Adek_CG Napisano 4 Lipiec 2006 Napisano 4 Lipiec 2006 Render: Mental Ray 3 swiatla mr Area Spot, Skylight jedno glowne dwa sluzyly po to zeby rozswietlic troche te ciemne miejsca... Decay wszystkich ustawiony na Inverse Square 1. Multiplier 1,0 Shadows On 2. Multiplier 0,2 Shadows Off 3. Multiplier 0,2 Shadows Off Spot y - Kolor jasno zolty Skylight Kolor jasno niebieski wlaczony FG ilosc Sampli 200 Czas: 3min 19sec
maczuga Napisano 5 Lipiec 2006 Napisano 5 Lipiec 2006 fajnie, ale zaskoczyl mnie ten krotki czas renderingu... szkoda ze samplingu trochę nie zwiekszyles, bo w paru miejscach są schodki.
JunioR Napisano 5 Lipiec 2006 Napisano 5 Lipiec 2006 yo! nie wiem czy można odkopywać stare sceny (ja tak zrobiłem), jezeli tego robic nie wolno to Marcin poprostu Delete this post :] Spodobała mi sie ta kuchnia i postanowiłem sobie ją oswietlić a przy okazji pokazać co mi wyszło. Render:Vray :] Co do ustawien to nic nadzwyczajnego, 1swiatło direct, lekko zółte z wartoscią 1,5 nastepnie błekitny skylight, Irr+LC. jakies pytanka? papa
mrkrzysiek Napisano 6 Lipiec 2006 Napisano 6 Lipiec 2006 texturki ładne ale trochę ciemno i słoneczko jakieś słabe
Georgas Napisano 6 Lipiec 2006 Napisano 6 Lipiec 2006 JunioR ale to wszystko lewituje ble i AA skopane
JunioR Napisano 6 Lipiec 2006 Napisano 6 Lipiec 2006 yo! chłopaki thx za komentarze :] Georgas no własnie, co zrobić aby nic nie latało ? pozdr.
Georgas Napisano 6 Lipiec 2006 Napisano 6 Lipiec 2006 yo! chłopaki za komentarze :] Georgas no własnie, co zrobić aby nic nie latało ? pozdr. musisz dać wysokie ustawienia irr'a :)
XaoC Napisano 6 Lipiec 2006 Napisano 6 Lipiec 2006 Mental Ray SUNSET: 1 mrAreaSpot + 1 sky mrAreaSpot: projector map http://img215.imageshack.us/my.php?image=wood384np.jpg FG ON Samples = 300 Max.Depth of trace depth = 8 render time: 2min 08sek Mental Ray THUNDERSTORM: 3 x mrAreaSpot + 1 sky 1st mrAreaSpot: multiplier = 11 (położone wysoko nad blokiem) 2nd mrAreaSpot: multiplier = -0,65, shadows: off, reactangle (po lewej stronie sceny z kierunkeim na blok) 3rd mrAreaSpot: multiplier = -1, reactangle (po prawej stronie sceny z kierunkiem na blok) FG ON Samples = 1500!!! Radius = 8,0m Min.radius = 0,003m Max.Depth of trace depth = 10 Render Time: 18min 33sek!!!
Georgas Napisano 6 Lipiec 2006 Napisano 6 Lipiec 2006 slajver taka rada: nie używa się Adaptive QMC w AA jeśli nie używasz QMC jako silnika GI
patry Napisano 6 Lipiec 2006 Napisano 6 Lipiec 2006 Witam, ostatnio przeglądam ten wątek i renderki są tu super! Mam 1 pytanko do mental raya, a właściwie oświetlenia - czy światła photometryczne są lepsze od normalnych z decay - Inverse Square?? Które światła są lepsze dla mentala raya??
Vorek Napisano 6 Lipiec 2006 Napisano 6 Lipiec 2006 dla mental raya najlepsze są światła mentalowe. Fotometryki są dobre jeżeli chcesz mieć kontrolę nad natężeniem światła np. mierzonym w luxach, ale straszliwie długo się liczą. Najlepiej używaj MRAreaSpot i MRAreaOmni Pozdrawiam
polka dot Napisano 6 Lipiec 2006 Napisano 6 Lipiec 2006 slajver taka rada: nie używa się Adaptive QMC w AA jeśli nie używasz QMC jako silnika GI ..bzdura ;)
Georgas Napisano 6 Lipiec 2006 Napisano 6 Lipiec 2006 ..bzdura ;) A to przepraszam, teraz to przemyślałem i powinno być tak: jak używasz QMC to najlepiej używać Adaptive QMC jako AA, kome dobrze teraz ??:)
JunioR Napisano 29 Lipiec 2006 Napisano 29 Lipiec 2006 MF bardzo mi sie podoba swiatełko :] ale szkoda ze nie texturowałes sceny.
maczuga Napisano 9 Sierpień 2006 Napisano 9 Sierpień 2006 Pozwoliłem sobie stworzyć swoją małą scenke, testuje na niej GI do wizki nad którą od jakiegoś czasu, dotychczasowy efekt wrzucę tu :) Render: Ustawienia: jeszcze w rolecie VRay: Quasi-Monte Carlo zmieniłem Secondary bounces na 4. Proszę o sugestie i porady, chcę żeby na wizce jak najlepiej wyszło :)
JunioR Napisano 10 Sierpień 2006 Napisano 10 Sierpień 2006 yo! przez ostatnie dni cos mi net nie działał i z nudów pomęczyłem troche sun`a w vray :] a wiec: ustawienia: w kazdej ze scen robiłem prawie to samo, tzn jedno swiatło sun z trubility okł 3, moc okł. 0,1, w vraysky nic nie zmieniałem, dodałem je tylko do gi i reflektów. GI: Irr (current preset- medium, reszta standart)+LC( subdvs. na 800, sample size 0,01) Color mapping: HSV exponential, odznaczone affect background, Dark multiplier- 1,5 Bright multiplier- 1,5 paa
mrkrzysiek Napisano 10 Sierpień 2006 Napisano 10 Sierpień 2006 JunioR ustawienia :) randery ładne poza tym 3 jak dla mnie trochę za ciemny :)
hcpiter Napisano 10 Sierpień 2006 Napisano 10 Sierpień 2006 Tutaj moje ostatnie proby z vrayem :) Irr+LC+Sky+Sun Troszke skopałem z ziarnem i glosem na podłodze :] Nastepne bedą lepsze :D Pozdro
mickey Napisano 12 Sierpień 2006 Napisano 12 Sierpień 2006 witam, trochę nauki po zmianie komputera i znalezieniu czasu. Proszę o ocenę.
Marcin Napisano 12 Sierpień 2006 Autor Napisano 12 Sierpień 2006 Prosze o umieszczanie możliwie wyczerpujących danych dot. ustawień Jeśli dalej tak pójdzie temat zamknę i posty bez ustawień poprostu zaczne kasować. Lub w przypływie nastroju temat skasuje. Od pewnego czasu (i przez pewną klutnie) wątek schodzi na psy i szczerze glownie przez to nie chce mi sie go utrzymywać ani uzupełniać, do tej pory jakoś to przemilczałem ale jeśli komuś zależy i chce tu postować swoje osiągnięcia prosze o szanowanie reguł i pracy jaką włożyłem w to wszystko. Kiedyś było naprawde fajnie i panowała tu całkiem przyjemna atmosfera ale od niedawna naprawde ciemno widze to wszystko.
mickey Napisano 13 Sierpień 2006 Napisano 13 Sierpień 2006 Marcin, jeśli chodzi o mnie to sorki, ale wczoraj już nie miałem siły odpalać maxa aby spisać ustawienia. Szanuję, że dbasz o reguły. A oto moje ustawienia : AA -1/3 IRR min/max -3/0 Hsp/Int.samples 60/40 0,2/0,1/1,0 Light cache 2000/0,01 Pre-filter 10 Filter-nearest int.samples 10 Enviroment override max's 3 rQMC samples 0,8/0,002 16/2 Color mapping Exponential 2/2
mrkrzysiek Napisano 23 Sierpień 2006 Napisano 23 Sierpień 2006 QMC+LC+VraySun i VraySky QMC 14 LC 650 0,02 rQMC Adaptive 0,0 Min sample 12 Noise 0,0 Global 2,0 Color maping Exponetial Dark 2,0 Bright 1,0 to chyba tyle
oo79 Napisano 6 Wrzesień 2006 Napisano 6 Wrzesień 2006 ustawienia: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/071a73758d2e4256.html
klikus1984 Napisano 19 Wrzesień 2006 Napisano 19 Wrzesień 2006 mrkrzysiek mam pytanko, mianowicie, jak jest ustawiony vray sun i ew. physical camera, bo podoba mi sie balans kolorow na twoim renderku, u mnie jest albo troszke za brzoskwiniowo, albo za niebiesko w zaleznosci od wysokosci slonca.
pioootras Napisano 20 Wrzesień 2006 Napisano 20 Wrzesień 2006 Oto moje ustawienia: default light - wyłączone primary bounces GI engine: Irradience map - medium secondary bounces GI engine: Light cache - bez zmian Image sampler: Adaptive subdivision AA: Catmull-Roll Vray Sun(bez zmian) +Vray sky(automatyczne)+ Physical Camera Enviroment: VraySky Color mapping: exponential Czas renderingu: 22min (1000x750)
mrkrzysiek Napisano 21 Wrzesień 2006 Napisano 21 Wrzesień 2006 klikus1984 ustawienia nie są zbyt poprawne bo uzyłem zwykłej kamery a wygładają tak
klikus1984 Napisano 22 Wrzesień 2006 Napisano 22 Wrzesień 2006 thx, ja jednak pobawie sie jeszcze z psychical camera :D
maczuga Napisano 22 Wrzesień 2006 Napisano 22 Wrzesień 2006 tak btw. czym się różni physical camera od zwyklej target? i jak wstawić physical w vray 1.46
grychu Napisano 10 Październik 2006 Napisano 10 Październik 2006 a tu moje próby na v-rayu. Dołączyłbym obrazek z wiekszą rozdzielczością ale nie potrafie......;(( az wstyd sie przyznać. Ustawienia jak powyzej w renderingu czyli: default light - wyłączone primary bounces GI engine: Irradience map - medium secondary bounces GI engine: Light cache - bez zmian Image sampler: Adaptive subdivision AA: Catmull-Roll Vray Sun(bez zmian) +Vray sky(automatyczne)+ Physical Camera Enviroment: VraySky Color mapping: exponential
Touch Napisano 10 Październik 2006 Napisano 10 Październik 2006 grychu ---> w sprawie zamieszczania obrazków, odsyłam do http://www.imageshack.us lub http://allyoucanupload.webshots.com Pozdrawiam!
oo79 Napisano 13 Październik 2006 Napisano 13 Październik 2006 cos tu cicho... moze taka scenka do cwiczen? , plik zassany gdzies z zagranicznego forum, chyba free :? http://rapidshare.de/files/36572733/tut_jap.rar.html a to moja interpretacja. QMC i LC vr1,5 z sunem i vrayowska kamera, render chyba z 5h
hcpiter Napisano 13 Październik 2006 Napisano 13 Październik 2006 5H wow no troszke zaaadługo jak na ten render to chyba przez tego Dofa. AA jakies takie kijowe przy oknie wyszlo
MF Napisano 13 Październik 2006 Napisano 13 Październik 2006 Zaznacz w color mapping clamp output i subpixel mapping ;)... No i jak dalej bedziesz miec czarna obwodke przy okienkach zmien AA filter.
oo79 Napisano 13 Październik 2006 Napisano 13 Październik 2006 jaki komp taki czas renderu, a scena troszke na spida otexturowana, nie bylo czasu na probne rendery bo trwaloby to z miesiac : no ale moze do konca roku uda mi sie zdefraudowac te marne 4tys. i bedzie sprzet do 3D ja nalezy....
grychu Napisano 19 Październik 2006 Napisano 19 Październik 2006 Dajcie model tego wnetrza, bo na http://rapidshare.de/files/36572733/tut_jap.rar.html tam go nie ma. Pocwiczymy;)!
Shogun 3D Napisano 19 Październik 2006 Napisano 19 Październik 2006 Ok, to moja wersja: Antialiasing: Catmool Room Irradiance map (very high), LC (bez zmian) Vray sun (intensity 0,015)+ v-ray sky (w environment oraz GI) HSV Exponential Nie dopracowałem, głupi, materiału szkła, dałem mu refl. glossiness na 0,98 Smacznego: EDIT: Nowa wersja, poprawiłem materiał szkła i przesunąłem słoneczko (zgadnijcie, gdzie jest? :D ) No i zmnmiejszyłem jakość w irradiance map do low. Ciekawe, czemu przyspieszyło...? I jeszcze trzy dalsze wersje: Tutaj słońce nieomalw zenicie: ciekawy efekt. :) I scena o poranku/zmierzchu... co kto woli. :) Ok, next render, tym razem starszego modelu z tego wątku: ustawienia V-raya trakie, jak powyżej, tyle, ze Vray sun zastąpiłem directem z v-rayowymi cieniami typu area, zas w environment i GI dałem HDRa z multiplier 0,3 Trawka to fur. no i z oswietleniem, ale za mocne jest, jeszcze je poprawię. :) ...Poprawiłem, przerobiłem, wzbogaciłem i... tadaaam!:
polon Napisano 23 Październik 2006 Napisano 23 Październik 2006 ja bym mial tylko prosbe zeby MENTALOWCY wrzucali screena z widocznym ustawieniem, czyli pozycją, źródeł światla bo Litwini wracają z wycieczki, ....., nawiasem mówiąc nocnej wycieczki
patry Napisano 12 Listopad 2006 Napisano 12 Listopad 2006 Witam, mam takie małe pytanko - czy mogę dać do swojego portfolio wizkę z light contest (oczywiście ja ją oświetlę, dam materiały, ale modeling będzie z light contestu) ??
tweety Napisano 13 Listopad 2006 Napisano 13 Listopad 2006 patry: wydaje mi się, że możesz jeśli opiszesz dokładnie że scena nie jest twojego autorstwa a jedyne co tam zrobiłeś to materiały + lightning + rendering. imo lepiej samemu zrobić wnętrze bo jest to o wiele łatwiejsze niż oświetlanie czy materiałowanie i o wiele "bezpieczniejsze" niż używanie czyjegoś projektu. poza tym wizka nie polega tylko na dobrym oświetleniu/wyrenderowaniu wnętrza. trzeba też umieć wymyśleć koncept, zorganizować przestrzeń i zaprojektować je tak, żeby miało w sobie "to coś", dzięki czemu dostaniesz w przyszłości pracę w strefie viz. Pozdrawiam [edit] bobry :) czy ktoś mógłby mi powiedzieć o co kaman? zaznaczyłem przebarwienia których nijak nie mogę się pozbyć (oprócz maziania w PSie). próbowałem coś z Irr mapą zrobić ale mizerne są me rezultaty... oraz ustawienia: z góry dzięki za wszelakie rady :)
mrkrzysiek Napisano 13 Listopad 2006 Napisano 13 Listopad 2006 więc tak w zakładce indirect illumination zmniejsz saturation z 1 na np 0,5 albo jeszcze mniejszą to pomoze napewno:) pomaga też nie używanie białych świeteł:) co wiedziałem to powiedziałem :) powodzenia w dalszej pracy:) Edit nie załapałem o co chodzi muslałem o przebarwieniach na całych scianach:P sorki, a te plamki w tym przypadku moga się brać ze źle wymodelowanej scenki przy QMC nie powinno tego być:) i zminie vray'a bo to nie zbyt dobra wersja :)
Marcin Napisano 13 Listopad 2006 Autor Napisano 13 Listopad 2006 mrkrzysiek - saturation nic tu nie da. Ptasior - generalnie tam brakuje ci sampli. bierze te zza modelu i rozmywa przez interpolation samples. Włącz presset "medium" hsph daj na 120 a interpolation samples na 15-20. Włącz check visibility. napisał bym coś więcej ale ostatnio nie mam na nic czasu :)
patry Napisano 18 Listopad 2006 Napisano 18 Listopad 2006 Tadadada :) Mental Ray (czas renderingu - 6min 4sek) Światła to: mr sun z multipler = 0,8 (reszta w mr sun - standard), mr sky z multipler = 0,9 FG | preset = low, diffuse bounces = 5 GI | maximum num. photons per sample = 100000, maximum sampling radius = 50cm, average GI photons per light = 20000
Rekomendowane odpowiedzi