ironteeth Napisano 16 Czerwiec 2008 Napisano 16 Czerwiec 2008 Ja od kilku dni nie widzę, żadnych zdjęć w tym wątku :| (tak jakby oprócz tekstu w postach nic nie było), ale wcześniej widziałem i jestem pod dużym wrażeniem ;), jak ktoś wcześniej napisał "byłeś blisko". P.S. zajrzy ktoś do mojego wątku ?:P Pierwsza próba "reportażu, a komentarzy nie ma. http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=38373&page=6 Pozdrawiam.
tweety Napisano 16 Czerwiec 2008 Autor Napisano 16 Czerwiec 2008 niestety serwer padł. wróci w przyszłym miesiącu :) pozdrawiam
tweety Napisano 21 Czerwiec 2008 Autor Napisano 21 Czerwiec 2008 posucha ostatnio to wrzucam taki "wyskok" jeśli mogę się tak wyrazić ;) C40D + 17-40 ISO 400 SHT: 1/80 F/4 Pozdrawiam
mrkrzysiek Napisano 21 Czerwiec 2008 Napisano 21 Czerwiec 2008 a cóż to z szaleniec jakiś samobójca ;) fajna fotka szkoda że nogi trochę rozmyły się bo by wyszło super :)
dariusz Napisano 21 Czerwiec 2008 Napisano 21 Czerwiec 2008 krzyhhh uczy się latać, ale torba mu ciąży:]
miriam Napisano 22 Czerwiec 2008 Napisano 22 Czerwiec 2008 ee bo bracie grawitacja jest bezwzględna i niestety nie poleci :D.
krzyhhh Napisano 24 Czerwiec 2008 Napisano 24 Czerwiec 2008 trudno.... co robić... btw.fajny wypad.. ale faktycznie nic sie nie działo pozdro;)
tweety Napisano 30 Czerwiec 2008 Autor Napisano 30 Czerwiec 2008 Casting do "You Can Dance". Niedziela PKiN w Warszawie. Bardziej szukanie ciekawych akcji, niż typowe pstrykanie twarzy i grup dla gazety. No i pierwsze poważniejsze podejście do BW, z którego niestety nie jestem zadowolony. No nic mam nadzieję, że chociaż coś ciekawego się tutaj dla Was znajdzie. całość: C40D + 17-40 + 70-200 ISO: 400-800 Pozdrawiam
AGmakonts Napisano 30 Czerwiec 2008 Napisano 30 Czerwiec 2008 3 i 9 imho best, reszta jakieś te kadry nie przyciągające wzroku jak dla mnie, nie widziałem oryginałów ale wydaje mi się że BW tutaj lepiej pasuje do tej tematyki
tweety Napisano 30 Czerwiec 2008 Autor Napisano 30 Czerwiec 2008 oryginalnie kolorki były w tonacji łososiowo-czerwono-niebiesko-złotej. tak jest oświetlony PKiN i kiepsko to wyglądało. a BW to pomysł w trakcie robienia. pomyslałem, że warto skupić się bardziej na kadrach i przekazie niż na kolorystyce i odcieniach. Pozdrawiam
miriam Napisano 7 Lipiec 2008 Napisano 7 Lipiec 2008 no no :) sporo ciekawych BW masz waść widzę, choć miejscami mało interesujące to wśród tych co zamieściłeś parę mi się osobiście podobie: No 1. to te, ale za to jak mu skrzydła podciąłeś należałoby się opernik ;). http://images29.fotosik.pl/238/67de5ffb15df385c.jpg No 2. To mi się podobie http://images30.fotosik.pl/239/50ce840f09ee96b8.jpg No 3. fajne ujęcie szkoda że ten babol świetlny na podłodze wyłazi i może ostrość zamiast na stopie na twarz trza było skierować ;)/. http://images29.fotosik.pl/238/e9ed94f7a9fe6db6.jpg //Pozdr.
tweety Napisano 14 Lipiec 2008 Autor Napisano 14 Lipiec 2008 skrzydła? czekaj bo nie rozumiem... nic nie jest ucięte :] co do stopy to taki był zamysł. twarz nieciekawa, nazbyt znudzona, stopa definitywnie bardziej mi się spodobała. zwłaszcza, że to ona gra w tym wszystkim pierwsze skrzypce. pozdrawiam
miriam Napisano 14 Lipiec 2008 Napisano 14 Lipiec 2008 Nom :) skoro tak to niech i będzie, natomiast co do pierwszego fotka miałem na myśli przestrzeń przed tancerzem, która jest mocno ograniczona. \i tak fajniste\ //Pozdr.
tweety Napisano 28 Lipiec 2008 Autor Napisano 28 Lipiec 2008 kolejna porcja pod krytykę. mam nadzieję, że tym razem wypowiedzą się więcej niż dwie osoby :] Koncert zespołu "Apocalyptica" w Muzeum Powstania Warszawskiego. Genialne oświetlenie i powalająca muzyka. Zespół gra od lat 90 ciężką muzykę rockową/metalową na... wiolonczelach. Zasłynęli z coverów utworów Metallici, potem w miarę rosnącego zainteresowania wydali swoje własne utwory. W Warszawie zagrali z okazji 64 rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego. Całość robiona przez 3 pierwsze utwory. Sprzet C40D + 17-40 + 70-200 ISO 800-1250 Czasy: 1/60 - 1/500 F: 2.8 - 4 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Pozdrawiam i zapraszam do komentowania :)
Master Kiełbaster Napisano 28 Lipiec 2008 Napisano 28 Lipiec 2008 większa głębia ostrości by się przydała, nieostre twarze nie wyglądają za dobrze.
mirach Napisano 28 Lipiec 2008 Napisano 28 Lipiec 2008 Tak od 1 do 5 super wg mnie. Fajnie ze Apocaliptica zagrala w poslce :)
tweety Napisano 28 Lipiec 2008 Autor Napisano 28 Lipiec 2008 Master: nieostre twarze... efekt w sumie zamierzony. ważne są wiolonczele nie artyści :] mirach: hehe, światełko wtedy było.. miodzio :)
Master Kiełbaster Napisano 28 Lipiec 2008 Napisano 28 Lipiec 2008 niemniej jednak foty od 7 w górę wyglądają jak by autofokus nie zadziałał :P
dariusz Napisano 28 Lipiec 2008 Napisano 28 Lipiec 2008 może i efekt zamierzony, ale brakuje tej ostrości. 2,5 i 5 super wypas;]
Vorek Napisano 28 Lipiec 2008 Napisano 28 Lipiec 2008 nie żebym był adwokatem tweetiego, ale te zdjęcia są przecież ostre :) tylko ostrość jest złapana na czymś innym niż twarz. Czy to źle ? Mówi się, że ostrość i nieostrość to narzedzia fotografa :) Naprawdę, dziwi mnie takie czysto podręcznikowe podejście z Waszej strony.
Siepacz Napisano 28 Lipiec 2008 Napisano 28 Lipiec 2008 Pierwsze pięć zdjęć jak dla mnie bomba. Brak ostrości na muzykach zupełnie tu nie razi ze względu na perspektywę i zdominowanie pierwszego plany przez wiolonczele. Gdyby ostrość była na twarzach muzyków wiolonczele przy małej głębi ostrości stanowiłby tylko rozmazane plamy które bardziej by przeszkadzały zasłaniając pozornie główny temat zdjęcia - muzyka, niż przykuwały uwagę. W końcu to fotoreportaż a nie studyjny portret. Na pozostałych czterech fotografiach ten efekt niestety nie wygląda już tak dobrze:( Wiolonczele na nich nie są już tak wyraziste jak na poprzednich i nie sprawiają że muzyk stanowi wyłącznie tło przedmiotu. W przypadku tych czterech zdjęć moim zdaniem brak ostrości przeszkadza. To tyle ode mnie, mam nadzieję, że jeszcze coś z tego koncertu wrzucisz.
