Tomala Napisano 3 Sierpień 2009 Share Napisano 3 Sierpień 2009 Ex3 jest to dosyć proste, użyłem kilku alph z zbrusha i jednej swojej ale bym musiał chyba nagrać jak to zrobiłem bo pisać mi się nie chce :D Kruku dzięki :) Destroyer to przez ten materiał, używam go od x miesięcy :D A tak na serio też to zauważyłem że albo zrobię jakąś babkę albo mordę takiego karka ale to pod render do maxa żeby z krótkimi włosami pokombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
khatake Napisano 4 Sierpień 2009 Share Napisano 4 Sierpień 2009 Ile poly Tomala ? (sculpt giiiit) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomala Napisano 4 Sierpień 2009 Share Napisano 4 Sierpień 2009 dzięki, cały bust ma 3,7 mln poly :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
khatake Napisano 5 Sierpień 2009 Share Napisano 5 Sierpień 2009 I wyciągnąłeś taki detal śkóry ???!!! kurczę widać wciąż mało wiem o zb >. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomala Napisano 5 Sierpień 2009 Share Napisano 5 Sierpień 2009 khatake to jest kwestia zrobienia równej bazy. Jak polygony będą mniej więcej równej wielkości to spokojnie wyciśniesz ładny detal :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FF Napisano 5 Sierpień 2009 Share Napisano 5 Sierpień 2009 Ja użyłem trochę mniej popularnego tutaj softu:) Co poprawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pressenter Napisano 5 Sierpień 2009 Share Napisano 5 Sierpień 2009 Fajny renderek, v-ray? Oczy troszkę za duże i twarz odrobinę za płaska ale poza tym jest bardzo fajnie. O_o Fajter: fajna rzeźba, taka twarz greckiego filozofa. ;) Z jakiego materiału korzystałeś? Długo Ci to zajęło? I czym dłubałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość User190 Napisano 5 Sierpień 2009 Share Napisano 5 Sierpień 2009 Tomala> naucz mnie tego :) Bez pokazania jak robisz fakturkę skóry i ustawień materiału (mr?) nie dam Ci żyć :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kirian Napisano 5 Sierpień 2009 Share Napisano 5 Sierpień 2009 Tomala> naucz mnie tego :) Bez pokazania jak robisz fakturkę skóry i ustawień materiału (mr?) nie dam Ci żyć :P ja tysz:]... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reanimator Napisano 5 Sierpień 2009 Share Napisano 5 Sierpień 2009 Panowie, litosci, Fast Skin SSS i jazda. To najbardziej "forgiving" material na swiecie;) A ja lece powoli tego gnoja. Ma juz stroj, reke i propsa, ale celowo pokazuje tylko glowe;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomala Napisano 5 Sierpień 2009 Share Napisano 5 Sierpień 2009 pressenter wiadomo że z tym renderem to żart był :D M@ti, Kirian jutro zarzucę ustawieniami materiału(tak to mental) a do końca tygodnia postaram się nagrać krótkie video jak ja robię detal skóry. Reanimator niby prosty ale czasami może wyjść taki wax albo plastik że nijak to skina nie przypomina. Pamiętam jak pierwsze parę razy jak używałem tego materiału to mi taka ciemna ta skóra wychodziła że musiałem ostro światełka podkręcać a potem reszta modelu(np. ubrania) była przepalona. Bywały problemy z ziarnem na skórze mimo wysokiego samplingu bo nie wiedziałem paru rzeczy i takie tam. Co do Twojego modelu to nie podobają mi się kolorki i ta żyła nad łukiem brwiowym jest za gęsta jak jakiś żylak :) Ze specularem bym też pokombinował bo trochę obślizgło wygląda. Sam model fajny, uszy jedynie trochę płasko wyglądają ale może to przez blura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reanimator Napisano 6 Sierpień 2009 Share Napisano 6 Sierpień 2009 Mial wyjsc obslizly :) Kolorki troche przegiete, to fakt. Musze zdjac troche. Ale chodzilo mi o taki martwy, odlezaly i namokniety look. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gotham Napisano 6 Sierpień 2009 Share Napisano 6 Sierpień 2009 Główny problem to chyba brak związku między kolorem skóry a modelem- chodzi mi o to że różny kolor zdradza różny stan skóry, więc prosi się o zróżnicowanie faktur i reakcji na światło... Albo można to zignorować i dać mniej zielonego . A tak to fajny zombiak, słodkie usteczka i dziwnie znajomy nos. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly Napisano 6 Sierpień 2009 Share Napisano 6 Sierpień 2009 A tak to fajny zombiak, słodkie usteczka i dziwnie znajomy nos. Bardzo dziwnie znajomy. hmm :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość User190 Napisano 7 Sierpień 2009 Share Napisano 7 Sierpień 2009 Dziękować - rep leci. Jakbyś jeszcze tym sposobem an fakturkę skóry się podzielił, dzień mógłbym zaliczyć na starcie do udanych :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gomez Napisano 8 Sierpień 2009 Share Napisano 8 Sierpień 2009 Tomala świetnie to wyszło, najbardziej podobają mi się żyłki na szyi i pod okiem :) Myślę że gdybyś bardziej zróżnicował kolory twarzy wyszło by jeszcze lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość User190 Napisano 8 Sierpień 2009 Share Napisano 8 Sierpień 2009 Ucz faktury, ucz faktury... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomala Napisano 8 Sierpień 2009 Share Napisano 8 Sierpień 2009 Gomez dzieki, kolor będzie bardziej zróżnicowany na pewno, dodam brwi ze splineów i rzęsy i się pobawię z tymi włosami, po to był ten łeb w końcu ;) M@ti dwa razy dzisiaj nagrywałem i 2 razy mi się na koniec jak już zapisywałem camstudio wysypuje i plik jest uszkodzony :( za trzecim razem nagrałem takie krótkie video na którym pokazałem jakich alph użyłem. Po kilku minutowej zawieszce camstudio zapisał to dobrze może dlatego że jest króciutkie. Mam nadzieję że póki co wyjaśni Ci to co nieco: Sendspace~ 11mb: http://www.sendspace.pl/file/1a85d42a50391c0edf215d3 Dzisiaj albo jutro spróbuję to nagrać innym programem, może się uda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość User190 Napisano 8 Sierpień 2009 Share Napisano 8 Sierpień 2009 (edytowane) You've made my day! ;) Szkoda, ze nie mogę dać Ci już repa, bo należy się niewątpliwie :) Dzięki wielkie - pokazałeś technikę, a to tak naprawdę mi wystarcza - ja i tak pracuję w mudboxie, więc muszę to jakoś dostosować do obowiązujących tu narzędzi, ale po szybkich testach wygląda to naprawdę obiecująco :) Edytowane 8 Sierpień 2009 przez User190 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monio Napisano 11 Sierpień 2009 Share Napisano 11 Sierpień 2009 Wydaje mi się że najlepsze co zrobiłem w żetbraszu. Pewnie jak jutro się obudzę to już nie będzie tak mi się podobało. Nie umiem robić włosów. Za to jako bonus nie użyłem żadnych materiałów pomocniczych. :) Napiszcie jak wam się podoba i co mogę jeszcze poprawić. :* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 11 Sierpień 2009 Share Napisano 11 Sierpień 2009 Na pewno dolną wargę możesz poprawić bo dziwna. Podobnie uszy i szyja. Może ktoś zarzuci tutkiem jak sculptować włosy i z czego?:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trybal Napisano 12 Sierpień 2009 Share Napisano 12 Sierpień 2009 Bardzo fajne :) Nos i oczy są naprawdę świetne :) Rysy twarzy też mi się podobają :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monio Napisano 14 Sierpień 2009 Share Napisano 14 Sierpień 2009 Dzieki bardzo. :) Chyba jeszcze nad tym posiedzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Morte Napisano 15 Sierpień 2009 Share Napisano 15 Sierpień 2009 nom za bardzo zblurowny SSS, ale kolorki śliczne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 16 Sierpień 2009 Share Napisano 16 Sierpień 2009 Tomala wiesz że nagrywanie tutoriali jest ostatnio bardzo trendy? Masz niezłą okazję pochwalić się przed znajomymi:) Albo jak możesz to przynajmniej napisz coś o tych shaderkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekf3h Napisano 17 Sierpień 2009 Share Napisano 17 Sierpień 2009 Pozwole sobie dorzucić mojego niedzielnego elfa. Inspiracją była postać Dzwoneczka z Piotrusia Pana wg komiksu Loisiel'a. Nie kopiowałem w pełni postaci wiec są różnice... Mimo wszystko mam nadzieje że się Wam spodoba ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levus Napisano 17 Sierpień 2009 Share Napisano 17 Sierpień 2009 Tomala, czad, świetnie super i wogóle megamass;) Linia górnej wargi, nie za ostro? Może nieco bardziej subtelna ta granica ze skórą? Tęczówka chyba za duża trochę, wydaje mi się, że o ile pod górną powiekę podchodzi okej, to pod dolną może odrobinę za dużo. Generalnie tęczówka u człowieka ma mniej więcej wysokość 1/3 wysokości gałki ocznej. Spójrz na jego lewe ucho na tym renderze, zobacz tuż nad miejscem gdzie montuje się kolczyk, jest taki zawijas, jest tam chyba za płasko nieco. Podzilisz się budową oka? Model+shading? pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeet Napisano 17 Sierpień 2009 Share Napisano 17 Sierpień 2009 (edytowane) Mordeczka w Zbrush , baza spherka około 2 godzin ugniatania . Eksport modelu do Modo , siata z 6 mln zredukowana do 300 tyś , za pomocą pluga Decimation Master. Edytowane 17 Sierpień 2009 przez zeet 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Morte Napisano 17 Sierpień 2009 Share Napisano 17 Sierpień 2009 czad render, podoba się:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomala Napisano 18 Sierpień 2009 Share Napisano 18 Sierpień 2009 Dzięki za komenty. Lucek jak shader będzie gotowy to Ci napiszę wszystkie ustawienia i mapki pokażę, póki co idzie powoli w tempie godzina na tydzień więc jeszcze nad tym trochę popracuję. Levus oko być proste TU masz link do zbc tam kiedyś wrzuciłem screena z budową oka. Materiał standart dla rogówki z malutkim opacity, wysokim glossiness i raytrace wrzuconym do kanału refletion. Gałka oczna tylko diffuse i malutki specular level. Bardzo luźne są te ustawienia materiałów ale nigdy ich jakoś specjalnie nie musiałem zmieniać więc pewnie można to zrobić w bardziej profesjonalny sposób. Dzięki za rady co do modelu i textur, na pewno coś poprawię :) Zeet zarąbisty render :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levus Napisano 18 Sierpień 2009 Share Napisano 18 Sierpień 2009 Ok, dzięki Tomala, potestuję, rozbieram temat oka na kawałki obecnie.. Z mojej strony co do oka to powinieneś spróbować na rogówkę dać materiał z refrakcją, jeśli puścisz render od boku rogówka-soczewka wówczas uwypukli źrenicę tak jak to się dzieje naprawdę, potestuj z arch&design material solid lub thin glass. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levus Napisano 27 Sierpień 2009 Share Napisano 27 Sierpień 2009 (edytowane) Jakbyś pokazał gdziekolwiek od razu widać, że Twój model. Kirian tu to samo gada, jeszcze nie przeczytał a od razu, że to Twoje. Bynajmniej nie jest to pozytywne w tym wypadku, jakość sculptu jest spoczko jak zwykle, jednak charakter modelu to kolejna kopia, tak mi się wydaje. Ostre, wręcz sterylnie ostre linie ust, charakterystyczny kształt oczu. Powinieneś starać się odejść od takiej Twojej sztywności, która z każdym koejnym modelem zaczyna rzucać się w oczy. Może zamiast głaskać długo jeden model, łupnałbyś kilkanaście głowek w nurcie expresyjnym? Jakieś minki, przeróżne kształty, mimika. Zrób sobie zestawienie wszystkich swoich prac, obok siebie, a zobaczysz gdzie i jak się powtarzasz, co wychodzi najgorzej, co najlepiej i walcz ze złem. Np. u Mortego podoba mi się jak zaczyna rzeźbe, fajnie ciosa gruby detal. I takie ciosane doodlesy chyba zrobiły by Ci na zdrowie;) Same clay tubesy z różnymi alphami, rake'i, bez smoothowania jednak. pozdrowionka! Edytowane 27 Sierpień 2009 przez Levus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mafida Napisano 27 Sierpień 2009 Share Napisano 27 Sierpień 2009 O,a mi się właśnie podobaja te wylizane modele Tomali,mają swój styl-tylko czekają na retopo,riga twarzy i animację...Oczywiście mógłbyś czasem zaszalec jak mówi Levus i wrzucić coś z większą dawką emocji:p Pozdrawiam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levus Napisano 27 Sierpień 2009 Share Napisano 27 Sierpień 2009 "O,a mi się właśnie podobaja te wylizane modele Tomali,mają swój styl-tylko czekają na retopo,riga twarzy i animację..." "jakość sculptu jest spoczko jak zwykle" Nie no, tu się zgadzamy mafida;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArTooRo Napisano 27 Sierpień 2009 Share Napisano 27 Sierpień 2009 A ja się znowu wpytolę ze Star Wars :) - tym razem uniwersum książkowe i komiksowe. Wojownik rasy Yuuzhan Vong (luźno na podstawie rysunku z komiksu), dziś męczony, jeszcze nie dokończony. Mój pierwszy stworek brużdżony :) zaczynam mieć obsesję na punkcie brusha Slash 2 :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
No]2 Napisano 30 Sierpień 2009 Share Napisano 30 Sierpień 2009 ArTooRo fajnie fajnie, może za bardzo ogólny detal, ale podoba mi się. A co do Tomala to fakt faktem niektóre sculpty już męczą monotonnością :/ Zgadzam się z Levusem. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ttaaddeekk Napisano 2 Wrzesień 2009 Share Napisano 2 Wrzesień 2009 Mordeczka w Zbrush , baza spherka około 2 godzin ugniatania . Eksport modelu do Modo , siata z 6 mln zredukowana do 300 tyś , za pomocą pluga Decimation Master. do zbrusha tez jest ten plugin http://www.zbrushcentral.com/zbc/showthread.php?t=71265 nie ma problemow z generowaniem normali po takiej optymalizacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Morte Napisano 2 Wrzesień 2009 Share Napisano 2 Wrzesień 2009 Hmm w sumie jak generuję normalne to nie używam decimation mastera, raczej jak wrzucam mesh do retopologii.. Raz tylko sie zdażyło zę Xnormal sie wypieprzał z powodu ciężkiego mesha, wtedy zdecimowałem i jakiś strasznych bugów nie było. Tak z moich doświadczeń;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeet Napisano 2 Wrzesień 2009 Share Napisano 2 Wrzesień 2009 Decimation Master był użyty dla tej gęby po to , żeby zrobić render i nie zadusić kompa:) . Tak jak Morte modeli potraktowanych tym plugiem używam jedynie do retopologi , którą robię w Modo bo jest bardziej poręczna niż ta w Zbrushu. Nie wypalałem mapek z takiego modelu jak na razie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duff Napisano 2 Wrzesień 2009 Share Napisano 2 Wrzesień 2009 Mój pierwszy model w zbrush - nie bić http://img156.imageshack.us/i/loo.tif/ http://img257.imageshack.us/i/lo2.tif/ http://img198.imageshack.us/i/lo3.tif/ http://img143.imageshack.us/i/lo4.tif/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 2 Wrzesień 2009 Share Napisano 2 Wrzesień 2009 Lepiej się schowaj bo nie ręczę za siebię:D a tak na serio duff to pooglądaj filmiki jak inni sculptują - nie ma nic lepszego do nauki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WilL Napisano 4 Wrzesień 2009 Share Napisano 4 Wrzesień 2009 (edytowane) NO to ja takie cus zapodam :) Może i najlepsze nie jest ale jako że narazie jedne z lepszych moich badziewi to daje to tu :) Krytyka i komentarze mile widziane. Baza: Kulka ^^, czas pracy to ok. 2h (tak wiem długo ale ja tam sie nie spiesze). PS: Pracka jeszcze bedzie wykanczana bo chce przełamać symetrie :] Pozdrawiam Edit: I jest.. po 1h robienia udało mi sie złamać symetrie i dorobic lekki detal ^^ Możecie komentowac i krytykować ale i tak uwazam ze to jedna z moich lepszych główek od podstaw :) Edytowane 4 Wrzesień 2009 przez WilL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DreaMakeR Napisano 5 Wrzesień 2009 Share Napisano 5 Wrzesień 2009 Około godziny pracy w zBrushu. Zaczynałem od prostego basemesha głowy. Dopiero zaczynam zabawę ze zBrushem więc szału ni ma ;) W sumie to pierwsza głowa jaką zrobiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość User190 Napisano 5 Wrzesień 2009 Share Napisano 5 Wrzesień 2009 Speedzik, godzinka, bez żadnych referek itp. pomocy, Mudblox: na ucho nie patrzcie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 5 Wrzesień 2009 Share Napisano 5 Wrzesień 2009 M@ti--> slabo, lepiej jakbys poswiecil ta godzinke na "bawienie" sie krztaltami/proporcjami glowy a nie modelowac szyje :) i przydalby by sie refeki bo tylko najlepsi maga majac ogromne doswaidczenie robic bez referek bo u ciebie widac ich brak proporcje skopane krztalty poszczegolnych elementow tez nie tak njakpowinno byc :) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość User190 Napisano 5 Wrzesień 2009 Share Napisano 5 Wrzesień 2009 Wskaż, nie pouczaj mistrzu - po to tu wrzucam, żeby następnym razem zwrócić na to większą uwagę. Ostatnio morte dał kilka cennych rad, które bardzo pomogły, więc liczę, ze inni będą równie pomocni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 5 Wrzesień 2009 Share Napisano 5 Wrzesień 2009 Wskaż, nie pouczaj mistrzu - po to tu wrzucam, żeby następnym razem zwrócić na to większą uwagę. Ostatnio morte dał kilka cennych rad, które bardzo pomogły, więc liczę, ze inni będą równie pomocni. nie pouczam i sarkazm Ci nie wyszedl ;) jakbym mial wskazac c jest zle to hmmmm musialbym zaznaczyc cala glowe, taka jest prawda np. proporcje ja skopane czesc twarzowa (dooczu) jest za duza w stosunku do czola, wyglada jakbymial zlamana rzuchwe i mu spuchla czyli zaduza rzuchwa, ucho nie w tym miejscu oczy i okolice to tragedia poczawszy od braku kształtu dobrego naturalnego po kwestie anatomiczne oko za gleboko osadzone policzek za bardzo wystaje (ta czesc przy nosie) brak policzka po boku jak by zobaczyc widok z gory byloby widac, ze polliczek ma kształt kwadratu a nie gladki kształt lukow brwowych nie ten to samo czaszka, usta... mozna by tak wymieniac bez konca przydaloby sie popatrzec na jakies referki bo tak to sie krecisz w kolko i nie rozwijasz :) ps. ale co ja tam wiem niech sie lepiej wypowiedza experci Morte, lucek19 itp. pewnie cos madrzejszego i bardziej pouczajacego napisza :) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 5 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2009 mikroszit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Morte Napisano 5 Wrzesień 2009 Share Napisano 5 Wrzesień 2009 Klicek Innemu powiedziałbym ze fajne ,ale jak na Klicorka słabo. Czyt. fajny model ale w twoim wykonaniu widziałem spoooro lepszych. dziwaczny uśmiech ma dziwne jakieś takie te zmarszki na czole no bo jak marszczy brwi w ten sposób to chyba zmarszczki horyzontalne powinny się rozciągnąć w pewnym stopniu nie? Ogólnie miły modelik ale przyzwyczaiłeś do lepsiejszych :P Nielot- jak komuś sarkazm niewyszedł nielocie to niestety Tobie. Na cholerę poleciałeś z tym ekspetem? Sorry ale mocno nie na poziomie. Mati- co do samych uwag dot. modelu, zgadzam sie z nielotem(że oczy za głeboko w czaszce osadzone niekształtny policzek i dzienie naciagnieta na nos skóra, nieproporcjonalnie duza żuchwa), choć wbrew temu co on pisze moim zdaniem warto czasem polecieć główkę z pamięci, zobaczyć co zrobiło się źle i na jakie elementy jeszcze trzeba dopracować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ex3 Napisano 5 Wrzesień 2009 Share Napisano 5 Wrzesień 2009 A mi się podoba, fajny charakterek :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi