tmdag Napisano 11 Grudzień 2013 Share Napisano 11 Grudzień 2013 (edytowane) Hej! Jako, ze jest tu kilku entuzjastow Houdiniego, podziele sie i z wami moim drobnym projektem prywatnym. Pomysl narodzil sie wraz z konkursem SideFX na splash screen gdzie wymogiem bylo stworzenie proceduralnego obrazka bez uzycia pakietow zewnetrznych, bez post procesu. Wygenerowana roslinka jest 100% proceduralna (zero recznego modelowania, texturowania itd.) Zostala wygenerowana bazujac na prostych zasadach matematyki (zlotego podzialu [wiki], ciagow fibonacciego [wiki] tworzocych ksztalty phyllotaxis [wiki]) i symulacji zachowan fizycznych ktore wplywaly na ksztalt i wyglad (grawitacji, wiatru oraz naswietlenia slonecznego). Recznie stworzony shader mantry kontroluje kazda czesc wygenerowanej rosliny i wplyw swiatla. Pajeczyna zostala stworzona za uzyciem raytaycingu. Caly obrazek jest 100% 'beauty' (zero post process). Wiele rzeczy bym jeszcze pozmienial, nie jest to 100% efektu jaki chcialem osiagnac, lecz renderowanie na laptopie mnie zmeczylo i postanowilem przelozyc kolejne rendery az do zakupu stacji roboczej :) Software: SideFX Houdini Renderer: Mantra troche wiecej informacji na mojej stronie domowej [tutaj] [ATTACH=CONFIG]92460[/ATTACH] Edytowane 12 Grudzień 2013 przez tmdag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 11 Grudzień 2013 Share Napisano 11 Grudzień 2013 Dla mnie bomba. Zwłaszcza, że, jak piszesz, zero modelowania i sztuczności — sama natura. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kir4 Napisano 11 Grudzień 2013 Share Napisano 11 Grudzień 2013 Piękne, nie będę nawet krytykował bo nie ma co, perfekcja po prostu. Jestem w szoku i podziwiam, życzę sukcesu w dalszej karierze ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
legomir Napisano 12 Grudzień 2013 Share Napisano 12 Grudzień 2013 A jak generowałeś sam ciąg? Przedwczoraj obejrzałem makingofa na Twojej stronie, ale nie bardzo mi to szło(dzisiaj jeszcze spróbuję nieco inaczej). A raytracing przy tworzeniu pajęczyn oznacza rayintersection + add point? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beny Napisano 12 Grudzień 2013 Share Napisano 12 Grudzień 2013 Widać że to fota - nawet bluescreen przebija na dole po prawej :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 12 Grudzień 2013 Share Napisano 12 Grudzień 2013 wow so fibonacci. matemtyka jest niesamowita, szkoda ze taka niedostępna przez pierwsze 15lat związku :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Traitor Napisano 12 Grudzień 2013 Share Napisano 12 Grudzień 2013 Łoł, Albert, zabijasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam_Guzowski Napisano 12 Grudzień 2013 Share Napisano 12 Grudzień 2013 Slicznosci !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 12 Grudzień 2013 Share Napisano 12 Grudzień 2013 bardzo sliczne :) i bardzo wieje Rekita :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
narwik Napisano 12 Grudzień 2013 Share Napisano 12 Grudzień 2013 To ja wracam do szorowania podłóg. *****! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mercedesslr Napisano 12 Grudzień 2013 Share Napisano 12 Grudzień 2013 (edytowane) takie super, wow, takie proceduralne! :D Edytowane 13 Grudzień 2013 przez mercedesslr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ApaczoS Napisano 12 Grudzień 2013 Share Napisano 12 Grudzień 2013 Skubany :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolitic Napisano 12 Grudzień 2013 Share Napisano 12 Grudzień 2013 bardzo sliczne :) i bardzo wieje Rekita :) Dokladnie tak samo pomyslalem - prace Arka mozna jeszcze ogladac: http://www.cgtrader.com/blog//wp-content/uploads/2013/02/3D-Ecosystem-simulation-Arkadiusz-Rekita.jpg A tak generalnie to miazga praca, tylko co ten pies tutaj robi ?? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
floo Napisano 12 Grudzień 2013 Share Napisano 12 Grudzień 2013 @tmdag mocne! zaskoczyłeś! ;) Dużo było testowania elementów przed złożeniem w całość? czy od razu poszedłeś na żywioł wiedząc co i jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek Napisano 12 Grudzień 2013 Share Napisano 12 Grudzień 2013 Efekt "wow" osiągnięty. Inspirujące na pewno! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf3de Napisano 12 Grudzień 2013 Share Napisano 12 Grudzień 2013 Albert kaktus jest mega świetny. Długo się liczy takie coś? Na jakim CPU? Jakie oświetlenie tam masz? ( apropo Arka, poleciał już dużo dalej... Widziałem jego rzeczy z przed kilku miesięcy. Teraz rosliny reagują na wszystko. Woda, dźwięk, itp. I to wszystko się rusza i zmienia...Zrobił coś co samo żyje :) Z Archiwum: http://www.sidefx.com/images/stories/news/3dworld/makeofplants_en.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 12 Grudzień 2013 Share Napisano 12 Grudzień 2013 co!? ja myslalem, ze on wygenerował wszechświat i liczył ewolucję, aż na jednym z obiektów zaczęła pojawiać roślinność. zawiodłem się :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawelkos Napisano 12 Grudzień 2013 Share Napisano 12 Grudzień 2013 Wow kapitalne to! Zawsze podziwialem ludzi ktorzy potrafili ogarnac na tyle te wszysktie zagadnienia matematyczne, zeby oprocz samych obliczen i otrzymania jakiegos tam wyniku, wykorzystuja je do czegosc praktycznego, "namacalnego" :D. No i swietny shader roslinki, ale ponoc ta mantra wolna jest :]. Dokladnie tak samo pomyslalem - prace Arka mozna jeszcze ogladac: http://www.cgtrader.com/blog//wp-content/uploads/2013/02/3D-Ecosystem-simulation-Arkadiusz-Rekita.jpg A tak generalnie to miazga praca, tylko co ten pies tutaj robi ?? ;) To nie pies a pieseł, a pieseł robi: "WOW" ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deshu Napisano 12 Grudzień 2013 Share Napisano 12 Grudzień 2013 Pięknie! Gratulejszyn. Do takiego czegoś chciałem dojść też (zainspirowany pare lat temu linkowaną tu pracą Arkadiusza Rekity, a jakże), ale nie doszedłem za daleko. Brawo za determinację. Opowiedz więcej o wpływie wiatru i światła na scene please. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmdag Napisano 12 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 12 Grudzień 2013 Hej! Dzieki wszystkim! Naprawde jeszcze wiele pracy wymaga te obrazek ale ciesze sie, ze Wam sie podoba. A jak generowałeś sam ciąg? Przedwczoraj obejrzałem makingofa na Twojej stronie, ale nie bardzo mi to szło(dzisiaj jeszcze spróbuję nieco inaczej). A raytracing przy tworzeniu pajęczyn oznacza rayintersection + add point? Ciag byl generowany w sopach, punkt stawiany co kat 137.5 stopnia. Raytracing odbywal sie w vop sopach (ta sama metoda ktora uzywalem przy robieniu raytracera w vopach) Widać że to fota - nawet bluescreen przebija na dole po prawej :D Heh, wlasnie zwrocilem na to uwage, musze zbadac sprawe tego niebieskiego koloru :) bardzo sliczne :) i bardzo wieje Rekita :) chodzi grill rozumisz ;] Dokladnie tak samo pomyslalem - prace Arka mozna jeszcze ogladac: http://www.cgtrader.com/blog//wp-content/uploads/2013/02/3D-Ecosystem-simulation-Arkadiusz-Rekita.jpg A tak generalnie to miazga praca, tylko co ten pies tutaj robi ?? ;) Tak, jego prace od samego poczatku byly oraz nadal sa na moim serwerze (Zarzadzane przez Arka): http://tmdag.com/ptakun/eco_system/makeofplants_en_htm.htm Co do Psa: http://knowyourmeme.com/memes/doge :) Albert kaktus jest mega świetny. Długo się liczy takie coś? Na jakim CPU? Jakie oświetlenie tam masz? ( apropo Arka, poleciał już dużo dalej... Widziałem jego rzeczy z przed kilku miesięcy. Teraz rosliny reagują na wszystko. Woda, dźwięk, itp. I to wszystko się rusza i zmienia...Zrobił coś co samo żyje :) Z Archiwum: http://www.sidefx.com/images/stories/news/3dworld/makeofplants_en.pdf Tak, Arek