Skocz do zawartości

Osobny dzial Zbrush to: 84 użytkowników zagłosowało

1. 1. Osobny dzial Zbrush to:

• Świetny pomysł, w końcu będzie wszystko w jednym miejscu
      57
    • Fatalny pomysł, wystarczy tak jak jest
      0
    • Kpina z patriotyzmu
      27

Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Featured Replies

Napisano

No wlasnie, czy nie czas na osobny dzial dla ZBrusha?

Na razie wszystkie pytania - a jest ich niemalo - tlocza sie w innych dzialach, w watkach do tego nie przeznaczonych.

Wnosze o zalozenie dzialu Zbrush :)

• Odpowiedzi 48
  • Wyświetleń 7,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Już dawno powinien powstać taki dział a przynajmniej przyklejony temat w WIPie (zważywszy na duży krok do przodu co do Zbrusha 3). Kiedyś wyskoczyłem z taką samą propozycją, ale mój pomysł został najwyraźniej zbagatelizowany, dlatego podpisuję się i liczę na to, że tobie się uda :).

EDIT: Albo ogólniej: dział Sculpting, wkońcu nie wiadomo co Mudbox zaprezentuję :].

Pozdrawiam

Napisano

Też bym był za Sculpting, w sumie nie tylko Zbrush istnieje (chociaz wiem ze teraz szalenstwo na niego szybko nie przeminie :)

Napisano

Ja się nie zgadzam na dział zbrush!! Na dział Sculpting się zgadzam!!

Napisano

czas najwyższy.

Można się tylko zastanowić czy faktycznie nie lepszy byłby dział "sculpting" w końcu mamy jeszcze mudboxa i takie tam :P

Głosy na "kpina z patriotyzmu" powinny się nie liczyć - sam się powstrzymywałem aby tak nie zagłosować :D

Napisano

_kuba_

Ja się nie zgadzam na dział zbrush!! Na dział Sculpting się zgadzam!!

A ja odwrotnie wolę :)

A na poważnie to jednak wolałbym dział Zbrush ,program wyrósł i dojrzał na tyle, że powinien mieć samodzielny dział.

Napisano
  • Autor

Hmm...

Chodzilo mi o dzial softowy, zeby mozna bylo zadawac pytania odnoscie problemow z nim zwiazanych.

Sculpting - bardzo ogolnie, ale jezeli dodac odpowiednie przedrostki, typu

Mudbox: jak zrobic ostra krawedz?

Zbrush: jak tego ***** uzywac?!

Blender: pierwszy post od roku?!

...to moze i daloby rade.

Napisano

Sculpting! tak, tak!

choc jestem fanem zbrusha to w koncu nie tylko tego tutaj uzywaja!

a i LOL - zbrush: jak tego **** uzywac - rzeczywiscie to chyba najlepszy poczatek... ja jak pierwszy raz to otworzylam to chcialam komputer przez okno wyrzucic :P

Napisano

Też uważam, że lepszy byłoby podforum w dziale Oprogramowanie, niż w dziale pomoc. Jeśli ktoś nie będzie wiedział jak wyrzeźbić coś - zada pytanie w podforum Modeling - od tego jest, nie trzeba rozdrabniać.

Co do mudboxa- można to sbforum nazwać ZBrush, Mudbox i inne takie ;D

Napisano
Ja jestem za Sculptingiem i podforami - Zbrush - Mudbox - Inne :)
popieram ;)
Napisano
  • Autor

Robienie dzialu Sculpting jest imho bez sensu. Zadna filozofia i spokojnie mozna sie wcisnac w dzial Modeling, bo to nie jest zadna odrebna dziedzina, tylko zwykle modelowanie.

Problemy sa ze Zbrushem i Mudboxem. Z softem.

No ale, mnie to wisi. Byle bylo osobne miejsce na zbieranie odpowiedzi na pytania o ZB.

Napisano

Jestem za ;)), choć nie podoba mi się nazywanie tego samym sculpting, -> chyba że digital sculpting to miało by sens.

-> ZBrush, MudBOX inne.

:).

Pozdr.

Napisano

Reanimator, to jak nazwac dział, bo softow jest kilka przydał by sie chyba jeden dział dla zb i muda? czy rozdzielic je ? czy w ogole działu modboxa nie robic tylko zb ? a reszte wwalic do "innych" ? ;]

Napisano

tak... dział z zbrushem jest potrzebny... ale myślę, że tylko Dr Ug może go moderować :]

Napisano
  • Autor

Wiesz Klicor, mnie to ryba;)

Mudboxowcy moga sie poczyc dysryminowani, chociaz spojrzmy prawdzie w oczy - ten program jest przeciez prosty jak d***czenie:) Osobne forum dla 3 osob na rok, ktore maja dwie lewe rece? ;> Moze i tak.

A nazwy...

Zbrush i inne?

Zbrush, Mudbox i inne

Zbrush i podforum Mudboxa, Blendera?

Sculpting Soft ? Bleh....

Whatever:) Tylko nie robmy zaraz glosowania, ktora nazwe wybrac;) Szkoda na to czasu.

Klicor, czy ktokolwiek niech zdecyduje odgornie i juz.

Napisano

Sculpting nie ma sensu, wyszedł ZB3, więc po co komu MudBox. A byłem zwolennikiem wielkim pudełka gliny.

Dział ZBrush by styknął.

Napisano

Jakby miał powstać jakiś nowy dział ogólny to niech to już lepiej zostanie w "inne" :).

W sumie każdemu zb towarzyszy tyle niejasności i problemów że takowy dział wydaje się jak najbardziej na miejscu.

Pozdrawiam,

Napisano

a ja sie dziwie czemu tego dzialu nie ma jeszcze, przekopywac forum w te i spowrotem zeby znalesc cos odnosnie zbrusha to masakra, polowa rzeczy jest w jednym temacie na X stron, jeszcze inne gdzies w wipe / game art przyklejone..

a pytan rodzi sie multum, szczegolnie ze zb3 wyszedl..

:P

Napisano

jeszcze dodam ze imho dzial skulpting nie ma kompletnie sensu bo to poprostu modelowaine (inna metoda tylko)

to tak jakby rozbic pomoc -> modeling na: box modeling, splajny, nurbsy patche etc.

;)

Napisano

Dobra - niech będzie sam ZBrush ;)

Pytania do Mudboxa, Blendera, Maya i innych, w których da się scluptować niech lecą do podforum Inne. Tych pytań nie ma tyle, by ziastniał bałagan. Gdyby wszystkie softy wrzucić do jednego podforum, trzebaby wprowadzić nazewnictwo w stylu [ZBrush]Pomocy!!!!, [blender]Niech mi ktoś pomorze etc.

Forum tylko dla ZBrusha powinno, na chwilę obecną, wystarczyć.

Napisano

moze faktycznie walnac "Zbrush" i juz... taki dzial... ewentualnie dorzucic kolejny dzial Mudbox. Jak jakis Rhinocostam ma swoje podforum - a nikt mnie nie przekona ze ma to wiecej userow niz Zbrush.

Chyba faktycznie dzial dzielony nie ma sensu - no bo jak tak to zaluzmy:

- max, maya, XSI i inne

- photoshop, paint shop pro i inne

- Autocad i takie tam

bez sensu, nie?

Napisano

Jeszcze nie załozony dział o sculpting, po co dyskusje na temat czy to ma byc zbrush czy mb czy cos jeszcze, przeciez to bez roznicy chodzi o sam sculpt...

Napisano

Oj Master nie wierze, ze tylko my uzywamy Lightwave;) Ja sie przerzucilem ze wzgledu na cene i dostepnosc maxwella;) Mam dosc triali niedostepnego cenowo maxa;( Lightwave + Zbrush + maxwell

Napisano

czekam na zapowiedziane nowosci na forum ... mowa byla ze po bitwie....a bitwa juz niedlugo sie konczy!:)