Camel Napisano 22 Luty 2010 Share Napisano 22 Luty 2010 Indian świetnie!, hiroo świetnie! przecudnie! (choć czepiam sie drewna..)Tamyl91 chwalić za bruczek. Moim zdaniem wcale nie piaskowy, ale nie żałuj poszarzyć :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowi Napisano 22 Luty 2010 Share Napisano 22 Luty 2010 Tamyl91 - do disp. czy model ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pionix Napisano 22 Luty 2010 Share Napisano 22 Luty 2010 eksperymentalny produkt uboczny: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SWRSC Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 ładnie pionix. Na czym bazowało oświetlenie? vray lighty czy fotometryki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Cornelius Scipio Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 A ja mam takie pytanko.Mianowicie czy to Twój "pół lwf" ? pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pionix Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 SWRSC - oświelenie główne oparte na IESach. W kinkietach są jedynie małe VRayLighty. W lampach w stropie dopasowane IESy z firmy http://www.iguzzini.com/. Maja lampy podobne w kształcie i rozmiarze do tych zastosowanych w stropie. Cornelius Scipio - ostatnio jadę na niczym wyrafinowanym jak widać na załączonym obrazku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hcpiter Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 Dobre, dobre Pionix ciekawe ujecie i oświetlenie. Czy textury wczytujesz z 2.2 czy juz nie ?:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camel Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 Fajne Pioniks ;) Nie wygląda ani blado, ani przesadnie soczyście. W czym tajemnica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Razer Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 Dobre kolorki to pewnie zasługa Lineara, mnie ciekawi jak używając Lineara kontrolować przepalenia :) Mi np. białe/jasne ściany tak się palą że muszę schodzić w Reinhardzie z Burnem do ~0,3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camel Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 Exponential może być, jak niedawno temu Kub@ mówił, pokazał jak to ładnie wychodzi, dał przykładowe sety.. reinhard też może być, ma w sobie troche tego lineara, przepały kontrolowane burnem... ale u mnie to jakie takie, wiec czasem do reinharda dokladam LWFa. Ale aktualnie korzysam z exponentiala i zadowolony jestem.. :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 ja wnętrza od jakiegoś czasu robię tylko na exponential 1,0 1,0. więcej zabawy jest za to w phisical cam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pionix Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 hcpiter - nic więcej juz z gammą nie kombinuję. Tekstury wczytują się domyślnie tak jak MAX ma ustawione. Dunuś - nie wiem ;P Razer - zdecydowanie przyciemnij ten biały kolor a przepalenia się zredukują. Biały nigdy w naturze nie jest biały Moim zdaniem nie ma znaczenia jakiego color mappingu czy gammy się używa, tzn color mapping ma ogromy wpływ na to co zobaczymy po wciśnięciu F9, ale nie jest tak, że jak ktoś nie stosuje LWFa to jest z góry skazany na gorsze rendery. Ważny jest zadowalający efekt końcowy. Ja jestem zwolennikiem prostoty rozwiązań i niekomplikowania sobie życia i to co pokazałem w poprzednim poście najbardziej mi odpowiada. Nie znaczy to jednak, że tak jest najlepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Razer Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 pionix - wiadomo, białego 255 nigdzie nie daję :) Dziwna ta twoja metoda, tzn. gamma maxowa default a w CM 2,2 - teoretycznie powinno ci dosyć mocno wybledzać kolory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SWRSC Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 teścik testowy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hcpiter Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 Poduszki mi nie leza i te roze. Swiatlo i kafle sa spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekbini Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 SWRSC fajnie, tylko ta rzeka to ona płynie pod domem? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pionix Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 Razer - musiałeś przeoczyć jednego ptaszka. Załączam poprawioną wersję moich ustawień;) Zaznaczenie tej opcji powoduje nałożenie na wszystkie kolory i tekstury automatycznie gammy 2.2. Działa to trochę podobnie do: http://www.scriptspot.com/3ds-max/plugins/autogamma Niestety u mnie skrypt autogamma na MAXie 2010 nie chodzi ale w MAXie 2009 śmigało aż miło. :) Różnica między tym ptaszkiem a autogammą jest taka, że zaznaczenie opcji linear workflow nakłada gamme 2.2 na wszystkie materiały i tekstury a autogamma nakłada ColorCorrecta z gammą jaką chcemy tylko na kolor i teksturę w diffusie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SWRSC Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 