Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

• Odpowiedzi 17,2k
  • Wyświetleń 2,2m
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

JunioR

jesli dalej jakiegos roweru potrzebujesz (w sensie model 3d :D) to daj znac - znalazlem kiedys jakis darmowy i gdzies mam na dysku

pionix:

heh jak mają być płaskie to ja już nic nie mówię :)

Napisano

pionix ten Pan na rowerz jest wystrzalowy :)

Loki dziekowka ale chodzi o 2d ale spoko cos tam mam :)

Napisano

i na szybkości ławka - co poprawić ?

(nie bede modelowal ani wstawial nic wiecej, bo to ma pokazać tylko ławkę więc nie chcę odwracać od niej uwagi) - takie założenie było wiec musze się go trzymać

lawka05abm0.jpg

Napisano

ta lawka sie nie utrzyma...

Junior- nie wiedziałem że masz takie założenie..spoX

Loki- trawa to mieszanka dispa i?

Napisano

trawa to displace (cellular) i troche trawy z Advanced Painter 2.0 - polecam plug-in

a krzak to jakis darmowy gdzies znalazlem

lawka sie utrzyma, stoją takie obok Pasażu Grunwaldzkiego, sprawdzałem dziś rano, trzymają się :P

Napisano

wlasnie mam problem z HDRI w max 9.0 (64bit) - vray 1.5 rc3 - wkladam hdri w slot overrite reflection, i nic gdzie przy max 8 jesli mialem ustawione na tej samej hdri i takich samych ustawieniach kamery multiplayer x1 tegoz hdri, to juz bylo za duzo. ki diabeł ? :/ (dlatego niewiele sie odbija w tym pseudochromie)

w ostatecznosci wstawie do sceny kilka plane z jakimis badziewiami zeby sie odbijaly, ale zastanawia mnie czemu to nie chce dzialac wie ktos moze ?

a tu ponizej scena nocno-wieczorowa (dodalem plane z jakimis obrazkami dookola, zeby cos sie odbijalo w tym chromie)

co poprawic?

lawka08cvj7.jpg

Napisano

Hdri się raczej troszkęinaczej używa. ;)

Tworzysz nowy VRayMtl, jako diffuse dajesz VrayHDRI, tam podajsz ścieżkę do swojego hdri, ale tutaj teżważnym jest odpowiedni dobór typu hdrki (Angular map, Cubic environment...). To VrayHDRI dajesz jako instance w Override reflection.

zrzutto4.th.jpg

Nawet Ci zrzucik dorzucę. Daj znać czy pomogło.

Napisano
  pressenter napisał:
Hdri się raczej troszkęinaczej używa. ;)

Tworzysz nowy VRayMtl, jako diffuse dajesz VrayHDRI, tam podajsz ścieżkę do swojego hdri, ale tutaj teżważnym jest odpowiedni dobór typu hdrki (Angular map, Cubic environment...). To VrayHDRI dajesz jako instance w Override reflection.

Chyba cos nie tak, albo jest kilka sposobow na to hdri ;)

W slocie wybierasz vray hdri map otwierasz jakas wybrana, pozniej przeciagasz ja pod ev (8) zaznaczasz w ustawieniach affect background i chyba tyle no mozna dodac tylko do odbic wtedy dajesz ta mapke pod reflection w GI tylko i bez zaznaczenia affect background...

Napisano

e tak sie "profesionalnie" nie uzywa hdr-ek tzn zeby je ladowac do materialow..

loki cos tam sie odbija w tym chromie - ale mapa jest ciemna no i ogolnie ziarno masz wiec pewne szczegoly "znikaja"

Napisano

poka gdzie w tym tutku ziomek dodaje do diffuse hdri mape w vraymateriale :)

Poka jak to u ciebie wyglada

Napisano

Pokazałem moje trzy posty wyżej, a co do tego gdzie to w tutku się znajduje... "dział" trzeci, Load HDR map.

No, konkretnie to on robi tam w edytorze materiałów "get material", ale efektu końcowego to nie zmienia.

Napisano

jak to marcin powiedzial... tak to panie pressenterze sie haderek nie uzywa... i widzisz samo sobie zaprzeczyles... bo to jest roznica jak pakujesz do difuza a jak bezpsrednio na kulke

Napisano

No właśnie sprawdziłem, wybaczcie fuzz. Co zabawne sposób, którego używałem sprawdzał się całkiem wybornie.

Napisano

hehe generalnie ja wiem jak sie HDRI uzywa, chodzi o to ze nie wiedzialem dlaczego ta sama HDRI pod maxem 8 wygląda inaczej niz pod 9, ale chyba wlansie chodzilo o sampling jak pisal Marcin_ps.

Dzieki JunioR nocna tez mi sie bardziej podoba, "klientce" tez, wiec poszla nocna jako ostateczna. jak na naklad pracy jaki w to wlozylem (2-3h + 2h render) to efekt jest imo zadowalający [wiem wiem, nie poraza ale to w końcu ławka, a ławki są nie od porażania tylko od siedzenia D])

nastepnym razem bede od razu dawal wiekszy sampling, oszczedzi bólu :)

btw hcpiter, to affect background to gdzie mam zaznaczac? bo w hdri nie mam zadnej takiej opcji (VrayHDRI), tak samo pod (8) w Environment and Effect.

Napisano

heh wiedzialem ze gdzies to widzialem - dzieki hcpiter nei wiem czy wypada, ale dalem ci punkta reputacji :)

Napisano

peter - bardzo przyjemne. Nie wiem czemu ale mam wrażenie jakby za tym budynkiem było morze, nie wiem skąd mi się to wzięło ;)

Napisano

Mam jakieś egzotyczniejsze kalifornijskie skojarzenia, więc chyba super. :)

Napisano

Peter --> Zasłoń miejsce 'wyrastania' tego drzewa z ziemi jakimś krzakiem;)

Napisano

kalifornia jak ta lala :) Co do uwag to to co Touch + ulica mogła by być z asfaltu a nie z betonu:P

Napisano
  pionix napisał:
peter - bardzo przyjemne. Nie wiem czemu ale mam wrażenie jakby za tym budynkiem było morze, nie wiem skąd mi się to wzięło ;)

Maialem dokaldnie tak samo :D

Napisano

co do tego domku Petera ja bym pod drzewami jakies liscie scatterem rozrzucil (nie za duzo) zadko kiedy jest tak czysto pod drzewami :) ogólnie tez mam skojazenia Callifornijsko-nadmorskie (pewnie dlatego ze ogladalem Californication wczoraj)

JohnZi - rewelacja, brakuje tylko jakichs skał (zeby to wyglądało jak zdjęcie zrobione na drodze nad jakims urwiskiem) - kurcze nie wiem dokladnie jak to opisac - ale tez wlasnie taki klimat kalifornijsko - utah sie mi włączył :)

a tu mój problematyczny render (pierwszy takiego exteriora duzego, wiec prosze nie po oczach)

zadowolony jestem z trawnika - dzieki Zbychowaty :)

pytanie:

- skąd się wzięły jasne plamy na budynku po lewej ? (mam caustyki wyłączone)

- niebo szklo, droga i samochód sa do poprawienia wiem :)

nastronetu4.jpg

Napisano

johnzi...rewelacyjnie! hiperrealizm jak dla mnie, gdyby nie to ucięcie po linii drogi -było by idealnie poprostu...

EDIT:no moze jeszcze ten asfalt ciemniejszy ...:)

Loki..wywal tego człowieczka bo jest makabryczny, poza zielenią która ostatecznie jako tako reszta do gruntownej poprawy..pracuj:)

Napisano

szcopyxq5.th.jpg

bawiłem się w szkole, ale wyrenderowałem w domu...szkolne sie resetują same:/

@JohnZi: genialny renderek. W sumie to może i lepiej by wyglądało, jakbyś wokóle zdjęcie podstawił do rendera, zamiast podłoża.

Napisano

JohnZi: Proszę podziel się lakierem .... BŁAGAM !! :)

@

/?? \ Proszę ....

/\

Napisano
  JohnZi napisał:
Chcialbym do tego dodac jeszcze wnetrze i jakas delikatna sceneria, zeby zabudowac przestrzen za autem. Na razie nie mam konkretnego pomyslu:/

Dodaj za jezdnią kilka metrów szutru, niski murek z kamieni przez całą szerokośc kadru a za nim kilka szczytów swierków, lub jakis innych iglaków, ładnie sie to zkomponuje z tłem.

Napisano

ciesze sie, ze sie podoba:)

Loki z tym drugim planem ciagle mysle. Zastanawialem sie nad banda, ktora mozna spotkac na autostradzie, albo jakas siatka druciana:) nie chce przekombinowac, bo moze to zle wyjsc...

Master wlasnie dla mnie kolory byly za mocne troche i zdestaturowalem psie.

Kliment o ciemnym osfalcie tez juz myslalem, tak sie zrobi:)

fikolek dzieki

razi z fotka nie byloby tez tak prosto, ciezko znalezc zdjecie, ktore by odpowiadalo refleksom :)

Nvidia lakier zapodam jutro, bo bede na mieszkaniu, gdzie mam prosjekcik. Hmm ale od razu mowie ze to nic specjalnego, shellack i dwa materialy vrayowskie, jeden z glossem drugi bez:) no i z jakimis falloffami namieszalem

stormwind murek z kamieni - ciekawy pomysl, dzieki za odzew wszystkim:)

Napisano

Taa nic ciekawego a efekt super.... jak możesz to lekko wspomnij o otoczeniu i oświetleniu :) Tylko nie za dużo bo jeszcze przez przypadek plagiat zrobię, a nie o to chodzi ;)

Napisano

Master: Wiedziałem, że ktoś się doczepi :D Cholernie trudno mi było znaleźć jakikolwiek pasujący widoczek, a że będzie kilka ujęć, na których będzie widok, to tym bardziej. Jakieś tipy co do tła?

Napisano
  • Autor

Przekręć cały budynek. :]

Kiepsko się też sprawdza iMac bez materiałów.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.