kliment woroszyłow Napisano 16 Marzec 2014 Napisano 16 Marzec 2014 (edytowane) Dawno nie modelowałem samolotu a nabrałem ochotę więc zaczynam. Padło na bodaj najskuteczniejszego niemieckiego lotniczego niszczyciela czołgów. Wersja B-3 najciekawsza chyba z uwagi na posiadane uzbrojenie. Zamontowano w nim przeciwpancerne działo piechoty PaK 40 kal. 75 mm dostosowane do potrzeb lotniczych-Bordkanone BK 75. Ładowane automatycznie z bębnowego magazynka. Nie ma niestety zbyt wielu zdjęć tego działa ale postaram się zrobić tyle ile się uda. Na tą chwilę zrobione tyle: Edytowane 24 Lipiec 2014 przez kliment woroszyłow
Azbesty Napisano 16 Marzec 2014 Napisano 16 Marzec 2014 Zawszę mnie zastanawia gdzie wy dorywacie taką dokumentację.
2013 Napisano 16 Marzec 2014 Napisano 16 Marzec 2014 Jesteś jak maszyna, ledwo skończyłeś jeden model a już wrą prace nad kolejnym! Cudowny początek!
Szwadron Napisano 16 Marzec 2014 Napisano 16 Marzec 2014 Zawszę mnie zastanawia gdzie wy dorywacie taką dokumentację. Podpinam się pod sugestywne pytanie ;)... Jakieś ulubione strony z dokumentacją ? Czy po prostu "szukajcie a znajdziecie" ?
kliment woroszyłow Napisano 16 Marzec 2014 Autor Napisano 16 Marzec 2014 Szwadron - W tym przypadku szukajcie a znajdziecie bardziej..w każdym razie wszystko dzięki wujaszkowi google :)
kliment woroszyłow Napisano 17 Marzec 2014 Autor Napisano 17 Marzec 2014 Mała aktualizacja. Z uwagi na fakt zdobycia kolejnej referencji nastapiła zmiana napędu obrotu bębna z elektrycznego na pneumatyczny :)
jatat Napisano 17 Marzec 2014 Napisano 17 Marzec 2014 Prrrrrrrry szalony nie ma czasu na degustacje tych smakowitych dań
tiger250 Napisano 17 Marzec 2014 Napisano 17 Marzec 2014 Kliment, podziwiam zawsze te Twoje modele !! Powiedz mi jak wygląda sprawa z wydajnością potem? Jeżeli Ty przy samym działku masz wyrzeźbione pociski idealnie to co z resztą? Stosujesz potem jakieś proxy czy cuś? Czy po prostu idziesz na żywioł i robisz cały model bez uproszczeń żadnych? Gratuluje swietnych prac i MEGA cierpliwości!
mirach Napisano 17 Marzec 2014 Napisano 17 Marzec 2014 Damn, za kazdym projetem twoj metal wyglada lepiej i lepiej. Az wziolem i sie zalogowalem z pracy zeby dodac komenta :)
2013 Napisano 17 Marzec 2014 Napisano 17 Marzec 2014 To samo chciałem powiedziec, metal wygląda jeszcze lepiej, no i sam mechanizm jest zdecydowanie ciekawszy.
kliment woroszyłow Napisano 17 Marzec 2014 Autor Napisano 17 Marzec 2014 Tiger250 - Komputer pozwala na bardzo dużo...do zadyszki mam jeszcze duży margines luzu. jak dojdzie kilka textur po 8K zaczyna dopiero zwalniać. Proxy dobra rzecz i stosuje jesli trzeba...przy takim modelu jak ten nie trzeba;) mirach - oho! już po przeprowadzce chyba! :D
Matchias Napisano 17 Marzec 2014 Napisano 17 Marzec 2014 Piknie, Klimek jest jak wino im starszy tym lepsze modele robi
Stratocaster Napisano 17 Marzec 2014 Napisano 17 Marzec 2014 To jest nieuczciwe! Jak robisz pojazdy wojskowe to nie masz prawa pokazywać samolotów. Mam nadzieję, że redakcja forem wyciągnie z tego konsekwencje. Zostaw miejsce dla modelarzy samolotowych. A na poważnie - jak zwykle świetnie. Mam jedno pytanie techniczne: mapowanie jest z UV, czy proceduralne? Bardzo dobre plany. Powiesz z jakiego wydawnictwa? dziękuję
tweety Napisano 17 Marzec 2014 Napisano 17 Marzec 2014 Wow. Latka lecą a kliment dalej dzierga model za modelem :) Jak zawsze pro. No i shaderki coraz lepsze. A pamiętam jak męczyłeś chyba Pioniera o setupy renderów :) 1
kliment woroszyłow Napisano 18 Marzec 2014 Autor Napisano 18 Marzec 2014 tweety- pewne rzeczy się nie zmieniają....inne wręcz przeciwnie :) łezka się kręci w oku na wspomnienie dawnych czasów na tym forum....zloty, paintball...ech!
Sebazx6r Napisano 18 Marzec 2014 Napisano 18 Marzec 2014 Wyciecia na cylindrach np.: na lufie to pewnie siateczka dość gęsta?
kliment woroszyłow Napisano 18 Marzec 2014 Autor Napisano 18 Marzec 2014 (edytowane) W ramach chwilowego odpoczynku od działa skończyłem przód kadłuba samolotu. Edytowane 18 Marzec 2014 przez kliment woroszyłow
Pixel-Factory Napisano 19 Marzec 2014 Napisano 19 Marzec 2014 Wojtku idziesz jak burza :D Zastanawiałeś się już nad nitowaniem i podziałem blach ? obietowo będziesz jechał czy bumpem ?
Azbesty Napisano 19 Marzec 2014 Napisano 19 Marzec 2014 Wojtku idziesz jak burza :D Zastanawiałeś się już nad nitowaniem i podziałem blach ? obietowo będziesz jechał czy bumpem ? jabym robił obiektowo prościej :D
W Art Napisano 19 Marzec 2014 Napisano 19 Marzec 2014 A - ja mam takie inne pytanie :) - tak jak przedstawiasz tutaj ten progress to czym ogólnie świecisz przy takich prezentacjach żeby nam pokazać co i jak , aby to wszystko od razu ładnie tak wyglądało ? HDRką jakąś ?
kliment woroszyłow Napisano 19 Marzec 2014 Autor Napisano 19 Marzec 2014 WArt - świece jednym wirejowym plajnem i HDRką.
kliment woroszyłow Napisano 19 Marzec 2014 Autor Napisano 19 Marzec 2014 Początek konstruowania ogona:
kliment woroszyłow Napisano 19 Marzec 2014 Autor Napisano 19 Marzec 2014 Stelarz pod zaczep holowniczy szybowców i kółko ogonowe:
..:: WIKTOR ::.. Napisano 19 Marzec 2014 Napisano 19 Marzec 2014 Miałem takie coś do sklejania, ale nie było takie dokładne jak Twój model - niestety :) Jak zwykle miazga... Powiedz mi czy mierzysz do fotki model czy modelujesz tylko na bazie printów?
kliment woroszyłow Napisano 20 Marzec 2014 Autor Napisano 20 Marzec 2014 WIKTOR - Zdjęcia są podstawą zawsze, printy traktuje pomocniczo i ostrożnie bo często jest wiele przekłamań. W tym przypadku kłopot polega na tym że nie ma dokładnych fotek , lub jest ich mało.
kliment woroszyłow Napisano 20 Marzec 2014 Autor Napisano 20 Marzec 2014 (edytowane) ogona ciąg dalszy: Edytowane 20 Marzec 2014 przez kliment woroszyłow
Kir4 Napisano 20 Marzec 2014 Napisano 20 Marzec 2014 Miazga, Kliment nie chciałbyś zostać moim ojcem ? hah :D Temat cały czas śledzę, powodzenia ;)
kliment woroszyłow Napisano 20 Marzec 2014 Autor Napisano 20 Marzec 2014 Kir4- źle byś na tym wyszedł, cały czas komp zajęty.... :D
hcpiter Napisano 20 Marzec 2014 Napisano 20 Marzec 2014 wow ! Elegancko Kliment :) Fajnie ze nadał militaria męczysz ! Modele jak zawsze świetne, ale rendery z metalem (post #7) wymiata.
kliment woroszyłow Napisano 21 Marzec 2014 Autor Napisano 21 Marzec 2014 (edytowane) jeszcze lotki statecznika poziomego i ogon goto. Edytowane 21 Marzec 2014 przez kliment woroszyłow
kliment woroszyłow Napisano 21 Marzec 2014 Autor Napisano 21 Marzec 2014 DrRambo - tam gdzie to widać tak.
ikkiz Napisano 21 Marzec 2014 Napisano 21 Marzec 2014 (edytowane) Strasznie brzydki samolot. To znaczy model doskonały, ale sam pierwowzór... Kadłub jak wyprostowany banan z kaczym dziobem na przedzie. i jeszcze ten celownik jak: Niemieccy konstruktorzy nie byli estetami Edytowane 21 Marzec 2014 przez ikkiz
FF Napisano 21 Marzec 2014 Napisano 21 Marzec 2014 Niemieccy konstruktorzy nie byli estetami Fw-190 D, heloooł, chyba najładniejszy samolot 2wś
ikkiz Napisano 21 Marzec 2014 Napisano 21 Marzec 2014 ta wersja późniejsza z długim silnikiem chłodzonym cieczą? Toż była paskudna.
kliment woroszyłow Napisano 21 Marzec 2014 Autor Napisano 21 Marzec 2014 ikkiz- Nie jest najładniejszy, fakt...ale są brzydsze...interesujący z uwagi na zadania do których go stworzono, pradziadek dzisiejszego A-10 ;) P.S. - poza tym spitfire'ów i mustangów wymodelowano już dość... mam pociąg do dziwactw widocznie :)
ikkiz Napisano 21 Marzec 2014 Napisano 21 Marzec 2014 (edytowane) Nie no, rozumiem. Brzydal, ale bardzo interesujący samolot. Tak mi się zdaje, że pilot siedząc w tej ciasnej pancernej wanience z nosem przy szybie musiał widzieć koniec lufy i jednocześnie czołg, który z niej obrywał. Kabina na samym przedzie, dużo przed środkiem ciężkości, jak wchodził do lotu nurkowego z ujemnym przeciązeniem, to pewnie miał uczucie jak by leciał na ryj. Zastanawiam się też czy mocno "kopała" ta armata, ale to musiało być niesamowite i przerażające doświadczenie dla pilota. Edytowane 21 Marzec 2014 przez ikkiz
polka dot Napisano 21 Marzec 2014 Napisano 21 Marzec 2014 ładność samolotów? panowie, czysta funkcja...
FF Napisano 21 Marzec 2014 Napisano 21 Marzec 2014 ta wersja późniejsza z długim silnikiem chłodzonym cieczą? Toż była paskudna. wlasnie ta;)
kliment woroszyłow Napisano 22 Marzec 2014 Autor Napisano 22 Marzec 2014 (edytowane) ikkiz- Do tego co napisałeś dodaj jeszcze huk salwy dwóch działek 30 mm które pilot miał po bokach( w tej wersji, bo w B-2 miał cztery działka 30 mm po bokach kabiny plus to co woził pod brzuchem), słowem piloci tych samolotów musieli być twardzielami.....tyle że głuchymi :D Ogon finito. Teraz pora na kadłub. Edytowane 22 Marzec 2014 przez kliment woroszyłow
Bacry Napisano 22 Marzec 2014 Napisano 22 Marzec 2014 Gięcie jak gięcie mnie to fascynują te okręgi które po wycięciu i wygładzeniu dalej są pięknymi okręgami.
kliment woroszyłow Napisano 23 Marzec 2014 Autor Napisano 23 Marzec 2014 Kadłub pocięty, po prawej stronie pozostały trzy prostokątne klapki/ punkty dostępu i owiewka kabiny. Natępne będą skrzydła i gondole silnikowe. Silniki , golenie główne podwozia i gondolę działa pod brzuchem zostawiam na koniec.
kliment woroszyłow Napisano 25 Marzec 2014 Autor Napisano 25 Marzec 2014 (edytowane) Podziały na kadłubie skończone, dodana owiewka kabiny i... w ramach odpoczynku od ciecia blach poszycia zacząłem silnik. ikkiza nie przeskoczę zapewne ale też u mnie po wsadzeniu w gondole, silników będzie widać tyle co kot napłakał. Inna rzecz że lubię takie dłubaninkii i w sumie w nosie mam co będzie widać a co nie..cieszy mnie świadomość że " to tam jest". Samolot niemiecki, silnik za to francuski...Gnome & Rhone 14N. Francuski wkład w ostateczne zwycięstwo ;). Blok silnika prawie skończony, prawie bo brakuje ostatniej części za wieńcem powietrznym. Możliwe że go jednak odpuszczę bo i tak za grosz nic z tego nie będzie widać. Pozdro! Edytowane 25 Marzec 2014 przez kliment woroszyłow
Pixel-Factory Napisano 25 Marzec 2014 Napisano 25 Marzec 2014 Wojtku , czemu osłona wału Ci się tak dziwnie pofalowała ?
..:: WIKTOR ::.. Napisano 25 Marzec 2014 Napisano 25 Marzec 2014 Podziwiam Cię za pracę na na "walcu" z "walcami". Łączenia na krzywiznach w polygonach to mordownia i ja zawsze uciekam do Nurbs wtedy (oczywiście jak to tylko możliwe). Nie chciałeś tego zrobić np. w Rhino? :) Czy po prostu lubisz walczyć z polygonami?
Rekomendowane odpowiedzi