mirach Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 http://pressreleases.autodesk.com/index.php?s=press_releases&item=383%3C%2Ftd%3E ci goscie naprawde sie spiesza ostatnio.... Zastanawiam sie czy na jesieni wypuszcza Max 2010... Edit: Zrobie z tego pozadniejszego newsa, zeby nie trzeba bylo wątku przegrzebywac za linkami. Link do wpisu na Autodesk Area: http://area.autodesk.com/index.php/blogs_ken/blog_detail/3ds_max_design_and_3ds_max_2009_announced/ Linki do PDFów: 3ds Max 2009 FAQ: http://area.autodesk.com/blogs/pimentelk/080213_0626/3ds_Max_2009_3ds_Max_Design_2009_FAQ1.pdf 3ds Max 2009 Ficzers: http://area.autodesk.com/blogs/pimentelk/080213_0626/3ds_Max_2009_Features%20_Benefits2.pdf 3ds Max Design 2009 Ficzers: http://area.autodesk.com/blogs/pimentelk/080213_0626/3ds_Max_Design_2009_Features_Benefits1.pdf Nowe wydanie mozna podsumowac cytatem Klicka: Paranoja ;) pozdrawiam Mirach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 jak były numerki zamiast roku to mogli robić 7.5 itd. No a teraz wpakowali sie w daty i kicha 2008.5 głupawo wygląda :P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 ciekawe gdzie tak pędzą, jeszcze żeby znaczące poprawki były Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gotham Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 Hehe, czyli SPka to już powód dla zmiany numerka i pobierania $? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kannu Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 serwus :) może powinni wprowadzić oznaczenia typu : max 2008 wiosna, max2008 zima. Testowe triale to "max2008 przedwiosnie" I jeszcze "max 2008 krismas edyszyn - w opakowaniu ręcznie malowane bombki choinkowe" pozdrawia mi zycze powodzenia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Destroyer Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 i jeszcze jak dobrze rozumein to będą dwie wersje 3ds Max 2009 and 3ds Max Design 2009 Design będzie bez SDK 3ds Max Design 2009 includes all features offered in Autodesk 3ds Max 2009, with the exception of the software development toolkit (SDK) ale różnicy w cenach między wersjami nie będzie, co to za filozofia to ja nie wiem :D The Autodesk suggested retail price for 3ds Max 2009 or 3ds Max Design 2009 software is US$3,495 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 serwus :) może powinni wprowadzić oznaczenia typu : max 2008 wiosna, max2008 zima. Testowe triale to "max2008 przedwiosnie" I jeszcze "max 2008 krismas edyszyn - w opakowaniu ręcznie malowane bombki choinkowe" pozdrawia mi zycze powodzenia :) heheheheh tylko pomyśl jak ktoś sie Ciebie pyta na czym pracujesz. A ty slangiem branżowym mówisz "Na Wiośnie 2008" :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 Jeszcze mogłaby być posezonowa wyprzedaż starych kolekcji. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 paranoja ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JmTm00 Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 Jeszcze mogłaby być posezonowa wyprzedaż starych kolekcji. w takim tępie niedługo bedzie w jakimś cidiekszyn :D:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 13 Luty 2008 Autor Share Napisano 13 Luty 2008 powinni dorzucac darmowy model kroliczka na spring edidtion, i mikolaja na christmas edition. Edit do siwego ponizej: gdyby nie to to chyba do teraz siedzial bym na Max 6. Jak dla mnie ten brak kompatybilnosci jest narzucony odgornie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 żeby chociaż te wersje były ze sobą kompatybilne, bo brak zapisu z 9 np. do 8 itp. to porażka, może się okaże że 2008 spring i summer nie współpracują ze sobą :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 w takim tępie niedługo bedzie w jakimś cidiekszyn :D:D w takim tempie to niedługo będzie cidiekszyn :D Śmiechu warte te ich monopolistyczne zagrywki. Dobry ten tekst z przedwiośniem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 żeby chociaż te wersje były ze sobą kompatybilne, bo brak zapisu z 9 np. do 8 itp. to porażka, może się okaże że 2008 spring i summer nie współpracują ze sobą :) no racja racja. a najgłupsze jest to, że niewiadomo tak naprawde z czego wynika brak kompatybilności...tzn wiadomo, że chodzi o kasiore no :P w AutoCADzie jakoś mogli zrobić zapis do starszych wersji i żyją...za to Revit ma to samo co Max...nie wiem, może losują, które programy będą kompatybilne wstecz, a które nie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crys Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 Paranoja:( tu tez cos pisza, http://area.autodesk.com/index.php/blogs_ken/blog_detail/3ds_max_design_and_3ds_max_2009_announced/ i dwa w jednym nie bedzie? :( fotka http://prn.newscom.com/cgi-bin/pub/s?f=PRN/prnpub&p1=20080212/AQTU080&xtag=PRN-prnphotos-69141&redir=preview&tr=1&row=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SYmek Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 Śpieszą się, bo zaraz pewnie zamkną ten interes... he, he ;) wyprzedaż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.ochel Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 awww... zwariowali :) ech tylko żeby wersje rosły a ceny malały :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-=S3B=- Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 Nie no to jakies zarty... az strach pomyslec o nowych funkcjach - obstawiam nowa ikonke na pulpit :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JunioR Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 pewnie beda same nowosci i rewolucujne rozwiazania :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shogun 3D Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 Nowy i jedyny feature to będzie kompatybilność maxa 2009 z jego SPkiem który wydadzą na dzień dziecka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 a nowy splash screen? zapoda mi go ktoś, to sobie updejtuje maxa 9 do 2009 :P właściwie ma to swoje plusy dodatnie, będzie można legalnie jechać przez cały rok na trialach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 13 Luty 2008 Autor Share Napisano 13 Luty 2008 właściwie ma to swoje plusy dodatnie, będzie można legalnie jechać przez cały rok na trialach Ty, to jest pomysl :D http://area.autodesk.com/index.php/b...009_announced/ pod tym linkiem (wpis z bloga goscia z autodesku) ludzie tak marudza na ten "update" ze nie wiem. Chyba zaczne namawiac szefa na zmiane na jakas cineme albo xsi albo co :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
streaker Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 Design będzie bez SDK ale różnicy w cenach między wersjami nie będzie, co to za filozofia to ja nie wiem :D No design będzie bez SDK, ale za to z ProMaterials, no wiadomo, przedrostek "Pro" musi być, bo to podkreśla z jakim profesjonalnym narzędziem mamy do czynienia :) może powinni wprowadzić oznaczenia typu : max 2008 wiosna, max2008 zima. Testowe triale to "max2008 przedwiosnie" I jeszcze "max 2008 krismas edyszyn - w opakowaniu ręcznie malowane bombki choinkowe" pozdrawia mi zycze powodzenia :) hahaha.... tym mnie załatwiłeś :D a jakby komuś się nie chciało czytać, lista nowości: Remember, this is an INCOMPLETE list, about 30% of the features are not listed here. Some important features will be revealed at launch. Biped: • Hands Like Feet Option • Working Pivot Rotation • Mirror Animation Options • Triangle Neck Modeling and Mapping • UV Spline Mapping • UVW Unwrap Improvements mental ray • ProMaterials • New mental ray Proxy Objects • Enhanced Accessibility of Production Shaders • Enhanced Per-object Render Settings • Improved Render Final Gather and Global Illumination • New mental ray Render Elements Lot's of other things – but wait for launch (March 25th) to get the full scoop nie dziwi was, że mamy tam same "improved" i "enhanced" ? I najlepsze ostatnie zdanie... miesiąc do premiery i nie chcą napisać co nowego - nie rozumiem, dopiero piszą te nowości i nie wiedzą co im się uda skończyć (niemoliwe, bo produkt trzeba przygotować do wydania, przetestować, wytłoczyć, rozesłać po całym świecie, zareklamować, miesiąc przed jest odpowiednim czasem na takie rzeczy), albo wersja 2, prawdopodobna sądząc po ich ostatnich dokonaniach w rozwoju tego software'u - te lot's of other things to takie pierdoły, że wstydzili się o nich napisać teraz, żeby nie robić złego wrażenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shogun 3D Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 Nie no... ja widzę same zalety płynące z regularnych roadshow: - Nowe firmowe koszulki z kolekcji wiosna, lato, zima. - Szanse na Ipoda. - Aktualizacja wiedzy na temat poziomu piractwa i sankcji zgodnych z prawem po wejściu do strefy Shengen. - Gumki na nadgarstek. Moja stara już pękła. - Okazja do meetingu. - Garść znaczków wpinanych w klapę. - Wyżerka - Nie wiem, kiedy jest Śmigus Dyngus, ale coś nidługo potem... Z tej okazji mozemy legalnie nie zostawić na maxie 2009 suchej nitki... Swoją drogą przyszło mi do głowy, że max 2009 to max 2008 z rozbudowaną bazą bugów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patry Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 Hehe, te "pro materials" z mentala brzmią ciekawie... XD Ciekawe co oni tam wymyślili? :O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Destroyer Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 streaker racja przegapiłem ;P i ja też już chce już Maye Easter Egg edition z ProMaterialsami, mental ray Proxy Objectsami i innymi super enhancami i improvmentasami ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 Hehe, te "pro materials" z mentala brzmią ciekawie... XD Ciekawe co oni tam wymyślili? :O Będą się samodzielnie konfigurować, by ładnie wyglądały po zrenderowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orangegraphics Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 eee... kurde... jak to niesamowicie brzmi... spline uv... chyba się przerzucę:D ja i tak siedzę na 9... tylko dla mentala i jego Ao... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arch515 Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 to tylko prima prili :) co za paranojaaaaaaaaaaaaaaaa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Predator Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 paranoja i tyle.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 Dziwni jesteście. Każdy normalny użytkownik oprogramowania cieszy się, gdy wychodzi nowa wersja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lis Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 zgroza.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naeq Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 2009? przecież 2008 to jeden z ich większych nie wypałów, i nie zrobili nawet żadnego SP... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SYmek Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 We wszystkim jest jakiś cel, a w tym jest taki, żeby Wam zrobić dobrze. Zgadzam się z piotrkiem, powinniście się cieszyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kannu Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 serwus :) Piotrek : racja. JA tez sie zawsze ciesze :) Falcom - ten maxik jest zły ??? Ja sie nie gadzam. A brak SP , może jest pozytywną oznaką braku bugów. Symek - tak. we wszystkim jest cel. Tylko nie wiadomo komu oni chcą zrobić dobrze. Przypominam ,że update wiąże sie z duzymi pieniazkami :(. Gdyby byli hiper i super fajni, to daliby to za free. Albo przynajmniej pozwolili zapłacić światową cene ( obowiazującą np. w usa ) , a nie w polsce. pozdrawiam i zycze powodzenia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaras Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 o ile wiem to przy zakupie maxa uzytkownik dostaje roczną subskrypcję i kazdy apdejt ma za free Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturro Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 rany, jak komus sie nie podoba moze siedziec na wersji 4 ktora byla najwiekszym przelomem i czekac na wersje 2034 ktora moze wg niego bedzie juz wystarczajaco lepsza od poprzednich:) i tak na "trialach" wiekszosc tu jedzie, wiec tym bardziej sie powinniscie cieszyc ze przynajmniej sa wieksze podstawy do sciemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AGmakonts Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 spoko będzie roadshow, okazja do zlotu, oni to dla nas robią co byśmy się mogli napić;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 e tam. mi się podobał szybszy viewport w 2008. mam nadzieję, że przyspieszą w 2009. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carlosss Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 ale wy to nic nei wiecie ;)pro materials będzie to taki materiał że wpisujemy nazwę np. oak wood i już woilla :D nawet nie będzie trzeba wrzucać na obiekt bo max sam będzie wiedział na co go ma wrzucić :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shalivan Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 MASAKRA ! - Gumki na nadgarstek. Moja stara już pękła ej moja tez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arev Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 Jestem pewien, że od wersji 2009 w maksie będzie już plugin Do-It :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruneq Napisano 14 Luty 2008 Share Napisano 14 Luty 2008 serwus :) może powinni wprowadzić oznaczenia typu : max 2008 wiosna, max2008 zima. Testowe triale to "max2008 przedwiosnie" I jeszcze "max 2008 krismas edyszyn - w opakowaniu ręcznie malowane bombki choinkowe" pozdrawia mi zycze powodzenia :) Poki co to jest Jesien średniowiecza!:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
serratus Napisano 14 Luty 2008 Share Napisano 14 Luty 2008 Ehh... porażka, na prawdę niedługo doczekamy się nowych wersji maxa w jakimś miesięczniku. Nie rozumiem tylko dlaczego nie mogą dodawać znaczących ulepszeń tylko zawsze jakieś pierdoły... tyle jest fajnych rozwiązań np. w XSI, nie rozumiem dlaczego niektórych rzeczy nie mogą brzydko mówiąc zgapić i umiejętnie dodać je do maxa, pozbyć się niektórych przestarzałych już nawyków i zrobić porządny program w minimum rok. Wygląda na to, że jak Max skończył z numerkami, a przeszedł na daty to skończył z porządnymi rozwiązaniami, albo kasy im brakuję po wpakowaniu się w Mudboxa, chociaż to raczej mało prawdopodobne ;). EDIT: A to podzielenie na Max 2009 i Max Design 2009 to w ogóle jakieś przegięcie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SYmek Napisano 14 Luty 2008 Share Napisano 14 Luty 2008 Nie rozumiem tylko dlaczego nie mogą dodawać znaczących ulepszeń tylko zawsze jakieś pierdoły... tyle jest fajnych rozwiązań np. w XSI Bo to kosztuje dużo pieniędzy, zachodu i talentu, a po co wydawać te pieniądze, skoro i tak mają Was w kieszeni... czysty biznes. Zero inwestycji, maksimum zysków. Nie inwestuje się w coś, co i tak przynosi pieniądze. To jest giełdowa instytucja, która zajmuje się maksymalizacją wartości swoich aktywów == dochodów akcjonariuszy. To oni wynajmują do prowadzenia firmy ludzi, którzy możliwie minimalnym kosztem zarobią jak najwięcej. Taka firma zdobywa rynek przejęciami a nie rozwijaniem technologii. Bo to się nie opłaca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
serratus Napisano 14 Luty 2008 Share Napisano 14 Luty 2008 No niestety, czysty marketing, zero horyzontów. Chociaż można na to patrzyć z kilku perspektyw. Skoro Autodesk tworzy Maxa i Maye, może zdecydowali się ostatecznie na Maye, a z Maxa chcą jak najwięcej hajsu wyciągnąć, bo chyba każdy dobrze wie, że jak zrobią kilka takich kontynuacji Maxa z praktycznie zerowym krokiem naprzód, to niedługo ludzie zapomną o jego istnieniu... PS. Kiedyś był taki wątek, jakiego softu będziemy używać w przyszłości :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 14 Luty 2008 Share Napisano 14 Luty 2008 arevulopapo - ten swietny Do-It o ktorym mysle ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kris_R Napisano 14 Luty 2008 Share Napisano 14 Luty 2008 kaszana... przerzytałem te wszystkie nowoczesne ficzersy i jakoś nic nie powala na kolana. A tym bardziej nic nie powinno skłaniać do wydania nower wersji maxa. Tak jak Gotham napisał.. wystarczyłby jakiś service pack.. no ale kilka małych czarodziejskich dodatków i kasa leci :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SYmek Napisano 14 Luty 2008 Share Napisano 14 Luty 2008 kaszana... przerzytałem te wszystkie nowoczesne ficzersy i jakoś nic nie powala na kolana. A tym bardziej nic nie powinno skłaniać do wydania nower wersji maxa. Tak jak Gotham napisał.. wystarczyłby jakiś service pack.. no ale kilka małych czarodziejskich dodatków i kasa leci :) Myślę, że tu chodzi bardziej o segmentacje rynku, niż o zarobek. To jest polityka. Po pierwsze zaczynają różnicować klientów, tych od designu i resztę. To ma kolosalne konsekwencje na przyszłość. Na przykład, jeśli za dwa lata wprowadzą nową aplikację 3d do animacji, mogę swobodniej manipulować rynkiem, nie tracąc w nim udziałów. Od tej chwili, mogą dalej wspierać Viz, z mniejszą część animacyjną pchać w innym kierunku. Teoretyzuje. Nie wiem jak będzie. Idzie o zasadę. Czasami drobne zmiany z punktu widzenia użytkownika, mają kolosalne znaczenie dla korporacji. Albo jeszcze inaczej, za jakiś czas, ktoś kto zajmuje się trochę designem i trochę animacją, będzie musiał mieć dwie aplikacje zamiast jednej. Znów pożytki z segmentacji. O wyraźny odpływ użytkowników nie muszą się martwić jeszcze długo. Czego najlepszym dowodem jest to forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loozack Napisano 14 Luty 2008 Share Napisano 14 Luty 2008 Dziwni jesteście. Każdy normalny użytkownik oprogramowania cieszy się, gdy wychodzi nowa wersja... Piotrek, więcej osób by się cieszyło gdyby nowsze Maxy posiadały kompatybilność wsteczną w sensie, że dałoby się w nich zapisać plik w formacie .max, który możnaby otworzyć na starszej wersji. Gdy tego nie ma robi się jedno wielkie zamieszanie, bo z jednej strony wypadałoby być na bieżąco, żeby móc otworzyć do obróbki czyjeś pliki zapisane w najnowszej wersji, a zdrugiej strony warto pozostać na starszej, bo sporo klientów pewnie jeszcze nie zrobiło upgrade'a i będzie wolało pliki na przykład z Maxa 8 czy 9. Autodesk wyraźnie pokazuje gdzie ma swoich klientów wydając nowe wersje z tak mizerną ilością usprawnień, SYmek dobrze podsumował ten temat w swoim wcześniejszym poście, ehh... może czas przerzucić się na XSI, tylko kto mi zrobi do niego VRaya... Pozdrawiam. P.S. Dla porównania zwykły Service Release (darmowy) do Rhino w przeciwieństwie do Maxa zawiera listę poprawek i nowych funkcji wielkości książki telefonicznej, no ale Rhino musi dalej walczyć o swoją pozycję na rynku, Max już nie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi