Napisano 9 Marzec 201015 l Otóż to właśnie - powodem dla którego obecnie maluje się tak a nie inaczej i tworzy takie czy nie inne koncepty jest dominacja "bezpiecznego" stylu, narzucanego najprawdopodobniej przez tych którzy sypią groszem. Dla nich to tylko pozycja w bilansie, oni myślą przez pryzmat minimalizacji ryzyka a nie rozwojowych koncepcji. Paradoksalne jest to, że sami pod sobą kopią dołki. Żeby rzeczywiście wygrywać trzeba imo iść va banque - także koncepcyjnie. Grając zachowawczo ugra się niewiele. Ale grając ostro można stracić... :) W międzyczasie pojawił się update. Ładna dziewczyna z tej księżniczki. Tak ciekawie, nie nudno ładna :) I zacne ma argumenty, że tak to ujmę :D
Napisano 9 Marzec 201015 l Robot bomba :) już teraz mi się podoba ... jak dla mnie naj jest wersja z płomieniami pozdr
Napisano 9 Marzec 201015 l Wojownicza księżniczka - istna piękność oO how you do that maaan :P te niedoskonałości tylko ją upiększają
Napisano 10 Marzec 201015 l Łukasz! Jestem w szoku. Co za postęp! Z tymi czarnymi elementami to cięęęężka sprawa. Takie zabiegi stosuje Jon Foster, ale sam nie rozgryzłem jak tym się sprawnie posługiwać.
Napisano 10 Marzec 201015 l genialne prace - nieuzywanie tekstur widze jako duzy plus- gdyby dac tobie kartke i olowek to tez bys pokazal to co wymysliles
Napisano 11 Marzec 201015 l ech gdybym mógł wybierać w jakim stylu rysuję konkretną rzecz to chciałbym mieć taki jak twój w "menu" ;) chyba trzeba poćwiczyć wyciąganie rysunku z szybkiego szkicu grubym pędzlem - nieźle łapiesz "ujęcie" grubaśnym pędzlem a potem możesz realistyczny detal z tego wyciągnąć - ech no namieszałem ale to właśnie chciałbym umieć a ty to umiesz :)
Napisano 12 Marzec 201015 l A spróbuj mi tylko dotykać tego ognia, powinieneś ubezpieczyć ręce :D. Ruski mech po prostu miażdży, poczułem się jak ta ziemia pod jego stopami. Ja powiem, że sam osobiście jestem przeciw czerni w pracach, dlatego, bo brudzą. Teraz jednak zauważam, że gdy czerń trzyma się w ryzach, jest ona uporządkowana, i nie miesza się z kolorem, wygląda to bardzo dobrze. Oczywiście sam wole grać kolorem i kontrastami, by uzyskiwać ciemny kolor bez czerni, ale mimo to, została ona uszlachetniona w moich oczach :). Ba! Przyznam szczerze, że dopiero, gdy zaczęto mówić o czerni, zorientowałem się, że występuje w twoich pracach - po prostu fenomenalne :). pozdrawiam
Napisano 13 Marzec 201015 l ruski mech mocny! bardziej podoba mi się wersja bez płomieni, jednak przydałby się jakiś mocniejszy akcent żeby przełamać jednolitą kolorystykę robota.
Napisano 14 Marzec 201015 l Nie wiem jak to się stało ze nie widziałem do tej pory wielu prac z tego wątku, ale lubie takie niespodzianki :D. Mech zamiata kolorkami!!
Napisano 14 Marzec 201015 l Autor hej hej pojechałem mecha troche dalej 2 obrazek z wyłączoną warstwa ognia i tekstur z pedzli malowanych na soft lajcie sowieckich symboli bedzie wiecej pozdro
Napisano 15 Marzec 201015 l ladnie ladnie - choć z tą symboliką rosyjską bym nie przesadzał ;) - żeby nie było tak że gwiazdy będą wszędzie- tak naprawdę już te na przodzie są już trochę za gęsto- jeżeli jest widoczna gwiazda na "czole" to ta boczna jest za blisko - mogłaby być np gdzieś na kuprze tego mecha
Napisano 15 Marzec 201015 l Pierwsza bardziej efektowna, większości ludzi będzie się podobać ta wersja. Jakieś nieduże iskierki tu i ówdzie mogłeś dać... Eco ma rację - symboli jest dość. Teraz możnaby coś dorzucić z napisów - numer, jakieś oznaczenia cyrylicą. Te "oczy" na brzuchu odpuszczasz czy dasz tam jakieś światełko ? Chyba z tą czernią zaczyna działać jak trzeba... Po dodaniu czegoś "na wierzch" sprawuje się nieźle.
Napisano 16 Marzec 201015 l Autor ok dzieki za odzew tak mysle ze pojde raczej w strone subtelniejszych plomieni albo w ogole je wywale napisy sie pojawią w sumie wrzucenie ich na koniec moze mi namieszac w kompozycji wiec lepiej zrobie to zawczasu te oczy czy w ogole dziob mecha to ma byc glowny punkt kompozycji jeno musze jeszcze poustawiac odpowiednio hierarchie latwe to nie jest bo w miare nakladania detalu to moje pierwsze, szkicowe zalozenie kompozycji sie rozłazi. Co spogladam na poprzednia wersje to zawsze wydaje mi sie lepsza. Znacie ten ból tworzenia :D wyczekujac na moment az mi sie zachce dalej w mechu grzebać dokonczylem inne maluny pierwszy to pokolorowany stary spidziak +obwiusowe ziarno jakies stare testy pedzli i nowsze
Napisano 17 Marzec 201015 l Jeszcze będę przez ciebie płakał. Zobaczysz... przez ciebie! A tak seryjnie, to genialny ten podkolorowany speed. pozdrawiam
Napisano 17 Marzec 201015 l Ech fajne, a powiedz skąd bierzesz pomysły na konstrukcję tych wszystkich swoich tworów - pisałeś że większość prac robisz z wyobraźni, ale taki etap na którym pracowałeś głównie z refek też chyba musiałeś przejść. Mam rację ?
Napisano 18 Marzec 201015 l Autor dzieki ziomy SBT: Tym razem nie masz racji :) Od zawsze bazgralem sobie dlugopisem po zeszytach to co widzialem w grach czy filmach wymyslalem sobie nowe stworki do diablo , czy takie fikuśne miecze jak widzialem w obrazkach z warhammera. Duzo pomyslow tworzy sie na bierzaco podczas malowania, macham jakies krechy i plamy i cos sie z tego powoli wyłania. cyzeluje teraz stara pracke ale zanim skoncze to rzeknijcie łaskawie czy cos nie gra. pozdro
Napisano 18 Marzec 201015 l Jeśli chodzi o ten obrazek ostatni - pytasz czy coś nie gra. Hmm... Ja mam niewyrobione oko, więc zupełnie wrażeniowo - dłonie wydają mi się mieć różną wielkość (ta trzymająca zapałkę wydaje mi się jakby nieco większa). Proporcje bardzo niskiego, ale krępego i mocnego mężczyzny wydają się być zamierzone i nadają charakteru, więc tutaj trudno się przyczepić. Ucho ma troszkę dziwną kolorystykę, ale może to z zimna :D Co do refek. Wierzę. Sam bym tak chyba nie umiał jednak. Ciężko mi sobie wyobrazić, że siadam i przez 10-15 lat pracuję niemal wyłącznie z wyobraźni i po jakimś czasie zaczyna wychodzić coś co "ma ręce i nogi". Może nie dość precyzyjnie się wyraziłem - nie chodziło mi o kopiowanie na żywca ze zdjęć czy innych twórców, ale obserwację, kompilację materiału w głowie i wnioski w postaci czegoś nowego. Ciężko mi sobie wyobrazić że coś powstaje z niczego, bez odwołań - mniej lub bardziej dosłownych.
Napisano 18 Marzec 201015 l Autor hehe to krasnolud przecie, ale reka i ucho rzeczywiscie do poprawy dzieki
Napisano 18 Marzec 201015 l Ja jak patrze na te kolory to jestem w niebie, takie nasycone , żywe, dające to uczucie zachodzącego słońca , oddające klimat - miodzio :D a przyczepić nie mam się za bardzo do czego, sam narazie nie potrafię się dopatrzeć errorów może coś dodać do scenki choć itak jest sympatyczna ? rozszerzyć, większy kawałek górki w tle pokazać i wysokość na jakiej stoi, przepaść w dole , teraz to już zmyślam :P może wpadniesz Łukasz w moje bazgroły z jakąś złotą myślą :P ?
Napisano 18 Marzec 201015 l Jaaa bym mu rozczochral te wlosy i zrobil posklejane od brudu i potu kosmki, bo teraz jest jakis bardzo higieniczny. Inne krasnoludy musza sie z niego strasznie smiac ze jest metro!
Napisano 19 Marzec 201015 l A ja bym chyba kadru troche dał, szczególnie za plecami bo tak ciasno się robi, i może bym wygasił nasycenie tej góry zaraz obok twarzy bo odciąga moja uwage mocno. Poza tym kolory boskie i fajny klimat, dawaj wiecej!
Napisano 21 Marzec 201015 l Ostatni obrazek przesliczny-jak wykonczysz detal do konca to bedzie warte jakiegos awarda napewno, jedyny mankament to to ze jest za ciasno, podnies moze do gory jeszcze bardziej i dodaj troche otoczenia... i bedzie prefekto!
Napisano 21 Marzec 201015 l Wszystko piknie i zacnie.. tylko balans letko lezy. To glownie dlatego, ze nie ma ciezaru jasno na jednej nodze. Ta noga, ktora znajduje sie na dole powinna dostac prawie caly ciezar ciala i byc wyprostowana. U Ciebie jest lekko ugieta a ciezar ucieka z jego prawego biorda lekko do przodu. To mala koreta a lepiej dociazy krasnoluda.
Napisano 22 Marzec 201015 l Autor dzieki za krytyke cofnalem mu prawa noge i porobilem jakies pomniejsze korekty mysle ze juz wystarczy tego dziubania, wystawiam go jako finiszed 2d wiec jakby ktos chcial cos dodac to tamze zapraszam a tymczasem robie obrazek z barbarzynka i juz mam przeczucie ze cos z nogami nie gra
Napisano 22 Marzec 201015 l Jej lewa noga chyba powinna być po prostu wyprostowana. Teraz wygląda na napiętą przez to lekkie zgięcie. Krasnolud hmmm... głupio to zabrzmi i dziwne w sumie ale na łopaty rozkłada mnie jego sweter =] Ekstra materiałki pokazane no i wogóle no.. =]
Napisano 22 Marzec 201015 l Ta nozke mozna ukaazac w fajny dynamiczny sposob, wlasnie taka wyprostowana, lecz i napieta. Postaram sie podac cos , co mniejwiecej pokaze o co mi chodzi. Mocno podkreslam, mniejwiecej :) Mam nadzieje, ze sie na cos przydalem. p.s W praktyce roznie to bywa, zwlaszcza z barbarzyncami, ale swiat zapewne nie pogniewal by sie gdybys pozbawil ja helmudzkich rysow twarzy i zrobil jakas piekna "bestyje" hehe. OT moje skrzywienie do sexownych babeczek. Za duzo obrazkow i komiksow z lat 80'tych sie za dzieciaka naoogladalme i tak mi zostalo. Edytowane 22 Marzec 201015 l przez ICE
Napisano 23 Marzec 201015 l Autor emilius: no nadziubałem sie przy tym sweterku co niemiara, fajno ze sie podoba icecold: pewnie bedzie cos zblizonego do 3, jeno u mnie dochodzi jeszcze reka z toporem jako dodatkowy balans i kiedy koryguje ustawienie nogi to burzy mi sie pewna pierwotna fajność pozy. Buźka dosyc szkicowa jeszcze jest, bedzie ładniejsza ale w tej samej konwencji. pozdro
Napisano 23 Marzec 201015 l Prace wypas poczawszy od pierwszego postu :) chyba nikt na tym forum nie buduje bryly tak jak ty + mega kolory + swietne swiatlo ... czego chciec wiecej ;) Co do ostatniej pracy to racja z nogami cos nie gra no i tak jak juz wpsomniales z reka trzymajaca topor jak lewa strona jest bardziej dynamiczna (noga na skale + reka trzymajaca helm) tak prawa jest strasznie sztywna i wszystko schodzi do pionu. Kolory sa swietne :) I jeszcze pytanie jak dlugo juz sobie tak malujesz? ;> i ile zajmuje ci taka jedna praca skonczona?
Napisano 23 Marzec 201015 l te światło czasem jak dla mnie takie rodem z 3d wyjęta nie mówię ze wszędzie ale czasem mi osobiście średnio się podoba :) pełen szacun za bryłki masz bardzo na miejscu :)
Napisano 2 Kwiecień 201015 l Autor madts: w kompie maluje sobie od zdaje sie 2004, wczesniej troche farbami. krasnal zabrał ze 30 godzin pewnie, moze i wiecej bo to odgrzewany kotlet tymczasem skonczylem mecha, no chyba ze wyłowicie jakies niewybaczalne błędy:
Napisano 2 Kwiecień 201015 l Jop zgodze sie z Ice'm, czerwony przesadzony i nieco niszczy efekt. Ale wyczucie bryly i koloru to masz bardzo mocne... pozdrawiam Mateusz
Napisano 2 Kwiecień 201015 l Autor thx no to pojechalem suwakiem w oranże, powinno teraz grać a tu inszy wip, taki majster co sie zadumał
Napisano 2 Kwiecień 201015 l Robot wypasiony, chociaż bardziej podobała mi się poprzednia kolorystyka - lepiej współgrały kolory zimne z ciepłymi. Na wipie natomiast ten pan gdzieś zgubił połowę twarzy. Ale kolory ok :)
Napisano 2 Kwiecień 201015 l Och stary wypaśne prace, ale to jak budujesz bryłę, to w ogóle kosmos...
Napisano 3 Kwiecień 201015 l Faktycznie wersja z czerwienią lepsiejsza... very najs dżob... byczo!... z umiarem, bez przesadnych tekstur i detali... to lubię!
Napisano 8 Kwiecień 201014 l Autor dzięki, a tymczasem jak obiecałem komuś pare stron wczesniej wrzucam swoje zakurzone tradycyjne mazy jedne maja z 10 lat drugie koło 5, ale nie wiem ktore sa ktore. Rozmiary glownie 50x70 i 100x70cm. Sorki za jakość, część się mocno pogięła od leżakowania. 10 13 14 z bańki. 1 http://img638.imageshack.us/img638/1111/rys1a.jpg 2 http://img36.imageshack.us/img36/3339/rys2a.jpg 3 http://img263.imageshack.us/img263/8450/rys3a.jpg 4 http://img255.imageshack.us/img255/434/rys4a.jpg 5 http://img27.imageshack.us/img27/7152/rys5a.jpg 6 http://img406.imageshack.us/img406/8936/rys6a.jpg 7 http://img697.imageshack.us/img697/4671/rys7a.jpg 8 http://img8.imageshack.us/img8/8527/rys8a.jpg 9 http://img20.imageshack.us/img20/783/rys9a.jpg 10 http://img521.imageshack.us/img521/9319/rys10a.jpg 12 http://img402.imageshack.us/img402/3694/rys12a.jpg 13 http://img215.imageshack.us/img215/8015/rys13a.jpg 14 http://img515.imageshack.us/img515/6460/rys14a.jpg 15 http://img404.imageshack.us/img404/9200/rys15a.jpg 16 nie ma 11 Edytowane 24 Kwiecień 201014 l przez Łukasz Jaskólski
Napisano 8 Kwiecień 201014 l Autor i 5 letnie maluny rozmiar kolo a3 malowane temperami i plakatowami 1 2 3
Napisano 8 Kwiecień 201014 l no nawet fajne te martwe ..takie jescze nie wyrobione.. ciekawe jakie teraz bys pan zrobil .
Napisano 9 Kwiecień 201014 l Autor Paanie bo to takie 3-4 godzinne prace w wiekszosci, po tym etapie dopiero sie roznicowalo walor poszczegolnych elementow, materialy itp martwe to cwiczenia przygotowujace na egzamin na asp w sumie, wiec chodziło glownie o zrobienie pracy w okreslonym czasie pozdro
Napisano 9 Kwiecień 201014 l z rysunku to te dwie ostatnie najbardziej mi sie podobają. W twoich pracach generalnie dominuje brak powietrza; troche takie horror vacui- przeładowanie detalem, strach przed czystą kartką papieru. Z jednej strony dobrze, ze masz cierpliwość do detalu w tradycyjnym rysunku, ale z drugiej strony chyba nie wiesz kiedy przestać go rysować. Także może następnym razem, myśl bardziej nad KOMPOZYCJĄ (kompozycja to nie tylko ustawienie kadru; to również rozmieszczenie obiektów w kadrze..) i nad FOKALEM - czyli CO CHCESZ żeby było widoczne na pierwszy rzut oka: co jest najważniejsze w pracy. Takie coś widać w tych dwóch ostatnich pracach właśnie: gdzie skupiłeś się na głowie i konturze, lub głowie i tkaninie na której siedzi modelka. Takie działanie jest o wiele bardziej estetyczne niż rozrysowywanie drugiego, trzeciego piątego ntego planu ze szczegółami ;) a druga rzecz: uważaj na fakturę. Wszystko robisz tą samą metodą; masz bardzoi mechaniczną kreskę. Fajnie by było gdybyś czasem zamiast siankiem, pociągnał obrazek rozcieńczonym tuszem (fajnie sie maluje starymi pociętymi skarpetkami :P) kiedy chcesz by jakaś część była ciemniejsza. Albo np myśl o wzorkach: np paski w tle, kropki, groszki, wiesz; troche takiego abstrakcyjnego a nie narracyjnego myslenia :) ale genralnie spoko obrazki, naprawdę :D PS: ten rysunek z dworca lepiej by wyglądał gdybyś nie zarysował nieba. bo wszystko robi sie strasznie szare; bo nie używasz kontrastów w konkretny sposób.
Napisano 9 Kwiecień 201014 l Trzeba to bylo napisac Łukaszowi 10 lat temu, teraz 1470 znakow chyba poszlo sie pasc :P