kengi

dzięki za zajebiste podpowiedzi :) Ja nie siedzę zbytnio w tym temacie i nie jestem na bieżąco właściwie z niczym :P

Napisano
21 hours ago, SebastianSz said:

Męcze sobie tą retro stronę, raczej to taki poligon różnych randomowych rzeczy póki co :)

https://zorza.neocities.org/

Ledwo zacząłeś a już jesteś sławny

2026-05-29-13-46-02-Greenshot.png

Co prawda nie oglądałem filmiku ale zakładam, że to właśnie o Twojej nowej stronie :)

Napisano
  • Autor
54 minutes ago, Destroyer said:

Ledwo zacząłeś a już jesteś sławny

2026-05-29-13-46-02-Greenshot.png

Co prawda nie oglądałem filmiku ale zakładam, że to właśnie o Twojej nowej stronie :)

giphy.gif