grass Napisano 23 Październik 2012 Napisano 23 Październik 2012 (edytowane) ten dziad jest wy *** ! Edytowane 23 Październik 2012 przez Adek
Manekin Napisano 23 Październik 2012 Napisano 23 Październik 2012 Kurczaki. Coś mam pecha z godzinami livestramów. Ale patrząc na intensywność rozwoju wątku, pewnie będzie jeszcze kilka okazji tylko w tym tygodniu żeby wbić :)
WWWoj Napisano 24 Październik 2012 Napisano 24 Październik 2012 Pikne prace! kurcze zaciekawił mnie ten artrage.
Pinokio Napisano 25 Październik 2012 Napisano 25 Październik 2012 Front był pewniakiem, mocnego dostałeś kopniaka, coraz więcej live'ów- mniam!
WojtekFus Napisano 27 Październik 2012 Autor Napisano 27 Październik 2012 @grass - Haha, dzięki :D @Manekin - Jutro obiecuje livestreama! :D @WWWoj - Polecam, polecam, nawet dla takiego zwykłego rozluźnienia i zabawy. @Pinokio - Dzięki! Owszem, kopniak słodki, ale nie o to tu chodzi. Trzeba robić więcej ;D I zrobiłem sobie przysługę i wracam do podstaw Strona ze szkicownika, żeby nie było, że post bez obrazka:
etrom Napisano 27 Październik 2012 Napisano 27 Październik 2012 Szkic ma bardzo fajny feel, ale szczerze przyznam ze nie wiem co sie dzieje z ramieniem. Nawet jesli ten pan jest jakas hybryda homo sapiens i ptaszyska to jednak musi miec miesnie zeby ruszac reka/skrzydlem. Deltoid strasznie gleboko zachodzi w ramie, a przy takim polozeniu raczej bylby napiety. nie bardzo widze tez co to za miesien wchodzi pod wiekszy piersiowy. Twarzyczka bardzo fajna za to :) Generalnie bardzo mile dla oka pracki w tej teczce! Pozdrawiam
WojtekFus Napisano 27 Październik 2012 Autor Napisano 27 Październik 2012 Prawda, prawda, cała ręka spartaczona :
WojtekFus Napisano 27 Październik 2012 Autor Napisano 27 Październik 2012 No i obiecany powrót do podstaw. Przerabiam sobie DVD Robertsona z Gnomona. Markery Prismacolor, ołówki i trochę węgla.
WojtekFus Napisano 28 Październik 2012 Autor Napisano 28 Październik 2012 K! I taki szkic dla lubej. Jutro wykończę. Wiem, wiem, ta na dole do poprawienia :D
WojtekFus Napisano 28 Październik 2012 Autor Napisano 28 Październik 2012 Zapraszam :) http://www.livestream.com/artfus
olaf Napisano 28 Październik 2012 Napisano 28 Październik 2012 super ćwiczenie ze stoma łapkami też musze kiedyś wykonać, moze sie wreszcie nauczę.
WojtekFus Napisano 29 Październik 2012 Autor Napisano 29 Październik 2012 @ola-f - Stówka pomaga, ale to tak 1/10 tego co ma być zrobione, żeby czuć komfort rysując dłonie... Polecam tak, czy siak, bo rzeczywiście czuję się trochę swobodniej :) Następny step:
j4q Napisano 29 Październik 2012 Napisano 29 Październik 2012 wowowow :D rewelacyjna teczka kolego :D widać progress aż miło !
Swiezy Napisano 29 Październik 2012 Napisano 29 Październik 2012 No no ciekawa ta kompozycja, na początku nie ogarniałem ocb, ale teraz już widzę. Wiele dobrego się tutaj dzieje. ;) Może tej na dole tylko dziwnie cycki nie opadają, jak w dobrej pizzy ciasto. ;p Pozdrawiam
WojtekFus Napisano 1 Listopad 2012 Autor Napisano 1 Listopad 2012 @j4q - Dziękuję! Cieszę się, że coś widać :) @Swiezy - Spróbowałem naprawić tę pizzę :P Final. Sporo odpocząłem przy tej pracy. A i kobieta szczęśliwa
arturadamczyk Napisano 2 Listopad 2012 Napisano 2 Listopad 2012 Ta na dole ciągle jak wyciosana z drewienka ;)
Swiezy Napisano 2 Listopad 2012 Napisano 2 Listopad 2012 No no ekstra wyszło. No i już kolorem (czerwony np. ;p ) nie bijesz po oczach, fajnie to wyważone jest teraz. ;) Pozdrawiam
maniek35 Napisano 2 Listopad 2012 Napisano 2 Listopad 2012 Jak zwykle świetny rysunek, super wyszło, no i kolejny do mojej bazy rysunków WojtekFus. :) Pozdrawiam
WojtekFus Napisano 3 Listopad 2012 Autor Napisano 3 Listopad 2012 (edytowane) Dzięki Panowie. Jedziemy dalej. Walczę z kolorem i krawędziami: Edytowane 4 Listopad 2012 przez WojtekFus
pumax Napisano 3 Listopad 2012 Napisano 3 Listopad 2012 Łou ale się dzieje w tej teczce :) "Tension", ostatni enviros i szkicownik to moi faworyci - mega! :)
telthona Napisano 4 Listopad 2012 Napisano 4 Listopad 2012 fajna ta grafika z tymi kobietkami :> bardzo subtelna. Ale mi się bardziej szkic podoba :D
WojtekFus Napisano 5 Listopad 2012 Autor Napisano 5 Listopad 2012 @pumax - Dzięki :) @telthona - Tak to jest z tymi wypucowanymi pracami, że tracą w stosunku do szkicu : Powrót do bardziej technicznych rzeczy. Thmuby oparte na nieskomplikowanej perspektywie. Ogólnie staram się przyzwyczaić do budowania takich gridów, patrzę co się dzieje gdy damy punkt zbiegu trochę dalej, jak skrajnie można działać z trójzbiegową etc. Tak czy siak, sporo radochy.
yarosh Napisano 7 Listopad 2012 Napisano 7 Listopad 2012 (edytowane) cóż mogę rzec gimmi moar ;], Edytowane 7 Listopad 2012 przez yarosh
grass Napisano 7 Listopad 2012 Napisano 7 Listopad 2012 fajnie rozrysowane , ja mam problem kiedy np jest miasto i budynki o różnej wysokości i pod różnymi kątami itd , nie wiem jak wtedy odnieść się do punktu zbiegu. np u Ciebie jest mniej więcej coś w ten deseń #677 w szóstym thumbie.
j4q Napisano 8 Listopad 2012 Napisano 8 Listopad 2012 No super teczka!, ale juz to chyba kiedys pisałem. Fajnie ze cwiczysz perspektywe, nawet te rameczki z podpisikami nadają pro level 999 ;P. Jeżeli masz czas to wyszukaj w sieci tutoriali by : Scott Robertson. Gość naprawde wymiata w rysunku technicznym a w tutkach pokazuje wiele przydatnych myków jak sobie radzić z perspektywą. Pozdro!
Kalberos Napisano 8 Listopad 2012 Napisano 8 Listopad 2012 j4q :No to są własnie ćwiczenia Scott-a :P .Wojtkowi to jakoś lepiej wychodzi niż mi :D. P.S. Fajne te thumby i przestrzeń pięknie uchwycona .Pozdrawiam
j4q Napisano 8 Listopad 2012 Napisano 8 Listopad 2012 (edytowane) ou, to chyba nie wglębiłem się wewczesniejse posty... :/ Edytowane 8 Listopad 2012 przez j4q
WojtekFus Napisano 8 Listopad 2012 Autor Napisano 8 Listopad 2012 @grass - Dzięki za komentarz :) TO chyba kwestia tego, że każdy obiekt może mieć swój własny punkt(y) zbiegu, ważne jest, żeby znajdowały się na tej samej linii horyzontu co inne. @j4q -Dzięki! Kalberos ma rację, bazuję na tutkach Robertsona. A rameczki z podpisami kradzione od Fenga :D @kamesanin - A proszę bardzo :D : Z tym, że tym razem bardziej tradycyjnie. Kolejny portret w olejach. Szczerze mówiąc denerwuje mnie to improwizowanie w kółko - z czasem schnięcia, warstwami, sposobie nakładania farby. Ja chcę kurde jakiegoś nauczyciela :
Swiezy Napisano 8 Listopad 2012 Napisano 8 Listopad 2012 Hm jak na olej to i tak całkiem nieźle Ci powiem, u mnie portret aż tak dobrze nie wychodzi olejem. ;) Ale fakt trochę denerwujące są farby, przez pryzmat przyzwyczajenia do tabletu. Co do nauczyciela to ostatnio zauważam jak to jest nieoceniona pomoc. Pozdrawiam
Varmer Napisano 8 Listopad 2012 Napisano 8 Listopad 2012 Fajny ten olej. Mi się też marzą farby, ale na razie mnie to przeraża technicznie i logistycznie. Sporo nawet najlepszych koncepciarzy ma czasami słaby kolor i myślę że to właśnie dzięki zrozumieniu farb można wskoczyć na wyższy poziom wtajemniczenia. Pozdrawiam
WojtekFus Napisano 9 Listopad 2012 Autor Napisano 9 Listopad 2012 @Swiezy - Nauczyciela u mnie brak : @Varmer - Coś w tym jest. To prawda, że powrót do digital po takiej 5 godzinnej sesji z olejami nie jest taki sam. Piątkowa ryba. Markery.
Soulinka12 Napisano 9 Listopad 2012 Napisano 9 Listopad 2012 fajna rybcia i oleje :) mam ten sam problem ,maluje olejnymi ,ale brak nauczyciela.Po jakimś czasie wyrobiłam sobie różne myki na przykład resztki używanej terpentyny zlewam do osobnego słoiczka.Po jakimś czasie jak terpentyna odstoi to się klaruje.Zlewam czystą ,a na dnie zostają brudy.Zawsze się przydaje ,nawet do czyszczenia później pędzli. Poozdro
WojtekFus Napisano 9 Listopad 2012 Autor Napisano 9 Listopad 2012 @Soulinka - Też odkryłem ten patent niedawno, bardzo spoko sprawa :D Jestem w trakcie lektury książki Schimdta "Alla Prima'' i muszę powiedzieć, że jestem zachwycony. Tego rodzaju porad odnośnie malarstwa i olejów szukałem. Polecam! Dzisiaj troche techinicznie. Dalej wymyślam formy ze Scottem. Sorki, że wszystko instagramem, ale brak skanera : I trochę ze szkicownika:
Soulinka12 Napisano 10 Listopad 2012 Napisano 10 Listopad 2012 fajnie ,że dzielisz się materiałami z których korzystasz :) no i gwiazdeczki poleciały :) masz bardzo dobrą kreske w tych rysunkach ze Scottem :D
WojtekFus Napisano 11 Listopad 2012 Autor Napisano 11 Listopad 2012 Dzięki za ocenę :) I kontynuuję Scotta.
Igi Napisano 11 Listopad 2012 Napisano 11 Listopad 2012 Spadochroniarz fantastyczny, kolorki jak z filmów Pixara, czy Disneya. Te formy to w jakimś konkretnym celu ciśniesz?
WojtekFus Napisano 11 Listopad 2012 Autor Napisano 11 Listopad 2012 Dzięki Igi :) Te formy cisnę, żeby trochę podizajnować samochodów i spaceshipów. No ale najpierw właśnie muszę przywyknąć do budowania tego typu form, stąd te ćwiczenia. I taki szybki odpoczynek po tych technicznych ćwiczeniach:
Rotcore Napisano 11 Listopad 2012 Napisano 11 Listopad 2012 celem jest konstrukcja i osadzenie w jej w perspektywie, mam gdzieś tutki tego goscia z gnomona, dobra rzecz, ale nigdy do tego sie nie zabralem ;P mnie urzekły buzie ze szkicownika i ostatni olej... najważniejsze to nie spinac sie przy tej technice, proces jest troche powolny ale to tez w zaleznosci jaki efekt chce sie osiagnac, ja np uzywam duzo terpentyny zmieszanej z niewielka iloscia oleju lnianego i w miare szybko schna mi warstwy, zreszta ja lubie jak mi sie miesza kolor na plotnie od razu, przypomina mi to artrage wtedy :P pozdro, oleje wychodzą naprawde fajnie
karola-j Napisano 11 Listopad 2012 Napisano 11 Listopad 2012 Ćwiczenia to ważna sprawa, również muszę zabrać się za perspektywę, bo na razie jest moim najsłabszym punktem. Twarzyczki ładnie potraktowane, widać pewną rękę i umiejętność uchwycenia psychiki.
WojtekFus Napisano 12 Listopad 2012 Autor Napisano 12 Listopad 2012 @Rotcore - Haha, oleje przypominają Artrage :D No teraz spróbuję troszkę nad olejami posiedzieć. Zobaczymy co z tego wyniknie :) Dzięki za odwiedziny :) @karola-j - Dzięki! Powiem szczerze, że ćwiczenia bardzo satysfakcjonujące. Mimo tego, że dużo konstrukcji etc finalny obrazek jakoś nagradza ilość włożonej pracy. Cholera. 4 w nocy. Spać nie mogę. I takie coś:
n-pigeon Napisano 12 Listopad 2012 Napisano 12 Listopad 2012 Ale ty lubisz czerwony :D nie, nie mam nic przeciwko, tylko stwierdzam fakt ;) Przedostatnia wrzuta, lineart po lewej, bardzo mi się podoba.
Igi Napisano 13 Listopad 2012 Napisano 13 Listopad 2012 No piękne to ostatnie, to z jakiejs refki czy nie?
WojtekFus Napisano 14 Listopad 2012 Autor Napisano 14 Listopad 2012 No czerwony czuję trochę bardziej niż inne kolory :) Dzięki Panowie! Tak jest, portret luźno oparty na dwóch refkach. Celem było wprowadzenie w życie paru rzeczy, których dowiedziałem się w 'Alla Prima', dlatego zgubiłem gdzieś podobieństwo po drodze, bardzo skupiając się na pociągnięciach. Poranne rozgrzewki:
Rekomendowane odpowiedzi