Badyl Napisano 6 Listopad 2004 Share Napisano 6 Listopad 2004 wgryzam się w kolejne tomy Świata Dysku Pratchetta, a w wolnych chwilach czytam "Okręt" Lothara Gunthera-Buchheima Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mCh Napisano 6 Listopad 2004 Share Napisano 6 Listopad 2004 A, więc z mojej strony, ostatnio wydane rzeczy: J. Eugenides - Middlesex J.M. Coetze - Hańba, Czekając na barbarzyńców A moi ulubieńcy: J.Joyce - tego pana nie trzeba przedstawiać ... mój absolutny mistrz. Pierre Reverdy - francuski poeta i pisarz. pił i bawił się razem z ferajną picassa, pod wpływem ruchu kubistycznego pisał swoje minimalistyczne, ascetyczne utwory. Świetna rzecz, choć nie dla każdego. G. Apollinaire - Wolę Reverdiego, ale ten, następny członek klubu francuskich poetów z okresu Picassa też jest wart uwagi. B. Schulz - tez nie trzeba przedstawiac M.Proust - j.w. Bułchakow - j.w. jeśli popełniłem literówkę w czyimś nazwisku, przebaczcie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
everyman Napisano 6 Listopad 2004 Share Napisano 6 Listopad 2004 o widze ze znowu sie ten watek przesunal do gory ;-) obecnie zabralem sie za trawienie ostatnio popularnej ksiazki - wszyscy ja czytaja wiec nie moge byc gorszy ;-p tymbardziej ze chce miec o niej wlasne zdanie - ale do rzeczy... jest to "Kod Leonarda da Vinci" Dan'a Brown'a... co moge o niej powiedziec... hmm niewiele bo jestem w polowie a nie chwali sie dnia przed zachodem slonca (podobno jest kontrowersyjna bo podwaza autorytet kosciola i rzuca nowe swiatlo na religie z tym ze to bede mogl potwierdzic lub zanegowac po przeczytaniu calosci)... powiem tylko ze dobrze i szybko sie ja czyta oraz co najwazniejsze to wciaga... pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mkaszpir Napisano 6 Listopad 2004 Share Napisano 6 Listopad 2004 No eee chmmm... Dziś w pociągu zacząłem czytać "Inne pieśni" Dukaja - wciągające, nawet bardzo :] No nie mógłbym też pominąć mojej ulubionej serii o przygodach Kane`a Imię róży - ta intryga ! Wachadło Foucaulta - ta intryga ! /w pisowni mogłem się rypnąć, więc wybaczcie/ seria o "Czarnoksiężniku z archipelgu" też nie może być pominęta kolejna seria: "Dune" wracam do nich często "Dżuma" - sam nie wiem czemu, może przez ten nastrój no mCh jeśli chodzi o G. Apollinaire to czytałeś może "Wyczyny młodego Don Juana"? tegoż autora? he he he Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mCh Napisano 7 Listopad 2004 Share Napisano 7 Listopad 2004 Mkaszpir niestety nie, a warto? Ostatnio rozkochałem się w bajecznym stylu Marcela Prousta... Ja się tak zastanawiam, dlaczego nikt nie zna Reverdiego??? Jesli ktoś sobie życzy tomik jego twórczości, to mogę nawet poskanować stronki jego tomiku. Jest tak stary, że chyba prawa autorskie wygasły... Naprawdę, warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mkaszpir Napisano 7 Listopad 2004 Share Napisano 7 Listopad 2004 He he he no wiesz poznasz drugą stronę tego twórcy, jakże piękną i opisową, tłumacze wręcz płakali bo polski język w tej tematyce nie mógł sie równacz oryginałem, ale czytaj w ukryciu bo to hardcore od conajmniej 20 lat dozwolony he he he. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mCh Napisano 7 Listopad 2004 Share Napisano 7 Listopad 2004 Coś lepszego od Pana Tadeusza XIII księgi? Na pewno upoluję :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr Ug Napisano 7 Listopad 2004 Share Napisano 7 Listopad 2004 "Ja się tak zastanawiam, dlaczego nikt nie zna Reverdiego???" Heh, uwielbiam patrzec jak sie onanizujeszs swoja 'oryginalnoscia' i 'poziomem' :D edit: ups, zaraz ktos mnie posadzi o molestowanie nieletniego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mkaszpir Napisano 7 Listopad 2004 Share Napisano 7 Listopad 2004 Coś lepszego od Pana Tadeusza XIII księgi? Na pewno upoluję :> XIII przy tym to grzeczna jest i słownictwo ma ubogie :] ale "Wyczyny. . . " zastrzegam nie wszystkim mogą przypaść do gustu, bo ostrzejsze są :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gogo_20 Napisano 9 Listopad 2004 Share Napisano 9 Listopad 2004 ostatnio wchłonęło się kilka opowiadań poe ale niektóre troche mnie znudziły, jako moją ulubioną książkł polecam groteskę wojnę światów graynor w klimacie lekko schizofreniczna z niekonwencjonalnym prowadzeniem fabuły, jeżeli chodzi o coś lżejszego to całkiem pozytywnie ooceniam foresta gumpa grooma; a tak ogólnie wszystko co wpadnie w ręce niczym nie gardze bo wychodze z założenia, że dobrze jest być otwartym na wszystko i często można być mile zaskoczonym większość pozycji które się tu przewinęły mam zaliczone:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
javor Napisano 9 Listopad 2004 Share Napisano 9 Listopad 2004 o kurcze ...... że też jeszcze w tych czasach ludziom chce się czytać :| ale dużo takich nie ma :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 9 Listopad 2004 Share Napisano 9 Listopad 2004 ja tam czytam "pania domu";);) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M'actep Napisano 9 Listopad 2004 Share Napisano 9 Listopad 2004 Ja czytam serie książek Clive'a Cussler'a - naprawdę świetne książki przygodowe! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ftorek Napisano 9 Listopad 2004 Share Napisano 9 Listopad 2004 ja wlasnie przebijam sie przez kolekcje z gazety wyborczej - byla dzuma, kroniki marsjanskie, jakas agata cristie, dziala nawarony - a teraz jakos milosz mi wlazl do reki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hatred Napisano 9 Listopad 2004 Share Napisano 9 Listopad 2004 najlepsze z dotad przeczytanych: Diuna Herberta, Rozmowy z katem Moczarskeigo, wszytkie jakie czytalem ksiazki P.K.Dicka (koles rzadzi), Jerozolima 1099 Sławomira Leśniewskiego (z serii bitwy chistoryczne) edit: aha no i H.P.Lovecraft!!!!! no to chyba te najulubiensze :) a z tych ogolnie rzecz biorac dobrych to: nie no zarcik :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spoon Napisano 11 Listopad 2004 Share Napisano 11 Listopad 2004 Hatred, eseje Camusa, np "Syzyfa" sobie zerknij, spodoba ci sie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hatred Napisano 11 Listopad 2004 Share Napisano 11 Listopad 2004 nieomieszkam obadac jak tylko wojne Francusko Algierska i historie komiksu skoncze czytac :) Camusa jescze czytalem 2 opowiadanie o kolesiu co siedzial w porcie i osadzal ludzi ale nie pamietam wogole tego ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spoon Napisano 12 Listopad 2004 Share Napisano 12 Listopad 2004 no to jeszcze Sartre`a polecam, tak do kompletu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 12 Listopad 2004 Share Napisano 12 Listopad 2004 L. Frederie - "Życie codzienne w Japonii w epoce samurajów" - znalazłem przez przypadek w szkolnej bibliotece;) Jedna z nielicznych ksiazek dotyczacych historii/kultury, kóre się przyjemnie i gładko czyta. A poza tym lekturki, "Bozy Bojownicy" i cos jeszcze ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spoon Napisano 12 Listopad 2004 Share Napisano 12 Listopad 2004 L. Frederie - "Życie codzienne w Japonii w epoce samurajów" - taaaaaak:) kiedyś też przez przypadek znalazłem u kumpeli na półce, a że Japonia wielka jest sie rzuciłem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hatred Napisano 13 Listopad 2004 Share Napisano 13 Listopad 2004 :P pewnie siedza u ciebie :P idz poczytaj sobie Szymborska ;P :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAIRAM Napisano 16 Listopad 2004 Share Napisano 16 Listopad 2004 ja polecam książkę "Geniusz" Mastertona, naprawdę warto przeczytać W sumie wolę czasopisma np. CD-Action, Click, Reset, Pc format i chyba tak jak każdy dużo czytam w necie pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uncle Napisano 16 Listopad 2004 Share Napisano 16 Listopad 2004 robert jordan - oko swiata, wlasnie ugrzezlem w tych ksiegach ;) wladca pierscieni tez mila ksiazeczka, przy okazji czytam mistrza i malgosie bo w szkole nie mialem czasu ;)) oczywiscie swiat dysku :) i wiele innych roznych ogolnie fantazy lubie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reanimator Napisano 16 Listopad 2004 Share Napisano 16 Listopad 2004 Wczesniej "Zle miejsce" Deana Koonza; aktualnie Stephen King - "Sklepik z marzeniami" :P Masterton juz mi sie znudzil, ilez mozna... ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nimrod Napisano 22 Listopad 2004 Share Napisano 22 Listopad 2004 Widzę, że sztuka czytania zanika ;) Ostatnio: Frank Herbert "Diuna" - bardzo dobre oraz antologie: "PL +50 Historie przyszłości" - rozczarowałem się "Wizje alternatywne 3" - ujdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gogo_20 Napisano 23 Listopad 2004 Share Napisano 23 Listopad 2004 Widzę, że sztuka czytania zanika ;) jak mozesz tak mowic, ja wlasnie Pinokio zaczelam czytac:p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek Napisano 26 Listopad 2004 Share Napisano 26 Listopad 2004 Ja sobie czytam trylogie "Sherwood" (całkiem przyjemna, chociaz miejscami za wolno toczy sie akcja), a w kolejce czekają "Boży Bojownicy" Sapkowskiego oraz jestem na kupnie "Perfekcyjna niedoskonałość" Dukaja. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dark Hunter Napisano 29 Listopad 2004 Share Napisano 29 Listopad 2004 Ja ogólnie MIŁUJE FANTSY troszkę mniej FANTASTYKĘ _ lubię książki therrego Goodkinga , jetem na etapie czytania cyklu "Perła" Erica Van Lustbandera 1 część _- "Pierścień pięciu smoków" - książka ma niemiło SUuuuuuper fabułę i wogule jest cool...!!! Konflikt między cywilizacją pokonanych (Kundalan) i zwycięzców Vornnó'w niemiła są technomadzy, stworzenia (perwillony:)_) i wogule super się czyta, z początku trochę ciężko, ale zatem pużniej... LoL )))) Są takie myki za np. Główny bochater (wybraniec -- Dar Sala-At- nadzieja kUndalan)zamienia się ciałem z babo! i to 10lat mlodsz:) są strzelby loniczne , łuki... to trzeba zobaczyć ! (cena ok. 35sztuk złota) ]- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dark Hunter Napisano 29 Listopad 2004 Share Napisano 29 Listopad 2004 I jeszcze polecam oczywiście osławiony swiatek Forgotten Realms !!!SALVATOR!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gogo_20 Napisano 6 Grudzień 2004 Share Napisano 6 Grudzień 2004 pinokio był strasznie ciężki, wiec teraz zabrałam sie za opowiedania pilipiuka, a żeby atmosfere sobie zdeczka oczyścić hehehe :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blood_brother Napisano 6 Grudzień 2004 Share Napisano 6 Grudzień 2004 Ja ostatnio przeczytalem dwie ksiazki o Forrescie Gumpie:) Pierwsza jest rewelacyjna, a druga najwyzej przecietna. Przeczytalem tez Daleka Tecze Strugacckich. Bardzo ciekawa lektura. Tylko krotka wiec czytam teraz Probe Ucieczki tych samych autorow:) Jak skoncze to wezme sie za Perfekcyjna Niedoskonalosc Dukaja (moze ktos slyszal:)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 6 Grudzień 2004 Share Napisano 6 Grudzień 2004 Własnie zaczynam tom 3 (i ostatni) Achai (Ziemiański). Poprzednie dwa były całkiem przyjemne:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nimrod Napisano 6 Grudzień 2004 Share Napisano 6 Grudzień 2004 Mam pierwsze dwa, kupie trzeci i przeczytam cala trylogie, chyba ze trzeci nie jest ostatni... A jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badyl Napisano 6 Grudzień 2004 Share Napisano 6 Grudzień 2004 w obecnym czasie czytam: max gallo - piesn wymarszu (ktory to juz raz? :) roman bugaj - eksterioryzacja - istnienie poza ciałem william golding - władca much r. kleczek, w. kowal, p. waniowski, j. wozniczka - marketing. jak to sie robi? i zupelnie na czasie terry pratchett - wiedzmikolaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 6 Grudzień 2004 Share Napisano 6 Grudzień 2004 Neuromancer by William Gibson czytam to juz od polowy roku i skonczyc nie moge ale podoba mi sie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_michal Napisano 31 Grudzień 2004 Share Napisano 31 Grudzień 2004 Skończyłem Pottera 5, teraz czytam Solaris Lema, w kolejce czeka Królowa Potępionych Rice :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolegaalek Napisano 31 Grudzień 2004 Share Napisano 31 Grudzień 2004 Niedawno skończyłem "Gnój" Kuczoka. Teraz czytam najnowszą "Achaję" Ziemiańskiego i "Twierdzę Szyfrów" Wołoszańskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ognisty Napisano 31 Grudzień 2004 Share Napisano 31 Grudzień 2004 ja ostatnio przeczytałem "Kompania Braci" S. Ambrose'a, teraz sobie zamawiam "D-Day" tego samego autora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simple_man Napisano 31 Grudzień 2004 Share Napisano 31 Grudzień 2004 Ostatnio ciągle siedzę przy "Metodologi nauk społecznych" Nowaka. Głupie to jak nie wiem, ale muszę:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gogo_20 Napisano 3 Styczeń 2005 Share Napisano 3 Styczeń 2005 przez swieta nadrobilam półroczne zaleglosc; zaczęłam od opowiadań Ziemiańskiego "Zapach szkła" potem wszystkie tomy "Achaji" a nastepnie przeszlam do serii "Honor Harington" Davida Webera :D sadze, ze na tym sie nie skończy hehehe :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertus Napisano 3 Styczeń 2005 Share Napisano 3 Styczeń 2005 Aktualnie ' Bezsennosc ' Stephena Kinga ' , wczesniej wysiadlem po 3 tomach jego ' Mrocznej Wieży ' , niewiem ale przytloczyla mnie klimatem tak ze nie moge jej czytac... dziwne zjawisko. Kilka lat temu oczywiscie LOTR i Hobbit. Do tego jeszcze ' Pani Trillium ' Marion Zimmer Bradley i cała masa pozycji o zjawiskach paranormalnych , ufo , smierci itp. :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gogo_20 Napisano 14 Styczeń 2005 Share Napisano 14 Styczeń 2005 mydlana sopace opera "Honor Harington" byla znosna do 4 tomu, potem wymieklam :D, wrocilam do pilipiuka, dokonczylam opowiadania i skusilam sie na jego grubsze ksiażeczki hehehe "Kuzynki", "Księzniczka" i "Czarownik Iwanow", swietne poczucie humoru, czasami musialam sie trzymac krzesla zeby nie spasc :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Christian Noir Stein Napisano 14 Styczeń 2005 Share Napisano 14 Styczeń 2005 Obecnie zakończyłem koeljne Pratchetty i biorę się za Siewcę Wiatru oraz coś Dukaja zakupię (zapewne Xavres'a bo mnie się okładka Dziadka Stali podoba :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Christian Noir Stein Napisano 14 Styczeń 2005 Share Napisano 14 Styczeń 2005 gogo_20 - jak dla mnie to opowieść o naszym cywilnym egzorcyście jest ZDECYDOWANIE!! za droga :/ mało stron, czcionka jak z poczytaj mi mamo tak że nawet ślepy by ją zauwważył i wygórowana cena :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkelf Napisano 14 Styczeń 2005 Share Napisano 14 Styczeń 2005 ale jaki smieszny :)... ja aktualnie dukaja "czarne oceany" [bardzo fajnie przemyslana przyszlosc, nieszablonowe pomysly i unikalny jezyk samego autora :P], niedawno bawilem sie bozymi wojownikami[wiem, wiem, pozno... ale warto bylo, solidna robota ;) ] i asimovem[uzupelniam braki :P]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badyl Napisano 14 Styczeń 2005 Share Napisano 14 Styczeń 2005 sie wie - Pratchett wymiata :) dzis przeczytalem znow 'Niepokonanego' pana Hemingwaya i mimo, iz nie jest to nie wiem jakie opowiadanie, to jednak jesli nie przeczytam go raz na pol roku, to sie zle czuje :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gogo_20 Napisano 14 Styczeń 2005 Share Napisano 14 Styczeń 2005 gogo_20 - jak dla mnie to opowieść o naszym cywilnym egzorcyście jest ZDECYDOWANIE!! za droga :/ mało stron, czcionka jak z poczytaj mi mamo tak że nawet ślepy by ją zauwważył i wygórowana cena :( a kto powiedzial ze ja to kupilam :D tylko przeczytalam hehehe apropos Pratchett'a to ja mnialam do czynienia tylko z "Pomniejszymi bóstwami", ale mam zamiar naprawic to niedociągnięcie hehehe:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knysha Napisano 14 Styczeń 2005 Share Napisano 14 Styczeń 2005 Sapkowski - 'Cos sie konczy, cos sie zaczyna', 'Narrenturm', 'Bozy Bojownicy', saga o Wiedzminie i jeszcze pare ksiazek. Tolkien - wiadomo. I jeszcze troche :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lumaq Napisano 16 Styczeń 2005 Share Napisano 16 Styczeń 2005 hhehe polecam wszystkie ksiażki Rolanda Topora. Gosc wymiata.Zbior opowiadań "4 roze dla Lucienne" i "Hotel Palace" chyba najlepsze. Nieźle sie mozna posmiac. A tak poza tym to "Opowiesci o pilocie Pirxie" Lema wymiataja;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_michal Napisano 23 Styczeń 2005 Share Napisano 23 Styczeń 2005 Manual do xsi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi