Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Myszka Miki powraca po wielu latach nieobecno艣ci w nowym serialu animowanym, kt贸ry uczci 85 lat istnienia rozpoznawanego na ca艂ym 艣wiecie gryzonia.

2013-03-15-134538_news.jpg

Pe艂na tre艣膰 wiadomo艣ci znajduje si臋 na

stronie g艂贸wnej serwisu pod adresem:

http://www.max3d.pl/news.php?id=2825

• Odpowiedzi 63
  • Wy艣wietle艅 16,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Grzeczna? W tym shorcie jest par臋 akcji rodem z Grand Theft Auto :-) Ale tam akcja zasuwa. Prawie dosta艂em epilepsji fotogennej.

Napisano
  • Autor

Myszka Miki na pocz膮tku swojego istnienia wcale nie by艂a taka grzeczna. Wbrew pozorom by艂a postaci膮 do艣膰 niepokorn膮 i sprawia艂a problemy swoim tw贸rc膮. Dopiero po paru latach zmieniono charakter myszy, co otworzy艂o jej drog臋 na ca艂y 艣wiat.

Napisano

fajny, nowoczesny oldschool. Mam nadziej臋 偶e si臋 spodoba najm艂odszym bo to zwyczajnie bardzo urocze i budzi sentyment.

Napisano

Mi si臋 nie podoba. A偶 dziw mnie bierze, 偶e takie to s艂abe. W niedziel臋 o 19:00 na tvp1 - Wieczorynka - Przygody Myszki Miki i Kaczora Donalda. Jak dla mnie bez por贸wnania

Komputery zabi艂y animacje...

Napisano

Mi si臋 nie podoba. A偶 dziw mnie bierze, 偶e takie to s艂abe. W niedziel臋 o 19:00 na tvp1 - Wieczorynka - Przygody Myszki Miki i Kaczora Donalda. Jak dla mnie bez por贸wnania

Napisano

/\ A co, te komputery same te animcje robi膮? Rozumiem narzekanie ze animacja 2d to nie to samo co 3d, ze ma swoj charakter, no ale tu mamy animacje 2d. Komputer to tylko narzedzie, tak jak kartka i olowek. Jedyne co mnie troche drazni to taki mocno cartoon-networkowy styl. Ale tu w polaczeniu z oldskulowym disneyem daje ciekawe efekt, wiec ogolnie na plus.

Napisano
  • Autor

Og贸lnie tamte filmy i dzisiejsze ci臋偶ko por贸wnywa膰, bo to by艂y inne czasy i inne sytuacje, ale...

...troch臋 w tym prawdy :C

Napisano

No kiedy艣 偶ycie by艂o takie pi臋kne i wszystko by艂o lepsze, m膮drzejsze, a komputery nie m贸wi艂y nam co i jak mamy robi膰.

Heh, przynajmniej ludzka fantazja dalej jest bujna :P

Dodajcie lekki blur do wideo, a b臋dzie jak dawniej :P

Napisano

Nie s膮 aby era komputer贸w sko艅czy艂a okres robienia dobrej animacji. Jest wr臋cz przeciwnie - animacja wystrzeli艂a dopiero w erze elektroniki. Nie ma 偶adnej animacji zrobionej onegdaj, kt贸rej nie mo偶na by dzi艣 powt贸rzy膰, natomiast obecnie jest mia偶d偶膮ca jej ilo艣膰, kt贸rej dawniej nie da艂o by si臋 trzasn膮膰.

Napisano

Dok艂adnie tak, mia偶d偶膮ca ilo艣膰 kt贸ra si臋 przek艂ada na mia偶d偶膮c膮 jako艣膰. Takie jest moje zdanie. Moje dzieci zreszt膮 te偶 wol膮 ogl膮da膰 Kopciuszka, Miecz w kamieniu, Pi臋kn膮 i Besti臋 ni偶 Zapl膮tanych

Komputer to tylko narz臋dzie kt贸re s艂u偶y do upraszczania pracy. Problem w tym, 偶e pewnych aspekt贸w pracy lepiej nie upraszcza膰. Zw艂aszcza je偶eli ta praca ma aspirowa膰 do miana sztuki. Tak mi si臋 przynajmniej wydaje. Nie wiem jak Wy ale ja wola艂bym powiesi膰 sobie na 艣cianie klasyczn膮 akwarel臋 ni偶 wydruk CG zrobiony w PS a przecie偶 r贸偶nic膮 s膮 tylko narz臋dzia...

Napisano
  • Autor

To jest kwestia technologii. Tak, technologia spopularyzowa艂a animacj臋 i u艂atwi艂a jej tworzenia - dost臋p do narz臋dzi jest powszechny, a tutoriali pe艂no.

Jednak jak to kto艣, gdzie艣 m膮drze napisa艂: prawdopodobnie nie ma dzi艣 na 艣wiecie animatora, kt贸ry m贸g艂by si臋 r贸wna膰 z umiej臋tno艣ciami starych mistrz贸w.

Tweeny we Flashu jeszcze nie zrobi艂y z nikogo dobrego animatora.

Napisano

W sumie nie podoba si臋 bardzo, akcja z odwr贸ceniem r贸l z koz艂em za to 艣wietna, ten skuter i udawanie rycerza przypomina mi koleg臋 jak wlecia艂 w drzewo :D akcja nawet za szybka ;)

- - - Po艂膮czono posty - - -

Jednak jak to kto艣, gdzie艣 m膮drze napisa艂: prawdopodobnie nie ma dzi艣 na 艣wiecie animatora, kt贸ry m贸g艂by si臋 r贸wna膰 z umiej臋tno艣ciami starych mistrz贸w.

Fakt, 偶e od starych mistrz贸w uczyli si臋 ludzie robi膮cy w Pixarze od samego pocz膮tku co艣 zmienia?

Napisano

@farelek

A co w sytuacji kiedy nie wiesz czy dany obrazek to akwarela czy wydruk z PSa?

Napisano

Mam alergie na disney'a po tym co zrobi艂 z lucasarts po jego przej臋ciu - zawiesili wi臋kszo艣膰 projekt贸w, w tym 1313.

Napisano

"Jednak jak to kto艣, gdzie艣 m膮drze napisa艂: prawdopodobnie nie ma dzi艣 na 艣wiecie animatora, kt贸ry m贸g艂by si臋 r贸wna膰 z umiej臋tno艣ciami starych mistrz贸w."

Ale odwrotnie te偶 nie. I w jednym i w drugim przypadku nie ma po prostu takiej potrzeby. Nie s膮dz臋 aby ktokolwiek ze starych animator贸w m贸g艂 dzisiaj tradycyjnymi metodami osi膮gn膮膰 sukces. By艂oby: powoli, drogo i w ostatecznym rozrachunku na mur beton gorzej. Jako jednorazowa ciekawostka tak, jak w wypadku "Artysty", ale jako metoda ju偶 nie.

Oczywi艣cie za 30-40l at b臋dzie taka sama analogia do dzisiaj.

Napisano
@farelek

A co w sytuacji kiedy nie wiesz czy dany obrazek to akwarela czy wydruk z PSa?

Nie ma takiej mo偶liwo艣ci 偶eby fizyczny wydruk pomyli膰 z dobr膮 akwarel膮. Te techniki s膮 tak r贸偶ne.

Obrazki wykonane r臋cznie w tradycyjny spos贸b wydaj膮 mi si臋 znacznie szlachetniejsze. Nie wiem czy wynika to z tego, 偶e CG ma jakie艣 ograniczenia czy arty艣ci CG to tak masowe zjawisko, 偶e nie mo偶e si臋 r贸wna膰 Artystom tradycyjnym.

Napisano

@farelek

"Dok艂adnie tak, mia偶d偶膮ca ilo艣膰 kt贸ra si臋 przek艂ada na mia偶d偶膮c膮 jako艣膰."

W dawnych czasach animacji, ka偶da animacja by艂a kalk膮 poprzedniej, kopiowanie ruch贸w i klatek, a nawet uj臋膰. Jedyne co si臋 zmienia艂o to rysunki postaci.

Dzisiaj, eksperymentowanie oraz testowanie jest 艂atwiejsze i ta艅sze.

"Jednak jak to kto艣, gdzie艣 m膮drze napisa艂: prawdopodobnie nie ma dzi艣 na 艣wiecie animatora, kt贸ry m贸g艂by si臋 r贸wna膰 z umiej臋tno艣ciami starych mistrz贸w."

Bzdura.

Napisano
Dzisiaj, eksperymentowanie oraz testowanie jest 艂atwiejsze i ta艅sze.

... i dlatego mamy dzisiaj nadmiar animacji zr贸偶nicowanych technicznie i tematycznie... wystarczy zajrze膰 do dzia艂u Animacja tego portalu.....:))).... kreatywno艣膰 nowej fali animator贸w... po prostu przyt艂acza....:))))))

co MM to si臋 na niej wychowa艂em ale nigdy jej nie lubi艂em.... gad偶et bez charakteru...!!!!

Napisano
  • Autor
@farelek

W dawnych czasach animacji, ka偶da animacja by艂a kalk膮 poprzedniej, kopiowanie ruch贸w i klatek, a nawet uj臋膰. Jedyne co si臋 zmienia艂o to rysunki postaci.

K艂贸ci艂bym si臋. Klasyczne Silly Symphonies czy Looney toones to by艂y niezale偶ne historie, ma艂e dzie艂a sztuki i cz臋艣膰 z nich definiowa艂a dalsze losy animacji.

Zgadza si臋, 偶e p贸藕niej Disney potrafi艂 bazowa膰 na w艂asnych sekwencjach i opiera膰 si臋 wielokrotnie na nagraniach wideo. Inn膮 histori膮 s膮 zupe艂nie animacje telewizyjne, kt贸re wypar艂y klasyczn膮 kresk贸wk臋.

"

Ale odwrotnie te偶 nie. I w jednym i w drugim przypadku nie ma po prostu takiej potrzeby. Nie s膮dz臋 aby ktokolwiek ze starych animator贸w m贸g艂 dzisiaj tradycyjnymi metodami osi膮gn膮膰 sukces. By艂oby: powoli, drogo i w ostatecznym rozrachunku na mur beton gorzej. Jako jednorazowa ciekawostka tak, jak w wypadku "Artysty", ale jako metoda ju偶 nie.

Oczywi艣cie za 30-40l at b臋dzie taka sama analogia do dzisiaj.

Jednak umiej臋tno艣ci to co艣 wi臋cej ni偶 艂adna animacja. Po roku '53. "m艂ode" pokolenie animator贸w w du偶ej cz臋艣ci wykaza艂o si臋 ignorancj膮 wobec zasad wypracowanych w starej szkole. P贸藕niej musieli艣my uczy膰 si臋 ich na nowo.

Edytowane przez CzAk1

Napisano

@CzAk1

"Jednak umiej臋tno艣ci to co艣 wi臋cej ni偶 艂adna animacja. Po roku '53. "m艂ode" pokolenie animator贸w w du偶ej cz臋艣ci wykaza艂o si臋 ignorancj膮 wobec zasad wypracowanych w starej szkole. P贸藕niej musieli艣my uczy膰 si臋 ich na nowo."

Oczywi艣cie tylko o umiej臋tno艣ciach mowa. One determinuj膮 jako艣膰 dzie艂a/produktu. Z ca艂ym szacunkiem do animator贸w pracuj膮cych na folii ale zderzenie ich metod pracy z elektronicznymi czarami-marami sko艅czy艂o by si臋 du偶ym rozczarowaniem. I nie m贸wimy tu o tre艣ci bo to gestia scenariusza i ca艂kiem inny temat i animator nie ma z tym nic wsp贸lnego.

Nikt zreszt膮 dzisiaj nie broni nikomu robienia czego艣 na kartach folii. Ale po co?

Napisano

po pierwsze tw贸rca zaproponowa艂 nam Miki w nowym wydaniu - czyli ma艂ym fps i zupe艂nie inn膮 dynamik膮 animacji i tween贸w oraz inn膮 ekspresj膮 postaci (ilo艣膰 animowanych element贸w sprowadzona do minimum).

Sam czuje niesmak robi膮c przej艣cie w 3klatkach wiedz膮c, 偶e b臋dzie jak najbardziej ok i nikt nic nie powie, bo odbiorca ju偶 przywyk艂.

Je偶eli ktokolwiek cokolwiek zabi艂 to ksi臋gowi i managerowie. Bo tu wida膰 triumf animacji w stylu WB.

Napisano

Wole ta myszke od niedawno pokazanego w shorcie ni to 3D ni to 2D. Przerabianie kreskowek na 3d to dla mnie chybiony pomysl. Stare "myszki" faktycznie podobaja mi sie bardziej, ale w zwiazku z moda na wszystko 3D witam z przyjemnoscia cos bardziej plaskiego.

Napisano
  • Autor

Rozmowa toczy艂a si臋 na temat poziomu wsp贸艂czesnej animacji, a jakby zeszli艣my na to, czy lepsze jest 2D, czy 3D. To jest zupe艂nie bez sensu i ci臋偶ko to por贸wnywa膰. To s膮 osobne techniki i inne historie, chocia偶 w jaki艣 spos贸b ze sob膮 powi膮zane. 3D bazuje na tym co stworzy艂o 2D, a 2D mo偶e by膰 uzupe艂nione o animacje tr贸jwymiarowe.

Napisano

@CzAki Pixar robi w 3d, ale osoby pracuj膮ce na 1. animacjami Pixara uczone by艂y przez starych mistrz贸w i w starych technikach, ale poszukuj膮c nowych mo偶liwo艣ci, daj膮cych wi臋ksz膮 elastyczno艣膰 i lepszy przekaz poszli w kierunku 3d.

Napisano

Bo prawdziwa sztuka, to by艂a w jaskini Lascaux, p贸藕niej to ju偶 tylko komercja panie. Taka Kaplica Syksty艅ska to przecie偶 za piniondze zosta艂a pomalowana!

My艣l臋, 偶e na portalu o grafice komputerowej powinno si臋 banowa膰 ludzi, kt贸rzy przychodz膮 i marudz膮 偶e grafika komputerowa jest be. Ludzi o zbyt w膮skich horyzontach, 偶eby ogarn膮膰, 偶e medium nie wp艂ywa na tre艣膰, te偶.

Edytowane przez Luki Luki

Napisano

My艣l臋, 偶e na portalu o grafice komputerowej powinno si臋 banowa膰 ludzi, kt贸rzy przychodz膮 i marudz膮 偶e grafika komputerowa jest be. Ludzi o zbyt w膮skich horyzontach, 偶eby ogarn膮膰, 偶e medium nie wp艂ywa na tre艣膰, te偶.

hehe, mam si臋 spodziewa膰 porannej wizyty ABW?

Skoro Disney dla uczczenia 85 lecia MM robi co艣 co mi osobi艣cie si臋 kompletnie nie podoba (a jak widz臋 nie jestem w tym osamotniony) to chyba mam prawo na to zwr贸ci膰 uwag臋?

Bo prawdziwa sztuka, to by艂a w jaskini Lascaux, p贸藕niej to ju偶 tylko komercja panie. Taka Kaplica Syksty艅ska to przecie偶 za pieni膮dze zosta艂a pomalowana!

Owszem za pieni膮dze ale nie dla pieni臋dzy. Sztuka dla pieni臋dzy zacz臋艂a by膰 tworzona chyba gdzie艣 na prze艂omie XIX i XX w.

Orwell pisa艂 o automatach do pisania ksi膮偶ek, kt贸re produkowa艂y literatur臋 bardzo niskiej jako艣ci opart膮 na schematach i gotowych fragmentach, kt贸re by艂y uk艂adane w r贸偶nej konfiguracji.

Edytowane przez farelek

Napisano

....tak s膮 teraz robione filmy...albowiem 偶aden producent nie zaryzykuje zrobienie czego艣 zupe艂nie nowego.... ma si臋 sk艂ada膰 z kawa艂k贸w, kt贸re ju偶 osi膮gn臋艂y sukces b膮d藕 s膮 numerowan膮 kontynuacja sukcesu kasowego.... MM jest jednym z tych bezpiecznych rozwi膮za艅..... jaki ma to wp艂yw na zmian臋 odleg艂o艣ci od jaski艅.... ka偶dy niech sobie na to odpowie.... nawet bez Orwella.....:)))

Napisano

艢wietnie, 偶e b臋dzie to chocia偶 w starej oprawie graficznej. Obecnie, myszka miki (tvp), jest strasznie plastikowa, co jest smutne, 偶e tak dobr膮 posta膰 sprowadzono do takiego poziomu. Osobi艣cie wol臋 goofiego, wi臋c mam nadziej臋, 偶e i tu nast膮pi jakikolwiek powr贸t do klasyki. Nawet gdyby by艂o to robione dla pieni臋dzy.

Napisano

Jakie to protekcjonalne jest traktowanie wspolczesnej sztuki jako gorszej od tej oldskulowej. Zreszta to jest schemat powtarzany od wiekow, wszystkio co nowe zawsze traktowne by艂o pogardliwie, na pocz膮tku, a potem to nowe stawalo si臋 starym i tak w kolko. To wlasnie te w膮skie horyzonty ludzi napedzaja te machine pogardy i rzekomego ignoranctwa dla czegos nowego, cz臋sto wlasnie z niego korzystaj膮c. To schematyczne trzymanie si臋 klatki swoich nabytych przekonan zawsze stwarzalo problemy. Kto Wam wszyscy oldskulowcy zabrania trzymania si臋 swoich zasad tworzenia sztuki, kto nie pozwala Wam wyj艣膰 z w艂asnego boxa i czerpa膰 z tego co nowe, popieraj膮c tym samym wlasna kreatywno艣膰 i chec niesienia przekazu? Czy calosc tworczosci musi by膰 zawsze sprowadzona do tego co stare a co nowe?

Napisano

Nie wiem czemu tak trudno dostrzec 偶e to taki misz-masz starej myszki z Laboratorium Dextera, i to w艂a艣nie nadaje ca艂o艣ci fajno艣膰. Disney raczej bez problemu poradzi艂 by sobie ze zrobieniem tego w spos贸b totalnie klasyczny, wybra艂 inn膮 艣cie偶k臋 i to raczej by艂a 艣wiadoma decyzja.

Napisano
Nie wiem czemu tak trudno dostrzec 偶e to taki misz-masz starej myszki z Laboratorium Dextera, i to w艂a艣nie nadaje ca艂o艣ci fajno艣膰. Disney raczej bez problemu poradzi艂 by sobie ze zrobieniem tego w spos贸b totalnie klasyczny, wybra艂 inn膮 艣cie偶k臋 i to raczej by艂a 艣wiadoma decyzja.

I tutaj przyznam Ci calkowita racje. Totalnie klasyczne podej艣cie z nowym powiewem swiezosci. I taka Miki mi si臋 podoba. Nie twierdze,ze stara by艂a zla, ale patrz膮c ciagle na ta przeszla, to czyz nie stanie si臋 nudna? Nowy, odswiezony wizerunek wcale nie odbiega od oryginalu.

Edytowane przez MariushO

Napisano

@biglebowsky

Mo偶e by dostrzegli, gdyby w og贸le poddali to jakiejkolwiek analizie, ale to jest zwyk艂e marudzenie, od tak.

"Bo ja nie lubi臋 tego, tamtego"

@Luki Luki

+1 ale banowanie chyba by nie przesz艂o :)

Napisano

bear island: Dok艂adnie to samo mia艂em wklei膰, tylko scen臋 w kt贸rej miki rzuca kartoflem w papug臋;) Pierwszy miki to by艂 niez艂y gn贸j tak naprawd臋;)

Napisano

Klikn膮艂em, bo dyskusja idzie na oceaniczne g艂臋bie, posty si臋 nabijaj膮 w ostrym tempie, tematy powa偶ne jak p艂yta nagrobkowa. Patrze a to tylko kresk贸wka dla dzieciak贸w. A my艣la艂em, 偶e to ja dziwaczeje na staro艣膰 :-)

t.

Napisano

Jak dla mnie rewelacja. Bardzo podoba mi si臋 styl i p艂ynno艣膰 animacji. Ogl膮da艂bym.

Ale troch臋 sobie ponarzekam - szkoda, 偶e news o Myszce Miki trafia na g艂贸wn膮 a news o powstaj膮cym serialu z naszego kraju - "Tymek i Mistrz" - zostaje pomini臋ty ...

Napisano

bagins a dla kogo mam by膰 ta Miki? Odpowiem ci: w艂a艣nie od zawsze by艂a dla dzieciak贸w.

Napisano

Thx- bez kitu, kolorowymi kredkami b臋d臋 chyba pisa艂 :) No w艂a艣nie wiem, 偶e dla dzieci, a starzy dyskutuj膮 jakby byli targetem o wysokiej sztuce, i o tym jak to drzewiej bywa艂o :) Dla mnie to takie pozytywnie zabawne po prostu. Wida膰 wszyscy jeste艣my tylko dzie膰mi.

salut

t.

Napisano
  • Autor
w艂a艣nie od zawsze by艂a dla dzieciak贸w.

To akurat jest bzdura :/

Napisano

Nie znam si臋 na technologi wykonywania animacji, zw艂aszcza 2d ale mam wra偶enie, 偶e wytw贸rnie od kilkunastu lat wciskaj膮 swoim "targetom" coraz wi臋kszy kit. Nie mam tu na my艣li tego, 偶e kiedy艣 obrazki animator贸w by艂y por贸wnywalne z wielkimi dzie艂ami impresjonist贸w. Na przyk艂ad kiedy艣 by艂膮 taka kresk贸wka "by艂o sobie 偶ycie". Animacja walor贸w estetycznych wielkich nie mia艂a. Ostatnio widzia艂em, 偶e powsta艂a kolejna seria z cyklu i na pierwszy rzut oka co艣 jest nie tak. Nie potrafi臋 okre艣li dok艂adnie co ale jakie艣 te rysunki sztuczne, nie sp贸jne, nie siedz膮, nie wiem co ale co艣 jest nie tak.

Bardzo podobne wra偶enie mam ogl膮daj膮c t膮 tani膮 produkcj臋 o MM, kt贸ra zosta艂a nazwana jej wielkim powrotem. Po co w takim razie zak艂ada膰 o tym pisa膰 na g艂贸wnej stronie forum skoro to przer贸bka "cow and chicken"?

Thx- bez kitu, kolorowymi kredkami b臋d臋 chyba pisa艂 :) No w艂a艣nie wiem, 偶e dla dzieci, a starzy dyskutuj膮 jakby byli targetem o wysokiej sztuce, i o tym jak to drzewiej bywa艂o :) Dla mnie to takie pozytywnie zabawne po prostu. Wida膰 wszyscy jeste艣my tylko dzie膰mi.

t.

Nie wiem czy ju偶 jestem stary ale nadal lubi臋 ogl膮da膰 filmy dla dzieci :) Np Pierwszy Kubu艣 Puchatek podoba mi si臋 du偶o bardziej ni偶 p贸藕niejsze. Fajny klimat, pomys艂 z ksi膮偶k膮 i "w艂ochaty/pluszowaty" styl kreski. Nie jest mi te偶 oboj臋tne co ogl膮daj膮 moje dzieci. Zar贸wno ze wzgl臋du na tre艣ci co warto艣ci estetyczne. Hello Kitty np nie ogl膮daj膮 ;)

Tu taki cukiereczek dla dzieci :)

http://www.youtube.com/watch?v=4c45hyDwJ2A

Napisano

czaki czy ja musz臋 wszystko upraszcza膰: to jest kino familijne- dla ka偶dego

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci