KLICEK Napisano 3 Grudzień 2008 Share Napisano 3 Grudzień 2008 Lis wierzysz w to ? ;> zobaczysz w sordku roku odwiesza i pojdziesz w kamasze ;) to sa ... prosze ksiedza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 3 Grudzień 2008 Share Napisano 3 Grudzień 2008 To ja poczekam jeszcze troche, i moze wpadne do polski na wakacje bez strachu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loki Napisano 3 Grudzień 2008 Share Napisano 3 Grudzień 2008 trzymam kciuki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruneq Napisano 3 Grudzień 2008 Share Napisano 3 Grudzień 2008 Ostatni żołnierze wcieleni do służby zasadniczej to 105 poborowych, którzy dziś przekroczą bramy koszar 3. Batalionu Zabezpieczenia stacjonującego na warszawskiej cytadeli. ... Pechowcy czy fanatycy?:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 3 Grudzień 2008 Share Napisano 3 Grudzień 2008 spoko chlopaki wyjdzie w praniu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
floo Napisano 3 Grudzień 2008 Share Napisano 3 Grudzień 2008 jakoś odnoszę wrażenie że za jakiś czas znacznie spadnie liczba studentów w kraju... oby nie musieli zamykać uczelni... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kulki Napisano 3 Grudzień 2008 Share Napisano 3 Grudzień 2008 Już niedługo będzie można zamknąć ten wątek:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Touch Napisano 3 Grudzień 2008 Share Napisano 3 Grudzień 2008 Dobrze, że lobby uczelni prywatnych nie wściubiło w to wszystko swojego nosa, bo nie ma co ukrywać, że to jedni z najbardziej poszkodowanych na skutek tych zmian:D Witaj WOLNOŚCI!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobby_digital Napisano 3 Grudzień 2008 Share Napisano 3 Grudzień 2008 no wkoncu ludzie przestana studiowac i marnowac czas a sie zabiora za robote ! moze wzrosnie PKB ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecet Napisano 3 Grudzień 2008 Share Napisano 3 Grudzień 2008 jakoś odnoszę wrażenie że za jakiś czas znacznie spadnie liczba studentów w kraju... oby nie musieli zamykać uczelni... eee raczej uczelnie prywatne nie ucierpią teraz sie studiuje bo jest 'moda' na wyższe, a nie żeby uciekać przed wojskiem. Gorzej jeśli chodzi o CKU, cosinusy i inne takie bezpłatne szkoły dla dorosłych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 3 Grudzień 2008 Share Napisano 3 Grudzień 2008 Mam nadzieje ze watek nie umrze :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ttaaddeekk Napisano 3 Grudzień 2008 Share Napisano 3 Grudzień 2008 Już niedługo będzie można zamknąć ten wątek:D chyba przykleic zeby mlodzi pamietali przez co mosielismy przechodzic. tyle stresu w tym watku co chyba nigdzie w internecie a no i dołączam sie Witaj WOLNOŚCI!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
floo Napisano 3 Grudzień 2008 Share Napisano 3 Grudzień 2008 Mam nadzieje ze watek nie umrze :) no to to chyba nie ma co liczyć... w tej kwestii zawsze coś będzie... trzeba będzie to oblać... bo ostatnim razem to o mały włos i by był po drugiej stronie lustra... :P POZDRAWIAM!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przybysz Napisano 3 Grudzień 2008 Share Napisano 3 Grudzień 2008 Heh, a mi dzisiaj przyszło ponaglenie. Myślałem, że już sobie darowali. Muszę się jeszcze raz przespacerować z zaświadczeniem i już ich nigdy nie zobaczę. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ttaaddeekk Napisano 4 Grudzień 2008 Share Napisano 4 Grudzień 2008 Przybysz - moze bedziesz sto szóstym :D sory za spam ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arev Napisano 4 Grudzień 2008 Share Napisano 4 Grudzień 2008 Cieszę się waszą radością, ale czy ustawa została już podpisana? Czy może coś przeoczyłem? :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 4 Grudzień 2008 Share Napisano 4 Grudzień 2008 arev jeszcze nie, ma byc do konca roku chyba ... :) ale to raczej juz pewne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eden-3d Napisano 4 Grudzień 2008 Share Napisano 4 Grudzień 2008 dzis mi kumpel muwil ze gadali ze wydali ostatni bilet,mysle ze mozna juz zamknac ten watek hihihihi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loki Napisano 4 Grudzień 2008 Share Napisano 4 Grudzień 2008 nie ma jeszcze abolicji dla "uchylających sie" więc ja bym jeszcze nie zamykał... onet dziś o tym pisał: http://wiadomosci.onet.pl/1874390,11,item.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
floo Napisano 4 Grudzień 2008 Share Napisano 4 Grudzień 2008 mam nadzieje że tych po studiach nie będą już proponować szkolenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lis Napisano 4 Grudzień 2008 Share Napisano 4 Grudzień 2008 arev jeszcze nie, ma byc do konca roku chyba ... ale to raczej juz pewne Chyba że jakaś kuzynka Kaczora jest dziekanem prywatnej uczelni :D Wtedy biada. oj biada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
..:: WIKTOR ::.. Napisano 4 Grudzień 2008 Share Napisano 4 Grudzień 2008 W przypadku gdyby rzad po takich obietnicach i takiej pompie na ten temat sie wycofal to pograzylby sie strasznie... Zaufanie spoleczenstwa (zwlaszcza meskiej czesci) poszlo by sie pasc... To bylaby kompromitacji elity rzadzacej. Dlatego mam nadzieje, ze watek ten bedzie mial mniej postow :) Koniec ze SPAMem :) Pozdrawiam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartolomeo Napisano 5 Grudzień 2008 Share Napisano 5 Grudzień 2008 Ide zalać się w trupa!!! Dziesięc razy! :D:D::D:D:D:D jeden z lepszych dni w tym roku! http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,6029590,Amnestia_dla_wszystkich__ktorzy_unikali_sluzby_wojskowej.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mallow Napisano 5 Grudzień 2008 Share Napisano 5 Grudzień 2008 Właśnie miałem wkleić tego linka :) Jeszcze mam jedną zagwozdkę. Ostatnio mój tata zawoził moje papiery do WKU, bo ja akurat nie mogłem. Jestem na ostatnim roku studiów, a w tym roku jest ten ostatni pobór. No i się mój tata tam spytał po co te papiery trzeba jeszcze dostarczać. Jakaś babka mu tam powiedziała, że to ostatni pobór zasadniczy, ale i tak po studiach biorą na szkolenia. I teraz pytanie, czy ona była po prostu źle poinformowana, czy jak? Mi się wydaje, że chodzi o to, że to odroczenie jest na czas pokoju i w razie zagrożenia muszą mieć bazę ludzi, których można by wcielić do woja. O czymś takim przynajmniej piszą w gazetach. A nie, że dalej ma być szkolenie studentów. Takie szkolenie to chyba 3 miesiące trwało, więc nie jest to rok, ale jednak. Jak z tym w końcu jest? Bo rodzi mi się takie pytanie: "Lepiej rzucić szkołę i nie pójść do woja, czy lepiej ją skończyć i iść na szkolenie?" :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturro Napisano 5 Grudzień 2008 Share Napisano 5 Grudzień 2008 chodzi o szkolenia rezerwy, normalka, maja je ludzie nawet po odbebnieniu swojego w woju teraz jak idziesz do rezerwy to dostajesz przydzial mobilizacyjny, czyli przydzielaja Cie do konkretnej jednostki w miare blisko miejsca zamieszkania gdzie masz sie udac w razie ogloszenia wojny i poboru powszechnego. Kaza jednostka od czasu do czasu robi cwiczenia i czesc ludzi sciaga na takowe. Sa to krotkotrwale lub dlugotrwale, moga trwac dzien, ale moga trwac 3 tygodnie. Ogolnie nie wiecej niz 6 tygodni w roku (o ile pamietam i nie wiecej niz 18 miesiecy w ciagu zycia). Biora do 60 roku zycia na takie cwiczenia. Teoretycznie nie mozna od tego uciec, praktycznie mozna zawsze zadzwonic ze sie nie moze i kombinowac. Pracodawca teoretycznie nie ma nic do gadania i musi Cie puscic i nie moze wyciagnac konsekwencji :) ale wiadomo jak jest. Rozne jednostki roznie cwicza, niektore nie wolaja wogole na cwiczenia bo szkoda im czasu pokazywac cos zielonym cywilom ktorzy o wojsku wiedza tyle ze jest tam zle i nic wiecej :) pozdrawiam a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eden-3d Napisano 6 Grudzień 2008 Share Napisano 6 Grudzień 2008 w takich okolicznosciach, nie pozostaje mi nic innego jak pojsc do wazywnego po pol litra :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 6 Grudzień 2008 Share Napisano 6 Grudzień 2008 W przypadku gdyby rzad po takich obietnicach i takiej pompie na ten temat sie wycofal to pograzylby sie strasznie... Zaufanie spoleczenstwa (zwlaszcza meskiej czesci) poszlo by sie pasc... To bylaby kompromitacji elity rzadzacej. NAczelne pytanie: i co z tego? Myslisz ze oni sobie cos robia z tego w tym quasi-demokratycznym kraju? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
floo Napisano 6 Grudzień 2008 Share Napisano 6 Grudzień 2008 arturro no to zajefajnie... spać spokojnie nie mogę... :P a już miałem nadzieje... ehhh :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuciel Napisano 6 Grudzień 2008 Share Napisano 6 Grudzień 2008 jeee :D :D :D :D :D :D :D :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorek Napisano 6 Grudzień 2008 Share Napisano 6 Grudzień 2008 Prywatne uczelnie zbankrutują ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuciel Napisano 6 Grudzień 2008 Share Napisano 6 Grudzień 2008 Prywatne uczelnie zbankrutują ;) a zebys wiedzial ze tak :d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ttaaddeekk Napisano 6 Grudzień 2008 Share Napisano 6 Grudzień 2008 Prywatne uczelnie zbankrutują ;) nie, pod warunkiem ze zaczna wkoncu czegos uczyc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Mike Napisano 7 Grudzień 2008 Share Napisano 7 Grudzień 2008 Prędzej niż uczelni widziałbym koniec bezpłatnych szkół policealnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
veri_jr Napisano 7 Grudzień 2008 Share Napisano 7 Grudzień 2008 Cóż, ja ostatnio słyszę coraz więcej dobrego o uczelniach prywatnych. Często wykłada na nich ta sama kadra profesorska co na renomowanych uczelniach państwowych, ALE... I tu mnóstwo ochów i achów czytałem (choćby we Wprost było o tym trochę plus listy do redakcji), bo raz, ze lepiej tam zarabiają, pracują w większym luzie, mają lepsze zaplecze. Wszelkie materiały czekają gotowe dostępne na stoliku zaraz po wykładach i na www. Zajęcia wspierane są przez technologie multimedialne, wszystko jest przedstawiane o wiele ciekawiej i lepiej. No ale to chyba nie w temacie ;) . Na szczęście mało mnie on interesuje, "D"upa jestem wołowa i tyle ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly Napisano 6 Styczeń 2009 Share Napisano 6 Styczeń 2009 No myślałem już że sytuacja poborowych jest uregulowana... NIE JEST... część przypadków regulują już przepisy. (urodzeni do "tego a tego roku", pobierający naukę w "tym a tymroku" itp.) przed chwilką miałem telefon z WKU (!). Pani pytała czy już skończyłem studia..(jestem na 9roku(?)[yee]), ja na to że mam repetę, Babeczka była miła.. udzialiła kilku informacji, między innymi tą... że pomimo obietnic Ministerstwa i Premiera, odpowiednie regulacje prawne nie zostały zatwierdzone, przez co nie powinny zostawać wprowadzone. Jednak Chłopaki już teraz masowo są przenoszeni do rezerwy, bo wiadomo że już za chwilkę ma być wszystko uregulowane... Jednak nie wszyscy mogą zostać automatycznie przeniesieni do rezerwy. (podobno "wytyczne" dla WKU mówią na razie o osobach które rozpoczęły naukę przed 2002 rokiem ale już ukończyły... inne przypadki nie podlegają "amnestii" na razie... W między czasie trzeba wysłać zaświadczenie o nauce do WKU (dla pewności - bo nadal mogą wysyłać bilety). mam nadzieję że nikogo nie wystraszyłem. Dowiedziałem się że w krótkim czasie mogą zapaść końcowe postanowienia, ale jeszcze ich nie ma... Pamiętajcie, nie wierzcie we wszystko co piszą/mówią w Mediach...(z wielu powodów) Zadowolenie społeczeństwa (młodych niedoszłych-wojaków) sięga zenitu... i git... tylko przydałaby się jeszcze do tego Ustawa regulująca. pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pwq Napisano 6 Styczeń 2009 Share Napisano 6 Styczeń 2009 (edytowane) Poczytajcie sobie tutaj: http://www.polska-zbrojna.pl/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=9&Itemid=113 Sam też napisałem przed świętami maila do redakcji wojskowej, żeby wytłumaczyli mi co i jak z tym wojskiem w końcu się dzieje. W odpowiedzi też otrzymałem takiego maila: Ostatnie wcielenie odbyło się w dniach 2-4 grudnia 2008 r. Pana przeniesienie do rezerwy nastąpi „automatycznie” z dniem wejścia w życie tzw. średniej nowelizacji ustawy o powszechnym obowiązku obrony. Ustawa ta została przegłosowana przez Sejm 5 grudnia 2008 r. a jej wejście w życie planowane jest pod koniec stycznia 2009 r. Na podstawie art. 18 tej ustawy wszystkie osoby, które nie zostały powołane do odbycia zasadniczej służby wojskowej do dnia 4 grudnia 2008 r. (tzn. nie odebrały kart powołania) zostaną automatycznie przeniesione do rezerwy. To samo stanie się z osobami, które nigdy nie stawały do poboru, ale po przejściu kwalifikacji wojskowej. Po wejściu w życie ustawy można zgłosić się do właściwej terytorialnie WKU w celu uzyskania wpisu do książeczki wojskowej o przeniesieniu do rezerwy. W drugiej połowie stycznia proszę więc śledzić stronę internetową Ministerstwa Obrony Narodowej http://www.mon.gov.pl – znajdą się na niej informacje o wejściu w życie ustawy wraz z komentarzem. Pozdrawiamy i życzymy wesołych świąt Edytowane 6 Styczeń 2009 przez pwq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 6 Styczeń 2009 Share Napisano 6 Styczeń 2009 extra :) no to rezerwa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruneq Napisano 6 Styczeń 2009 Share Napisano 6 Styczeń 2009 no to wszyscy śmigiem migiem do wku w lutym po wpis do książeczki:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly Napisano 6 Styczeń 2009 Share Napisano 6 Styczeń 2009 Nie rozumiem po kiego grzyba dzwonili do mnie... uff.. pwq - nie mogę Ci dać niestety repa na razie.. (Uwierzę w Ustawę jak zobaczę.) ;) pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 31 Styczeń 2009 Share Napisano 31 Styczeń 2009 (Uwierzę w Ustawę jak zobaczę.) blogoslawieni ci ktorzy nie wierzyli a zobacza :D http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,6220672,Ostateczny_koniec_poboru__Prezydent_podpisal_ustawe.html AMEN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
floo Napisano 31 Styczeń 2009 Share Napisano 31 Styczeń 2009 i niech tak zostanie po wieki... ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ttaaddeekk Napisano 31 Styczeń 2009 Share Napisano 31 Styczeń 2009 jak dla mnie to klich moze zostac prezydentem swiata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loki Napisano 31 Styczeń 2009 Share Napisano 31 Styczeń 2009 Amen - wątek powinien zostać teraz zamknięty i przypięty ku przestrodze dla potomności :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
floo Napisano 1 Luty 2009 Share Napisano 1 Luty 2009 zamykać to nie jest dobre rozwiązanie, tyle tutaj było ciekawych historii że szkoda aby był zapomniany... może wymyślmy jakąś legendę dla naszych potomków, którzy będą się uczyć na lekcjach historii o przymusowych poborze do woja... ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ttaaddeekk Napisano 1 Luty 2009 Share Napisano 1 Luty 2009 wystarczy powiediec prawde, za pare lat to bedize tak absurdalne jak 2 letnie wojsko w korei teraz, legenda sama sie narodzi :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruneq Napisano 1 Luty 2009 Share Napisano 1 Luty 2009 predzej powinno sie teraz zamknac wątek "studia" :D:D Oj Polska do Ciemnogrodu zmierza teraz:) ale dobre, bedize łatwiej dostac sie na oblegane kierunki:):):) ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 1 Luty 2009 Share Napisano 1 Luty 2009 dla Klicha :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 1 Luty 2009 Share Napisano 1 Luty 2009 Oj Polska do Ciemnogrodu zmierza teraz Może nie będzie trzeba mieć dyplomu magistra inżyniera, by w Media Markt towar na półkach układać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knysha Napisano 1 Luty 2009 Share Napisano 1 Luty 2009 Finally... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coruscant Napisano 15 Luty 2009 Share Napisano 15 Luty 2009 Moze teraz powinien być 3d contest: Boguś Klich królem świata :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi