Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

@SebastianSzPiekne dzieki! Jako ze twoja wiedza w tym zakresie jest wielka - jakbys kiedys mial czas i ochote to moglbys wrzucic takie klasyczne rzeczy z ktorych korzystasz w jakims wiekszym poscie. Jako samouk/hobbysta czesto nie wiem nawet o istnieniu takich rzeczy a mega chetnie zerkne.

• Like 2
Napisano
21 hours ago, SebastianSz said:

Dzięki takiej metodzie, można mając zupełnie 2D materiały, same plany i elewacje właściwie, jeździć po scenie kamerą gdzie chcemy i zawsze mieć wszystko poprawnie w skali i rozmieszczeniu w tym mieszkaniu.

Tja, pamiętam zajęcia z perspektywy wykreślnej, najbardziej zaskoczyło mnie wykreślanie cieni (i nawet w jakimś stopniu spodobało)..., ale zaraz potem zadania na zaliczenie zrobiłem już w 3D, wydrukowałem, podrysowałem piórkiem i dorysowałem dla ściemy parę linii pomocniczych, że niby od zera robiłem haha. Nigdy by mi się nie chciało tego robić od zera, pewnie dlatego w końcu ilustratorem nie zostałem 🤔...

• Haha 1
Napisano (edytowane)
1 hour ago, kengi said:

Tja, pamiętam zajęcia z perspektywy wykreślnej, najbardziej zaskoczyło mnie wykreślanie cieni (i nawet w jakimś stopniu spodobało)..., ale zaraz potem zadania na zaliczenie zrobiłem już w 3D, wydrukowałem, podrysowałem piórkiem i dorysowałem dla ściemy parę linii pomocniczych, że niby od zera robiłem haha. Nigdy by mi się nie chciało tego robić od zera, pewnie dlatego w końcu ilustratorem nie zostałem 🤔...

Całkowicie zgadzam się, że to bardzo niedzisiejsze podejście i są praktyczniejsze sposoby, szczególnie w bardzo złozonych scenach wymagających do tego absolutnej precyzji i pod presją czasu. Ale wartość edukacyjna jest w moim odczuciu niezaprzeczalna.

Dzięki takim ćwiczeniom naprawdę dużo łatwiej i dokładniej zwizualizować sobie w głowie rózne pomysły i łatwiej też robić rzeczy na skróty wiedząc jak je zrobić poprawnie. Dzieki temu można rysować w perspektywie względnie poprawnie zupełnie z marszu, nie mając ani całej tej wykreślnej plątaniny ani 3D, np. w plenerze czy po prostu szkicując z głowy. Łatwiej też wyłapać błędy w perspektywie, które pojawiają się nawet używając 3D jako podkładki (pamiętam, że w jakimś wątku ten problem się pojawił, kiedy scena była z 3D, postacie i detale domalowana ręcznie i się proporcje i skala rozjechały).

Edytowane przez SebastianSz
  • +1 1
Napisano
12 minutes ago, SebastianSz said:

Ale wartość edukacyjna jest w moim odczuciu niezaprzeczalna.

Bezapelacyjnie. Najczęściej też, można sobie w marszu dopowiedzieć, gdzie dorysować coś, żeby siedziało w perspektywie, np. na focie, czy tak jak piszesz nawet makiecie 3D, gdzie się o czymś zapomniało, albo nie było sensu modelować z taką precyzją. Więc wiedza jak najbardziej wartościowa i przydatna.

• Like 1
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, SebastianSz napisał(a):

Dzięki takim ćwiczeniom naprawdę dużo łatwiej i dokładniej zwizualizować sobie w głowie rózne pomysły i łatwiej też robić rzeczy na skróty wiedząc jak je zrobić poprawnie. Dzieki temu można rysować w perspektywie względnie poprawnie zupełnie z marszu, nie mając ani całej tej wykreślnej plątaniny ani 3D, np. w plenerze czy po prostu szkicując z głowy.

Kiedyś na architekturze mnóstwo tego rysowałem, choć nie ma się czym chwalić 😄
🙂 Z lenistwa czystego rysując nie używam 3d, bo nie lubię skakać między programami. Czasem zdaję sobie sprawę z tego, że coś skopałem ale w ramkach komiksu efekt jest bardziej czytelny.

Edytowane przez jakubziom
  • Like 1