Rekita kilka lat temu stworzyl symulacje wegetacje roslin. Niesamowita praca i bardzo inspirujaca. Moj zamiar byl zupelnie inny. Stworzylem ten render z mysla o konkursie SideFX ktorego wymogiem bylo proceduralne podejscie. Jednym z pomyslow i inspiraci proceduralnego obrazka byla roslina Aloesu. Spodobal mi sie pomysl i postanowilem podjac sie wyzwaniu. Ze wzgledu na proceduralne wymogi konkursu i wiedze jaka nabylem czytajac miedzy innymi "The Algoritmic Beauty of Plants" postanowilem podejsc do tego problemu matematycznie. Renderowalem to na Macbooku Pro @tmdag mocne! zaskoczyłeś! ;) Dużo było testowania elementów przed złożeniem w całość? czy od razu poszedłeś na żywioł wiedząc co i jak? Pracujac przy filmie 'Journey 2" gdzie zadaniem naszym bylo wygenerowanie roslinnosci tropikalnej, po zaznajomieniu sie z ksiazkami typu "The Algoritmic Beauty of Plants" wiedzialem jak sie zabrac do zagadnienia. Oczywiscie bylo kilka prob i bledow ale udalo mi sie z nimi uporac. Opowiedz więcej o wpływie wiatru i światła na scene please. Jako, ze cala roslina jest wygenerowana proceduralnie, mam pelna kontrole nad kazda jej czescia i tworzeniem proceduralnie atrybotow ktore moglem uzyc pozniej przy tworzeniu shadera. W 'Illumination loop" (iteracji po swiatlach w shaderze) mozesz kontrolowac wyglad rosliny biorac pod uwage rozne zagadnienia swiatla padanego. Wiatr i ogolnie symulacja grawitacji odbylo sie na 'kregoslupie' rosliny (stworzonech przeze mnie krzywych), uzyciu wire solver (wszystko ze wzgledu na optymalizacje i bardzo szybki efekt). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ania Napisano 12 Grudzień 2013 Share Napisano 12 Grudzień 2013 Piękne! Podałeś "The Algoritmic Beauty of Plants", możesz polecić jeszcze jakieś książki tego typu? Powiedzmy dla laika, i niekoniecznie z naciskiem na Houdini? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deshu Napisano 12 Grudzień 2013 Share Napisano 12 Grudzień 2013 W 'Illumination loop" (iteracji po swiatlach w shaderze) mozesz kontrolowac wyglad rosliny biorac pod uwage rozne zagadnienia swiatla padanego. Czyli shader reaguje na światła, a geometria na grawitacje i wiatr, tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmdag Napisano 12 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 12 Grudzień 2013 Czyli shader reaguje na światła, a geometria na grawitacje i wiatr, tak? Geometria rowniez reaguje na swiatla przez analize swiatel w sopach. Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deshu Napisano 12 Grudzień 2013 Share Napisano 12 Grudzień 2013 Ok dzięki. Właśnie się zastanawiałem, czy finalna geometria tworzy się dopiero w w czasie renderowania, czy jest podgląd w viewporcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmdag Napisano 13 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 13 Grudzień 2013 Ok dzięki. Właśnie się zastanawiałem, czy finalna geometria tworzy się dopiero w w czasie renderowania, czy jest podgląd w viewporcie. w Viewporcie. Jakikolwiek raytracing do tworzenia/modyfikaci geometri odbywa sie w sopach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalz00 Napisano 13 Grudzień 2013 Share Napisano 13 Grudzień 2013 Świetne to jest :) Aż sobie sprawdziłem inne prace na ten konkurs. Też robią wrażenie. LINK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beny Napisano 13 Grudzień 2013 Share Napisano 13 Grudzień 2013 A Ty Albercie nic za to nie wygrałeś? Wg. mnie znacznie lepsza praca niż praktycznie wszystkie wymienione w linku michalz00'a. Jesteś pewien że dotarła do nich ta praca? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmdag Napisano 13 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 13 Grudzień 2013 Za pozno zabralem sie za projekt (4 dni przed koncem) i mialem sporo roboty w tym czasie. Wiec postanowilem dokonczyc prace bez wzgledu na konkurs. I tak bym nic nie wygral bo graficznie nie pasuje to na splash screen :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beny Napisano 14 Grudzień 2013 Share Napisano 14 Grudzień 2013 Mega dobrze to wygląda i poziom zaawansowania 10x większy niż większość wysłanych tam prac. Obiecaj, że z następnym konkursem ogarniesz się czasowo, bo stałeś się inspiracją wielu ludzi (myślę, że nie tylko w Polsce), wypiekasz bardzo dobry stuff i szkoda żeby lądował po prostu sobie na lokalnym twardym dysku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SYmek Napisano 14 Grudzień 2013 Share Napisano 14 Grudzień 2013 ja wolę oryginał :) http://www.sidefx.com/images/stories/community/gallery/cactus_full.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmdag Napisano 14 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 14 Grudzień 2013 (edytowane) Mega dobrze to wygląda i poziom zaawansowania 10x większy niż większość wysłanych tam prac. Obiecaj, że z następnym konkursem ogarniesz się czasowo, bo stałeś się inspiracją wielu ludzi (myślę, że nie tylko w Polsce), wypiekasz bardzo dobry stuff i szkoda żeby lądował po prostu sobie na lokalnym twardym dysku. Dzieki! Te prace byly bardzo dobre, czasami prosta forma wystarczy, ja troche odlecialem :) ja wolę oryginał :) http://www.sidefx.com/images/stories/community/gallery/cactus_full.jpg Tez mi sie bardzo podobaja prace Arka. Tu jest troche ladnych oryginalow :) http://tinyurl.com/kxpc2vq Edytowane 14 Grudzień 2013 przez tmdag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artzgodka Napisano 18 Grudzień 2013 Share Napisano 18 Grudzień 2013 świetnie to wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przems Napisano 19 Grudzień 2013 Share Napisano 19 Grudzień 2013 moc takich rzeczy widać dopiero w złożonych scenach i animacjach, w zasadzie takiego kaktusa większość tutaj szybciej by wymodelowała niż "napisała" a mimo wszystko nie wyglądałby tak realistycznie. Dobrze byłoby zobaczyć próbkę animacji hd jak się działa taki krzaczor z detalem ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmdag Napisano 19 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 19 Grudzień 2013 moc takich rzeczy widać dopiero w złożonych scenach i animacjach, w zasadzie takiego kaktusa większość tutaj szybciej by wymodelowała niż "napisała" a mimo wszystko nie wyglądałby tak realistycznie. Dobrze byłoby zobaczyć próbkę animacji hd jak się działa taki krzaczor z detalem ;) Bardzo chcial bym dopracowac swoje rendery i tym bardziej zobaczyc je w ruchu ale musze uzbroic sie w cos mocniejszego niz moj laptop bo inaczej bedzie to trwalo wieki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przems Napisano 20 Grudzień 2013 Share Napisano 20 Grudzień 2013 to znaczy że można domniewywać iż jest to metoda na większy sprzęt i bardziej dla firm? gdyż symulacje ze zwykłą geometrią, tj drzewem czy krzakiem nawet ze sporą iloscią detalu (liscie, trawa) są wykonalne na srednim sprzęcie, chyba że Houdini podnosi dodatkowo poprzeczkę z minimalnymi wymaganiami (...?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz3ds Napisano 20 Grudzień 2013 Share Napisano 20 Grudzień 2013 Cześć! Jeszcze nie miałem okazji napisać, że świetnie to wygląda. Ciekawość mnie zżera jak to wygląda od strony wydajności z modelami - czy nawet scenami - tworzonymi w taki sposób? Np. jak wygląda siatka takich obiektów, jak wygląda animowane czegoś takiego - tutaj przy animacji też się zastanawiam nad topologią siatki. Dodatkowo - czy "pajęczynki" są przyczepione do odpowiednich punktów rośliny "na sztywno"? Tzn. czy podczas ew. animacji czy nawet jakichś drobnych modyfikacji rośliny/liści mogą zmieniać swoje właściwości - tzn. mówię o rozciąganiu - jeśli odległość między liśćmi się zwiększa - nitki się rozciągają. Jeśli zmniejsza - ściągają i działa na nie grawitacja. Jeśli tak to wygląda jak sobie wyobrażam - to jak to wygląda od strony płynności działania, przeliczeń wszystkich tych zachowań - czy to na renderze czy w podglądzie? Mam nadzieję, że nie zamotałem posta. :D Pozdrawiam i gratuluję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
legomir Napisano 20 Grudzień 2013 Share Napisano 20 Grudzień 2013 Dodatkowo - czy "pajęczynki" są przyczepione do odpowiednich punktów rośliny "na sztywno"? Tzn. czy podczas ew. animacji czy nawet jakichś drobnych modyfikacji rośliny/liści mogą zmieniać swoje właściwości - tzn. mówię o rozciąganiu - jeśli odległość między liśćmi się zwiększa - nitki się rozciągają. Jeśli zmniejsza - ściągają i działa na nie grawitacja. Jeśli tak to wygląda jak sobie wyobrażam - to jak to wygląda od strony płynności działania, przeliczeń wszystkich tych zachowań - czy to na renderze czy w podglądzie? Mniej więcej tak jak mówisz. M04 Procedural Animation Wire Solver to Ci przybliży mniej więcej jak to działa ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmdag Napisano 20 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 20 Grudzień 2013 to znaczy że można domniewywać iż jest to metoda na większy sprzęt i bardziej dla firm? gdyż symulacje ze zwykłą geometrią, tj drzewem czy krzakiem nawet ze sporą iloscią detalu (liscie, trawa) są wykonalne na srednim sprzęcie, chyba że Houdini podnosi dodatkowo poprzeczkę z minimalnymi wymaganiami (...?) Sama symulacja to kilka minut. Sam rendering z glebia ostrosci i SSS z duza iloscia pixel samples zajmowal czas i pamiec. Houdini nie jest pod tym wzgledem wolniejszy od innych softow. W produkcji zapewne wiele z tych rzeczy bym "oszukal". Jeszcze nie miałem okazji napisać, że świetnie to wygląda. Ciekawość mnie zżera jak to wygląda od strony wydajności z modelami - czy nawet scenami - tworzonymi w taki sposób? Np. jak wygląda siatka takich obiektów, jak wygląda animowane czegoś takiego - tutaj przy animacji też się zastanawiam nad topologią siatki. Dodatkowo - czy "pajęczynki" są przyczepione do odpowiednich punktów rośliny "na sztywno"? Tzn. czy podczas ew. animacji czy nawet jakichś drobnych modyfikacji rośliny/liści mogą zmieniać swoje właściwości - tzn. mówię o rozciąganiu - jeśli odległość między liśćmi się zwiększa - nitki się rozciągają. Jeśli zmniejsza - ściągają i działa na nie grawitacja. Jeśli tak to wygląda jak sobie wyobrażam - to jak to wygląda od strony płynności działania, przeliczeń wszystkich tych zachowań - czy to na renderze czy w podglądzie? ! Hej, dzieki! Jak napisalem pod samym obrazkiem, wszystkie obliczenia i symulacje odbywaja sie na 'kregoslupie' modelu (ze wzgledu na optymizacje przy symulacji). Sama symulacja jest bardzo szybka (kilka minut i mamy setki klatek). Gestosc modelu jest kontrolowana jedna zmienna wiec moze byc low poly i bardzo skomplikowane (ale w tym przypadku nie potrzebowalem gestego modelu bo drobne rzeczy odbywaja sie na poziomie shadingu. Ksztalt rosliny wraz z pajeczynkami, kropelkami i czymkolwiek sobie zapragniesz jest proceduralny i podazy za symulacja i zachowa swoje dynamiczne wlasciwosci. Wszystko robilem 'na kolanie' na moim laptopie i bylo bardzo plynnie, sam rendering zajal czas ale tez mogl bym zrezygnowac z wielu rzeczy i wiele rzeczy oszukac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz3ds Napisano 20 Grudzień 2013 Share Napisano 20 Grudzień 2013 tmdag - dzięki za opisanie. Dla mnie czarna magia - ale szalenie interesujące. Aż dziw bierze że coś takiego udało się wyczarować mimo jak rozumiem nie najwyższej jakości lapka i z rozsądnym czasem renderingu. Pozdrawiam! Miło będzie zobaczyć następne prace. ;) Legomir - dzięki za link! W wolnej chwili z przyjemnością zerknę, choć jak pisałem wcześniej - dla mnie czarna magią i taką już zostanie. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi