Skocz do zawartości

Pojazd 3D : E-100 Krokodil

Featured Replies

Napisano

Wiem, że jest checker, ale dając go na kilkanaście obiektów po unwrapie ma on na nich różną wielkość. Jak teraz dopasować skalę... Tak jestem zielony z mapowania, jeszcze tego nie ogarnąłem ;)

Ręcznie?

• Odpowiedzi 130
  • Wyświetleń 34,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Logos ,można to w locie na oko robić ( i czasem mi się to zdarza ) albo urzyć rescale elements w edytorze unwrapu. Ja pracująć w maxie 2011 mam jeszcze ten starszy edytor unwrapu więc mam mniej opcji ustawiania i skalowania ,ale myślę że to kwestia przyzwyczajenia i odrobiny wprawy ,żeby pod starszym maxem nieźle radzić sobie z unwrapem bez użycia jakiś dodatkowych programów typu Headus's UV Layout czy Unwrella.

- - - Połączono posty - - -

DrRambo ,siatki poprawione ,faktycznie właziły w ożebrowanie kratek.

- - - Połączono posty - - -

Tylna płyta :

tb86.jpg

odvs.jpg

i wentylatory

3zbx.jpg

Napisano
  • Autor

Wojtku mówisz i masz

pojawiło sie kilka niejasności odnośnie gąsienic,wiec pewnie pojdą do poprawy ale z grubsza baza pod sculpting jest gotowa

py9a.jpg

jxk9.jpg

Napisano

detal tego modelu powoduje że znowu chcę siedzieć nocami i coś dłubać...jasny gwint - jakbym umiał w skale rzeźbić to bym Twój pomnik pacnął gdzieś w Poznaniu na rynku:) Za wytrwałość, poszukiwanie referencji, umiejętności i samozaparcie żeby pchać projekt do przodu. Respect

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

legomir- pewnie w PS'ie ,chociaż czekam też na rozpoczęcie beta testów substance-painter.

Kir4 -Dzięki ,ale do finishu jeszcze dłóga droga.

Tymczasem testy zimmeritu na bocznych osłonach :

5txn.jpg

vnzx.jpg

ux89.jpg

v734.jpg

Napisano

Genialnie to wygląda! Zdradzisz coś na temat techniki wykonania, czy jest to owiane tajemnicą? ;) To disp jakiś czy sculpcik w zetce?

Napisano

Niesamowita robota Sławku! Jak zrobiłeś cały ten brud na gąsiorach? Wytłumacz no się! Rewelacja!

Napisano
  • Autor

YYY Peter_F !!! Już już mówię prosze Pana :D

Tak jak przy poprzednim projekcie wszystko obiektowe jest.

Czyli najpierw maska wymodzona w PS'ie nałożona na obiekt ,

potem nadaję emiter dla particle flow jako ten obiekt i nadaję żeby cząsteczki były tylko w miejscach wymaskowanych .

I stąd mam dane gdzie póżniej glu3d stwoży warstwę błota .większe nagromadzenie cząsteczek to grubsze głoto.

potem unwrap obiektu ( warstwy błota ) i do Zbrusha , szybkie podrzeźbienie i to tyle . wszystkie śnieci jak liście trawy i gałązki w toni błota to juz MultiScatter ,przy czym trzeba było stwożyć nową maskę żeby rzucało obiekty tylko w miejscach gdzie normalnie trawa włazi i się klinuje oraz w miejscach najgłęgszego błota.

Napisano

Znowu siedzę i płaczę! Jak będziesz robił obiecanego tutka,kiedyś... to proszę w wersji video :):):) No i powinien być płatny ;)

Napisano

Lepsiejszą gąskę zrobię ! :D Nie no żartuje jebitnie wygląda ;) Oby tak dalej trzymam kciuki !

Napisano
  • Autor

No przecież dwie strony wcześniej pisałem jak trawa jest robiona:

"Tak jak przy poprzednim projekcie wszystko obiektowe jest.

Czyli najpierw maska wymodzona w PS'ie nałożona na obiekt ,

potem nadaję emiter dla particle flow jako ten obiekt i nadaję żeby cząsteczki były tylko w miejscach wymaskowanych .

I stąd mam dane gdzie póżniej glu3d stwoży warstwę błota .większe nagromadzenie cząsteczek to grubsze głoto.

potem unwrap obiektu ( warstwy błota ) i do Zbrusha , szybkie podrzeźbienie i to tyle . wszystkie śnieci jak liście trawy i gałązki w toni błota to juz MultiScatter ,przy czym trzeba było stwożyć nową maskę żeby rzucało obiekty tylko w miejscach gdzie normalnie trawa włazi i się klinuje oraz w miejscach najgłęgszego błota. "

Napisano

Mało osób początkujących to zrozumie ale ładnie to opisałeś potestowałem trochę i wychodzą świetne efekty NA FRONTA!

Napisano

Własnie, bardzo prosze mi to na fronta dac, raz raz!

Napisano
Dzięki Panowie za miłe słowa , strasznie to motywujące :D

troche więcej odnośnie ziemi i błota na pojazdach jest w moim poprzednim vipie :

http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=88535&highlight=

Fajnie byłoby gdybyś kiedyś zechciał zrobic tutorial opisujący dokładnie krok po kroku przebieg tworzenia tego błotka.

Z przykładowymi ustawieniami, aby wiadomo było od czego wyjśc.

No będę czekał z utęsknieniem, bardzo chciałbym się tego nauczyc!

A model, cóż nie będę oryginalny... wygląda świetnie!

Napisano
  • Autor

Tak tak wiem że wszyscy chcieli by tutoriale .ale doba ma tylko 24 godziny ( jakie to niesprawiedliwe :) ), a ja zaangażowałem się w tyle różnych projektów że teraz na prawdę nie wiem w co ręce wlożyć .

Ale przecież opiasałem zasadę mojego działania w poście do Petera_F ,to przecież nie jest aż tak skomplikowane,no i jeszcze w poprzednim vipie też opisywałem błoto krok po kroku.

Pamiętam o obiecanym tutku i zamieszczę go jak tylko obrobię się w bierzącymi projektami i zakończe moje występu gościnne przy kilku innych przedsięwzięciach .

Napisano

Ja doprawdy nie naciskam, fajnie że w ogóle chcesz się tym podzielic, z autopsji wiem że o takie sztuczki jest bardzo ciężko i wynikają one z setek godzin spędzonych z programem.

Może i jest to proste w wykonaniu, ale wymyślenie/opracowanie takiego tricku to już zupełnie inna sprawa, i z tego co widzę wiele osób podziela moje zdanie bo nadal nie kumają jak to wymodziłeś :)

Tak czy inaczej dziękuję, i będę cierpliwie czekał!

Napisano

@Pixel, szaleństwo na kółkach :) Tak przybrudziłeś te gąsienice, że się poligonów dopatrzyć nie mogę - rewelacja ;)

Edytowane przez alex3d

Napisano

Ale z ta trawa na gasienici to naprawde pojechales.... damn zadko sie zdarza zeby mnie cos w 3D ruszalo, a Tobie sie to wlasnie udalo, gratki!

Napisano
  • Autor

Człowiek wraca sobie z wolnego weekendu a tu BAMMM Front !! DZIĘKI ADMINI!!

Dzięki wszystkim za ciepłe słowa w komentarzach . od poniedziałku dalszy ciąg przygód z tym projektem .

Napisano

Jak dla mnie to już dawno powinno być na froncie świetny model trzymaj tak dalej i pokazuj siateczki.