Mario Napisano 28 Październik 2009 Napisano 28 Październik 2009 (edytowane) Witam, Prezentuje tym razem dwa duże projekty nad którymi spędziłem trochę czasu „Korona” oraz „Nowe Powiśle”. Projekty są dość duże a więc przysporzyły wiele problemów. W „NP” była dostarczona bryła exteriora obiektu ale podczas przygotowania wizualizacji cały czas były wprowadzane zmiany co głównie wpływało na czas realizacji :( Zapraszam do wypowiedzi co o tym sądzicie. Więcej ujęć można zobaczyć na stronie http://www.fresh3d.pl Projekty w pełni animowane – dlatego nie jest wszystko dopracowane na Tip Top Kilka danych do projektu „Korona” rośliny: 5477 samochody: 302 ludzie: 97 budynki: 1617 warstwy: 49 wszystkie obiekty w scenie: 16058 Klient: VisualDomain Soft: Autodesk-Chaosgroup-Photoshop Nazwa: Korona Nazwa: Nowe Powiśle Edytowane 28 Październik 2009 przez Mario
simonhc Napisano 28 Październik 2009 Napisano 28 Październik 2009 hej! Praca trzyma poziom, bez dwoch zdan! ale... Poprawy wymaga asfalt w ujeciach lotniczych(slady opon-charakterystyczne) Generalnie te ujecia podobaja mi sie najbardziej. Jakis czas temu montowalismy spory kawalek miasta: http://www.evermotion.org/vbulletin/showthread.php?t=75726 wiem ze trudno osiagnac dobry efekt ale Tobie udalo sie to z duzym powodzeniem. Zeby sie czepiac to dodam ze trawa kiepska w perpsektywkach z poziomu wzroku, ludzie-kukly(wiem, pewnie klient nalegal...) na 8 kostka powtarzalna, we wnetrzach BG za ciemne(chyba ze juz zmierzch mial zapadac ale osw sugeruje inaczej) Pozdrawiam P
pressenter Napisano 28 Październik 2009 Napisano 28 Październik 2009 Soft: Autodesk-Chaosgroup-Photoshop Hyhy, modelowane w Mechanicalu, render pdplayer. :D Ogólnie bardzo ładnie, ale widać gdzieniegdzie pośpiech i niskie parametry renderu, szczególnie we wnętrzach, ale i tak cholernie zazdroszczę zlecenia. Pochwal się co to liczyło? :) Pozdrawiam Szymon
tweety Napisano 28 Październik 2009 Napisano 28 Październik 2009 jak dla mnie git. są babole ale w komercyjnej robocie tego się nie uniknie. gratuluję zlecenia, wielkie bydlę to jest :) ps: czy ja tam widzę forum na monitorze? ;)
Quadysz Napisano 28 Październik 2009 Napisano 28 Październik 2009 powiem Ci jedno - zostan przy wnetrzach :D sa ok. loty ptaka jeszcze sie bronia, ale reszta... ;) greets ps. fajne zlecenie :)
Użytkownik Napisano 28 Październik 2009 Napisano 28 Październik 2009 Super realizacja. Czasem szkoda tylko że jakość rendera jest lekko za niska. Na jakim sprzęcie pracujesz że udźwignie takie kolosy ?
bbandi Napisano 28 Październik 2009 Napisano 28 Październik 2009 Najbardziej mi się podobaja pierwsze dwie prezentacje coś pięknego:)pozdrawiam
Marek G Napisano 28 Październik 2009 Napisano 28 Październik 2009 NO mario wkońcu coś pokazałeś - po tak długiej przerwie. Ujecia z lotu ptaka mi sie najbardziej podobają , naprawde dobrze zrobione.MOze pokazszesz troche siatki - głownie przy widokach z gory. Wnetrza - tez bardzo ladne Ile czasu zajeły ci te projekty??
Korbol Napisano 28 Październik 2009 Napisano 28 Październik 2009 Bardzo mi się podobają rendery z lotu ptaka. Pozostałe również nie brzydkie. Zakonsternowałem się po przeczytaniu "danych do projektu" Na jakim sprzęcie to liczyłeś?
Mario Napisano 28 Październik 2009 Autor Napisano 28 Październik 2009 Zapomniałem dodać najważniejszą sprawę: prezentowane w/w projekty są w pełni animowane i dlatego nie są może najwyższej jakości. Trzeba tutaj liczyć się z pewnymi ograniczeniami i trudnościami. Największym problemem było ożywić wszystko i mieć pod kontrolą. Często trzeba było zrezygnować z pewnych lepszych rozwiązań na gorsze. ::bbandi, simonhc Dzięki za opinie ::tweety z komercyjnymi projektami jest tak że klient co chwile zmienia i wprowadza ulepszenia, które czasem są okej a czasem dziwne. Pani w recepcji też się interesuje grafiką i w wolnej chwili przegląda forum :P ::pressenter, Quadysz, Użytkownik, Korbol, gdyby nie było animacji to z pewnością lepiej exteriory by wyglądały. Jakość spadła też przy konwertowaniu na JPG-a Nie chciałem tutaj wrzucać ciężkich plików aby szybciej się wczytywało. sprzęt to kilka quadów ostro przetaktowanych (3,3-3,9GHz) roboczy sprzęt to quad 3,8GHz, 8GBramu, GF7900GTX Statyczne rendery liczyły się nocami „Korona” w rozdzielczości 10k około 7-10h Animacje liczyły się kilkanaście dni ::Marek G siatkę wieczorem zamieszczę. Czas realizacji zmieniał się z każdą poprawką :P Wyjściowy czas to 2 miesiące a trwał ho ho i jeszcze troche.
Użytkownik Napisano 28 Październik 2009 Napisano 28 Październik 2009 Zapomniałem dodać najważniejszą sprawę: prezentowane w/w projekty są w pełni animowane i dlatego nie są może najwyższej jakości. Trzeba tutaj liczyć się z pewnymi ograniczeniami i trudnościami. Największym problemem było ożywić wszystko i mieć pod kontrolą. Często trzeba było zrezygnować z pewnych lepszych rozwiązań na gorsze. No to trzeba było tak od razu :) To zmienia całkowicie sposób oceny. Gdzie można zobaczyć animacje ?
Fr3d3k Napisano 28 Październik 2009 Napisano 28 Październik 2009 Jak dla mnie mistrzostwo świata. Rewelacyjnie to wygląda.
grzegerz Napisano 28 Październik 2009 Napisano 28 Październik 2009 Potężne zlecenia.. gratuluje gratuluje:)
simonhc Napisano 28 Październik 2009 Napisano 28 Październik 2009 Skoro animki mowisz to czola chyle! Wrzuc jesli mozesz,thx;)
kannu Napisano 28 Październik 2009 Napisano 28 Październik 2009 serwus :) bardzo mi sie podobaja te wizki . pozdrawiam i zycze powodzenia :)
Gość ant-3d Napisano 28 Październik 2009 Napisano 28 Październik 2009 ale lipa... :D zarcik :) five star :) chcialbym kiedys tak umiec
pionix Napisano 28 Październik 2009 Napisano 28 Październik 2009 Łoj! Ale ogrom pracy! Wyszło znakomicie. Jedynie drobne mam zastrzeżenia do nieba i jezdni. Parking na dachu to mistrzostwo świata. I mam takie pytanie. Na ile wierna do rzeczywistości jest zabudowa dookoła? Animacje tego projektu z ogromną chęcią bym obejrzał:)
Pionier Napisano 28 Październik 2009 Napisano 28 Październik 2009 bardzo ładnie wyszło, gratulacje wykończenia oraz projektu w portfolio! pozdrawiam, pionier.
hcpiter Napisano 28 Październik 2009 Napisano 28 Październik 2009 No, no ! Kawal dobrej roboty ! Gratulacje i oczywiscie 5* Swietne te twoje wizki :) Pozdrawiam !
_Orion_ Napisano 28 Październik 2009 Napisano 28 Październik 2009 Ujęcia z lotu ptaka -super. Reszta przeciętnie.
chudy Napisano 29 Październik 2009 Napisano 29 Październik 2009 no naprawde ooogrom pracy. wyszło bardzo fajnie. jest troche niedociągnięć, ale skoro to animacja to najprawdopodobniej ich kompletnie nie widać na ruchomym obrazie.
Morphe Napisano 29 Październik 2009 Napisano 29 Październik 2009 mi rowniez sie podoba, fajne projekty masz, az chcialo by sie robic :) wspolczuje ogromu pracy, pewnie sporo przeklenstw lecialo w trakcie ;) :D ale satysfakcja jest hehe:)
Mario Napisano 29 Październik 2009 Autor Napisano 29 Październik 2009 ::Fr3d3k, indian, grigoriob, kannu, Pionier, hcpiter, _Orion_, chudy, Dzięki ::Użytkownik, simonhc w najbliższym czasie poskładam różne animacje w jedno demo i oczywiście dam znać o tym fakcie. ::ant-3d wiem że lipa :P ::Morphe wykonanie samych chodników zajęło sporo czasu nie mówiąc o układaniu drzewek oraz domów :P ::pionix otaczający teren wykonałem na podstawie planów zagospodarowania terenu oraz zdjęć satelitarnych. Starałem się aby tam gdzie w rzeczywistości istnieją domki, bloki i magazyny były odpowiednie bryły 3D. Fragment ujęcia w oryginalnej rozdzielczości. Siatka
grzegerz Napisano 29 Październik 2009 Napisano 29 Październik 2009 .... uuuuu gruuubo, sam taki mały wycinek z kadru robi wielkie wrazenie.
duff Napisano 29 Październik 2009 Napisano 29 Październik 2009 Ta Korona to przypomina mi pasaż grunwaldzki we wrocławiu. Korona natomiast jest dużo mniejsza, ale jest moim ulubionym miejscem zakupów. Staranna proca masz 5
Morphe Napisano 29 Październik 2009 Napisano 29 Październik 2009 no miazga... heh kupa kupa roboty, pisales gdzies ile zajelo ci czasu przygotowanie tego projektu ? jak to to pytanie aktualne, jestem ciekaw...
Mulholland Napisano 30 Październik 2009 Napisano 30 Październik 2009 Nieźle. Sam robiłeś całość czy w jakiejś ekipie?
pressenter Napisano 30 Październik 2009 Napisano 30 Październik 2009 Ała.................... Mario w tej docelowej wygląda to przezajebiaszczo. Pionix: Korony nie znalazłem, ale http://www.nowepowisle.pl/ Co ciekawe są tam też wnętrza, zdaje się, Bonifatza lub Grigorioba, nie pamiętam który pokazywał.
chudy Napisano 30 Październik 2009 Napisano 30 Październik 2009 omg 0_0. animacja była w takiej rozdzielczości liczona?? nie no miazga
Knysha Napisano 30 Październik 2009 Napisano 30 Październik 2009 Bardzo ładnie! Ten render mnie zabił ;)
Tores Napisano 30 Październik 2009 Napisano 30 Październik 2009 Wielka szkoda, że wszystko było robione tylko pod animację. Wnętrza wyszły super i widoki z lotu ptaka też. Reszta niestety słabiej.
kuback Napisano 31 Październik 2009 Napisano 31 Październik 2009 Praca powalająca..... ***** Czy sceny zewnętrzne z tą ilością pojazdów i drzew przeliczane były jednokrotnie czy dzieliłeś? Jeśli wszystko za 1 razem to zdradź proszę jaki zestaw Ci to wszystko przeliczył oraz w jakim czasie :) . Pozdrawiam i gratulacje.
panisowa Napisano 31 Październik 2009 Napisano 31 Październik 2009 kawał niezłej roboty :) mi też najbardziej podobają się rendery z lotu ptaka. a we wnętrzu widzę mebelki miesa van der rohe? nice :)
Reanimator Napisano 31 Październik 2009 Napisano 31 Październik 2009 Jakbym placil za te wizki to bym sie - za przeproszeniem - zesral ze szczescia i jeszcze dorzucil stowke ;)))) Mega.
hcpiter Napisano 31 Październik 2009 Napisano 31 Październik 2009 ogien w interiorach tez byl animowany ? Zapomnialem zapytac :) Gratulacje fronta :)
comander_barnik Napisano 1 Listopad 2009 Napisano 1 Listopad 2009 sprzęt to kilka quadów ostro przetaktowanych (3,3-3,9GHz) roboczy sprzęt to quad 3,8GHz, 8GBramu, GF7900GTX Statyczne rendery liczyły się nocami „Korona” w rozdzielczości 10k około 7-10h Animacje liczyły się kilkanaście dni o matko o_O gdzieś te animacje można zoabczyć? Projekt super, pierwsze dwa są genialne momo że drzewka wyglądają ostentacyjni jak makieta. Na 11 na kompie widać forum max3d chyba :D Ogólnie 5 gwiazdek, profesjonalna robota.
remanent Napisano 2 Listopad 2009 Napisano 2 Listopad 2009 Brawo Mario, tak trzymać! Super Ci to wyszło. Gratuluję cierpliwości do klienta.
peter_f Napisano 2 Listopad 2009 Napisano 2 Listopad 2009 Doskonałe wizualizacje! Rendery z "Koroną" odbierają mowę! Niesamowita dbałość o szczegół w tak ogromnej scenie! Finał godny "złotej" Gratulacje! 5*****
Mario Napisano 2 Listopad 2009 Autor Napisano 2 Listopad 2009 ::Pionier, grigoriob, duff, Knysha, Tores, Dzięki wielkie ::Morphe Docelowy czas to miał być ponad 2 miesiące ale było bardzo dużo poprawek w samej architekturze obiektu i czas znacznie się wydłużył. ::Maestro101 pierwotny model korony był robiony przez 2 osoby natomiast resztę to już ja robiłem (przygotowanie sceny, światła, tekstury, animacja itd). ::pressenter to co znalazłeś to jest pierwsza animacja ja nie miałem z nią nic wspólnego. ::chudy animacja do korony byłą liczona w rozdzielczości 1024x576 ::kuback scena była liczona za jednym razem. Kilka postów prędzej podawałem jaki sprzęt był użyty ::panisowa meble z serii barcelona ::Reanimator Ha ha - dobre ::hcpiter ogień nie był już animowany. Ta wersja recepcji była zmieniana i już zrezygnowali z animacji a szkoda bo już wszystko było przygotowane do liczenia. ::comander_barnik animacja będzie już za jakiś czas w demo firmowym ::remanent czasami włos na głowie się jeżył jak słyszałem o nowych poprawkach a z cierpliwością było kiepsko :P ::peter_f Dzięki Składam Wielkie podziękowania za Fronta :)
Lis Napisano 2 Listopad 2009 Napisano 2 Listopad 2009 Mario -> Wydaje mi się że używasz złego nazewnictwa. "Poprawkami" mógłbyś nazwać naprawę błędów popełnionych przez ciebie. Jeśli klient zmienia zdanie to już jest "zmiana w projekcie". Której ty nie jesteś winien. Zapłacił ci ktoś jakąś dodatkową kasę za te kaprysy architektów? Pozdrawiam Lis.
Noe Napisano 2 Listopad 2009 Napisano 2 Listopad 2009 jak dla mnie jestes bogiem wizek, tylko zazdroscic umiejetnosci z wywalonym jezorem i ociekajaca slina, klnac na wszytko ze tak nie potrafie:]
comander_barnik Napisano 2 Listopad 2009 Napisano 2 Listopad 2009 nie poradzi sie i trzeba zapieprzać, a jak przeklinać to tylko z radości jak własne projekty dobrze wyjdą ^^
Mikolc Napisano 2 Listopad 2009 Napisano 2 Listopad 2009 Masakra. Świetne. Mnie zawsze zastanawiało jak ludzie robią takie rzeczy. Bo jak ja próbuję to mi nigdy nie wychodzi. Mario może byś się pochwalił, jeśli to żadna tajemnica, jakiś świateł używasz do oświetlenia takiej sceny?
Yano Napisano 9 Listopad 2009 Napisano 9 Listopad 2009 Hehe, projekt Korony wygląda znajomo... może temu że moja łapa też na nim troszke leżała ;) Kawał dobrej roboty Mario! :)
ireun Napisano 13 Listopad 2009 Napisano 13 Listopad 2009 piękna praca ja dopier zaczynam więc dla mnie to jest świetne i nie trzeba żadnych poprawek
Areien Napisano 19 Listopad 2009 Napisano 19 Listopad 2009 ... :D masakra ^^ gratuluje tyle zaparcia bo pewnie roboty niemalo. ;) najbardzie mi sie podobaja renderki widoku z lotu ptaka:D szacun i pozdrawiam ;))
świerszcz Napisano 20 Listopad 2009 Napisano 20 Listopad 2009 Dobre wizki z których można zrobić dobra kampanie reklamową...
Rekomendowane odpowiedzi