Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Dawno nie modelowałem samolotu a nabrałem ochotę więc zaczynam. Padło na bodaj najskuteczniejszego niemieckiego lotniczego niszczyciela czołgów. Wersja B-3 najciekawsza chyba z uwagi na posiadane uzbrojenie. Zamontowano w nim przeciwpancerne działo piechoty PaK 40 kal. 75 mm dostosowane do potrzeb lotniczych-Bordkanone BK 75. Ładowane automatycznie z bębnowego magazynka. Nie ma niestety zbyt wielu zdjęć tego działa ale postaram się zrobić tyle ile się uda.

Na tą chwilę zrobione tyle:

0hr9.jpg

7a17.jpg

864d.jpg

50ff.jpg

1jy2.jpg

wlc1.jpg

xu98.jpg

iazs.jpg

pzgb.jpg

kc1q.jpg

q29x.jpg

qn4c.jpg

3qzn.jpg

Edytowane przez kliment woroszyłow

• Odpowiedzi 201
  • Wyświetleń 39,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Wow. Latka lecą a kliment dalej dzierga model za modelem :) Jak zawsze pro. No i shaderki coraz lepsze. A pamiętam jak męczyłeś chyba Pioniera o setupy renderów :)

Napisano

Jesteś jak maszyna, ledwo skończyłeś jeden model a już wrą prace nad kolejnym!

Cudowny początek!

Napisano
Zawszę mnie zastanawia gdzie wy dorywacie taką dokumentację.

Podpinam się pod sugestywne pytanie ;)...

Jakieś ulubione strony z dokumentacją ? Czy po prostu "szukajcie a znajdziecie" ?

Napisano

Prrrrrrrry szalony nie ma czasu na degustacje tych smakowitych dań

Napisano

Kliment, podziwiam zawsze te Twoje modele !! Powiedz mi jak wygląda sprawa z wydajnością potem? Jeżeli Ty przy samym działku masz wyrzeźbione pociski idealnie to co z resztą? Stosujesz potem jakieś proxy czy cuś? Czy po prostu idziesz na żywioł i robisz cały model bez uproszczeń żadnych? Gratuluje swietnych prac i MEGA cierpliwości!

Napisano

Damn, za kazdym projetem twoj metal wyglada lepiej i lepiej. Az wziolem i sie zalogowalem z pracy zeby dodac komenta :)

Napisano

To samo chciałem powiedziec, metal wygląda jeszcze lepiej, no i sam mechanizm jest zdecydowanie ciekawszy.

Napisano
  • Autor

Tiger250 - Komputer pozwala na bardzo dużo...do zadyszki mam jeszcze duży margines luzu. jak dojdzie kilka textur po 8K zaczyna dopiero zwalniać. Proxy dobra rzecz i stosuje jesli trzeba...przy takim modelu jak ten nie trzeba;)

mirach - oho! już po przeprowadzce chyba! :D

Napisano

To jest nieuczciwe! Jak robisz pojazdy wojskowe to nie masz prawa pokazywać samolotów. Mam nadzieję, że redakcja forem wyciągnie z tego konsekwencje. Zostaw miejsce dla modelarzy samolotowych.

A na poważnie - jak zwykle świetnie. Mam jedno pytanie techniczne: mapowanie jest z UV, czy proceduralne? Bardzo dobre plany. Powiesz z jakiego wydawnictwa?

dziękuję

Napisano

Wow. Latka lecą a kliment dalej dzierga model za modelem :) Jak zawsze pro. No i shaderki coraz lepsze. A pamiętam jak męczyłeś chyba Pioniera o setupy renderów :)

Napisano
Wojtku idziesz jak burza :D

Zastanawiałeś się już nad nitowaniem i podziałem blach ?

obietowo będziesz jechał czy bumpem ?

jabym robił obiektowo prościej :D

Napisano

A - ja mam takie inne pytanie :) - tak jak przedstawiasz tutaj ten progress to czym ogólnie świecisz przy takich prezentacjach żeby nam pokazać co i jak , aby to wszystko od razu ładnie tak wyglądało ? HDRką jakąś ?

Napisano

Miałem takie coś do sklejania, ale nie było takie dokładne jak Twój model - niestety :) Jak zwykle miazga...

Powiedz mi czy mierzysz do fotki model czy modelujesz tylko na bazie printów?

Napisano
  • Autor

WIKTOR - Zdjęcia są podstawą zawsze, printy traktuje pomocniczo i ostrożnie bo często jest wiele przekłamań. W tym przypadku kłopot polega na tym że nie ma dokładnych fotek , lub jest ich mało.

Napisano

Miazga, Kliment nie chciałbyś zostać moim ojcem ? hah :D Temat cały czas śledzę, powodzenia ;)

Napisano

wow ! Elegancko Kliment :) Fajnie ze nadał militaria męczysz !

Modele jak zawsze świetne, ale rendery z metalem (post #7) wymiata.

Napisano

Strasznie brzydki samolot. To znaczy model doskonały, ale sam pierwowzór... Kadłub jak wyprostowany banan z kaczym dziobem na przedzie.

i jeszcze ten celownik jak:

lupa-jubilerska-pow-10-x-lu-70-led-leuchtturm-2466428841.jpg

Niemieccy konstruktorzy nie byli estetami

Edytowane przez ikkiz

Napisano
Niemieccy konstruktorzy nie byli estetami

Fw-190 D, heloooł, chyba najładniejszy samolot 2wś

Napisano

ta wersja późniejsza z długim silnikiem chłodzonym cieczą? Toż była paskudna.

Napisano
  • Autor

ikkiz- Nie jest najładniejszy, fakt...ale są brzydsze...interesujący z uwagi na zadania do których go stworzono, pradziadek dzisiejszego A-10 ;)

P.S. - poza tym spitfire'ów i mustangów wymodelowano już dość... mam pociąg do dziwactw widocznie :)

Napisano

Nie no, rozumiem. Brzydal, ale bardzo interesujący samolot. Tak mi się zdaje, że pilot siedząc w tej ciasnej pancernej wanience z nosem przy szybie musiał widzieć koniec lufy i jednocześnie czołg, który z niej obrywał. Kabina na samym przedzie, dużo przed środkiem ciężkości, jak wchodził do lotu nurkowego z ujemnym przeciązeniem, to pewnie miał uczucie jak by leciał na ryj. Zastanawiam się też czy mocno "kopała" ta armata, ale to musiało być niesamowite i przerażające doświadczenie dla pilota.

Edytowane przez ikkiz

Napisano
ta wersja późniejsza z długim silnikiem chłodzonym cieczą? Toż była paskudna.

wlasnie ta;)

Napisano
  • Autor

ikkiz- Do tego co napisałeś dodaj jeszcze huk salwy dwóch działek 30 mm które pilot miał po bokach( w tej wersji, bo w B-2 miał cztery działka 30 mm po bokach kabiny plus to co woził pod brzuchem), słowem piloci tych samolotów musieli być twardzielami.....tyle że głuchymi :D

Ogon finito. Teraz pora na kadłub.

v6dz.jpg

6xs3.jpg

r7bj.jpg

wy8b.jpg

Napisano
  • Autor

Kadłub pocięty, po prawej stronie pozostały trzy prostokątne klapki/ punkty dostępu i owiewka kabiny. Natępne będą skrzydła i gondole silnikowe.

Silniki , golenie główne podwozia i gondolę działa pod brzuchem zostawiam na koniec.

d3xj.jpg

3jci.jpg

d1h1.jpg

rh5d.jpg

raje.jpg

3qsz.jpg

g5cy.jpg

Napisano
  • Autor

Podziały na kadłubie skończone, dodana owiewka kabiny i... w ramach odpoczynku od ciecia blach poszycia zacząłem silnik. ikkiza nie przeskoczę zapewne ale też u mnie po wsadzeniu w gondole, silników będzie widać tyle co kot napłakał. Inna rzecz że lubię takie dłubaninkii i w sumie w nosie mam co będzie widać a co nie..cieszy mnie świadomość że " to tam jest". Samolot niemiecki, silnik za to francuski...Gnome & Rhone 14N. Francuski wkład w ostateczne zwycięstwo ;). Blok silnika prawie skończony, prawie bo brakuje ostatniej części za wieńcem powietrznym. Możliwe że go jednak odpuszczę bo i tak za grosz nic z tego nie będzie widać. Pozdro!

x7kz.jpg

cmeo.jpg

rd7r.jpg

fybh.jpg

xti8.jpg

qo58.jpg

4f9t.jpg

82ae.jpg

Napisano

Podziwiam Cię za pracę na na "walcu" z "walcami". Łączenia na krzywiznach w polygonach to mordownia i ja zawsze uciekam do Nurbs wtedy (oczywiście jak to tylko możliwe). Nie chciałeś tego zrobić np. w Rhino? :) Czy po prostu lubisz walczyć z polygonami?