Napisano 14 Pa藕dziernik 20204 l Witam Was po kosmicznie d艂uuugiej przerwie na tym forum :) Po latach pracy w sofciku z firmy na literk臋 [A] przenios艂em si臋 do Blendera (wzgl臋dy ekonomiczne...) i pope艂ni艂em o taki oto modelik. Rzut na g艂臋bok膮 wod臋 og贸lnie, ale jako艣 ogarn膮艂em temat. Powoli ko艅cz臋 ten projekt. Zosta艂a analiza modelu (N-gony itp.), materia艂y i mo偶e jaka艣 scenka. Planuj臋 przejazd przez wod臋, boooo podwozia nie modelowa艂em czyli trzeba zanurzy膰聽autko "do pasa" i chcia艂bym przetestowa膰 wod臋 + o艣wietlenie outdoor w plenerze. 聽 Mi艂ego ogl膮dania, komentowania iii mam nadziej臋, 偶e screeny wszystkie si臋 wy艣wietl膮.聽 Edytowane 14 Pa藕dziernik 20204 l przez ..:: WIKTOR ::..
Napisano 14 Pa藕dziernik 20204 l Super Ci wyszed艂 ten rzut na g艂臋bok膮 wod臋 - 10/10. Siateczki milusie.
Napisano 14 Pa藕dziernik 20204 l Autor Jeszcze duuuu偶o nauki przede mn膮. Jest par臋 element贸w/kszta艂t贸w, na wyprowadzenie kt贸rych musz臋 obczai膰 jaki艣 fajny patent. Najgorsze jest to, 偶e jak wr贸ci艂em do "starego" softu to pojawi艂 si臋 wt贸rny analfabetyzm :) Po prostu nie ogarnia艂em - teraz mog臋 z czystym sumieniem powiedzie膰, 偶e Blender jest bardziej przyjazny. Aaaa i nie zawiesi艂 si臋 ani razu.
Napisano 15 Pa藕dziernik 20204 l Swietny model, kawal dobrej modelarskiej roboty. Masz jakis konkretny tutorial odnosnie modelowania w blenderze z ktorego sie uczyles?聽
Napisano 15 Pa藕dziernik 20204 l Autor mandragora: tak masz racj臋, to ju偶 jest poprawione, tak samo jak grubo艣膰 kierownicy, kanapa ty艂 i par臋 innych element贸w. Dzi臋ki za obadanie modelu :) Najgorsze jest to, 偶e ten Ford ma "milion" wersji i po prostu mo偶na dosta膰 "kotka" do g艂owy podczas pracy. 聽 Pawelkos: modelowanie jak modelowanie, najwa偶niejsze po przesiadce odnale藕膰 odpowiedniki opcji i narz臋dzi. To zajmuje sporo czasu, trzeba przekopa膰 poradniki, manuale, tutoriale na YT, itp. Konkretnym tutorialem nigdy si臋 nie kierowa艂em. W sumie zaczyna艂em przygod臋 z 3D kiedy by艂y mo偶e 3 tutoriale godne polecenia - cho膰 z perspektywy czasu wiem, 偶e by艂y do bani i najlepiej wyrabia膰 swoja metod臋. Z tutoriali wyci膮gam zawsze pojedyncze nauki, nigdy nie bra艂em ca艂o艣ci jako pewnik. Szukam rozwi膮za艅 na bie偶膮cy problem/element. Blender jest bardzo przyjazny, ca艂a filozofia to przesi膮艣膰 si臋 :) Teraz ju偶 mam z g贸rki. Polecam.
Napisano 16 Pa藕dziernik 20204 l Model profeska :) Te偶 od czasu do czasu co艣 musz臋 zrobi膰 w blenderze i po powrocie do 3ds maxa 艂apie si臋 na tym 偶e szybko przyzwyczajam si臋 do interfejsu blendera. Pr贸bowa艂e艣 metody z shrinkwrap (ze znanego tutoriala o Corvette)?
Napisano 16 Pa藕dziernik 20204 l Autor pecet: metoda odno艣nie czego dok艂adnie? :) Bo nie widzia艂em tego tutoriala Corvette. Sam shrinkwrap jest mi znany i baaardzo przydatny. W Blenderze dzia艂a lepiej ni偶 w Maxie... Max ma natomiast CameraMatch czego mi brakuje w Blenderze cho膰 gdzie艣 czyta艂em, 偶e prace trwaj膮 nad podobnym rozwi膮zaniem.
Napisano 16 Pa藕dziernik 20204 l metoda odno艣nie modelowania ca艂ej karoserii przy u偶yciu shrinkwrap. Z聽3ds maxowym SW to raczej ci臋偶ko by by艂o 馃槈聽 Poni偶ej reklama tutoriala, o kt贸rym pisa艂em, powierzchnie prawie jak NURBSy, zminimalizowane zniekszta艂cenie聽odbi膰聽przy detalach, wyci臋ciach, s膮siednich elementach itp: Oczywi艣cie tradycyjn膮 metod膮 te偶 si臋 da, ale SW jednak sporo u艂atwia. 聽
Napisano 16 Pa藕dziernik 20204 l taaa...do maxa jest taki mega stary darmowy script , max retopo 1.0, dobrze si臋 sprawdza przy takim modelowaniu, polecam. Bardzo ladne autko, gratulacje:)
Napisano 17 Pa藕dziernik 20204 l jeszcze slide knit jest spoko, jak musisz dodac detale na krzywiznach 馃槈聽mozesz to zrobic przylepiajac detal na plasko do uv
Napisano 17 Pa藕dziernik 20204 l Jest taki taki zwrot na modele z geometri膮 tej jako艣ci "oddly satisfying", do pe艂ni brakuje jeszcze tylko screen贸w siatki bez subdivison. Co do alternatyw CameraMatch聽jest niezale偶ny聽https://fspy.io/聽z blenderowym pluginem聽https://github.com/stuffmatic/fSpy-Blender Te偶 powoli poznaje聽Blendera i mam聽to samo w kwestii wt贸rnego聽analfabetyzmu. W pracy pracuje w Maxie, nie m贸wie 偶e jest z艂y ale... (tu by艂o wi臋cej tre艣ci ale zacz膮艂 przemawia膰 Fanboyzm)
Napisano 18 Pa藕dziernik 20204 l Autor Corvette jest akurat bardzo prostym modelem ze wzgl臋du na do艣膰 kanciaste powierzchnie. W sumie dobry wabik na tutoriala :) Wol臋 retopo pod Blenderem - testowa艂em wszystko i jako艣 bardziej intuicyjne s膮 wszelkie rozwi膮zania pod Blendera pod tym k膮tem. Max ma duuu偶o zalet, ale wad膮 jest poroniony system licencji itd. no i oczywi艣cie sama cena - po prostu ostatnia oferta do mnie nie przem贸wi艂a... Delikatnie komentuj膮c... 馃槈 聽 Wiem, 偶e musz臋 sobie dokupi膰 do Blendera to co艣聽https://blendermarket.com/products/MESHmachine聽:) 聽 Z fSpy korzystam, ale to raczej do architektury si臋 nadaje i do regularnych kszta艂t贸w. Bardzo przydatny, szybki i jest w "zestawie"聽fajny importer ustawiaj膮cy scenk臋 co oszcz臋dza mas臋 czasu. Kto艣 odwali艂 kawa艂 dobrej roboty. 聽 Jak doko艅cz臋 ten model z poziomu powierzchni to dam jakie艣 screeny siatek bez MS. Nie ukrywam, 偶e chcia艂bym bardziej dopieszcza膰 siateczki, ale czasu brak... 馃槈
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto