adek Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 Witam wszystkich uczestników konkursu. W tym wątku w razie jakichkolwiek wątpliwości możecie zadawać pytania związane z konkursem.
piksar Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 Czy wszystko ma byś modelowane od zera pod tę bitwę czy można wykorzystać starego WIP męczonego kiedyś czy nie (i pokazywanego w dziale WIP) bo niepokazywanego wiadomo że nikt i tak nie udowodni że powstał kiedyś. Zapomniałem jak było ostatnio
adek Napisano 10 Grudzień 2007 Autor Napisano 10 Grudzień 2007 Tak. Chodzi o stworzenie całkowicie nowej pracy.Aby nie dawac wiekszych szans osobom, ktore na przyklad braly udzial w podobnych konkursach i maja juz gotowe modele, prace powinny byc stworzone od podstaw, a cały przebieg powstawania pracy powinien byc zamieszczony w odp. wątku.
OmeN2501 Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 Czyli nawet bazowych ludzkich modeli nie mozna wykorzystac by nie tracic czasu na robienie ich po raz setny?
kozioo Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 Przy okazji którejś z poprzednich bitew była długa dyskusja na ten temat. O ile mnie pamięć nie myli staneło na tym, że jeśli czyjś workflow zaczyna się od basemesha to nie ma sprawy. Nie można za to używać modeli wziętych prosto ze swoich innych prac itp.
OmeN2501 Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 No mniej wiecej o to mi chodzilo :] To jeszcze inne pytanko - co do postprocesingu w Photoshopie... Sa jakies zasady co mozna co nie mozna? Czy np moge podmalowac sobie skore postaci by bardziej SSS podkreslic, cienie skorygowac , babole pochowac itp itd
Orangegraphics Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 też była o tym rozmowa. oczywiście. post to nieodłączna cecha cg. tylko żeby było 10% ;]
arturro Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 Temat swietny, szkoda ze termin dosc krotki biorac pod uwage okres swiateczny po drodze. Powodzenia wszystkim!
SoAd Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 Czy tym razem termin zakończenia bitwy będzie sztywny ?
piksar Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 Czy tym razem termin zakończenia bitwy będzie sztywny ? pod tym pytaniem sie też podpisze, bo pozarywamy obowiazki a potem dobra dusz doda miesiąc
tweety Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 tym razem terminy są sztywne. czeka nas publikacja prac w magazynie 3dfx wiec szykujcie się na duże rendery. musimy zdążyć z publikacją zwycięzcy przed zamknięciem numeru. pozdrawiam
_Mich@l_ Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 Finalna praca w jakiej rozdzielczości ma być? Jest jakaś granica dolna/górna?
pietrius Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 "Prace muszą być zgodne z założeniami/zasadami tematu. Często specyfika danego tematu będzie wprowadzać pewne ograniczenia i wymuszać kierunek rozumowania twórcy, prace niezgodne z tymi zagadnieniami nie będą brane pod uwagę podczas podsumowania (autor zostanie wcześniej uprzedzony i dostanie czas na zmianę pracy)." Jak mam to rozumieć to rozumieć? bo jedyne założenia poza stroną techniczną jakie znalazłem to że tytuł bitwy brzmi "porachunki".
jaras Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 tym razem termin jest NIEPRZEKRACZALNY wymiary prac i dane techniczne są podane w regulaminie co do tematyki prac - jury może ocenić słabiej jakąś pracę bo nie trafi do nich forma przekazu zamysłu autora i zgodność z tematyką konkursu
maczuga Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 czy zgłaszana praca musi byc pracą twórczą? i mean, czy mogę się np. wzorowac na jakiejś/jakichś postaci/postaciach z gry, filmu czy czegoś tam?
jaras Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 maczuga - możesz ale to pewnie w jakiś tam sposób zaniży ocenę Twojej pracy - najbardziej liczy się ciekawy i oryginalny pomysł + dobre wykonanie techniczne - wtedy nie ma żadnych wątpliwości
Fr3d3k Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 Każda osoba czy drużyna przystępująca do konkursu może do procesu nominacji wystawić tylko jedną pracę. Wystawienie więcej niż jednej pracy wiązać się może nawet z wykluczeniem z konkursu. Czyli nie mozna np załączyc animacji albo kilku ujęć z tej samej sceny ?
jaras Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 zwycięskie prace idą do druku w magazynie 3dfx - jak zamierzasz zamieścić tam animację ? ;)
jaras Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 ma byc oceniana tylko ta jedna klatka animacji ? poza tym format tej grafiki jest określony przez wymogi druku - czyli min. 10 cm przy rozdzielczości 300 dpi w RGB
Fr3d3k Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 zwycięskie prace idą do druku w magazynie 3dfx - jak zamierzasz zamieścić tam animację ? ;) raczej nie zamierzam zwyciężać :) Ale zawsze mozna jedną klatke finalnie wyrenderowac w potrzebnej rozdzielczosci ...
maczuga Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 od animacji chyba oddzielne bitwy są, jeśli się nie mylę... btw. 10x10cm to ile będzie w px?
Destroyer Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 od animacji chyba oddzielne bitwy są, jeśli się nie mylę... btw. 10x10cm to ile będzie w px? to będzie chyba 3000x3000 sporo ;)
OmeN2501 Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 ech ludki ubogie w DPI - 10x10cm 300dpi to raptem niecale 1200x1200px
Destroyer Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 e.. racja :) nie wiem czemu ale jak sprawdzałem w photoshopie do dał mi takie liczby teraz daje 1181 :/ coś mi komp głupieje i to na poczatku bitwy, to zły omen :) no offence OmeN2501 ;)
jaras Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 10x10 cm to jest oczywiście rozmiar minimalny :)
nielot007 Napisano 11 Grudzień 2007 Napisano 11 Grudzień 2007 Witam!! hmmm toz to jest normalna bitwa taka jak zawsze ? wow zawsze byla jakas mega dyskusja na temat tematow a tu tak znienacka ;) postaram sie wystartowac bo temat zajefajny
rakhi Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 Z terminami to ktoś w kulki poleciał, najpierw święta, a potem sesja:confused:
Master Kiełbaster Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 święta są po to żeby renderować :P gorzej z sesją :P szkoda że bitwa nie wystartowała miesiąc później...
Mr Pank Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 Kurde, tyle wiary że aż nie wiadomo komu kibicować
piksar Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 Kurde, tyle wiary że aż nie wiadomo komu kibicować spoko, za miesiąc zostanie 10 osób - łatwiej bedzie wybrać
mookie Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 Czy postęp prac mogę prezentować na innych forach? Bo tak na chłopski rozum to nic nie powinno stać na przeszkodzie...
adek Napisano 13 Grudzień 2007 Autor Napisano 13 Grudzień 2007 Co to znaczy na innych forach? Bez prowadzenia watku na max3d?
Leru Napisano 15 Grudzień 2007 Napisano 15 Grudzień 2007 Z terminami to ktoś w kulki poleciał, najpierw święta, a potem sesja:confused: Każdy termin jest zły bo są sesje, porawki, wakacje, święta, gradobicie i koklusz ;)
mateusz_s Napisano 6 Styczeń 2008 Napisano 6 Styczeń 2008 sorry za trywialnosc pytania, ale jeszcze nie bralem udzialu w Bitwach, wiec lepiej sie najpierw spytac niz potem poprawiac. pytanie w zwiazku z rozmiarem koncowego obrazka: w regulaminie pisalo ze ma byc co najmniej 10cm x 10cm w 300dpi, co daje 3000px na 3000px dla kwadratowego obrazka. moj obrazek bedzie akurat prostokatny, wiec jestem ciekaw czy rozdzielczosc 3000px na około 2000px wystarczy??? mi sie wydaje ze jak najbardziej, bo jakosc przy ewentualnym wydruku bedzie OK, dla nawet wiecej niz 10cm. to i tak jest duzo, a gdyby trzebabylo wiecej to trzeba wziasc pod uwage ze taki obrazek moglby sie renderowac kurde nawet i 3 dni :/ a niektore renderery moga sie wywalic przy wyzszych rozdzielczosciach...
Ania Napisano 6 Styczeń 2008 Napisano 6 Styczeń 2008 Mateusz - 10 cm w 300 dpi to 1181 piksli. (dpi - dots per inch - nie cm) pisze co najmniej, więc przypuszczam że jeśli obrazek jest prostokątny, to ta krótsza strona powinna mieć 1181 piksli.
mateusz_s Napisano 6 Styczeń 2008 Napisano 6 Styczeń 2008 no rzeczywiscie masz racje, cos mi sie ******** no to luzik....
Destroyer Napisano 6 Styczeń 2008 Napisano 6 Styczeń 2008 mateusz_s pare postów wcześniej policzyłem to tak samo jak Ty :D ale mnie poprawili ;)
mateusz_s Napisano 6 Styczeń 2008 Napisano 6 Styczeń 2008 mam jeszcze jedno pytanie: czy do 10 lutego trzeba miec juz wszytko gotowe czy tylko wiekszosc? bo jesli 20 lutego jest oddanie prac to czy przez te 10 dni mozna jeszcze cos robic?
Ania Napisano 6 Styczeń 2008 Napisano 6 Styczeń 2008 od 10 do 20 można jeszcze robić, ale 10 część prac odpadnie, odpadną te gorsze oraz te bardziej niedokończone, dlatego warto do 10 jak najbardziej swoją pracę podciągnąć. (żeby osoby decydujące o nominacjach stwierdziły że praca "ma potencjał")
Matys Napisano 13 Styczeń 2008 Napisano 13 Styczeń 2008 mam pytanie odnisnie starej siatki glowy czy moge ja wziac i przerobic na nowa zebym nie musial modelwoac praktycznie dokaldnie tego samego? generalnie z zalozenie ta glowa ktora mam nie bedzie wogole przypominac tego co chce osiagnac czyli praktyniczenie wszystko bedzie pozmianiane ale podstawowy model i tak musze miec, a z tego co slyszlame ludzie biora modele z posera czy gdzie tam je dorwa i obrabiaja w zb. oczywiscie wszystko bym pokazal z czego wychodze i co chce osiagnac?
Gomez Napisano 13 Styczeń 2008 Napisano 13 Styczeń 2008 Matys - pytalem juz o to i powiedziano mi ze nie mozna. Zreszta jest to jasno napisane w regulaminie. Model z posera wzial Omen i mysle ze wiecej tego nie zrobi bo to nie fair w stosunku do innych. Nie wiem czy ktos jeszcze posluzyl sie taka "pomoca".
mateusz_s Napisano 25 Styczeń 2008 Napisano 25 Styczeń 2008 jako ze powoli zblizaja sie terminy to mam jeszcze dwa pytania, zeby potem nie kwiczec... 1. czy na 10 lutego trzeba sie jakos przygotowac? tzn. wpakowac do watku aktualny postep pracy i jakos to zaznaczyc, np. wielkimi grubymi czerwonymi literami? trzeba to zrobic w pierwszym poscie? chodzi o to zeby 11 lutego nie bylo przykrej niespodzianki... gdy bede szukal swojego watku :) 2. i druge pytanie, podobne do pierwszego tylko tym razem chodzi o 20 lutego czyli oddanie prac, gdzie zamiescic gotowy obrazek? czy zamiescic tylko kopie do podgladu np. 1000x700 czy od razu WIELLKA kopie do druku 1200x1200? dzieki i sorry za takie szegoly, ale wole wiedziec wczesnej :)
ferni Napisano 1 Luty 2008 Napisano 1 Luty 2008 po prostu wzucasz do swojego watku ostatni etam swojej pracy byle przed 10 i jak przejdziesz nominacje to do 20 mozesz jeszcze nad nia siedziec i poprawiac
floo Napisano 6 Luty 2008 Napisano 6 Luty 2008 Dobre ziomki odpowiedzcie mi na ważne pytanie... czy przy tworzeniu pracy mogę wykorzystać generator drzewek który jest w postaci skryptu w Blenderze... czy to jest ok??, wolę zapytać, żeby nie było... drzewa są generowane, jednak dużo trzeba przy nich jeszcze pracować, więc to nie jest tak że wciskam guzik i wyskakuje mi idealne drzewo, więc wydaje mi się że mogę... czekam na szybką odpowiedź... pozdro!
Ania Napisano 6 Luty 2008 Napisano 6 Luty 2008 Wydaje mi się że można, pewna nie jestem. Fajnie by było w następnej bitwie lepiej takie sprawy rozgraniczyć regulaminem, co można co nie, czy można poserem czy można drzewka, ivy generator itp. Bo teraz nic dokładnego nie pisze, pisze tylko że prace muszą być nowe.
Rekomendowane odpowiedzi