Napisano 8 Lipiec8 Lip Chciałbym mieć taki słomiany zapałW dniu 27.06.2025 o 16:32, SebastianSz napisał(a):Pewnie!Problem mam tylko taki, że mam dużo pomysłów i słomianego zapału
Napisano Poniedziałek o 15:262 dn Autor Początkowo miałem dać taki lekki lineart tylko (żeby nieco bardziej malarskie było), ale coś mnie gryzło i zrobiłem dla testu stronę z bardziej typowym komisowym lineartem. No i teraz nie wiem o_OBez LAartu:Z LAartem:Jakieś opinie? Edytowane Poniedziałek o 15:262 dn przez SebastianSz
Napisano Poniedziałek o 16:501 dn Na trzecim kadrze te linie są za grube, zlewają się kreski w plamy, przez co całość traci. Jakbyś dał lineart, ale cieńszy mogłoby być lepiej.Ale z tych dwóch wersji też wybieram tą delikatniejszą. Edytowane Poniedziałek o 16:511 dn przez kengi
Napisano Poniedziałek o 17:571 dn Autor Super, dzięki za pomoc! Może jakieś jeszcze inne uwagi dotyczące artu?
Napisano Poniedziałek o 18:371 dn hmm no dla mnie wersja z line artem dużo zyskuje na charakterze i wyrazistości, zwłaszcza widać to na kadrach z monstrum. Lepiej się prezentuje. Zgoda też z Kengim, że niektóre kadry na tym tracą bo linia za gruba. Mimo to ja obstaję przy line art ;PZapowiada się bardzo fajny projekt! Kibicuję!Może druknij sobie te dwie strony i zobacz w rzeczywistej skali co się lepiej czyta.
Napisano Poniedziałek o 19:161 dn Tez bardziej mi leży lineart. Kolorki wydają się bardziej żywe, jest ciekawiej. Lepiej mi się to ogląda.
Napisano Wczoraj o 07:25 1 dn Ja bym zrobił jeszcze wersję "pośrodku" :) Bo linia w drugiej wersji trochę za gruba dla mnie. Ale ogólnie sztos!
Napisano Wczoraj o 08:15 1 dn Autor 24 minutes ago, blazejbobek said:Ja bym zrobił jeszcze wersję "pośrodku" :) Bo linia w drugiej wersji trochę za gruba dla mnie. Ale ogólnie sztos!Tak spróbujęW tej wersji "bez", ten lineart jest robiony brushem z opacity, więc jest nieco przezroczysty (wersja "z" to standardowy czarny brush do inkingu) i mogę trochę go przyciemnić.15 hours ago, kengi said:Na trzecim kadrze te linie są za grube, zlewają się kreski w plamy, przez co całość traci. 13 hours ago, Rotcore said:Lepiej się prezentuje. Zgoda też z Kengim, że niektóre kadry na tym tracą bo linia za gruba. Zgadzam się, mi miejscami ten lineart bardzo pasuje (kadr 1, szczególnie ciuchy, 7 i 8) a miejscami nie (3 kadr). Wyszło grubo bo nie chciałem zbytnio zmieniać rozmiaru brusha. Fajnie byłoby zachować trochę "tradycyjności" i nie robić rzeczy przesadnie malutkim brushem na olbrzymim zoomie, tylko mieć podobne ograniczenia co w tradycyjnym malowaniu/inkingu. Taka moja logika, chociaż zdaję sobie sprawę, że w sumie to nikogo to nie obchodzi i liczy się efekt, więc pewne rzeczy muszę zrewidować :D
Napisano Wczoraj o 08:35 1 dn to ja się jeszcze przypieprzę, co mi tam hehechodzi o czytelność, w tych zbliżeniach na twarz stwora mój mózg się upierał, że rąbki katura to niebo i przeczytał, że to jakiś inny stwór albo coś o szpiczastej głowie ne tle nieba. Na wypadek gdybym nie był wyjątkiem, możnaby dodać trochę detalu na tych rąbkach, żeby usunąć możliwość nieporozumienia, np jakieś nitki, zagięcia, dziuryw tym kadrze gdzie jest GRRR FUMP też się gubię, bo dla mnie to wygląda, jakby potwór gościa odtrącał mocnym uderzeniem, takim po klórym będzie gleba i czapka spada, ale w następnym flisak spokojnie stoi więc z tego wnioskuję, że to FUMP to po prostu tupnięcie jak stwór się obraca, by odejść? Nie wiem co tam się dzieje, na dwoje babka wróżyła.Co do lineartu to chciałbym pomóc, ale dla mnie oba są dobre. Ten niżej z grubszum lineartem moim zdaniem jest krokiem w kierunku bardziej tradycyjnego wrażenia, ten z delikatnym, w kierunki digitalowego. Chyba jednak wolę ten z grubszymi liniami z tego względu, ale oba są zajebiste, Sebowa jakość :)
Napisano Wczoraj o 11:11 1 dn Zdania równo podzielone :D Tak to jest jak siępyta audiencji o radę :D Obie wersje fajne ale dla mnie druga jest taka klasyczna, nowoczesna jak xmeny czy inne marvele, przez te mocne kontrasty od czarnego lineartu, chyab trochęza mocnego, wpada w celshadingowy cartoon a ta pierwsza delikatniejsza moim zdaniem lepiej pasuje do palety kolorów które też są stonowane i sprane, do wcześniejszych prac w uniwersum i bardziej do komiksu "Skrzaty" który też bardziej jest w klimacie niż Xmeny :) Żebyś za łatwo nie miał z decyzją :D
Napisano Wczoraj o 11:20 1 dn Autor 7 minutes ago, Destroyer said:Zdania równo podzielone :D Tak to jest jak siępyta audiencji o radę :DObie wersje fajne ale dla mnie druga jest taka klasyczna, nowoczesna jak xmeny czy inne marvele, przez te mocne kontrasty od czarnego lineartu, chyab trochęza mocnego, wpada w celshadingowy cartoon a ta pierwsza delikatniejsza moim zdaniem lepiej pasuje do palety kolorów które też są stonowane i sprane, do wcześniejszych prac w uniwersum i bardziej do komiksu "Skrzaty" który też bardziej jest w klimacie niż Xmeny :)Żebyś za łatwo nie miał z decyzją :DW sumie to oznacza, że mogę zrobić byle jak, a i tak będzie źle (dla pesymisty) / dobrze (dla optymisty) :DZostanę przy tym delikatniejszym linearcie, ale nieco go wzmocnię tylko, żeby nie był zbyt wyblakły.
Napisano Wczoraj o 11:30 1 dn 4 minutes ago, SebastianSz said:W sumie to oznacza, że mogę zrobić byle jak, a i tak będzie źle (dla pesymisty) / dobrze (dla optymisty) :DZostanę przy tym delikatniejszym linearcie, ale nieco go wzmocnię tylko, żeby nie był zbyt wyblakły.No bo tak jest, Twoja praca to rób jak chcesz, wrzucaj i każ się podziwiać a nie jakieś uwagi, sam wiesz co można lepiej ale nie po to postujesz żeby te braki wytykać tylko żeby pochwały zebrać, takie powinno być podejście artysty, tak trzeba żyć! :D Bo to już się rozbija trochę jakieś niuanse i osobiste preferencje jaka kto ma bardziej wizję do tego przez swoje doświadczenia i gusta a nie ma tak że jest coś dobrze czy niedobrze...;)
Napisano Wczoraj o 11:38 1 dn 4 minutes ago, Destroyer said:No bo tak jest, Twoja praca to rób jak chcesz,Ej, ej... przecież to "praca zbiorowa" a my dostaniemy tantiemy... inaczej się nie liczy.
Napisano Wczoraj o 11:42 1 dn 3 minutes ago, kengi said:Ej, ej... przecież to "praca zbiorowa" a my dostaniemy tantiemy... inaczej się nie liczy.
Napisano Wczoraj o 11:47 1 dn 20 godzin temu, SebastianSz napisał(a):Początkowo miałem dać taki lekki lineart tylko (żeby nieco bardziej malarskie było), ale coś mnie gryzło i zrobiłem dla testu stronę z bardziej typowym komisowym lineartem. No i teraz nie wiem o_OBez LAartu:Z LAartem:Jakieś opinie?Pikne to wszystko!
Napisano Wczoraj o 11:49 1 dn Autor 18 minutes ago, Destroyer said:No bo tak jest, Twoja praca to rób jak chcesz, wrzucaj i każ się podziwiać a nie jakieś uwagi, sam wiesz co można lepiej ale nie po to postujesz żeby te braki wytykać tylko żeby pochwały zebrać, takie powinno być podejście artysty, tak trzeba żyć! :DBo to już się rozbija trochę jakieś niuanse i osobiste preferencje jaka kto ma bardziej wizję do tego przez swoje doświadczenia i gusta a nie ma tak że jest coś dobrze czy niedobrze...;)Jak to mówią: jak jedna osoba mówi ci, że jesteś osłem, to ją zignoruj, jeśli wszyscy ci mówią, że jesteś osłem, to kup sobie siodło :P Więc rozbieżności to dobry znak :D
Napisano 22 godziny temu22 godz Autor No dobra, to zabieram się za tekst!Oto pierwsza literka, G!Teraz tylko pozostałe :P
Napisano 22 godziny temu22 godz Jakie to wszystko jest zajebiste. Jak dobrze, że to forum istnieje :D Ile tych literek będzie?
Napisano 22 godziny temu22 godz Autor 9 minutes ago, michalo said:Jakie to wszystko jest zajebiste. Jak dobrze, że to forum istnieje :DIle tych literek będzie?Póki co jedna bo to tylko inicjał do ramki narratora, ale jakoś mnie poniosła inspiracja kartami @EthicallyChallenged i tak wyszło bardziej złożone niż zakładałem. Może porobię więcej bo fajnie się to robiło :)
Napisano 19 godzin temu19 godz Autor A sobie własny wątek pospamujęO taką ramkę mi chodziło. W komiksie jest oczywiście DUŻO mniejsza i bez tylu detalików, ale jakoś chciałem się pobawić i zrobiłem taki promocyjny nieco baner. W zamyśle ten inicjał miał być jak taka leżąca, haftowana chusteczka/serwetka. Strasznie się namęczyłem, żeby zrobić taki bleedujący, trochę rozmazany tusz, szybciej by chyba było gdybym tę kaligrafię po prostu zrobił na lipnym papierze z brudnymi paluchami i zeskanował.
Napisano 11 godzin temu11 godz Spoko, ale nie czuć w ogóle że to jest litera. Da się to wyczuć z kontekstu, ale gdybyś nie dodał tekstu po prawej to mało kto by zgadł jaki był zamysł.Innymi słowy chciałeś zrobić jedno wielkie G ale czegoś brakuje
Napisano 11 godzin temu11 godz 7 godzin temu, SebastianSz napisał:Strasznie się namęczyłem, żeby zrobić taki bleedujący, trochę rozmazany tuszA napisz jak te męczarnie wyglądały? Bo też mam trochę doświadczeń w tej kwestii i ciekawi mnie jak do tego podszedłeś. Haftowana litera wygląda przepięknie, a użyta on situ w szczególności. Kibicuję żeby udało się zrobić cały alfabet.
Napisano 7 godzin temu7 godz Autor 4 hours ago, dm_ said:Spoko, ale nie czuć w ogóle że to jest litera. Da się to wyczuć z kontekstu, ale gdybyś nie dodał tekstu po prawej to mało kto by zgadł jaki był zamysł.Innymi słowy chciałeś zrobić jedno wielkie G ale czegoś brakujeCo mogę powiedzieć, style over substance mi przyświecało :) Wiem, że jest przesadne, ale tak długo jak z kontekstu się broni to mi wystarczy. Niektóre średniowieczne inicjały były mocno odjechane i trudne od odczytania na pierwszy rzut oka, więc aż tak się nie spinałem z czytelnością:4 hours ago, EthicallyChallenged said:A napisz jak te męczarnie wyglądały? Bo też mam trochę doświadczeń w tej kwestii i ciekawi mnie jak do tego podszedłeś.Haftowana litera wygląda przepięknie, a użyta on situ w szczególności. Kibicuję żeby udało się zrobić cały alfabet.Męczarnia to była raczej w stosunku do efektu - dałem jakąś gotycką czcionkę i potem bawiłem się adjustments i filtrami - najpierw zblurowałem, potem jakiś threshold, żeby tak się rozpłyęło, potem filtry, żeby trochę poszarpać krawędzie, a finalnie dorabiałem ręcznie rozmazania i plamy. A efekt i tak nie aż taki, jak bym chciał, więc jeszcze trochę się pobawię, żeby mniej "drukowane" wyglądało
Napisano 6 godzin temu6 godz podzielę się z Tobą moimi mykami na to, tylko daj mi chwilę, nagram minitutka
Napisano 3 godziny temu3 godz Autor 25 minutes ago, EthicallyChallenged said:https://youtu.be/Zf12qQp3v34Zajebiste, wybróbuję! Dzięki
Napisano 1 godzinę temu1 godz Autor Nowa wersja z poprawionym tekstem. Przy okazji znalazłem w PS "ukrytą" opcję dodania efektu haftu (parametric filters -> embroidery, nie ma go normalnie w menusach u mnie, ale w wyszukiwarce sie znajdzie) lol. Nie jest idealne, ale dośćciekawy efekt, chociaż pewnie lepiej by było od początku pod ten filtr robić, bo efekty bardzo różne potrafią się zrobić zaleznie jak co jest namalowane...
Napisano 1 godzinę temu1 godz "Dzieś" robi wsiurski klimat nawet jak ktoś nie doczyta G, więc jest git.
Napisano 1 godzinę temu1 godz Autor 2 minutes ago, kengi said:"Dzieś" robi wsiurski klimat nawet jak ktoś nie doczyta G, więc jest git.To samo mi przez myśl przeszło :D Teksty w komiksię piszę lekką gwarą, więc pasuje idealnie
Napisano 1 godzinę temu1 godz kurde proceduralny hafcik robi robotę, dodaje do rustykalności. To zrobili jako jakiś osobny filtr "haft", odrębnie od bevel&emboss i drop shadow? Bo tak na oko to chyba na tym bazuje?26 minut temu, kengi napisał:"Dzieś" robi wsiurski klimat nawet jak ktoś nie doczyta G, więc jest git.jebłem XD
Napisano 23 minuty temu23 min Autor 58 minutes ago, kengi said:"Dzieś" robi wsiurski klimat nawet jak ktoś nie doczyta G, więc jest git.58 minutes ago, SebastianSz said:To samo mi przez myśl przeszło :D Teksty w komiksię piszę lekką gwarą, więc pasuje idealnieŻeby nie być gołosłownym, tak wyglądają pierwsze strony :)Chętnie przyjmę wszelki feedback i z wielkim żalem i cierpieniem go później zignoruję :P żart ofcPostacie mówią tak z grubsza szerokopojętym dialektem mazowieckim, głównie opieram się na gwarze kurpiowskiej. Nie trzymam się jej aż tak kurczowo bo raz, że nie mam na tyle rozległej wiedzy, dwa że byłoby to kompletnie nieczytelne. Fajnie żeby to było jednak mozliwe w odbiorze (nawet jeśli brzmi dziwnie) dla normalsów. Chciałbym, żeby ten język jednak był częścią klimatu i świata i oddzielał go od zwykłej, szarej jak srajtaśma rzeczywistości :)