Napisano 3 Czerwiec 201311 l Pojawił się zwiastun filmu „Another Day of Life” opartego na książce Ryszarda Kapuścińskiego „Jeszcze dzień życia”. Reżyserami filmu są Damian Nenow i Raul de la Fuente. Jest to zarazem pierwszy film powstający w studiu Platige Image. Pełna treść: Another Day of Life - zwiastun
Napisano 3 Czerwiec 201311 l Kiedy, gdzie, jak... Rewelacja. Kojarzy mi sie odrobine z "Waltz with Bashir". Widze, ze temat mocny, wykonanie gniecie. Jest na co czekac.
Napisano 3 Czerwiec 201311 l Świetnie wygląda ;) Efekt końcowy lepszy niż się spodziewałem. Gratuluje! :)
Napisano 3 Czerwiec 201311 l Oh genialna stylistyka, i temat ciekawy. Z pewnością obejrzę. Będzie to doskonała okazja by wybaczyć marnowanie czasu tak uzdolnionych ludzi, jakim była Catzilla.
Napisano 3 Czerwiec 201311 l mi brakuje dynamicznej kreski na postaciach, nadało by to nieco życia, przynajmniej ja to tak sobie wyobrażam bo na technicznych sprawach w animacji 3d-2d się nie znam, ale widzialem takie animacje 2d i bardzo dobrze to działało... fajnie, że porusza mocny temat, kibicuję i czekam na finał
Napisano 4 Czerwiec 201311 l Zgadzam się z przedmówcami. Świetny styl graficzny. W Paths of Hate się sprawdził, tutaj też bardzo pasuje. Ciekawy temat. Fajny pomysł z tym podziałem na fabułę i animację, gdzie animacja robi za wspomnienia z przeszłości. Bardzo mnie ten zwiastun zaciekawił. Gdzie i kiedy będzie można to zobaczyć w całości?
Napisano 4 Czerwiec 201311 l Wplatanie animacji w tak ciezkie tematy jakby mocniej wplywa na widza. Super jak bedzie mozna to umiescic pomiedzy Persepolis i Walcem z Baszirem. No i oczywiscie licze na ogolnodostepnosc, by nie krylo sie gdzies za kurtynami dla wybranych
Napisano 4 Czerwiec 201311 l Kurcze strasznie się jaram tą produkcją, a książki Kapuścińskiego robią ogromne wrażenie. Tak sobie oglądam, któryś raz i zastanawiam się, czy byłoby możliwe zrobienie gry w takim poważnym dokumentalnym klimacie. Pewnie bardzo łatwo można by przekroczyć granicę dobrego smaku, ale może jakby było to zrobione z odpowiednią powagą, bez zbędnego komentarza fabularnego, z prawdziwymi zdjęciami i informacjami? Aparat przeciwko karabinom, dotarcie do istotnych miejsc, zbieranie prawdziwych informacji i dowodów w postaci zdjęć i oczywiście element ryzyka (przetrwania) dla grywalności ;), trochę jak RPG , ale prawdziwe dialogi, zamiast efektownych głupot prawdziwe informacje i historie prawdziwych ludzi. Chociaż nie wiem czy nie byłoby przegięciem granie Ryszardem Kapuścińskim, bo gry kojarzą się tylko z rozrywką i "głupotą", ale może kiedyś to się zmieni.. W końcu to tylko medium do przekazywania treści, jakby ktoś kompetentny, może jakiś dziennikarz coś takiego zrobił?
Napisano 4 Czerwiec 201311 l teraz tylko jakieś trzy lata żeby ewentualnie zobaczyć całość... może dożyję....:)))
Napisano 5 Czerwiec 201311 l @WWWoj: Bardzo ciekawy pomysł. Taka gra byłaby jednak sporym ryzykiem finansowym, gdyby zrobić ją taką jak piszesz. Chętnie bym zagrał w coś takiego, tylko pytanie ile osób również. A trzeba się liczyć z tym, że konfrontując koszty zrobienia gry lub animacji (na zbliżonym poziomie wizualnym), koszt gry wypada oczywiście dużo mniej korzystnie. Natomiast po grę pewnie by sięgnęło i tak więcej młodych ludzi niż po film. Być może działalność PISFu (lub podobnej instytucji) należałoby kiedyś poszerzyć o finansowanie również takich interaktywnych projektów? Ale to się nie stanie dopóki gry będą postrzegane tak jak piszesz, jako "głupia" rozrywka. Wracając do treści newsa - również mam nadzieję na ogólnodostępność tego filmu. Żeby nie krążył parę lat jedynie po festiwalach.
Napisano 5 Czerwiec 201311 l @mallow: No to prawda finanse to niestety temat przekreślający większość tematów na gry innych niż pewne ustalone trendy i tylko niektórzy mogą sobie na to pozwolić. Jednak jak pomyślę ile czasem nieistotnych informacji zostaje w głowie po przejściu jakiejś gry to zastanawiam się czy nie dałoby się zrobić podmianki :D, chociaż to na pewno nie takie proste jak brzmi, bo gra musiałaby też wciągać i motywować, a nauka, wiadomości, czy myślenie raczej tego nie robią najlepiej ;), ale może reporter w ciekawych miejscach i niebezpiecznych sytuacjach dałby radę i przyciągnął by młodych. Temat bardzo mocny i "globalny" + świetna grafika i animacje dodać do tego jeszcze chociaż nie frustrującą grywalność i mamy spektakularny sukces i miliony dolarów ;D no i coś w głowach zostanie może.
Napisano 5 Czerwiec 201311 l Ludzie nie chcieliby w to raczej grać. Węszę tutaj marną grywalność. Gry to nie miejsce na poważne rzeczy. To tak jak próbować robić wykład o historii w wesołym miasteczku.
Napisano 5 Czerwiec 201311 l CzAk1 napisał: Ludzie nie chcieliby w to raczej grać. Węszę tutaj marną grywalność. Gry to nie miejsce na poważne rzeczy. To tak jak próbować robić wykład o historii w wesołym miasteczku. .. no to nareszcie wiem skąd wokoło tyle głupoty... a wszystko pomału staje się kiczowatym wesołym miasteczkiem...:)))
Napisano 5 Czerwiec 201311 l CzAk1: Dzięki za sprowadzenie mnie na ziemię i trzeźwą ocenę potencjału grywalności ;) No wszystko kwestia podejścia, podejrzewam, że niejeden reżyser filmowy usłyszał, że ludzie nie chcieliby tego oglądać. Medium jak medium, film i kino też ewoluowały patrząc od początków. Gry też się zmienią, powstają takie produkcje jak to np. http://polygamia.pl/Polygamia/1,107165,13841227,Silent_Enemy__gra_spolecznie_zaangazowana__Oto__co.html Ja tylko gdybam wiadomo jak jest, ale może za jakiś czas?...
Napisano 5 Czerwiec 201311 l ..oczywiście, że gry się zmienią i zmieniają... w kierunku większej i szybszej i bardziej spekularnej zabijalności... bo to jedyny wymiar popularności...:)))
Napisano 6 Czerwiec 201311 l Dziadek3D strasznie jestem ciekaw w jakie gry miales okazje w zyciu pograc.
Napisano 6 Czerwiec 201311 l chyba sobie żartujesz.... po obejrzeniu tych wszystkich pokazywanych tu cinematików i zwiastunów gier musiał bym być mocno głupi żeby w to grać.... tylko mi nie pisz, że są jeszcze inne gry... bo jak by były to by je tu pokazano....:)))))))))))))))
Napisano 6 Czerwiec 201311 l bardzo przyjemnie sie zapowiada ADOL ! ładne połączenie filmu z komiksem dziadek - dlaczego obrazasz innych uzytkowników forum ? przeceiz to zabronione w regulaminie... wez se idz stąd i nie zaśmiecaj ludziom wątków głupim ględzeniem nie na temat
Napisano 6 Czerwiec 201311 l czujesz się obrażony..???. musisz widocznie mieć powód.... a do tego wyrażaj swoją opinię, a nie zabieraj głosu za wszystkich użytkowników.... chyba... że jesteś z zestawu na Wiejskiej...:)))... a jak przeczytałeś cały wątek to powinieneś wiedzieć że to nie ja zacząłem temat gier... dostałem imienne pytanie wiec odpowiadam.... :))
Napisano 6 Czerwiec 201311 l Po co grać w gry? Znacznie fajniej prowadzić gierki. :) Film zapowiada się ciekawie, choć nie wiem, czy to obecnie nośny temat. Sama książka niespecjalnie przypadła mi do gustu.
Napisano 7 Czerwiec 201311 l Ja czytałem to dawno temu i była to chyba pierwsza ksiązka Kapuścińskiego jaką przeczytałem. Potem wciagnąłem większość na raz ;) Moim zdaniem temat jest mocny i dobry. Bezsensowne wojny prowadzone są cały czas na świecie.
Napisano 10 Czerwiec 201311 l zapowiada się bardzo ciekawie, podoba mi się to połączenie animacji z filmem