Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Kilka drobnostek dla tych, kt贸rzy s膮 zmuszeni do dalszego korzystania z Maxa - z ro偶nych powod贸w.
Sceptycyzm w kwestii rozwoju soft贸w AD jak zwykle si臋 sprawdza, jednak, mimo to, warto przejrze膰 artyku艂:

https://area.autodesk.com/blogs/the-3ds-max-blog/3ds-max-20202-and-public-road-map/?src=social&fbclid=IwAR1T4I9ThmVyNDn4nChMKBNcnzb4bY-4T1tD1z63MsTiZlpOu4UP78CZshQ

3dsmax2020.jpg

• Odpowiedzi 27
  • Wy艣wietle艅 3,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Z perspektywy czasu zdecydowanie bardziej preferowa艂bym flamewary sprzed lat gdy wychodzi艂a nowa wersja jakiego艣 softu i ludzie przekrzykiwali si臋 co ich soft mo偶e a czego nie, by艂a jaka艣 duma z narz臋

• Bardzo przyjemny update, i viewport w koncu jak nale偶y. Bardzo, bardzo fajnie.聽 聽 Ahaha, zapomnialem 聽 blenderowcy ssa pa艂e

• Arturborubar
    Arturborubar

Ekchem... https://www.youtube.com/watch?v=iHxHPWdQr7k

Posted Images

Napisano

Tyson Ibele ze swoim TyFlow, w ciagu tych paru miesi臋cy wiecej zrobi艂 dla 3ds maxa niz sam Autodesk..

Napisano

Co za cudowna wiadomo艣膰, ju偶 nie mog臋 si臋 doczeka膰 tych nowo艣ci a偶 mnie skr臋ca w krzy偶u. Tyle mo偶liwo艣ci daje nam ta cudowna firma, sam nie wiem co bym robi艂 w 偶yciu gdyby nie nasz kochany 3ds Max a powa偶nie, hahaha

Napisano

Z perspektywy czasu zdecydowanie bardziej preferowa艂bym flamewary sprzed lat gdy wychodzi艂a nowa wersja jakiego艣 softu i ludzie przekrzykiwali si臋 co ich soft mo偶e a czego nie, by艂a jaka艣 duma z narz臋dzia kt贸re si臋 u偶ywa, nowa wersja to zawsze by艂y emocje jakby 艣wi臋ta przysz艂y wcze艣niej a teraz to wygl膮da tak depresyjnie

O zobacz nowa wersja mojego ulubionego programu, yey!

alzV5LnD_700w_0.jpg.5292bbf91367647c4363af5543ba31e1.jpg

M贸j te偶 zosta艂 zakutalizowany, ale fajne nowe opcje, nie mog臋 si臋 doczeka膰 偶eby ich u偶ywa膰

a5jwrJ0J_700w_0.jpg.2f27db6fc2ab46007a01e457e4aee78c.jpg

Ale jeste艣my rozpieszczani, u艣miech nie znika mi z twarzy

aR77lXpK_700w_0.thumb.jpg.e8884f2dc5e0792d70e11dae56cf7d07.jpg

Napisano
Godzin臋 temu, Destroyer napisa艂:

preferowa艂bym flamewary sprzed lat gdy wychodzi艂a nowa wersja jakiego艣 softu i ludzie przekrzykiwali si臋 co ich soft mo偶e a czego nie,

dalej tak jest.. aczkolwiek na polu walki zosta艂 tylko Blender VS Houdini. Autodesk niestety podda艂 si臋 walkowerem 馃槃

Edytowane przez Maciek Jutrzenka

Napisano

Wejsc na stol, nasrac i wachac swoje odchody.... Brawo

Soft si臋 "poddal", ale zlosliwcy nadal go kopi膮.聽Nie interesuje mnie ten soft, nie u偶ywam go, ale b臋d臋 si臋 pastwil!

Nie szkoda wam klawiatury i czasu na takie machanie szabelka? Je偶eli chcesz podbudowa膰 swoje ego, wrzuc cos zajebistego, wszyscy ch臋tnie obejrza jaki jeste艣 zdolny.

Ps. Dziekuje za niusa, ja sobie ch臋tnie obejrza艂em.

Napisano
9 minut temu, Traitor napisa艂:

Wejsc na stol, nasrac i wachac swoje odchody.... Brawo

Soft si臋 "poddal", ale zlosliwcy nadal go kopi膮.聽Nie interesuje mnie ten soft, nie u偶ywam go, ale b臋d臋 si臋 pastwil!

Nie szkoda wam klawiatury i czasu na takie machanie szabelka? Je偶eli chcesz podbudowa膰 swoje ego, wrzuc cos zajebistego, wszyscy ch臋tnie obejrza jaki jeste艣 zdolny.

Ps. Dziekuje za niusa, ja sobie ch臋tnie obejrza艂em.

Oj traitor post by艂 chumorystyczny :P w odpowiedzi do Destroyera. kt贸ry stwierdzi艂 偶e mu brakuje softowych wojenek :D Sam bym u偶ywa艂 pewnie 3dsmaxa jak bym siedzia艂 w archwizie. i tym podobnych dziedzinach bo prawd臋 m贸wi膮c no jet to jeden z lepszyc tooli do tego.

• KLICEK featured this temat
Napisano

Najzabawniejsze jest to ze w watkach o maksie nawiecej udzielaja sie osoby ktore w ogole go nie uzywaja i najwiecej na niego hejtuja takze聽馃槀聽I jakims dziwnym trafem w wiekszosci przypadkow sa to uzytkownicy blendera聽馃槣. I zeby nie bylo, bardzo聽kibicuje blenderowi i podoba mi sie to jak sie rozwija, ale jego spolecznosc ma chyba jakis kompleks ze w kazdym watku autodesku musza wykrzykiwac jaki to blender jest lepszy馃檮

Napisano

Ja np. uwielbiam komentowa膰 nie 3dmaxa tylko Autodesk 馃檪 Skorzystam z tej opcji.馃檪

Gdyby w tej firmie naprawd臋 pracowali arty艣ci lub ludzie kt贸rzy z artystami maj膮 kontakt to takie programy jak 3dmax czy Maya, Mudbox znacz膮co by si臋 rozwin臋艂y a soft taki jak Softimage XSI dalej by艂 by u偶ywany w wielu studiach a nie zosta艂 skasowany lub rozk艂adany na kawa艂ki (bifrost). W obecnych czasach czyli po przej臋ciu przez garniturowc贸w maj膮 jeden wsp贸lny mianownik, s膮 zaniedbywane lub sztucznie rozwijane poprzez nieumiej臋tn膮 implementacj臋 coraz nowych wtyczek, z kolei problemy, bugi s膮 wci膮偶 pomijane.聽

My艣l臋 偶e Blenderowcy nie maj膮 kompleks贸w, to po prostu spo艂eczno艣膰 kt贸ra tworzy co艣 w opozycji do monopolistycznych i korporacyjnych zap臋d贸w. (open source)

Ja to widze tak, je艣li w organi藕mie jest rak, to musz膮 te偶 by膰 przeciwcia艂a kt贸re spr贸buj膮 z nim walczy膰 馃檪 Kto zwyci臋偶y? Ja mam nadziej臋 偶e nie ci garniturowcy.....

Napisano

Ale z kim walczy ta opozycyjno艣膰 na naszym rodzimym forum? Z u偶ytkownikami? Panowie z Autodesku na 100%聽nie wchodz膮 tutaj, i nie czytaj膮 tych obelg .

Ja r贸wnie偶聽uwa偶am, ze tego typu "zagrywki" to po prostu jaki艣 kompleks u偶ytkownika Blendera. Bo chcia艂by u偶ywa膰, ale nie sta膰? Nie wiem. 聽
Mamy demokracje, ka偶dy u偶ywa tego co mu pasuje. Bojowki Blenderowcow s膮 po prostu nielogiczne.聽Jest聽Internet, 聽XXI wiek, nie potrzebujemy posi艂kowa膰 si臋聽tajemn膮 wiedz膮 wprost z podziemia, by uzmyslowic sobie, ze na 艣wiecie s膮 tak偶e inne programy -聽i to za darmo sic!

Panowie, Blenderowcy... wiemy, ze wasz soft jest w kopytko, poniewa偶聽r贸wnie偶 mamy Internet, Jednak pozw贸lcie nam u偶ywa膰 tego co nam odpowiada. Troszk臋 tolerancji.
Posty z 偶alami na temat 3dsmax najlepiej wysy艂a膰 bezpo艣rednio do producenta nielubianego聽 oprogramowania. To b臋dzie dla Was bardziej skuteczne, ni偶 obecna odwieczna akcja prowokacja na forum publicznym.

Dzi臋kuj臋, mi艂ego dnia

Napisano

@Traitor, nie wzbudza to we mnie emocji, ale w kwestii prawdy to jest w tym hipokryzja,聽z jeden strony narzekasz na poziom forum, a z drugiej sam si臋 zachowujesz podobnie. Uwa偶am si臋 za blenderowca, cho膰 nie jest to jedyny soft, kt贸rego u偶ywam/u偶ywa艂em. Blenderowcy to znacznie szersza grupa ni偶 t臋 par臋 os贸b, kt贸re wdaj膮 si臋 w takie g艂upie dyskusje na max3d.pl blender vs max vs maya itd. Kieruj swoje pretensje (nawet jak s艂uszne) bardziej personalnie. Przed Blenderem jeszcze daleka droga, tak偶e nie trzeba si臋 stresowa膰, 偶e jest lepszy od maxa itd.聽

@gryzon聽s艂usznie prawisz. Brakuje konkurencji. Takie projekty jak XSI, Lightwave, Naiad聽 Arnold...albo zosta艂y wch艂oniete przez monopol albo nie by艂y w stanie z nim dalej konkurowa膰 i odpad艂y na jakim艣 etapie rozwoju. To ju偶 w聽XIX wieku by艂o lepsze prawo antymonopolowe ni偶 dzisiaj. Jest kto艣 kogo mo偶na jeszcze podkupi膰? By艂oby wi臋cej nowo艣ci, chocia偶 przez moment.

Edytowane przez alex3d

Napisano

Blenderowcy czy houdiniowcy czesto komentuj膮 pod newsami autodesku dlatego 偶e niestety dalej cz臋sto trzeba pracowa膰 z kim艣 kto siedzi na maxie albo na mayce.. i zaczynaja si臋 schody... albo kiedy w pracy musz膮 pracowa膰 np na maxie, a wdomu siedz膮 na blendku czy houdinim.. dlatego ci ludzie tak du偶o komentuj膮 bo zaznali innych soft贸w... Ja osobi艣cie nie znam osoby.. kt贸ra po poznaniu Houdiniego lub Blendera.. dalej by艂a by happy z 3dsmaxa. no chyba 偶e ograniczymy 3dsmaxa do klepania archwizek na modelach z evermotion kupionyc na torrencie.

Po za tym kurde ty to traktujesz.. jak by to by艂o niewiem officialne o艣wiadczenie czy co... kiedy 99% ludzi po prostu ju偶 ma z tego beke.. M贸j mega dobry kumpel kt贸ry ca艂e 偶ycie siedzi w maxie sam sie zemn膮 艣mieje z 3dsmaxa i sam go ci艣nie :D Troch臋 wi臋cej luzu i dystansu jiz....聽

I 偶eby nie by艂o 偶e blenderowcy tylko oh i ah nad swoim softem.. Na developerskich forach blender dostaje od uzytkownikow kator偶nicze zjebki za nawet takie sprawy 偶e ta ikonka jest o 1 px zabardzo w prawo :D

Kontakt z autodeskiem? Nie dzi臋kuje. mialem przyjemno艣膰 by膰 w becie fusion 360.. + patrz膮c ile lat wisz膮 ficzer requesty... na forum autodesku... just nope.

Btw co do tego filmiku z mesh editem.. no niestety To jest jedna z pi臋t blendera. edytowanie single obiektu o du偶ej ilo艣ci poly. tu jest topic na temat tego.聽https://developer.blender.org/T57936

Edytowane przez Maciek Jutrzenka

Napisano
3 godziny temu, alex3d napisa艂:

@Traitor, nie wzbudza to we mnie emocji, ale w kwestii prawdy to jest w tym hipokryzja,聽z jeden strony narzekasz na poziom forum, a z drugiej sam si臋 zachowujesz podobnie. Uwa偶am si臋 za blenderowca, cho膰 nie jest to jedyny soft, kt贸rego u偶ywam/u偶ywa艂em. Blenderowcy to znacznie szersza grupa ni偶 t臋 par臋 os贸b, kt贸re wdaj膮 si臋 w takie g艂upie dyskusje na max3d.pl blender vs max vs maya itd. Kieruj swoje pretensje (nawet jak s艂uszne) bardziej personalnie. Przed Blenderem jeszcze daleka droga, tak偶e nie trzeba si臋 stresowa膰, 偶e jest lepszy od maxa itd.聽

Po prostu wylozylem kawe na lawe, poniewa偶 problem istnieje od wielu lat i nic si臋 w tej kwestii nie zmienilo.聽Ja nie wchodz臋 na forum innych softow i nie wytykam jak dziecko w przedszkolu, ze misio ma zeza.聽 Niekt贸rzy powinni zdac sobie sprawe ile maja lat, i聽powinni w ko艅cu z tego wydoroslec. Jest to ju偶 po prostu slabe.

Edytowane przez Traitor

Napisano

Traitor ale z ca艂ym szacunkiem chyba raczysz 偶artowa膰. Z jakiej racji u偶ytkownik贸w softu X.. nie mo偶e wypowiedzie膰 si臋 na temat softu Y? Chyba 偶e tobie jest tu ju偶 totalnie oboj臋tne i co dostaniesz to spoko. i nie masz 偶adnych wymaga艅, i kto艣 ci psuje utopie. ja to przynajmniej troch臋 tak odbieram. + znowu jest najazd na mnie a ja nic z艂ego nawet nie powiedzia艂em w tym topicu na temat 3dsmaxa. jedynie skomentowa艂em post destroyera kt贸ry napisa艂 偶e mu brakuje wojenek to za偶artowa艂em 偶e autodesk si臋 wycofa艂.聽 A ciebie to jakby urazi艂o czy co no nie rozumiem, dlaczego z wielu lud藕mi kt贸rzy u偶ywaj膮 maxa' czy innych soft贸w normalnie mo偶na pogada膰 co jest beznadziejne w tych softach.. a tutaj zawsze jest jaki艣 b贸l dupy.

To jak ju偶 macie mi przylepi膰 艂atk臋 偶e narzekam na 3dsmaxa to lel:

To nie jest tak 偶e 3dsmax jest za darmo i jest niszow膮 aplikacj膮.. jest od mas臋 kupy czasu, i te偶 nie kosztuje w cale tak ma艂o.. A Problemy s膮 dalej nie rozwi膮zane. wi臋c za co oni bior膮 te pieni膮dze.. aczkolwiek tegoroczna wersja przynios艂a kilka naprawd臋 fajnych usprawnie艅 no ale still... co by艂o przez te wszystkie ostatnie lata.

nie po to cz艂owiek kupuje soft za kilka ty艣 偶eby potem kupowa膰, 10 razy tyle plugin贸w bo okazuje si臋 偶e go艂y soft do niczego si臋 nie nadaje..

I te偶 c'mon "wojenki, wojny" no b艂agam... wysz艂a nowa wersja to si臋 o niej gada... i nie istotne jest kto czego u偶ywa.. bo ka偶dy ma prawo powiedzie膰 co my艣li o nowej wersji..

m贸wisz 偶e pisz膮 ludzie kt贸rzy nawet nie u偶ywaj膮 czy nie interesuj膮 si臋... Kurde no ale.. 3dsmax to nie jest pan kazik za rogiem o kt贸rym nikt nie s艂ysza艂, to jest legendarny soft w 艣wiecie 3D... i kurde ka偶dy kto siedzi w tym, i wychodzi nowa wersja mimo 偶e ma j膮 totalnie w dupie.. to spojrzy i zobaczy co tam nowego dali a n贸偶 jest co艣 zajebistego.

M贸wisz 偶eby dorosn膮膰.. no w艂a艣nie.. do dyskusji na temat soft贸w.. a nie obra偶a膰 si臋 偶e kto艣 napisa艂 co艣 negatywnego.

Napisano

ch艂opie, siejecie propagande z tym 艣miesznym blenderem i tyle. Az sie odechciewa cos pisac czy czytac w膮tki o softach. Nie interesuja mnie opinie ludzi kt贸rzy kompletnie nie znaj膮 softu o kt贸rym pisz膮. NIe interesuje mnie tez soft o wydajnosci Atari 65.聽 i tu nie 艣ciemniaj 偶e masz problemy wsp贸lpracuj膮c z maxowcami, bo to raczej blender jest i zawsze by艂 dziwactwem. Pr贸bujecie kreowac jak膮s swoj膮 rzeczywisto艣c, Goebelsy blundera:)

Napisano
  • Autor

Ha

No powiem szczerze, ilo艣膰 komentarzy mnie pozytywnie zaskoczy艂a - nowy max3d zda艂 egzamin!
Nawet聽t臋skni艂em na tymi k艂贸tniami. Tylko 偶e teraz nie ma czasu ich czyta膰 馃槙

Wracaj膮c do sedna sprawy - je偶eli faktycznie viewport od 2020.2 nie b臋dzie mia艂 problemu z interpretacj膮 g-buffera (przenikaj膮ce聽si臋 powierzchnie), to wy艂o偶y艂bym na ten update ze swojej kieszeni 500z艂. Na szcz臋艣cie聽nie musz臋, kto inny p艂aci馃槢

Napisano

Ciekaw膮 rzecz pisze Pan Dylan Neill w drugim komentarzu:

"Whats slowing Houdini down is the normal re-calucation. If you add a normal node before the bend, set it to points, crank the angle up to 180. Then turn off "Recompute affected normals" and "Preserve normal length" in the bend node then you should get similar performance to Max. I go from 5fps to 18fps with the same model. Not so obvious I know, thats Houdini for you. Maybe Max is doing something similar under the hood or maybe normal recalculation is done on the GPU or something."

Prawdopodobnie w wi臋kszo艣ci soft贸w uda艂o by si臋 to samo gdyby mie膰 mo偶liwo艣膰 kontroli nad tymi obliczeniami.聽

Napisano
13 godzin temu, gryzon napisa艂:

Ciekaw膮 rzecz pisze Pan Dylan Neill w drugim komentarzu:

"Whats slowing Houdini down is the normal re-calucation. If you add a normal node before the bend, set it to points, crank the angle up to 180. Then turn off "Recompute affected normals" and "Preserve normal length" in the bend node then you should get similar performance to Max. I go from 5fps to 18fps with the same model. Not so obvious I know, thats Houdini for you. Maybe Max is doing something similar under the hood or maybe normal recalculation is done on the GPU or something."

Prawdopodobnie w wi臋kszo艣ci soft贸w uda艂o by si臋 to samo gdyby mie膰 mo偶liwo艣膰 kontroli nad tymi obliczeniami.聽

s膮dz膮c po dalszym ci膮gu to chyba nie do ko艅ca :

Whats slowing Houdini down is the normal re-calucation. If you add a normal node before the bend, set it to points, crank the angle up to 180. Then turn off "Recompute affected normals" and "Preserve normal length" in the bend node then you should get similar performance to Max. I go from 5fps to 18fps with the same model. Not so obvious I know, thats Houdini for you. Maybe Max is doing something similar under the hood or maybe normal recalculation is done on the GPU or something.
Thanks for the tips! Doing so indeed speed up a little. With this It oscillates between 5 and 6 fps on my machine (Im on a laptop). Max still gets 2X more performance.
Nale偶y by膰 wdzi臋cznym Autodeskowi, pokazuj膮 innym developerom drog臋...
馃槈

Edytowane przez Arturborubar

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci