Napisano Czwartek o 22:461 dn 6 minut temu, SebastianSz napisał(a):Ale... ale... zdemokratyzownie sztuki to pies @Nezumi ? Od teraz możesz posłuchać muzyki "robionej" przez kogoś, kto nie interesuje się muzyką, nie zna się na niej, nie chciało mu się jej uczyć, ale ma "dobre" pomysły - bez tego nigdy nie usłyszałbyś piosenki o pierogach w stylu Metalliki, o Cwelgarze, gejowskim łowcy potworów, ani nie zobaczyłbyś Harrego Pottera ubranego w Balenciage. Czy warto dla tego puścić z dymem jakiś las i wybudować datacenter rozmiarów państwa pożerające prąd niczym Galactus planety? No zastanów się!o to kolejna sprawa, co tydzień spotify podsuwa "odkryj w tym tygodniu" - listę utworów, która może przypaść nam do gustu, że rzadko trafia to inna sprawa ale ostatnio (kilka miesięcy) to zwykły AI slop, aż odechciewa się szukać czegoś nowego do słuchania. Kto na tym ucierpi? Pewnie świeżacy, którzy może i mają cos ciekawego do pokazania, ale zginą w zalewie generowanego szitu
Napisano Wczoraj o 09:00 1 dn 10 hours ago, pecet said:o to kolejna sprawa, co tydzień spotify podsuwa "odkryj w tym tygodniu" - listę utworów, która może przypaść nam do gustu, że rzadko trafia to inna sprawa ale ostatnio (kilka miesięcy) to zwykły AI slop, aż odechciewa się szukać czegoś nowego do słuchania. Kto na tym ucierpi? Pewnie świeżacy, którzy może i mają cos ciekawego do pokazania, ale zginą w zalewie generowanego szituSpotify to dla mnie taki winamp w chmurze, nigdy tych bieżacych polecajek nie słuchałem. Mi podsuwa tylko starocie :P
Napisano Wczoraj o 10:00 1 dn 56 minut temu, SebastianSz napisał:Spotify to dla mnie taki winamp w chmurze, nigdy tych bieżacych polecajek nie słuchałem. Mi podsuwa tylko starocie :Pmam tak samo :) Tzn nie wiem czy mam bo nie sprawdzam. Generalnie słucham tylko to co znam, rzadko szukam nowości - tylko z polecenia. Np. taki Soulbrners, stąd z forum ktoś kiedyś robił dla nich teledysk czy coś? Nie pamiętam ale na spot. jest tylko jedna płytka i trafiła u mnie do topki słuchanych w tym roku.
Napisano 21 godzin temu21 godz Tak a propos AI i zuzycia energii i wody:https://www.theguardian.com/technology/2025/dec/18/2025-ai-boom-huge-co2-emissions-use-water-research-findshttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2542435123003653A, jak wiadomo w kwestii AI, wszystko to dopiero początek, będzie tylko więcej, jest najmniejsze jakie kiedykolwiek będzie itp, itd. :] Gamechanger!
Napisano 21 godzin temu21 godz CMV: The use of AI (LLMs specifically) for work and society are a major net loss for the environment... musiałbyś wykonać 3300 zapytań ChatGPT, zanim zużycie energii będzie gorsze niż podczas dojazdu do pracy samochodem elektrycznym, i ponad 13 000 zapytań, zanim zużycie energii będzie gorsze niż w przypadku samochodu napędzanego benzyną, a to przy zużyciu 5L/100 kmSamoloty mają negatywny wpływ na środowisko. Plastik ma negatywny wpływ na środowisko. Wołowina ma negatywny wpływ na środowisko. Bitcoin ma negatywny wpływ na środowisko.WSZYSTKO można przedstawić jako negatywne, gdy jest akceptowane przez ogromną liczbę ludzi (i dlatego wymaga ogromnych nakładów energii do produkcji/utrzymania).Ostatecznie szukamy odpowiedzi na pytanie: czy warto? Biorąc pod uwagę, jak bardzo narzędzia sztucznej inteligencji usprawniły naszą pracę (pracuję w branży technologicznej, więc być może jestem nieco stronniczy), powiedziałbym, że tak. Nie twierdzę, że nie ma możliwości poprawy – uczynienie rzeczy opłacalnymi i zrównoważonymi ekologicznie powinno być procesem ciągłym. Nie powinno to oznaczać całkowitego zamknięcia projektów związanych ze sztuczną inteligencją.Jeśli mówimy o szkodliwym wpływie na środowisko, myślę, że musimy zacząć od wyeliminowania rzeczy o niskim stosunku wartości do energii.Zacząłbym od Bitcoina.z drugiej strony, memy z veo3.. 😱 Edytowane 20 godzin temu20 godz przez polka dot
Napisano 21 godzin temu21 godz Przy okazji cen ramu... nvidia stwierdziła, że ma gdzieś drobnicę i obetnie 30-40% produkcji GPU dla konsumentów indywidualnych, bo im też ramu brakuje... a te slopcenteres trzeba przecież produkować za dowolną kasę, więc oni mają gdzieś ceny GPU, więc będzie można produkować mniej, a zarabiać wincyj. No jak tu nie kochać kapitalistuf.https://www.xda-developers.com/nvidia-reportedly-cut-gpu-production-by-40-percent-2026-memory-crisis/To teraz pytanie czy AMD spróbuje wbić się w tę dziurę, czy też powie, że ma wyjebkę na drobnicę.Na spadek cen hardwaru na razie nie ma co liczyć, trzeba poczekać, aż coś pierdolnie... zazwyczaj po ryju pierwsi dostają malutcy... więc chyba czas się ubrać w jakąś zbroję i czekać aż jebnie nam wszystkim w ryj...
Napisano 19 godzin temu19 godz 1 godzinę temu, kengi napisał(a):Przy okazji cen ramu... nvidia stwierdziła, że ma gdzieś drobnicę i obetnie 30-40% produkcji GPU dla konsumentów indywidualnych, bo im też ramu brakuje... a te slopcenteres trzeba przecież produkować za dowolną kasę, więc oni mają gdzieś ceny GPU, więc będzie można produkować mniej, a zarabiać wincyj. No jak tu nie kochać kapitalistuf.https://www.xda-developers.com/nvidia-reportedly-cut-gpu-production-by-40-percent-2026-memory-crisis/To teraz pytanie czy AMD spróbuje wbić się w tę dziurę, czy też powie, że ma wyjebkę na drobnicę.Na spadek cen hardwaru na razie nie ma co liczyć, trzeba poczekać, aż coś pierdolnie... zazwyczaj po ryju pierwsi dostają malutcy... więc chyba czas się ubrać w jakąś zbroję i czekać aż jebnie nam wszystkim w ryj...Mialem skladac peceta ale k***a nie dam 40- 50k. Trzeba przebiedowac tak jak piszsz:D niestety watpie by ktos sie wyjebal na ten glupi pysk. Moze za 10 lat:D
Napisano 9 godzin temu9 godz 9 godzin temu, Kalberos napisał:Mialem skladac peceta ale k***a nie dam 40- 50k. Trzeba przebiedowac tak jak piszsz:D niestety watpie by ktos sie wyjebal na ten glupi pysk. Moze za 10 lat:DNo ja odwlekałem dysk i ram ciągle a mogłem już dawno kupić. Kupiłem teraz dysk pewnie z 200 drożej ale cóż.. Pewnie ten syf potrwa chociaż rok lub dwa..
Napisano 6 godzin temu6 godz Ale przynajmniej teraz mamy dostęp do LLMów, które mogą nam podać błędne odpowiedzi na różne pytania, czego nie rozumiecie? :P
Napisano 5 godzin temu5 godz https://www.pharmaicy.store/category/all-products*Uwaga: Ayahuasca jest obecnie kompatybilna tylko z modelami Chat GPT. Wkrótce pojawią się nowe modele. Do uruchomienia substancji potrzebujesz GPT Plus. Edytowane 5 godzin temu5 godz przez polka dot
Napisano 57 minut temu57 min Najwazniejsze ze eko zjeby ograniczaja emisje spalin w samochodach i piecach. Ai przeciez to czysta energia;D zero emisyjna. No same pozytywy. Panie bedzie jeszcze drozej i nawet jak to jebnie to cena ramu to bedzie od 2k do 5k. Ze wszystkim tak jest.Jeszcze wczoraj ten samy dysk byl po 526 zl dzis juz ponad 7 stowek Edytowane 48 minut temu48 min przez Kalberos
Napisano 10 minut temu10 min Teraz to jeszcze okres przedświąteczny i fomo (zakupy/prezenty na ostatnią chwilę) dokładają swoje, więc wstrzymałbym się z kupowaniem czegoś póki co.