Napisano 21 Sierpień 201014 l Marvin Straszne mu zrobiłeś wory pod oczami, ucho jest zbyt płaskie i nie odstaje od głowy, nie powinno leżeć równolegle z głową, usta wyszły fajnie, przegiąłeś z grdyką, ma trochę za szeroką szczęką, która nie pasuje do reszty twarzy, nos na widoku z przodu nie wygląda na lepiej lekko rzecz ujmując. Dawaj następną główkę, i staraj się wyeliminować te błędy.
Napisano 21 Sierpień 201014 l ~Cyanide dzięki za opis błędów. Nie korzystałem z referencji. 3,5h speed z wczoraj. Tym razem trochę na podstawie zdjęć. Ale za cienki jeszcze jestem by złapać podobieństwo.
Napisano 21 Sierpień 201014 l Podobieństwo złapałeś co chyba nie było trudne z racji charakterystycznej gęby. Dawaj dalej bo widać że nie czujesz jeszcze bryły.
Napisano 22 Sierpień 201014 l Lucek -your avatar is creeping the hell out of me. Zmien go. ze dwie godzinki z nowa Z4. Chyba sie pokochamy, aczkolwiek jest kilka ktorych w niej nie lubie. Ale pozatym swietna jest, sexi:P
Napisano 22 Sierpień 201014 l Zbrusik z BPR musze sie pobawic tym ficzerem, mozna z niego fajne rzeczy wyciagnac. Ej ale olales kompletnie moj komentarz o deine avateren. why?
Napisano 22 Sierpień 201014 l Dlatego że Lechiffre'a może zastąpić tyko Vesper. A Vesper ma Dunuś więc Lechiffre zostaje:) Poza tym właśnie pracuję nad jego ochydną mordą:D
Napisano 22 Sierpień 201014 l Szyja nieproporcjonalnie mała do reszty głowy. W rzeczywistości by się chyba ugięła pod jej ciężarem ;>
Napisano 22 Sierpień 201014 l nom, mysle ze mozesz spokojnie zacząć od początku - w przypadku modelowania ludzi to nic niezwykłego - zbuduj sbie kilka brył pod rząd, tak łatwiej nabrać wprawy i uchwycić to coś, czego nie sposób poprawić na wypieszczonej pracy.
Napisano 22 Sierpień 201014 l Rozumiem o co wam chodzi i się z wami zgadzam. W rysunku stosuję tą zasadę, że najpierw patrzę na całość a później się zagłębiem w szczegóły. Natomiast teraz w tych kilku speedach staram się badać anatomie tylko dla samej twarzy, co też po części jest zabawą i poznawaniem zasad działania narzędzi w ZB, bo dopiero co raczkuję w tym programie. Mam świadomość, że powinienem też zwrócić uwagę na głowę jako całość, relacje/proporcje pomiędzy pozostałymi częściami ciała. Na przyszłość obiecuję poprawę :D.
Napisano 23 Sierpień 201014 l indian nie wiem czy w swoich sculptach chcesz wyciągnąć jak najbardziej realistyczny wygląd głowy, bo wyglądają one dziwnie, niby fajnie, ale dziwnie. Mają taki twój styl, są jakieś takie balonowate, a twarz człowieka taka nie jest. Może porób coś z fotek, no chyba, że nie zależy Ci na realności twoich gniotów :]. A co do twojego avatara lucek to i tak ten mapet czy coś z tym nochalem był najlepszy :p. Pozdrawiam Kuba.
Napisano 29 Sierpień 201014 l A ja w ramach dalszej nauki Sculptrisa dokończyłem swojego Zerga z minibitwy.
Napisano 29 Sierpień 201014 l Ten sculptris działa tak jak zbrush czy na jakichś voxelach czy czymś podobnym? Fajne to ale gluty dalej.
Napisano 29 Sierpień 201014 l Nie mam pojęcia jak on działa. A gluty to raczej mój brak doświadczenia niż wina programu, chociaż fajnie mieć wymówkę. Inna sprawa, ze nie widziałem jeszcze pracy sculptrisowej bez glutów.
Napisano 29 Sierpień 201014 l sculptis jedzie na trojkatach, przy pocaignieciu brushem automatycznie dodaje topologie. Calkiem mila sprawa. Aczkolwiek jak jest GoZ to dla mnie sculptris jest tylko ciekawostka.
Napisano 29 Sierpień 201014 l No ja narazie mam dołka finansowego, wiec sculptris jest przynajmniej na etapie nauki dobrym rozwiązaniem.
Napisano 29 Sierpień 201014 l Siedzę właśnie nad nową postacią w Scuplptrisie i wykumałem czemu powstają takie gluty. Winę ponosi to nie szczęśliwe dzielenie wszystkiego na trójkąty. Potem po użyciu narzędzia smooth te trójkąty zagęszczają się i już jest po zawodach. Można użyć co prawda narzędzia Reduce tool ale algorytm redukujący działa trochę z d..y. Często gęsto po redukcji zostają osierocone trójkąty przez co powstają dziwne artefakty. Innym wyjściem jest zagęszczenie siatki już na starcie i potem praca z narzędziami z wyłączonym detalowaniem, ale metoda ta nie sprawdza się przy rzeźbieniu z base mesha. Więc w dużej ilości wypadków zwyczajnie nie opłaca się zabawa sculptrisem.
Napisano 29 Sierpień 201014 l No to klops... Raz włączyłem sculptrisa i to tylko na chwilę, bo przeraziła mnie odmienność tego programu od ZB :p. Po prostu się przyzwyczaiłem do niego. Ale siądę jeszcze do sculptrisa, poza tym pewnie go jeszcze poprawią bo jest chyba dosyć świeży prawda? Pozdrawiam Kuba.
Napisano 4 Wrzesień 201014 l Takie tam. Mało korzystam ostatnio z zetki (bo katuje maya) to musiałem coś wyskrobać. ;)
Napisano 4 Wrzesień 201014 l Całkiem fajne tylko ucho dziwne. Tzn. Jest jakby całe wypełnione w środku.
Napisano 4 Wrzesień 201014 l Moja rada. Nie baw się na razie w ogóle w detale, pracuj nad bryłą na niskim zagęszczeniu siatki aż będzie wyglądała spoko. Zrób kilka rzeczy z referek, całe głowy bo widzę że elementy u ciebie z osobna by były okej ale razem nie trzymają się kupy. Proporcje.
Napisano 5 Wrzesień 201014 l No i ja dziś po raz pierwszy pobawiłem sie w Scupltrisie :) Pracki traktuje bardziej jako swoisty "chrzest" i mam świadomość że są słabe/średnie. 1. 2. No to z mojej strony jak narazie tyle, mam nadzieje że nikt na widok prac nie ucierpi :E Pozdrawiam, WilL
Napisano 7 Wrzesień 201014 l Witam, Mając chwilę czasu próbuje swoich sił w modelowaniu, i pierwsze co udało mi się wyskrobać, na razie same główki, mam nadzieje że tym razem, dam radę ogarnąć więcej tematu.
Napisano 7 Wrzesień 201014 l Pierwsza najlepsza, jest bardzo spoko. Reszta na podobnym poziomie. Moje rady: Nie wchodź w detal do momentu aż główna forma będzie ciekawa. Główną formę rozumiem jako niski podział siatki, to ten staraj się na razie ćwiczyć bo jest najważniejszy w odbiorze pracy (a detalikami i zmarszczkami można sobie popłynąć jak kto lubi.) Przy modelowaniu obracaj kamerę żeby widziała główkę w ujęciu 3/4, to takie ujęcie najczęściej widzimy w realu. Podłub dla ćwiczeń trochę ludzkich główek z referencji. Duży plus za złamanie symetrii, przydałoby się żeby wszelakie robi nie były symetryczne, move tool na niskim podziale siatki i jazda. btw. To że pisze takie rzeczy nie oznacza że modeluje lepiej, po prostu wiem po czym jest progress. ;) Edytowane 7 Wrzesień 201014 l przez Monio
Napisano 7 Wrzesień 201014 l Świetne to jest! Zajebiście przerysowana i przy tym mega poprawna anatomia. Dlatego zassałem na dysk jako luźną referkę. ;) Gratulacje, MOAR!
Napisano 8 Wrzesień 201014 l cieszę się, że się spodobało :) z tą anatomiczną mega-poprawnością, to bym się nie zapędzał :) jeszcze jedno szybkie dłubanko w sculptrisie, przed snem. pozdrawiam.
Napisano 8 Wrzesień 201014 l lukanus- oba fajne aczkolwiek pierwszy mi się bardziej podoba ;) Chyba ostatni okularnik, znowu z kulki, z początku posiłkowałem się konceptem, a później już poleciałem:
Napisano 8 Wrzesień 201014 l Monio - dzięki z uwagi, niby nie które rzeczy się kojarzy, ale lepiej docierają jako konkretne wskazówki. RaVirr - fajny koncept, ciekawie się prezentuje, ciekawe jak wyglądałaby cała postać. Dzisiejsza przymiarka, miała być wiedźma ale jakoś, niewiele ma to z nią wspólnego. Zbyt mało charakterna ;)