kamilsien Napisano 28 Lipiec 2008 Napisano 28 Lipiec 2008 1, 2, 4, (wedlug numeracji) mimo ze sa do siebie podobne - swietny kadr, aczkolwiek przewidywalny, mimo wszysko zagralo, zwlaszcza swiatlo. podoba sie. reszta mocno srednia i cos AF nie zadzialal, a szkoda. brakuje mi tego, o czym kiedys pislam. za malo szukales (albo nie dales tu), duzo kadrow sie powtarza. z drugiej strony, miej gdzies moje rady :P. jak bylam w rozmowie w agencji, przyjeli mnie, mimo iz uslyszalam, ze moje fotoreportaze sa zbyt artystyczne, aby byc zdjeciami prasowymi. moze wiec lepiej rob prasowke ;)
JunioR Napisano 29 Lipiec 2008 Napisano 29 Lipiec 2008 fajne zdjecia, co do ostrosci to jest, ale nie skupia sie ona na twarzach(i tak maja dlugie wlosy) a wlasnie na tym co bylo najistotniejsze w calym koncercie raczej wiec kool. pis
AGmakonts Napisano 4 Sierpień 2008 Napisano 4 Sierpień 2008 No musze powiedzieć że teraz to już dopiero będe się wstydził pokazac jakieś koncertówki:) rozwalająca robota w większości ale tak jak juz gdzie indziej pisałem imho jesli twarz ma byc mniej ważna dzięki głębi to powinno być to mocniejsze niż taki 5 px blur
tweety Napisano 4 Sierpień 2008 Autor Napisano 4 Sierpień 2008 tak jak już gdzie indziej pisałem, szkło ma f/2.8. więc analizując ustawienie odległości głowy od ręki więcej z tego nie wycisnę. a w zabawę ze sztucznym Blurem w PSie nie mam czasu. dzięki za opinię illy i AG :]
tweety Napisano 9 Październik 2008 Autor Napisano 9 Październik 2008 hello :) Ostatnio rzadko sięgam po aparat a jeśli już to tylko tak bardziej prywatnie. Ale ostatnio wybraliśmy się do Łazienek Królewskich i stąd takie dwa shoty rudzielca. Swoją drogą jak ktoś chce to w ten weekend zapowiada się też ładna pogoda i na pewno znajdzie się jakiś temat z wiewiórkami do popstrykania :) 01. 02. tech: C40D + 70-200 + sporo Photoshopa ;] ISO 100 F:2.8 sh: 1/100 Pozdrawiam
JunioR Napisano 9 Październik 2008 Napisano 9 Październik 2008 nie wiedzialem ze wiewiorki maja takie smieszne ogonki! fajne zdjecia Tweety
hcpiter Napisano 9 Październik 2008 Napisano 9 Październik 2008 To pierwsze rewelacja ! Gratki za poziom. Pozdrawiam
tweety Napisano 9 Październik 2008 Autor Napisano 9 Październik 2008 (edytowane) hehe, dzięki :) pierwsza fota to przypadek. wiewiórka uciekła na chwilę na drzewo a ja szybko podbiegłem i trzasnąłem 5 fotek z czego tylko ta jedna była nieporuszona. a w sumie to pierwszy raz kiedy mocno musiałem ingerować w światło na fotkach ;) przy drugiej w szczególności: a przy pierwszej tylko korekcja koloru i jasności na wiewiórze i tle: Pozdrawiam [edit] ostatnia fotka: 03. no dobra teraz już ostatnie dwie :] 04. 05. plus before-after każdego zdjęcia: Edytowane 9 Październik 2008 przez tweety 1
Siepacz Napisano 9 Październik 2008 Napisano 9 Październik 2008 Ładne zdjęcia i przyjemna dla oka obróbka. Podeślij jakiegoś tutka:D
colgatte Napisano 9 Październik 2008 Napisano 9 Październik 2008 Dobry pomysł, Siepacz! Super pierwsze i z ręką.
tweety Napisano 9 Październik 2008 Autor Napisano 9 Październik 2008 hej, dzięki za odzew :) tutek? Siepu! nic odkrywczego ale jesli cię to poratuje to póki co opiszę to w wielkim skrócie: otwieram zdjęcie w PS i duplikuję warstwę na nowej warstwie dokonuję korekty globalnej Levelsami i Hue saturation kolejna warstwa to korekta jasności i kontrastu tylko dla wiewiórki - tabletem maskuję jasne partie sierści fejkując działanie słońca i błysk na futerku kolejna warstwa to ciemne partie wiewiórki czyli to samo tylko, że w trybie multiply kolejna warstwa: malutkie jasne partie wiewiórki lekko przepalam białym kolorem na overlay (np: krańce uszu lub spoty światła kluczowego) teraz tło: nowa warstwa to ściemnienie tła za wiewiórką i tuż przed nią. chcę żeby tylko wiewiórka była oświetlona (wydzielona poprzez pojedynczy promień światła) w miejscu gdzie działa nowo powstałe słońce, lekko przepalam na overlay liście dodaję gradient na screenie imitujący promienie słoneczne dodaję mniejszy gradient na overlay imitujący przepalenia na poszyciu całość otaczam winietkami i spłaszczając całość globalnie manipuluję levelsami lub rozjaśniam lub przyciemniam niektóre punkty zdjęcia Save as... i po sprawie :) całość oczywiście dłubana tabletem, myszką czasami zabraknie precyzji. w niektórych momentach doświetlałem tylko niektóre włoski a przy tego typu pracy myszką będzie bardzo ciężko :) ogólnie to ważne jest, aby bawić się tylko i wyłącznie duplikując warstwę, rozjaśniać ją lub przyciemniać levelsami i umiejętnie maskując. potem przy odrobinie szczęścia uda się to ładnie zamknąć w jakimś ciekawym ujęciu :) colgatte: dzięki, ręka należy do dziadka karmiącego wiewiórkę więc za rękę jemu należą się podziękowania i gratsy ;) pecet: warszawskie wiewiórki odważne są to fakt ;) Pozdrawiam
mirach Napisano 9 Październik 2008 Napisano 9 Październik 2008 Tweety, taka wielka prosba. Dalo by sie ta pierwsza wiewiore wrzucic w jakies ladnej rozdzialce? Tak z 1900x1200? Byla by idealna na tapete do pracy :) Swietne zdiecia, ale to pewnie juz wiesz ;)
tweety Napisano 9 Październik 2008 Autor Napisano 9 Październik 2008 mirach: dzięki. high res zobaczę. nie pamiętam czy obrabiałem po skadrowaniu i zmniejszeniu czy przed.
Gotham Napisano 9 Październik 2008 Napisano 9 Październik 2008 pecet: warszawskie wiewiórki odważne są to fakt ;) Na tym wygląda jakby szykowała się do ciosu karate: http://octavo.webd.pl/max3d/tweety/wiewior/IMG_05.jpg Pytanie... Wygrałeś?
tweety Napisano 10 Październik 2008 Autor Napisano 10 Październik 2008 z tego co pamiętam to była naprawdę duża wiewiórka. ale potem w szpitalu powiedzieli że był remis więc trochę jakby może wygrałem.
tweety Napisano 10 Październik 2008 Autor Napisano 10 Październik 2008 mirach: mam tylko taki size. orginalnie zdjęcie było większe ale po przykadrowaniu tyle tylko zostało :) link (0.5MB) Pozdrawiam 2
mrkrzysiek Napisano 10 Październik 2008 Napisano 10 Październik 2008 super rudzielce :) i bardzo fajnie poprawione fotografie
leander Napisano 10 Październik 2008 Napisano 10 Październik 2008 Niezle uchwyciles te bestie. Fajna obrobka. Subtelna, ale obraz nabiera smaku. Najbardziej mi sie podoba zabieg z asfaltem w 03.
kengi Napisano 10 Październik 2008 Napisano 10 Październik 2008 eee, tam oszust i tyle. w dodatku robione cyfrufka. oszust po prostu. nie ma tej magii kliszy. blee fuj, okropne i jakies synteteyczne to fsszystko, widac ze na kompie robione. fuj ble ochyyyyda.
hcpiter Napisano 10 Październik 2008 Napisano 10 Październik 2008 dzieki wielkie za tapete na pulpit ! Jest super jak i reszta fotek, a z tym karmieniem to ostro ! Ja bym sie bal ze mnie bestia chapnie :D Pozdro !
DraB Napisano 10 Październik 2008 Napisano 10 Październik 2008 O to teraz są rekomendacje za fotki? fajnie :) Może by tak zrobic osobna zakladke na glownej? Wiewiórka jak to wiewiórka, orzechy w parku trzepie... :D
!Ewert Napisano 10 Październik 2008 Napisano 10 Październik 2008 Super sprawa z ta obróbką na 2 zdjęciu! Bardzo mi się podoba.
mirach Napisano 10 Październik 2008 Napisano 10 Październik 2008 Dzieki Tweety. Pojdzie na tapete w pracy :)
Rekomendowane odpowiedzi