hcpiter, mirekbini - dzięki. Powstało to w około 5h, troszkę błędów jest, ale ogólnie jestem zadowolony. Czekam na opinię klienta właśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahred6 Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 SWRC pokazałbym więcej sufitu i lekko przesuną się w lewo :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lobohome Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 SWRSC: Ja bym przepalil troche tlo ... nigdy nie uzyskasz takiego swiatla fotografujac taki taras ... no i pozbedziesz sie podwojnego slonca :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SWRSC Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 da się uzyskać przy pomocy fotografii HDR :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lobohome Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 no tak ale wyglada to dosc sztucznie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SWRSC Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 a z tym to się zgodzę :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Razer Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 pionix - dzięki, ale siedzę na maxie 2008 i starszym vrayu :) Ale sprawdzę ten skrypt, pewnie będzie wygodniejszy niż nakładanie na wszystkie kolory ColorCorrecta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tamyl91 Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 Nowi, displace. Diffuse z CGTextures, specjalnie zmodyfikowana przeze mnie, dispy i bumpy robione przeze mnie, może się komuś przyda: http://www13.zippyshare.com/v/27533169/file.html 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tores Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 stara scenka nowe roślinki. Stal mi się nie podoba ale nie mam pomysłu co z nią zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryba747 Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 Moja pierwsza wrzuta tutaj :) mam nadzieje że nie ostatnia 3ds max 2010 Mental ray trawka Daje rade ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturprx2 Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 fajna bryła Tores ;] zielenina tez daje rade. A ze stalą to chodzi o profile w wejsciu czy dach? hmm.. moze wiecej glosa/reflecta ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orangegraphics Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 Tores a jakbyś walnął dużego noise'a proceduralnego w bump, ale malutki amount, coś 2-5 i falloff w reflekcie to myśle że by coś pomogło 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pressenter Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 Tores: poprzednia wersja mi się dużo bardziej podobała, tutaj to jakoś... nie wiem... nie spójnie kolorystycznie wygląda. "Babciny ogródek" to pierwsza myśl, jaka mi wpadłą do głowy. ;) Ryba: zależy co chcesz uzyskać: równy trawniczek przed domkiem to to nie jest. ;) Sz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tores Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 Chodzi mi i o profile i o cały ganek ze stali. Nie mogę tu dać zbyt lustrzanych odbić bo by wyszedł nie ten materiał. Odbicia są mocno podbite IOR 4,4 i nie chce żeby w biel przeszły. O ile bok ujdzie to front jest zbyt jednolity :( pressenter - no cudują mi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturprx2 Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 a jakie masz wogle sety tego żelastwa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tores Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 coś takiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pressenter Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 Właściwe pytanie to: a jak toto ma wyglądać dokłądnie? Jakaś refka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loki Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 może dodaj jakiś bump (noisem nawet) - blacha będzie wtedy miała ciekawsze odbicia, albo IOR mapkę. W zasadzie wszystko zależy od tego co napisał pressenter - co chcesz osiągnąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lobohome Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 taki tescik do animy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 bardzo fajnie, klimatycznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinero Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 (edytowane) Dawno mnie tu nie było. Czas odświeżyć stare '' tematy '' ;) LWF Test który zajął mi ok. 1,5 godziny. Dodatkowo test DOF PRO. Materiały potraktowane bardzo ''szybko''. Cała scena w trakcie ... Edytowane 23 Luty 2010 przez Pinero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Touch Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 DOF dziwnie umiejscowiony, ni z gruchy, ni z pietruchy i psuje odbiór. Zastosuj może zwykłą głębię ostrości, im dalej tym bardziej, bo teraz ciężko ocenić:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinero Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 Ja mam jakieś lewe ręce do DOF Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arch515 Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 Lobohome Bardzo ładnie, chodź widziałem podobne.;) Pinero nie marudź ziom :)..Ręce to ty masz:) tylko cienko z czasem chyba:) Pionix - czysto i schludnie, taka samo wyznaje ze efekt końcowy jest najistotniejszy, a czy jak. Itp. to już rozmowa dżentelmeńska:) A tu wypociny sobotnio/niedzielne-przedszkole.. bardzo jasne, ponieważ pod druk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JunioR Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 arch515- Klawe wizki człowiek ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hcpiter Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 arch515-Po prostu mega, nic dodać i nic ująć. Ląduje w folderze inspiracje/arch515/ ziomm :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ewert Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 Bardzo klimatyczne, 2 widoczek jest niesamowity. Interior przepalony za mocno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buczer Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 To Twój projekt? Pokaż proszę rzut :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jlidesign Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 Pinero- Projekt zajebisty, tylko ten dof bym odpóścił ;) arch515- Porjekt, wizki i ( całość zajebista) ale projekt to chyba zabawa bo w Polsce jest garstka ludzi chętna na Takie projekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pionix Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 arch515 - weź to wrzuć do galerii gdyż tutaj szybko zniknie w tej trójwymiarowej otchłani... a byłaby wielka strata bo to jest świetne!!! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinero Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 Jeszcze jeden. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arch515 Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 (edytowane) Dzięki wszystkim:) za przychylność, i cenne uwagi. Co do projektu to nie jest mój, wykonałem przysługę bliskiej osobie podjęcia się wizualizacji, owszem towarzyszyłem dywagacji..I dialogowi, kiedy powstawał ten projekt. Jlidesign- dziękuje. Czy zabawa? Tak..Oczywiście jak by jej nie było zabawy to może byśmy widzieli tu biedronkę, może z dachówkom.?I wtedy by się posypała dyskusja, czemu w Polsce jest tak a nie inaczej, czemu nie ma tego typu obiektów jak na zachodzie, tej klasy? Wyleczmy się z tego zakompleksienia polskiego.. Czy zdajesz sobie sprawę, jakie przedszkola generują koszta.? A jakie przychody.?Dotacje? Nawet prywatnych przedszkoli.?Np.. Na „bananowych osiedlach”? Psychologowie..Małe grupy..Opieka nawet 18 godzina.? Lekarstwo dla dzisiejszych, za zarobkiewiczów..I pokazanie się w towarzystwie, do jakiego to przedszkola posyłają córkę/syna.. To grupa ludzi wyższa niż może ci się wydawać..Jeżeli ktoś patrzy trochę dalej niż za horyzont w biznesie to widzi luki w rynku:) a rynek ich nie lubi..Jeżeli rozumiesz, co ma na myśli, problem tkwi w myśleniu naszym, żeby wyjąc z koszyczka Pierw trzeba do niego włożyć.. A u nas zanim pomyślą o wkładaniu już chcą się obławiać po pachy..Wiec lepiej zorbie coś tańszego, bo niema na to popytu..? Właśnie tego tupu myślenie generuje ludzi, którzy przyczyniają się miedzy innymi do dzisiejszej, „ Jakość naszej Pol. Arch. ” jedyna, na co ich stać, to kupić zagraniczną gazetę i po komentować, czemu u nas ta nie ma. „…zdrowie społeczeństwa można określić, jedynie poprzez zdrowie jego dzieci..” T.Ando. To takie super skrótowe streszczenie dla ciebie, procesu myślowego, które się przełożyło na wynik tej formy budynku-Przedszkola.:) Oczywiście nie usiłuje narzucać tego myślenia-bo równie dobrze można to odebrać, jako herezje i utopijne myślenie, i podważyć na tyle sposobów ze synonimów by zabrakło...Ale warto się na tym zastanowić..Gorąco polecam. Ponix –:) nic w przyrodzie nie ginie:)dzięki bardzo. Edytowane 23 Luty 2010 przez arch515 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdeno Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 Pinero - głębia ostrości jak sama nazwa wskazuje odbywa się WGŁĄB a nie z lewej na prawą ;) arch515 projekt super - co do obrazków - gdyby te wizki wrzucił jakiś noob to poszłoby po ludziach, że przepalone i bez kolorów światła nieboskłonu, ale jak to Twoje to widać, że przemyślana stylizacja ;) ale te cienie pod fotelami to trochę niezasadna obecność czarnych dziur. SWRSC - extra wnętrze z rzeczką. Co do LWF to jego wykorzystanie nie determinuje powstania fajnej wizki, co widać choćby na moich gniotach. Można czary z mleka robić na każdym colormappingu jak masz talent i wyczucie estetyczne. Wszystko kwestia wprawy i talentu. Są ludzie, którzy kompletnie nie wiedzą jak działa silnik renderujący a rezultaty zapierają dech w piersiach. Są też tacy którym zbyt dużo informacji widocznie przeszkadza w radosnej twórczości. Jak mi ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi