Napisano 23 Sierpie艅 20231 r 15 lat temu natrafi艂em na pi臋kny koncept Forda, kt贸ry zapad艂 mi w pami臋ci. Wczoraj wpad艂a mi my艣l o nim i odnalaz艂em go w czelu艣ciach internetu 馃檪.聽 Postaram si臋 go wiernie odtworzy膰. Na pocz膮tek buduj臋 prebase ze splin贸w i matchuje ze zdj臋ciami aby wiernie odtworzy膰聽kszta艂ty. Jak wszystko b臋dzie gra膰, nabuduj臋 na spliny baz臋聽mesh 馃槈聽Dodaje kilka fotek tego pi臋knego auta 馃檪聽
Napisano 23 Sierpie艅 20231 r Tylko uwa偶aj na nadkola... bo to mocno dra偶liwy temat na naszym forum ostatnio聽馃槈聽
Napisano 25 Sierpie艅 20231 r Autor W dniu 23.08.2023 o 19:06, Mortom napisa艂(a): Tylko uwa偶aj na nadkola... bo to mocno dra偶liwy temat na naszym forum ostatnio聽馃槈聽 Dzi臋ki za ostrze偶enie 馃槈 Wst臋pna baza zrobiona, jeszcze sporo nier贸wno艣ci i niezgodnych kszta艂t贸w, powoli b臋d臋 naprawia艂. Tak patrz臋 i musz臋 powiedzie膰 偶e bry艂a tego auta jest kozacka, szkoda 偶e nie wszed艂 do seryjnej produkcji聽馃槑聽
Napisano 25 Sierpie艅 20231 r 艢piesz臋 ci donie艣膰, 偶e z mojej strony nadkola wygl膮daj膮 w porz膮dku! 艢pi spokojnie聽馃憤 Co do projektu samego auta to musz臋 przyzna膰 bardzo 艂adnie poprowadzone linie. Ale wida膰 chyba troszk臋 er臋 kiedy powsta艂 koncept - szczeg贸lnie w tylnej cz臋艣ci nadwozia IMO
Napisano 29 Sierpie艅 20231 r Autor No dobra, baza gotowa, sporo pozmieniane i naprostowane, tak si臋 prezentuje na wyostrzonych sztucznie liniach przed zag臋szczeniem. I po. Zag臋szczenie siatki by艂o z wyostrzonymi naro偶nikami, po zag臋szczeniu wymaza艂em crease na 0 i w miejsce tego b臋d臋 dodawa艂 chamfery. Dzi臋ki temu unikamy zag臋szczenia siatki w miejsach wyostrzen聽馃槈 @Mortom聽fakt tylna cz臋艣膰 ze 艣wiat艂ami najbardziej odstaje od reszty i czu膰 rocznik, ale to i tak nie zmienia faktu 偶e nie obrazi艂bym si臋 jak by sta艂 taki u mnie na podje藕dzie 馃槈
Napisano 29 Sierpie艅 20231 r 艁adna czysta i profesjonalna robota. Jak si臋 na to patrzy to wydaje si臋, 偶e takie to oczywiste i proste a jak si臋 zacznie robi膰 co艣 podobnego to jak to zwykle bywa wychodzi na to, 偶e 艂atwo to si臋 tylko patrzy jak kto艣 kto si臋 zna co艣 robi 馃槢聽 Zapowiada si臋 kolejna fajna praca i czekam na nast臋pne etapy bo mi艂o popatrze膰 na proces powstawania 馃檪聽聽
Napisano 29 Sierpie艅 20231 r @maciek.m nie b臋de przyk艂ada艂 cyrkla do nadkoli ale obstawiam 偶e s膮 "proste" 馃槈聽 A bry艂a bardzo 艂adna i jako projekt nadwozia i jako model 3D 馃檪聽I te偶 ch臋tni przytuli艂bym takiego w swoim gara偶u... cho膰 chyba by mi nie wjecha艂 bo wydaje si臋 do艣膰 szeroki. Ale wybi艂o by sie futryny. za艂o偶y艂o blaszane drzwi do otierania w g贸re i mo偶e by wjecha艂o samochodzicho! I @Destroyer聽ma racje, to zawsze takie oczywiste z tymi siatkami... do czasu a偶 zacznie sie samemu klika膰 馃槃聽NO ale bardzo PRO modelik sie zapowiada. Czekam na ci膮g dalszy 馃檪聽Mo偶e by膰 z komentarzem - ch臋tnie pos艂ucham jak modelujesz 馃檪聽Mo偶e jaki艣 making of? 馃檪聽 Edytowane 29 Sierpie艅 20231 r przez Mortom
Napisano 30 Sierpie艅 20231 r Autor @Destroyer聽@Mortom聽Dzi臋ki Panowie za mi艂e s艂owa 馃檪 Mo偶e wideo tutorialu聽nie b臋d臋 robi艂, troch臋 ma艂o czasu i chyba nie by艂o by to ju偶 dla mnie przyjemno艣ci膮 w czystej postaci. Ja sobie siadam i delektuje si臋 modelowaniem, przesuwaniem punkt贸w, sprawdzaniem ka偶dej聽linii聽pod du偶ym kontem i r贸wnanie jej do optymalnego 艂uku... wi臋c takie wideo trwa艂o by do艣膰 d艂ugo 馃槈 Ale mog臋 porobi膰 wi臋cej screen贸w z poszczeg贸lnych etap贸w z ma艂ym opisem. Postanowi艂em tym razem wyka艅cza膰 auto od ty艂u ku przodowi, a co tam zaszalejmy raz. Jak wida膰 przy rozk艂adaniu siatki w og贸le nie patrz臋 na linie podzia艂u czy 艣wiat艂a i nie uk艂adam bazy pod nie. Wszystko p贸藕niej wycinam i lekko dostosowuj臋 zag臋szczon膮 siatk臋 Przy miejscach jak s艂upek B do艣膰 mocno zmieni艂em siatk臋 wzgl臋dem bazy, wszystkie punkty przesuwaj膮c po powierzchni. Tak jak nadkola dopiero uwypukli艂em po zag臋szczeniu, wcze艣niej szkoda by艂o mi tam dodawa膰 lini臋 aby nie by艂o za g臋sto. Oczywi艣cie zwracam uwag臋 na grubo艣膰 linii podzia艂u, zawsze ka偶dy element ma inne odleg艂o艣ci i staram si臋 je te偶 r贸偶nicowa膰, tak samo jak p贸藕niej r贸偶ne filety na zagi臋ciu blachy aby 艣wiat艂o r贸偶nie gra艂o. Oczywi艣cie w modelu jest jeszcze masa niepotrzebnych linii bez zako艅czenia, i krzywa siatka, b臋d臋 to r贸wna艂 i poprawia艂 przed dalszym etapem. Jak wida膰 na ostatnim obrazku mam r贸偶ne linie pomocnicze jak np. ci臋cie id膮ce przez ca艂e auto tak aby idealnie si臋 zgrywa艂o, 馃槈聽plus oczywi艣cie wszystkie mo偶liwe zdj臋cia z googla, kt贸rych niestety jest tu ma艂o, ale dorwa艂em kilka fajnych zdj臋膰 z prezentacji na targach w wersji z pasami przez ca艂e auto 馃槈聽 聽
Napisano 31 Sierpie艅 20231 r Fajny model si臋 zapowiada.聽 Spline Cage zrobiony na podstawie zdj臋膰? Blueprintow chyba nie ma do tego auta,prawda?Korzystasz z Autodesk image modeler czy innego programu do kalibracji?
Napisano 12 Wrzesie艅 20231 r Autor No dobra, wracam po urlopie z ma艂ym progresem. Powycina艂em wszystkie dziury, poci膮艂em blachy na segmenty. Jeszcze ma艂e poprawki tego co jest i mo偶na zabiera膰 si臋 za poszczeg贸lne elementy 馃檪聽Ale mo偶e najpierw felga.....聽馃檪聽 @Akierek Jakie艣 blueprinty bardzo s艂abej jako艣ci znalaz艂em, pozwoli艂y zrobi膰 spliny, potem na zdj臋ciach poprawi艂em. Pierwsze s艂ysz臋聽o tym programie 馃槢, tylko wprawne oko 馃槈
Napisano 12 Wrzesie艅 20231 r @maciek.m聽Smacznie ci idzie m贸j drogi, naprawd臋 smacznie 馃檪 P.S. Urlop... kiedy艣 s艂ysza艂em to s艂owo... podobno istniej膮 ludzie kt贸rzy na takowy je偶d偶膮... 馃槈聽
Napisano 13 Wrzesie艅 20231 r Autor @Mortom聽Dzi臋ki, co do urlopu to raz na dwa lata si臋 nale偶y 馃槣 Ma艂y progres z felg膮, niby prosta a da艂a w ko艣膰...
