Skocz do zawartości

Flow - niezależny film animowany wykonany w Blenderze nominowany do Oskara

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeśli macie okazję, polecam wybranie się na seans w kinie na film Flow. Jest to miła odmiana po filmach jakie na codzień możemy zobaczyć. Czy niezależny film animowany, wykonany w Blenderze utrze również nosa gigantom takim jak Disney/Pixar? Jest to całkiem możliwe. 

W tej chwili w wielu kinach w Polsce macie okazję go zobaczyć. Nie wiem jak w innych miastach, ale w moim jest jedynie jeden seans dziennie.

O filmie

Flow (łot. Straume) to niezależny film animowany wyreżyserowany przez Gintsa Zilbalodisa, który również odpowiadał za scenariusz, muzykę i animację. Produkcja została całkowicie zrealizowana w oprogramowaniu open-source Blender, co czyni ją wyjątkową w świecie animacji. Film nie zawiera dialogów, a opowiadana historia opiera się wyłącznie na wizualnej narracji oraz muzyce.

Film miał swoją premierę na festiwalu w Cannes 2024 w sekcji Un Certain Regard, gdzie spotkał się z entuzjastycznym przyjęciem. Zdobył liczne nagrody, w tym Europejską Nagrodę Filmową za Najlepszy Film Animowany, a także nominacje do Oscara w kategoriach Najlepszy Film Międzynarodowy i Najlepszy Film Animowany, stając się pierwszym łotewskim filmem wyróżnionym w tak prestiżowy sposób.

Produkcja filmu była możliwa dzięki wsparciu wielu instytucji, w tym Narodowego Centrum Filmowego Łotwy, ARTE France oraz programowi Eurimages. Animację ukończono we Francji i Belgii. Co ciekawe, dźwięki postaci, takich jak kapibara, zostały stworzone z wykorzystaniem nietypowych źródeł – w tym przypadku odgłosów młodego wielbłąda, które zastąpiły nieprzyjemne w odbiorze rzeczywiste dźwięki kapibary.

Dzięki swoim innowacyjnym rozwiązaniom, Flow jest filmem, który wyznacza nowe standardy w niezależnej animacji i stawia na artystyczną wolność oraz minimalizm. 

O czym jest Flow?

Nie chcę zdradzać historii bo naprawdę zapraszam do kina, ale w skrócie co pewnie można zobaczyć na zwiastunie. Film opowiada historię kota, który w świecie zalanym przez powodzie przemierza lasy, góry i zatopione miasta, nawiązując nietypowe przyjaźnie ze zwierzętami, jak kapibara, lemur czy labrador. Wspólnie stawiają czoła naturze, odkrywając znaczenie współpracy i wytrwałości.

Zobacz cały news

• Like 2
Napisano

Szkoda, że u mnie nie ma w mieście.. Przypomina mi Stray, graficznie też..

Fajna odmiana od uczłowieczonych zwierzaków. Może szybko trafi na streaming. 

Napisano

Mignął mi gdzieś ten tytuł, ale byłem pewien, że to jakaś gra xD 

Wygląda ciekawie, miła odmiana od hamerykańskiego burgera kulturowego.

2 hours ago, adek said:

Co ciekawe, dźwięki postaci, takich jak kapibara, zostały stworzone z wykorzystaniem nietypowych źródeł – w tym przypadku odgłosów młodego wielbłąda, które zastąpiły nieprzyjemne w odbiorze rzeczywiste dźwięki kapibary.

v6ib4vzzgr481.jpg.2ccc47f041d2a5659bb5a7263f41d02e.jpg

Napisano (edytowane)
4 minuty temu, michalo napisał:

Szkoda, że u mnie nie ma w mieście.. Przypomina mi Stray, graficznie też..

Fajna odmiana od uczłowieczonych zwierzaków. Może szybko trafi na streaming. 

okazuje się, że jest już do wypożyczenia onlinemin. na prime za 6 usdn niedostępn w PL 

Edytowane przez michalo
Napisano (edytowane)

Ciekawie to wygląda, animacja i sama koncepcja również. Trochę tylko mnie razi - raytracing jak z 1995 r. Jakby ktoś zapomniał włączyć światło. Mogli chociaż same zwierzaki inaczej oświetlić i zrobić im fajniejszy shading. Rendering jak z Arcona.

68_4.jpg

68_5.jpg

Edytowane przez alex3d
  • Like 1
Napisano
14 minutes ago, alex3d said:

Ciekawie to wygląda, animacja i sama koncepcja również. Trochę tylko mnie razi - raytracing jak z 1995 r. Jakby ktoś zapomniał włączyć światło. Mogli chociaż same zwierzaki inaczej oświetlić i zrobić im fajniejszy shading. Rendering jak z Arcona.

68_4.jpg

68_5.jpg

No też miałem takie wrażenie od początku filmu, ze coś nie tak z renderem, myślałem, że to na Unreal Engine ale potem się dowiedziałem, że Blender więc jak na Blendera to fajnie 😄 

• Haha 1
Napisano

#1 światło 

W kinie film wyglądał dużo lepiej niż tutaj. Celowo chyba nadana ta plastyka, ale ani przez moment nie pomyślałem tak o świetle. Bo naprawdę dobrze to wygląda. 

Zwierzęta celowo są tak plastycznie zrobione. 

#2 animacja

Ja też się zainstalowałem nad tym czy to Unreal ale dosłownie po minucie już widziałem, że jednak nie silnik. Animacja momentami bardzo realistyczna i szczegółowa. Serio, moim zdaniem zwiastun tego tak nie oddaje co jest ciekawe bo zwiastun obejrzałem po filmie. 

Napisano (edytowane)

Tu chodzi bardziej o cieniowanie bo czasami jest bardzo płasko i jak z silnika gier czy viewportu a innym razem jak z renderera, jest bardzo nierówno. I to mocno sprawia wrażenie jako niedobór technologii a nie wybór artystyczny, w takim Wild Robot też są miejsca gdzie jest bardziej pastelowo, miękko, niemal płasko, nie tak ostro cg a tło jest jakby malowane pędzlem ale tam widać wyraźnie, że to świadoma decyzja a nie wymuszona czy przypadek. Tutaj jest wrażenie, że to jednak taka niskobudżetowa produkcja jak długi short a nie pełnoprawny feature film z dużym budżetem. 

Już druga scena z pościgiem nad rzeką jest taka mocno gamingowa i animacyjnie też sztywno, rośliny nic nie reagują na biegnące psy, psy nawet bezpośrednio przenikają jakieś wysokie źdźbła trawy stojące na drodze, prawie żadna roślinka się nie porusza a kilka drzew ma ruszające się liście za pomocą noisa na shaderze, typowa tania gamingowa technika. Z odbiciami jest coś nie tak, na tej trawie w pewnym momencie po pościgu są małe powierzchnie wody które nie odbijają trawy wokoło tylko niebo, wyglądało to jakby ktoś w jakimś after effects zostawił płaską, statyczną grafikę na masce czy typowo dla gier odbicia szły z hdrki czy reflection probe a nie z otoczenia. No i stworki mają takie cieniowanie "posterize" co trochę wygląda jakby były problemy z kompresją, color banding czy za mało bitów w obrazku. 

Sama sekwencja ucieczki była trochę sztywna i męcząca mimo, że trwała z minutę a klinujące się psy pod drzewem to tak na siłę jak motyw w filmie" potknij się na płaskim bo inaczej filmu nie będzie" 🙂  Potem już jest lepiej bo się człowiek przyzwyczaja do tego wszystkiego ale pierwsze wrażenie jest właśnie jak jakiś cinematic na silniku, cienie ostre i ciemne, głębokie jak z gier bez gi a wnętrza pyszczków oświetlone ambientowym światłem.

Tyle, że ja i nie tylko ja patrzymy na to skrzywionym okiem grafika i widzimy problemy i niedociągnięcia technologiczne czy wykonania ale "cywil" może tego nie zauważać, mnie to niestety razi. Ale do tej pory pamiętam jak jakieś 10 lat temu zrobiłem prostą animacje do reklamy gdzie trzeba było pokazać jakąś chorobę czy przypadłość za pomocą jakiegoś "brudu" na symbolicznych kukłach, po kilku próbach wysłałem zwykły podstawowy fractal noise, na defautowych nastawach jako jedną z opcji do wyboru kierunku w jakim iść i to od razu przeszło do emisji 🙂 Mnie taki zwykły noise razi i odrzuca bo jest bardzo podstawowy, generyczny i odpychający, pewnie dla większość grafików też taki jest a "cywilowi" się spodobał więc tak to jest z tym odbiorem jak już wiesz jak powstaje parówka to nie tak łatwo ją zaakceptować 🙂

Z plusów to na polski dubbing złego słowa powiedzieć nie można 🙂 

Nawet na tym trailerze jest ten moment jak pies przebiega przez nieruchomą kępkę trawy (przesuwanie po klatkce klawiszami , i .)

2025-01-27-01-25-10-Flow-Official-Traile

2025-01-27-01-25-15-Flow-Official-Traile

Edytowane przez Destroyer
  • Haha 1
Napisano (edytowane)
5 hours ago, michalo said:

Fajna odmiana od uczłowieczonych zwierzaków

Dokladnie. Jak wyszla ta "realistyczna" wersja Krola Lwa to mowilem ze spoko by bylo gdyby pokazali ta historie bez mowienia. Fajnie ze ktos poszedl ta droga.

-----------

Na trailerze spoko wyglada. Osobiscie nie trawie juz epickiej muzyki do wszystkiego ale lepsze to niz rap. A zdaje sie ze teraz sa tylko te dwie opcje jak tak patrze na to co robia.

Niedorobki sa - ale jak ma nie byc jak to Blender 😛 Z tym ze to "czyni ten film wyjatkowym" to bym juz nie przesadzal bo sam pamietam taki film o psie - kinowy - na Blenderze zrobiony, potem produkcja tego o robocie dla Netfliksa... Mozna byc wyjatkowym tylko pierwszy raz, ale wiem wiem - BLENDER. Kazda produkcja bedze wyjatkowa zawsze 😄 

Nie poszedlbym na to do kina - nawet jakbym chcial 🤣. Bo u nas nie ma. Ale mala strata bo juz mi zbrzydly filmiki ze zwiarzatkami slodkimi - zwlaszcza kotkami. Moze byc fajny dla dzieciakow. Jak jest nominowany do oskara to podejrzewam ze jest jakies przeslanie w stylu "a swiat zostal zalany bo nie wprowadzono zero emission - planeta umiera!" 😛 Czy nie ma? Nie dowiem sie chyba ze tu ktos napisze. Tak czy owak - przynajmniej cos innego od siedemdziesiatego sequela Krola Lwa.

@alex3dO stary, ale mi nostalgicznie tym Arconem przypomniales 😄 Sie ustawialo mebelki 😄 

Edytowane przez Nezumi
  • Haha 1
Napisano
7 godzin temu, Nezumi napisał:

Ale mala strata bo juz mi zbrzydly filmiki ze zwiarzatkami slodkimi - zwlaszcza kotkami. Moze byc fajny dla dzieciakow. Jak jest nominowany do oskara to podejrzewam ze jest jakies przeslanie w stylu "a swiat zostal zalany bo nie wprowadzono zero emission - planeta umiera!"

No właśnie chyba się mylisz. Z tego co sobie poczytałem, posłuchałem o tym filmie to nie jest tak wszystko klarowne. Pełno jest niedopowiedzeń i można sobie rozumieć go po swojemu.

W ogóle droga autora do stworzenia tego filmu jest mega ciekawa, również jego niski budżet -  kilkadziesiąt razy niższy niż topowe produkcje, daje wiarę, że jeszcze w tym świecie coś można stworzyć.

Pewnie dla wielu młodych twórców sukces tego filmu to będzie jak wiatr w żagle. 

Ja jestem bardzo zainteresowany. Jeśli będzie w sobotę w multikinie to pakujemy się i jedziemy.

Te mniej typowe tematycznie bajki są dużo ciekawsze dla dzieci. Przynajmniej moich. Jak oglądaliśmy filmy Ghibli to zawsze byli pod wielkim wrażeniem - coś totalnie innego, niesztampowego. Mam nadzieję, ze to też takie będzie. W pewnym sensie na pewno. 

• Thanks 1
Napisano

@Destroyer Ciekawe. Nie widziałem tego w kinie, ale też na codzień nie siedzę w tworzeniu takich animacji, jestem konsumentem. Ale też tak jak napisałem - najpierw obejrzałem film, dopiero później zwiastun (celowo) i ciągle mam wrażenie, że ten zwiastun wygląda inaczej - na nim faktycznie bardziej widać tę plastykę niż kinie. Nie wiem czy to kwestia ekranu kinowego. 

@Nezumi nie ma żadnych takich kontekstów, ani ten kotek nie stara się być słodziutki. W ogóle to nie taki film co ciekawe i chyba to jest jego fenonem też - jak prowadzi fabułę. 

• Thanks 1
Napisano

O, to spoko. Dzieki bo mnie odrzucaja takie motywy. Niestety w kinie niedaleko mnie nie leci - ale znalazlem w innym 🙂Nawet w mojej banana republic mozna obejrzec 🙂 

• Wow 1
Napisano

Dla laika 3D (jak ja) to ciężko odróżnić techniczne niedociągnięcia od stylizacji, więc to się nie gryzie, szczególnie jeśli warstwa storytellingowa trzyma się kupy.

8 hours ago, Nezumi said:

ta "realistyczna" wersja Krola Lwa

grimace-clint-eastwood.gif

• +1 2
Napisano

Kino jest pelne super epickich efektow wszedzie ale dobrej historii ze swieca szukac. Osobiscie przymykam oko na niedorobki techniczne jak jest fajna historia.

O tyle jest to zabawne, ze jak sam cos robie to sie zmuszam zeby przestac w nieskonczonosc poprawiac jakies bledy, ktore tylko ja widze, ale ogladajac film nie przeszkadza mi ze trawka przeniknela psa czy cos. Rozumiem doskonale, ze to moze przeszkadzac ale nie mnie osobiscie. Moze dlatego ze to nie jest film z realistyczna grafika. Ciekawe czy to robili na Cyclesie czy Eevee.

• +1 1
Napisano (edytowane)
19 minut temu, Nezumi napisał(a):

Ciekawe czy to robili na Cyclesie czy Eevee.

Wiem, że podpuszczasz... ale odpowiem: Eevee 🙂 
Dlatemu ten "raytrace" jest tam nieobecny. Obecna implementacja SGI i SRT jest dobra ale w wielu przypadkach taka se. 

Ogólnie do kina nie chadzam ale jak będzie gdzieś na strumykach to sprawdzę co to zacz 🙂 Wygląda miło, choć ani kociarzem ani pieskowym fanem nie jestem - mój przyszły terapeuta zarobi miliony na mnie 😄 

I tez po trailerze też przekonany byłem, że to reklama gry... a tu zonk 😄 

Edytowane przez Mortom
Napisano
43 minutes ago, Mortom said:

Wiem, że podpuszczasz...

Nie podpuszczam, serio chcialem wiedziec. Ot z ciekawosci. Sprawdzalem na Blender Artists i Blender Nation czy cos napisali ale moze zbyt pobieznie zerknalem.

Napisano

@Nezumi no ja też na siłę nie szukam dziury w całym ale już jestem skrzywiony przez życie i jak coś zobaczę to nie mogę odzobaczyć  🙂 Podobnie po tym powrocie do łucznictwa po ponad dekadzie to jak gdzieś w filmie czy serialu się pojawi łuk to moja dziewczyna pierwsze co to już na mnie patrzy żebym zaczął zwyczajowo mówić, że nie tak się trzyma, strzela i w ogóle wszystko źle a ja już siedzę tak i się powstrzymuję 😄 

1je75f.jpg?a482616

• Haha 3
Napisano

Bardzo sympatyczne. Kociak dobrze zanimowany, jak żywy.

Mam nadzieję że będę mogła gdzieś obejrzeć cały film.

A jakieś drobne niedoróbki przy takich projektach mi nie przeszkadzają. Gdzieś trzeba się zmieścić w budżecie, czasie i ilości ludzi chętnych do pracy. Bywały podobne projekty, dopieszczone na maxa ale nigdy nie dokończone (np. Wires for empathy).

• Like 1