Napisano 13 Wrzesie艅 20231 r Dobrze to wygl膮da, bardzo czy艣ciutko przegl膮daj膮c takie w膮tki mozna si臋 troch臋 naumie膰 馃槢聽 聽
Napisano 25 Wrzesie艅 20231 r Autor @Destroyer聽podzi臋kowa膰, mam nadziej臋 偶e nie robisz tak z monitorem jak ch艂opak na gifie 馃槈 Ma艂y update, jako艣 kurde ma艂o czasu ostatnio. Znalaz艂em 2h jako艣 ko艂o p贸艂nocy, i zacz膮艂em d艂uba膰 ty艂, jeszcze nie gotowy ale ju偶 co艣 wida膰.聽 聽
Napisano 25 Wrzesie艅 20231 r Znaczek Forda robi robot臋 馃槈聽 A tak serio zapisuje do mojego folderu jak robi膰 siatki 馃檪馃憤
Napisano 25 Wrzesie艅 20231 r 11 hours ago, maciek.m said: @Destroyer聽podzi臋kowa膰, mam nadziej臋 偶e nie robisz tak z monitorem jak ch艂opak na gifie 馃槈 A my艣lisz, 偶e by pomog艂o? Bo mog臋 spr贸bowa膰 si臋 tak uczy膰 馃槃聽 Fajnie idzie robota! Loga na oponie to mapka a nie geometria z czyst膮 topologi膮? :P聽 聽
Napisano 27 Wrzesie艅 20231 r Autor W dniu 25.09.2023 o 20:28, Destroyer napisa艂(a): A my艣lisz, 偶e by pomog艂o? Bo mog臋 spr贸bowa膰 si臋 tak uczy膰 馃槃聽 Fajnie idzie robota! Loga na oponie to mapka a nie geometria z czyst膮 topologi膮? 馃槢 聽 Napisy na oponce to geometria 馃槈
Napisano 27 Wrzesie艅 20231 r 1 hour ago, maciek.m said: Napisy na oponce to geometria 馃槈 Po jakim艣 czasie zauwa偶y艂em te偶 na screenie z siatk膮. Ale to oddzielna geometria a w 偶yciu rzeczywistym to jest ten sam obiekt czyli jest nie艣cis艂o艣膰聽馃檪聽 Pami臋tam, 偶e kiedy艣聽to si臋 robi艂o edge modelingiem ca艂e te loga na podstawie obrazk贸w a nie gotowiec z wektora 馃檪 i 艂膮czy艂o si臋 z geometri膮 bo nie by艂o shader贸w round edge jak teraz. I do tego same quady bo tak stanowi艂o prawo 馃槃聽 Ale kiedy艣 graficy to byli dzikusy, teraz ju偶 s膮 za starzy i ju偶聽im si臋 tak nie chce i prawie wszystko聽na booleanach聽馃槢聽no przynajmniej聽ja robi臋聽takie abominacje i 偶yj臋.. ale w sumie to co to za 偶ycie 馃槢聽聽
Napisano 27 Wrzesie艅 20231 r @maciek.m聽Co do modelu i napisu na oponie to my艣l臋 @Destroyer 偶e mog臋 to wstawi膰 w imieniu nas wszystkich 馃槃聽 we look bad.mp4 聽 聽
Napisano 27 Wrzesie艅 20231 r 38 minutes ago, Mortom said: @maciek.m聽Co do modelu i napisu na oponie to my艣l臋 @Destroyer 偶e mog臋 to wstawi膰 w imieniu nas wszystkich 馃槃聽 聽 we look bad.mp4 1.1 MB聽路聽0 downloads 聽 馃槃聽 Edytowane 27 Wrzesie艅 20231 r przez Destroyer
Napisano 28 Wrzesie艅 20231 r Autor No tak, tak to si臋 kiedy艣 robi艂o 馃檪聽Pami臋tam jak ca艂膮 opon臋 z bie偶nikiem聽robi艂o si臋 jedn膮 siatk膮 po艂膮czon膮, a potem robi艂em proxy z opony bo koputer nie dawa艂 rady przy 4 oponach z modelu 馃槢聽A teraz nauczony do艣wiadczeniem, szanuj膮cy siebie, sw贸j czas i wytrzyma艂o艣膰 komputerka upraszam jak si臋 da a efekt wizualny w 99% b臋dzie taki sam. Dorobi艂em troch臋 ty艂u auta, do poprawy jeszcze kilka miejsc na karoserii gdzie lekko co艣 faluje. I mam pytanie czy kto艣 ma jaki艣 fajny pomys艂 na siatk臋 w tylnym wylocie przy 艣wietle? Problem jest taki 偶e chc臋 j膮 mie膰 wymodelowan膮, i jest ona zagi臋ta po obwodzie. Ni jestem zadowolony w 100% z niej w tym momencie. Zag臋szczenie siatki nie daje idealnie r贸wnej siatki jak na zdj臋ciu, pr贸bowa艂em robi膰 conformem ale nie zagina na kraw臋dziach jak bym chcia艂. Exportowa艂em model do zbrush i robi艂em retopologie ale te偶 nie wychodzi艂o...
Napisano 28 Wrzesie艅 20231 r @maciek.m Hmm... a musisz j膮 mie膰 jako obiekt 3D? 1) Bo mo偶e zwyk艂a mapa z normalem za艂atwi艂a by robot臋. 2) Ewentualnie MO呕E Dispalase? 3)聽Albo najpierw zr贸b sobie siatk臋 i oddzielny obiekt na jej kszta艂t a potem zr贸b projekcje siatki i mo偶e jako艣 wyjdzie.聽 4) Albo Boolen a potem chanfer?
Napisano 28 Wrzesie艅 20231 r Czy rancik tej siatki (wchodz膮cy w nadwozie) czasem nie jest kawa艂kiem metalu, bez wyci臋膰? A nie聽 mo偶esz zrobi膰 tej siatki na samych plecach tej maskownicy, i po艂膮czy膰 z prostym osobnym metalowym paskiem wchodz膮cym w 艣wiat艂a? Na pierwszy rzut oka wygl膮da ta maskownica nie藕le, mo偶e nie super ale do przyj臋cia. Ale widz臋 偶e zagi臋cie jest zbyt ob艂e, wg zdj臋膰 powinno by膰 ostrzejsze, imo. Albo rozwa偶y膰 czy nie wykona膰 siatki w tej maskownicy na teksturze (opacity), bo obiekt jest prosty do zamapowania. Edytowane 28 Wrzesie艅 20231 r przez Pawlito
Napisano 28 Wrzesie艅 20231 r Shrinkwrap modifier, surface modifier, UV mesh, co艣 z tych rzeczy pomoze
Napisano 28 Wrzesie艅 20231 r Wow super ten model ju偶 si臋 prezentuje i bardzo oszcz臋dna czysta siatka 馃檪聽 A co do tej siatki to ja te偶 bym to wrapem pr贸bowa艂 robi膰. Co艣 jak tutaj tylko wcze艣niej da艂bym wi臋cej podzia艂贸w na zgi臋ciach 偶eby by艂o z czego wygina膰 馃檪聽 聽 聽 Edytowane 28 Wrzesie艅 20231 r przez Destroyer
Napisano 1 Pa藕dziernik 20231 r Autor Dzi臋ki za podpowiedzi, siatk臋 uda艂o si臋 ogarn膮膰 馃檪 Ty艂 doko艅czony, plus troch臋 boku... Prawy dolny r贸g drzwi jeszcze b臋d臋 walczy艂 bo mnie w oczy kuje 馃槢 Na koniec kilka zbli偶e艅 na siatk臋 drzwi, tak do wgl膮du, jest kilka dziwnych miejsc, ale jak si臋 nie krzaczy to nie tykam 馃槃
Napisano 2 Pa藕dziernik 20231 r Jako wielbiciel i koneser dobrze uformowanych wszelakich tylnych cz臋艣ci nadwozia 馃槃, podziwiam kunszt tw贸rcy聽馃檪馃憤馃槈 Edytowane 2 Pa藕dziernik 20231 r przez Mortom
Napisano 3 Pa藕dziernik 20231 r Autor No dobra, teraz na tapecie by艂 bok i wloty za przednim ko艂em, oraz maska. Troch臋 mi zaj臋艂y te wloty 偶eby dobrze odwzorowa膰 ich kszta艂t i zagi臋cia tak aby 艣wiat艂o gra艂o na nich jak w oryginale.聽 Ju偶 nie wytrzyma艂em i zrobi艂em pr贸bne renderki, co艣 czuje 偶e b臋dzie dobrze 馃檪 No i kurcz臋 musz臋 powiedzie膰 偶e jaram si臋 t膮 siatk膮 we wlotach haha 馃槢聽 @Mortom聽te偶 gustuje w tylnych cz臋艣ciach nadwozia 馃槢聽Obiecuj臋 kilka fajnych uj臋膰 tej cz臋艣ci聽w finalnych renderach. 聽
Napisano 3 Pa藕dziernik 20231 r Bardzo 艂adnie to wygl膮da, a偶 mi艂o popatrze膰 馃檪 Jak w ko艅cu robi艂e艣 te wygi臋te siatki, wrapem, soft selekcj膮 czy z r臋ki?
Napisano 3 Pa藕dziernik 20231 r Blacharka wygl膮da elegancko, siatka dodaje realizmu. Trudna topologia do ogarni臋cia, z ostrego rantu do sferycznych kszta艂t贸w.
Napisano 5 Pa藕dziernik 20231 r Autor W dniu 3.10.2023 o 18:59, Destroyer napisa艂(a): Bardzo 艂adnie to wygl膮da, a偶 mi艂o popatrze膰 馃檪 Jak w ko艅cu robi艂e艣 te wygi臋te siatki, wrapem, soft selekcj膮 czy z r臋ki? Szczerze to nie ogarn膮艂em tego co pokaza艂e艣 na filmie 馃槄馃槄 ale pr贸bowa艂em serio. Zrobi艂em kopyto i dopasowa艂em conformem, potem kilka oczek w rogach poprawi艂em recznie. Sk膮d ty te wszystkie obrazki wytrzaskujesz, na ka偶d膮 okazj臋 masz 馃槒馃お
Napisano 5 Pa藕dziernik 20231 r 48 minutes ago, maciek.m said: Szczerze to nie ogarn膮艂em tego co pokaza艂e艣 na filmie 馃槄馃槄 ale pr贸bowa艂em serio. Zwyk艂y warp z hitori膮 na animowanym obiekcie, m贸g艂bym zrobi膰 mini tutorial ale to do mayi wiec i tak w maxie trzeba by by艂o kombinowa膰 po swojemu 馃檪聽ALe z tego聽 co widz臋 to to ten comform dzia艂a na tej samej zasadzie a stos modyfikator贸w to jak histori膮 wi臋c chyba wystarczy艂oby tylko zaanimowa膰 czy to blendshapem czy z r臋ki geometri臋 pod spodem ze stanu na p艂asko do stanu wygi臋tego i tyle 馃檪聽 49 minutes ago, maciek.m said: Sk膮d ty te wszystkie obrazki wytrzaskujesz, na ka偶d膮 okazj臋 masz 馃槒馃お 聽 Ju偶 setki razy sobie powtarza艂em 偶eby nie robi膰 kolejnych screen贸w czy zapisywa膰 obrazk贸w ale potem i tak wracam do tego聽 uzale偶nienia 馃槢聽
Napisano 6 Pa藕dziernik 20231 r - lubie miec zawsze jeden loop podtrzymujacy (偶贸艂te). Og贸lnie takie skosy to niezbyt przyjemnie sie modeluje, ale tak jak pisalem jeden taki loop za艂atwia temat jesli chodzi o wzmacnianie bevela. Do tego nir ma problemu z ciagnacymi sie teksturami pod smooth . Przyklad ponizej aczkoliek edge moznaby lekko inaczej rozproawdzic. Z tego tez powodu dobra opcja jest zamiast ciecie robienie retopologii na bryle i shrinkwrap.聽聽 Z drugiej strony kazda piatka trojka edgy z vertexa powoduje ciagniecie sie odbi膰/speca. - Z drugiej strony liczy sie efekt koncowy a ten jest nadwyraz 艂adny wrecze piorunuj膮cy. Wiec 1 smooth zalatwi tu problem tr贸jkatow i nGonow. Edytowane 6 Pa藕dziernik 20231 r przez Sebazx6r
Napisano 7 Pa藕dziernik 20231 r Autor @drakul聽@Sebazx6r聽przepraszam ju偶 poprawi艂em 馃檪聽Faktycznie wygl膮da艂o to strasznie, ale po wyg艂adzeniu by艂o git, ale ju偶 dobra. Zacz膮艂em troch臋 przodu d艂uba膰, ale to dopiero sam pocz膮tek. Zauwa偶a艂em聽偶e znaczek Forda jest tr贸jwymiarowy, wi臋c oczywi艣cie zrobi臋 go prawilnie a nie textur膮 馃槈聽 Troch臋 pobawi艂em si臋 renderem i materia艂ami, sporo mi nie pasuje, ale ogarnie si臋 馃槈 聽
Napisano 7 Pa藕dziernik 20231 r Ja te偶 przy takich wci臋ciach dodaje support edge jak @Sebazx6r聽pokaza艂 bo siatka si臋 nie艂adnie rozci膮ga a tym bardziej tekstura, ale jak tutaj b臋dzie raczej proceduralny lakier a nie tribale to chyba du偶ej r贸偶nicy by nie zrobi艂o.聽 Podoba mi si臋, 偶e masz ngodny, tr贸jk膮ty, gwiazdki itd bo nie czuj臋 si臋, 偶e jestem takich pata艂achem przy modelowaniu bo te偶 tak czasem zostawiam 馃檪 Najgorsi s膮 tacy co si臋 popisuj膮, wsz臋dzie idealnie, same quady i wygl膮da jakby p贸艂 roku siedzieli i kminili jak to zrobi膰 偶eby innym by艂o smutno 馃檪聽f*ck them, ain't nobody have time for that 馃槃聽 Model fajnie wygl膮da, ju偶 ostatnia prosta 馃檪聽 B臋dziesz聽robi艂 wn臋trze czy tylko co艣 偶eby by艂o za szybami?聽
Napisano 10 Pa藕dziernik 20231 r Autor @Destroyer聽Raczej wn臋trze proste zrobi臋 偶eby co艣 tam za szyb膮 by艂o wida膰, ale kto wie. Zdj臋cia 艣rodka mam 馃檪. Nie ma co wariowa膰 z t膮 siatk膮, nawet ostatnio mam nieczyste my艣li, 偶e nawet jak co艣 si臋 lekko krzywi, przecie偶 zawsze mo偶na poprawi膰 w Photoshopie聽馃槢聽Ale ten model jeszcze wytrzymam i b臋dzie bez takich herezji.聽 No faktycznie, nied艂ugo koniec, jeszcze prz贸d, 艣wiat艂a, znaczki, wn臋trze, ostatnie poprawki ca艂o艣ci i mo偶na renderowa膰 馃檪聽 Na razie odstawi艂em modelowanie i kombinuje z renderami i otoczeniem, poni偶ej ostatni z test贸w, kt贸ry zadawala mnie w stopniu 偶eby go w og贸le pokaza膰, materia艂y do poprawki jak i otoczenie...聽
Napisano 10 Pa藕dziernik 20231 r No taka sceneria z piachem i g贸rami w tle bardzo pasuje, ameryka艅skie klimaty, chocia偶 w jakiej艣 miejskiej scenerii te偶 by kosmicznie si臋 prezentowa艂. Fajna, agresywna bry艂a fury, takie klimaty jak Dodge Viper z d艂ug膮 mask膮, no i litra偶 te偶 podobny. Odbicia prezentuj膮 si臋 perfekcyjnie. Czyli mo偶na powiedzie膰, 偶e ju偶 za chwil臋 nie prototyp i wyprodukowany w dw贸ch egzemplarzach 馃檪
Napisano 10 Pa藕dziernik 20231 r Nie znam sie na autach ale siata jest mocarna ze przy tych odbiciach nie widac zadnych zalaman. Piekna robota.
Napisano 12 Pa藕dziernik 20231 r Autor Na dzi艣 logo, raczej na renderach og贸lnych nie b臋dzie r贸偶nicy mi臋dzy tekstur膮 a wymodelowanym, ale ja b臋d臋 wiedzia艂 馃槢 聽 Edytowane 12 Pa藕dziernik 20231 r przez maciek.m
Napisano 12 Pa藕dziernik 20231 r Phi, napis to osobny obiekt... a topologia w 艣rodku owalu karygodna. Id藕 modelowa膰 kulki 艣niegu, bo samochody ci nie id膮.
Napisano 12 Pa藕dziernik 20231 r @kengi聽jak Ty jeste艣 takim ekspertem od lepienia ba艂wan贸w zim膮 to podaj rozwi膮zanie w jak najmniejszej ilo艣ci krok贸w zrobi膰 capping na quady w tej sytuacji. Wida膰 maciek.m robi w maxie ten modelik. Poza tym siatka auta jest pi臋kna, a znaczek stanowi poni偶ej 1% powierzchni fury. Typowe wiem, ale nie powiem. Stary ko艅 jeste艣 w 3D to si臋 wyka偶, nie ma krytykowania za darmo zazdro艣niku. PS. czekamy na zim臋 i Twoje rze藕by ze 艣niegu. Technical snow director. Swoj膮 drog膮 na cgtrader mo偶na nawet kupi膰 kulki za 6 dolc贸w sztuka. @Kengi to Twoje? 馃檪聽Tu te偶 nale偶a艂oby wybrn膮膰 z tego sze艣ciokraw臋dziowca. Edytowane 12 Pa藕dziernik 20231 r przez alex3d
Napisano 13 Pa藕dziernik 20231 r 13 godzin temu, maciek.m napisa艂: Na dzi艣 logo, raczej na renderach og贸lnych nie b臋dzie r贸偶nicy mi臋dzy tekstur膮 a wymodelowanym, ale ja b臋d臋 wiedzia艂 馃槢 聽 Ja te偶 jestem zwolennikiem drogi a nie celu 馃檪
Napisano 13 Pa藕dziernik 20231 r 1 hour ago, michalo said: Ja te偶 jestem zwolennikiem drogi a nie celu 馃檪 ssszzzz bo przyjdzie siwy dziad zwabiony motywem drogi w sztuce i b臋dzie gl臋dzi艂 o humanizmie 馃檪聽
Napisano 14 Pa藕dziernik 20231 r Autor Na wst臋pie powiem, logo poprawione, mo偶e nie sk艂ada si臋 z samych kwadracik贸w ale nie ma ju偶 zniekszta艂ce艅 馃檪聽 No i troch臋 screen贸w z przodu, 艣wiat艂a prz贸d jak normalnie nienawidz臋 robi膰, to tu ca艂kiem przyjemnie posz艂o z ustawieniem wszystkiego. Jeszcze do zrobienia zosta艂y szyby, uszczelki i proste wn臋trze, kt贸re w wi臋kszo艣ci przeszczepi艂em z nowego Yarisa 馃槃聽
Napisano 15 Pa藕dziernik 20231 r @maciek.m聽Prz贸d prezentuje si臋 elegancko. Co do znaczka to chodzi o to, 偶eby unika膰 przy subd tego typu gwiazdek jak mia艂e艣 na pocz膮tku, w centrum znaczka tj. wierzcho艂ek z sze艣cioma kraw臋dziami lub wi臋cej jest nieakceptowalny, szczeg贸lnie je偶eli mowa o powierzchni, kt贸ra nie jest p艂aska - 偶elazna zasada w game art i VFX.聽 Z pi臋cioma (s膮 nieuniknione) to z kolei nie wsz臋dzie dobrze si臋 mo偶e prezentowa膰, wiec trzeba umie膰 wybra膰 miejsce, kt贸re nie popsuje kszta艂tu/obrysu siatki modelu, przy organicznych modelach zasady s膮 okre艣lone, przy hard surface trzeba sobie radzi膰. Oczywi艣cie wszystko zale偶y ile masz vertex贸w w loopie przy takim cylindrycznym kszta艂cie:聽 6, 8, czy wi臋cej. W takim przypadku jak u Ciebie najlepiej zamkn膮膰 t膮 przestrze艅 podobnie jak na tym schemacie poni偶ej, czyli tak czy inaczej quadami 馃槈 Oczywi艣cie mo偶na to uzyska膰, na wiele sposob贸w, np. w modo ten typ zako艅czenia cylindra co poni偶ej jest jedn膮 z opcji, w blenderze jest grid fill w maya skrypt quad cylinders. Mo偶na np. sp艂aszczy膰 cube z subdiv, za艂贸偶my na poziomie 2, sposob贸w jest wiele.聽 Problem jest taki, 偶e wszyscy si臋 m膮druj膮 zawsze, ale pytanie jest do czego b臋dzie s艂u偶y艂 model. To co jest akceptowalne przy statycznym obrazku, arch viz, to ju偶 nie koniecznie w game art, pod VFX albo rig i animacj臋. Jak b臋dzie obiekt zajmowa艂 6 pikseli na ekranie to jakie to ma znaczenie, 偶adne? 聽 Widzia艂em jaki艣 breakdown w tym tygodniu, tylko teraz nie mog臋 znale藕膰, co艣 w stylu Ocean ognia. Statek, na kt贸rym rozbija艂 si臋 helikopter itd. to by艂 po prostu chamski cube lekko zdeformowany, ale shadery, o艣wietlenie i ca艂a reszta VFX by艂a tak dobra, 偶e nikt by si臋 nie spodziewa艂, 偶e wystarczy taki prosty mesh. 聽 Edit: to jednak widzia艂em na vimeo i si臋 odnalaz艂o.聽 Chodzi艂o o Niezniszalnych. Tekstura te偶 po zb贸ju tu jest hehe:) Za to kocham VFX, chocia偶 tutaj przegi臋li. 聽 聽 聽 聽 聽 聽 Edytowane 15 Pa藕dziernik 20231 r przez alex3d
Napisano 19 Pa藕dziernik 20231 r Autor W dniu 15.10.2023 o 21:37, alex3d napisa艂(a): @maciek.m聽Prz贸d prezentuje si臋 elegancko. Co do znaczka to chodzi o to, 偶eby unika膰 przy subd tego typu gwiazdek jak mia艂e艣 na pocz膮tku, w centrum znaczka tj. wierzcho艂ek z sze艣cioma kraw臋dziami lub wi臋cej jest nieakceptowalny, szczeg贸lnie je偶eli mowa o powierzchni, kt贸ra nie jest p艂aska - 偶elazna zasada w game art i VFX.聽 Z pi臋cioma (s膮 nieuniknione) to z kolei nie wsz臋dzie dobrze si臋 mo偶e prezentowa膰, wiec trzeba umie膰 wybra膰 miejsce, kt贸re nie popsuje kszta艂tu/obrysu siatki modelu, przy organicznych modelach zasady s膮 okre艣lone, przy hard surface trzeba sobie radzi膰. Oczywi艣cie wszystko zale偶y ile masz vertex贸w w loopie przy takim cylindrycznym kszta艂cie:聽 6, 8, czy wi臋cej. W takim przypadku jak u Ciebie najlepiej zamkn膮膰 t膮 przestrze艅 podobnie jak na tym schemacie poni偶ej, czyli tak czy inaczej quadami 馃槈 Oczywi艣cie mo偶na to uzyska膰, na wiele sposob贸w, np. w modo ten typ zako艅czenia cylindra co poni偶ej jest jedn膮 z opcji, w blenderze jest grid fill w maya skrypt quad cylinders. Mo偶na np. sp艂aszczy膰 cube z subdiv, za艂贸偶my na poziomie 2, sposob贸w jest wiele.聽 Problem jest taki, 偶e wszyscy si臋 m膮druj膮 zawsze, ale pytanie jest do czego b臋dzie s艂u偶y艂 model. To co jest akceptowalne przy statycznym obrazku, arch viz, to ju偶 nie koniecznie w game art, pod VFX albo rig i animacj臋. Jak b臋dzie obiekt zajmowa艂 6 pikseli na ekranie to jakie to ma znaczenie, 偶adne? 聽 Widzia艂em jaki艣 breakdown w tym tygodniu, tylko teraz nie mog臋 znale藕膰, co艣 w stylu Ocean ognia. Statek, na kt贸rym rozbija艂 si臋 helikopter itd. to by艂 po prostu chamski cube lekko zdeformowany, ale shadery, o艣wietlenie i ca艂a reszta VFX by艂a tak dobra, 偶e nikt by si臋 nie spodziewa艂, 偶e wystarczy taki prosty mesh. 聽 Edit: to jednak widzia艂em na vimeo i si臋 odnalaz艂o.聽 Chodzi艂o o Niezniszalnych. Tekstura te偶 po zb贸ju tu jest hehe:) Za to kocham VFX, chocia偶 tutaj przegi臋li. 聽 聽 聽 聽 聽 聽 Super patent z tym zako艅czeniem 艣rodka okr臋gu, na pewno wykorzystam to w nast臋pnych projektach 馃槈 Co do vfx to zawsze jestem pod wra偶eniem ile wyci膮gaj膮 z tak prostych modeli. Bardzo du偶o daje ruch i to 偶e oko nie skupia si臋 tak na detalu ale tak czy inaczej magia. Ja na spokojnie walcz臋 z renderami, por贸wnuje ze zdj臋ciem i zmieniam w k贸艂ko materia艂y, swiatlo, hdrke podci膮gam i tak od kilku dni... ale chyba na plus.聽 Z ch臋ci膮 pos艂ucham krytyki i sugesti co poprawi膰 w 3d jak i postpro. Uj臋cie od ty艂u bardziej dopracowane, bok 艣wierzy ale wed艂ug mnie ma potencja艂. Na pocz膮tek chc臋 zrobi膰 kilka ujec jak w oryginalnej sesji conceptu z pustyni. 聽
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto